На море в Гърция 2020 - VII

• 54 265
  • 755
  •   1
Отговори
# 570
  • София
По традиция към 12-16 е много натоварено, към 17:00 отварят повече гишета и чистят границата до смяната в 19:00. Бих се целила 18:00 да съм на границата. Следя фейсбуук групата на Кулата за актуално състояние.

И аз един въпрос: Някой пътувал ли е до Милос и да се е връщал от Икария? Нещо полетите не са много ОК, та някакви фериботи или всякакви съвети ще са ми от ползва. Мерси

# 571
  • София
В момента в посока Гърция на границата е много спокойно. За съжаление ние сме в обратната.

# 572
И аз един въпрос: Някой пътувал ли е до Милос и да се е връщал от Икария?
Аз съм пътувала до Милос и обратно с ферибот, но не разбрах много добре какво питаш. Искаш да направиш маршрут България-Милос-Икария-България ли?

# 573
  • София
Параход- да. София -Милос с някакъв транспорт, Милос-Икария (яхта, която е уредена) и Икария -София е таргета. София-Милос има сравнително Ок полет с прекачване в Атина, но пак си е доста и се чудих и вариант с ферибот. От Икария не е по-розово. Датите са 4-12.10 ...не ми се виси по 20 часа по летища, май ще е Ок и с ферибот, но нямам опит. Доста щъкаме из Гърция, но рядко с ферита.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2020, 14:56 от rainy...

# 574
  • София
rainy…, за съжаление след 30.09 доста оредява транспортът, дори и в години без пандемии. Аз, доколкото виждам, на 10.10 от Икария (Евдилос) има фери само за Кавала, но тръгва в 0,45 и пристига в 18,15 т.е. над 17 ч. път. Ние сме го пътували без каюта и е доста изморително. С каюта предполагам ще е ОК, но не съм сигурна, че ще има предимство пред самолет, даже и ценово. Има и някакъв полет до Солун с прекачване, който е на добра цена. Но имайте предвид, че летището на Икария е отдалечено и май няма автобуси.

# 575
http://ionionpelagos.com/en/content/111

Тези също, но пише, че заради Ковид всичките им курсове за лято 2020 са отменени.
http://ferryboatmeganisi.gr/en/homepage/

Благодаря. Може би има и други. Ние пристигнахме в Нидри на връщане от Кефалония около 17:30 и тогава тръгваше ферибота за Итака.

# 576
  • София
Миленка, да видях го, оттам по принцип може с влак, но малко трудно откривам разписанието им. А летището в Солун е отдалечено и до него съм ходила само с кола, нямам идея как се стига до гарата. Цената е супер иначе.
В Икария няма да разполагаме с кола, таксита поне няма ли нещо? Не сме ходили, голямо ли е растоянието от пристанището до летището?

# 577
  • София
Те са 2 пристанища - едното е от южната страна Агиос Кирикос и е столица (адм. център)  на острова, другото е от северната - Евдилос, което обаче напоследък се разви повече и по-приятно. Агиос Кирикос обаче е доста по-близо до летището - ок. 11 км., от Евдилос е много далече и пътят е с доста завои, защото пресича планината. Таксита има, но не сме ползвали, ние бяхме с нашата кола. Но съм чела, че липсата на автобуси е проблем и за местните жители. Те недоволстват, че последните години, особено след окрупняването на фериботните компании и хегемонията на Блу Стар, повечето кораби са до/от Евдилос и така се усложнява придвижването на хората от южната част. Друг вариант за придвижване е рент-а-кар, предполагам няма да е проблем да се върне колата на летището, стига да имате шофьор, разбира се.
Колкото до Солун със сигурност ще има варианти за София, има и редовни автобуси, доколкото ми е известно. А от летището има автобуси, май и такситата са на нормални цени. Параход ще се включи с подробности, защото знае много по въпроса.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2020, 13:54 от миленка_д

# 578
  • София
Значи финалния план е пристигане на 3.10 в Милос и отпътуване на 12.10 от Икария. Намерих полет за 199$ на 12ти, който изглежда много ОК. От 14:30 и кацане 22:10 в София, обаче до Милос е само с 2 прекачвание. Цените не са лоши, ама 2 прекачвания... бррррр....

# 579
Rainy,
прикачам ти разписанието на фериботите до Милос на 4.10. За съжаление са само сутрешни, но ако има някакъв самолет в много тъмни доби, може и да успеете за втория (и без това от двете компании препоръчвам него). Както каза и Миленка, след средата на септември разписанията доста се разреждат, а особено в тази никаква година.

От Икария на 12.10. наистина ферито е до Кавала и пътува 9 дни с камили, но ако това е вариант за вас, можете да пътувате на 11-и вечерта с Blue Star Mykonos (пристига в 23:30 на Пирея и е значително по-кратък).

Иначе Кавала-София има автобуси, фирмите, които аз знам, са Рачич и Калея.

https://www.racicbg.com/bg/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%83% … D1%84%D0%B8%D1%8F

http://kaleiatravel.com/razpisanie/

Друг вариант - погледни дали няма полет Миконос-София за деня на връщането ви, от Миконос до Икария имаше директен ферибот едно време поне (ще погледна после и тазгодишните разписания).

Последна редакция: нд, 13 сеп 2020, 15:43 от Параход

# 580
  • София
rainy…, разгледай и на Sky Express разписанието - има разни варианти между Атина и островите, които те интересуват, но пак трябва напасване - https://www.skyexpress.gr/en

# 581
  • София
Уиз резнаха полетите от Миконос до София след края на септември. Мисля, че са до 26.09. някъде. Иначе и аз щях да предложа фери от Икария до Миконос, което пътува около 2:15ч. и директен полет до София от Миконос.

# 582
  • София
Параход, много благодаря. За навръщане е ОК полета, сега ще гледам дали мога да напасна София-Атина с втория ферибот.

Миленка, сега ще видя и това.

Радактирам: Нищо не се връзва.. май ще избера с 2 прекачвания София-Рим-Атина-Милос;
Навръщане Икария-Атина-София. Нещо след сезона няма добри попадения просто.
На 02.10 има нощен директен до Атина, но след това първото Фери е от 7:30, а от 22 до 7:30 е много и трудно за предвижване в непознат град Sad Пфууу надявах се на нещо, но уви.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2020, 17:28 от rainy...

# 583
Метрото не ходилеше ли до пристанището? Евентуално може да направите една нощувка в Атина в хотел близо до пристанището. Ние мислехме преди 2 години такъв вариант за Санторини, но в крайна сметка летяхме от Солун до Парос.

# 584
В Атина има автобусен транспорт цяла нощ, както от Пирея до центъра, така и от Синтагма до летището.
Иначе метро също има между двете, но през нощта спи.
Има и подходящи хотелчета за една нощ в Пирея. Аз бих летяла директно вечерта, преспала в Атина и взела по-късния ферибот. Вероятно ще се върже и по-евтино дори.

Общи условия

Активация на акаунт