Бързи здравословни въпроси и отговори – 27

• 35 520
  • 739
  •   1
Отговори
# 180
  • София
При разходка в планината си усуках коляното. Леко е подуто и ме боли при движение.
Нямам възможност за посещение при ЛЛ днес, ще отида евентуално в понеделник.
С какво мога да си помогна за облекчаване на болката дотогава? Нещо от Народната медицина?

Арника гел помага, изпитано.
Скрит текст:

# 181
Искам да попитам нещо, във връзка вземането на гърлен и носен секрет (не за Covid).
Извлечената проба за какво точно бива тествана - бактерии, гъбички, предполагам - без вируси? И за всички ли възможни патогени е реално да я изследват?
И втори въпрос: къде в София бих могла да се тествам, но да съм сигурна, че резултатите ще са акуратни? Защото съм чувала, че в обикновените лаборатории рядко вземат пробата от носа, както трябва, а именно - да вкарват клечката достатъчно надълбоко, до самия назофаринкс.
Моля за съвети. Simple Smile

# 182
Без вируси е според мен, не съм сигурна на 100%.  Но това е микробиологично изследване, прави се посявка и се очаква бактериален растеж и съответно на база това се изработва антибиограма.
Относно какво точно изследват мисля, че зависи от конкретната лаборатория. Затова е най-добре да питаш там където си се насочила да даваш. Основните са стафилокок, стрептокок и кандида, но какво още нямам представа.
Какво имаш в предвид под обикновена лаборатория не знам, но на сина ми 3 пъти са му вземали секрет до сега в обикновена лаборатория в града и два пъти се е изолирала бактерия.

# 183
Благодаря за отговора!
Имах предвид нормална лаборатория, която е извън болница - от рода на "Бодимед", "Цибалаб" и т.н. Чела съм някои статии, в които пише, че е изключително важно носният секрет да бъде взет именно по този начин - иначе, налице е шанс да съществуват зловредни бактерии в по-големи количества, но те да не могат да бъдат засечени при самото изследване.
Преди време звънях в "Бодимед" и ги питах как точно вземат пробата, но казаха, че не са упълномощени да бъркат толкова надълбоко в носа и само лекар би могъл да извърши вземането на секрета по този начин. Разбира се, възможно е и конкретната администраторка, с която говорих, да не е била наясно или да ме е подвела.
Мисля, че в лабораториите към болници би трябва да извършват процедурата, както е "по учебник".
Освен това, преди няколко месеца дадох проба за Covid и пак ми обърсаха само ноздрите с тампона. Tired Face А това изобщо не е правилно!

# 184
На нас в Токуда самият унг лекар ни взе пробата, не лабораторията, не сестра, а лекаря, ама беше преди време. Сега не знам как е.

# 185
На сина ми са вземали в Цибалаб, определено не са бъркали толкова надълбоко и както казах два пъти е откривана бактерия.

# 186
Като се замисля, има логика лекаря да си я вземе. Той знае какво и КЪДЕ търси. Носоглътката, сливици и всякакви чарколяци дето са между носа и гърлото и си ги вижда само той+ симптоми и анамнеза+ какво да изследват в лабораторията.
Ако нямате такова назначение или сами сте си го назначили, препоръчвам в централата на някоя лаборатория да идете, за да има запознати и компетентни служители.

# 187
От много време искам да предприема изследването, защото съм с Хашимото, а и имам определени оплаквания, свързани с носоглътката. При двама УНГ съм била до момента, но претърпях пълно разочарование. Единият каза, че не вярвал в резултатите от микробиологии, т.е. не било показателно, другият заключи, че всичко ми е наред и няма нужда от допълнителни тестове. Абе, пълен цирк.
Нямам против да посетя трети лекар, който сам да вземе пробата, ама нямам идея къде да отида. Simple Smile Виждам, че за "Токуда" сте писали. А конкретен специалист може ли да препоръчате?
Освен всичко друго, май трябва да си запишеш час при лекаря за сутринта, защото тогава е най-подходящото време за вземане на такъв тип проби. И става малко сложно.

# 188
Еми там Кюлев или Златков. По спомен ме викнаха сутринта на следващия ден и взеха секрета, ама да не те подведа. Не знам и в момента с тая корона как е. Аз имам алергичен проблем, та в тая посока ми в повече опита. И Хашимото де ама....в тая посока не са дълбали.

# 189
  • Somewhere far away
Момичета, някакви отзиви за лаборатория Кандиларов в Младост 2 ?
Предстои ми  едно по -обширно изследване /на кръв/, което е и не малко пари и искам да знам дали си вършат работата съвестно и също внимателни ли са,  защото имам голям страх от взимане на  кръв от вена.

# 190
  • София
Може ли съдействие , тъй Като не мога да се ориентирам
Днес взех антибиотик Панцеф, може ли да пия Фервекс ?
Не виждам в листовката взаимодействия с други лекарства или поне с парацетамол

# 191
# 192
Момичета, преди 2 месеца ми се случи така че вдигнах кръвно 134/85, паникьосах се, пулса ми се ускори и отидох до спешното, там ми направиха кардиограма, пуснаха кръвни анализи и глюкоза, направиха ми кардиограма всичко беше в норми. Реших, че всичко е от натрупания стрес през последната година, преживях тежка раздяла, ходих на психолог. Преместих се да живея сама за първи път. Та доста промени ми се случиха. От страх не отидох на лекар (знам, че е глупаво) и така през тези 2 месеца още 2 пъти ми се случи така, постоянно се чувствам уморена, замаяна съм, вие ми се свят, вчера ми дойде и започна да ми се вие свят, реших, че ми е паднало кръвното, но не пак беше 131/84 с пулс 75. На 25 години съм, слаба съм. Днес ще ходя до ЛЛ предполагам, че ще ме насочи към кардиолог, но ще се радвам да чуя дали има и други неща, от които може да ми се случва това.

# 193
По-скоро на ендокринолог да види щитовидната. Кардиолог едва ли ви трябва, не звучи като да имате проблем със сърцето.

# 194
И аз съм "за" ендокринолог.

Общи условия

Активация на акаунт