Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 11

• 44 634
  • 767
  •   1
Отговори
# 480
На мен ми е интересно тези хормони наместват ли се в някакъв момент през менопаузата да речем? Прави ми впечатление, че при мен подуването на корема (или чувството на подутост) е свързано определено с тях. Като ми дойде и около две седмици след това каквото и да ям, да пия, да консумирам, нищо не го подува тоя корем. Вчера на пример се пукнах да ям, шампанско пих ( вярно една чаша, но за мен е смърт и една - корема ми се издува адски от него, предполагам защото е газирано), и мазно ядох, и сладко ядох (вярно че подсладител, не точно захар), е нямах издуване, ще речеш че се изпари тая храна. Обаче две седмици след М, от два белтъка на хранене и чувствам че ще се пукна. Убедена съм че всичко това е от хормоните. Видимо не си личи това подуване, но аз се усещам че ще се пукна. Това го засичам умишлено и целенасочено вече няколко месеца. Водя си дневник какво ям през "подутия" период. Минимални количества са, тогава избягвам и всякакви подсладители, сирена, мазнотии, но все едно ям по един слон.....Та в този ред на мисли, има ли край това чудо?

# 481
Бубе
Както вече ти писах но ще се повторя Отново - на мен ми маза осем месеца като шест от тях трябваше да бъда с превръзка ежедневно. По време на цикъл беше повече, между циклите по-малко но ежедневно. Няма как адаптацията да стане за кратко. Дават като период на адаптация минимум два три месеца, но аз не познавам човек да е престанало да му маже на трети месец. Това е истината и гинеколожката трябваше да те предупреди. Моята каза че, ако издържа после ще ми е перфектно и ще съм й благодарна. Права беше. Същото казах и на сестра ми че ако не е горива да търпи о-добре да не опитва, но тя е с три миомни възела и й беше наложително. Обаче при нея адаптацията отне пет месеца, но циклите й по принцип са кратки и необилни.

Вици75, в един момент ще се подуваш дори да си само на въздух. Не знам при мен какво превали ра от хормоните, но много оттичам и се подувам вечер.  преди Със цикъл или БЕЗ съм НЯМАЛА такова. Задържа се вода заради възрастта (сърдечно съдови, холестерол, ниски нива на калций) . Наслаждавай се на моментите когато можеш да ядеш всичко и да не се подуваш аз вече нямам такива Simple Smile

Последна редакция: вт, 06 окт 2020, 18:01 от _re_ge

# 482
_re_ge, леле ти съвсем ме отчая. Значи съм в началото тепърва. Иначе точно това правя. Когато го няма това подуване, съм като прахосмукачка. Даже и да не ми се яде нещо, пак се насилвам, че след 2 седмици, храна да не погледна става. Иначе аз холестерол нямам.

Общ холестерол:  150mg/dl (134-200)
ХДЛ                           62 >=50
ЛДЛ                           79 mg/dl  (30-100)
Триглицериди       41mg/dl (30-150)
VLDL                          8.2 ( 0-120)

Кръвното ми още 90/60, предната вечер го мерих, че много ме боля главата. Явно от друго е било.
Ще дерзаем, няма на къде.

Тоя калции гледам имам го в излседванията, но верния калций ли е? Или има някакво специфично изследване:
Калций 8,9 (8,3-11mg/dL)

# 483
И аз нямах холестерол. Имах кръвно с брадикардия като на спортист. Ходех по 15км на ден, Катерила съм вулкан по джапанки. За две години и половина премено съм с хиперхолестеримия, начална хипертония, константна аритмия и десет кила отгоре при условия че ям по един път дневно, не пия не пуша не консумира месо от студентка, само ръбам зеленчуци. Подпухвам и ми оттичат краката, клепачите...имам сърцебиене нощем и кански вълни по всяко време на деня и нощта  и като ме залее чак вдигам температура до 37,2-37, 3. Явно така се старее, не е като да не си ги чувал нещата, ама други си е да ти се случва всичко накуп, в букет.

# 484
Мда, Вики, душко, по-зле ще става, поне и при мен е така. 😒
Предполагам има и жени щастливки, на които не им се случват тези неща.

# 485
  • Нидерландия
Със сигурност Leny, аз като гледам тук при нас холандките как спокойно, без драми, не се взимат на сериозно и си приемат оплакванията като нещо нормално,  пият хомеопатия от дрогерията и това си е. Подути коремни, качени кила, косопади, хлрестероли, кръвно.. каквото такова.
Аз съм още потресена от факта че другата сряда ще ще ми слагат Мирена (обадиха ми се за дата най - после) и а до сега не ми е направено нито едно хормонално изследване. Гинеколога казва: оплакванията ви са нормални за тази възраст и толкоз. Няма обяснения, няма разговори за 5 мин минава прегледа. вдигам гащи и си заминавам 🤣

Последна редакция: вт, 06 окт 2020, 21:42 от Madelief

# 486
Madelief, какви хормони бе жена, те при нас не са чували общите гинеколози за такива неща. Аз я питах тази при която ходя, тя се пули пули. Чуди се за какво искам да си знам хормоните, на към 20 не съм се запътила. Към 50 съм вече. Безсмислено било, а и как да се измерели хормони като те постоянно стойностите се сменяли и нямало конкретни референтни стойности.. И мен така за 5 мин ме отикват и до догодина до амина. Даже предната година ми каза цитото чак 2023 да го правя. За сметка на това обаче, 30 мин сестрата попълва дали съм гей, дали искам на господин или госпожа да се обръща към мен и все от тоя род идиотии.

# 487
Къде това?
И при нас общо взето всичко се приема за нормално, но ФСХ са ми пускали два пъти. У наистина беше нормално тогава.
Подуването на корема и мен много ме мъчи, накрая беше почти постоянно, но последните два месеца не ми е идвало и корема ми е добре. Пак е голям, но не го усещам подут.

# 488
Това в Щатите. Моя корем малък, а го усещам подут. Имам чувството че кожата ми не го побира. Нешо както като бяхме бременни, но без бебе и чак толкова много храна.....Laughing

# 489
  • тук и там
И при нас хич не обръщат внимание на тези неща. "Оплакванията са ви нормални за възрастта" и това е.Нито хормони са ми пускли,нито нищо.Ще сменям доктора,но и друг да е- едва ли подхода ще е различен.Ей сега съм със менструация -само 14 дни след последната..Ми не е нормално това ,според мен..

# 490
Снощи не вечерях, и днес пак същата работа с корема. Обмислям да започна да пропускам вечерята, пък ще видим, нещо трябва да се направи.
Имам приятелка в Швеция, оплаква се, че дори и да и пуснат някакви изследвания, няма достъп до резултатите. Като идва тук си прави и по лекари ходи. Ако това е новото нормално, ми не, благодаря!
Вики, ти какво ядеш когато си в подуващият период?
Една мацка в групата е започнала еримиционна диета по една книга, замислям се и аз нещо.

# 491
  • тук и там
При нас винаги е било така.Изпращат резултатите  директно на лекаря,и  той -само ако реши че нещо не е окей се обажда.
Аз  от днес ще позвам едно хапчета за отслабване-изписани са ми от личният,който е и диетолог. Не се справям  сама със диетите вече доста години,и за това помолих да ми изпише нещо-подпомагащо диетата.Щото последната година и холестерола ми е много висок и влизам във рисковите групи.Но аз съм си с наднормено де..Изписа ми някакви-които се правят в аптеката. Гледам им състава- транксен,флуанксол,нортилин (това са АД,но поне са в минимални дози ,те за това са забъркани в аптеката )и малко билки за цвят..
Ще пиша как се отразяват на теглото и ...настроението ми.Не съм пила до сега никога "розови" хапчета..
Помня че майка ми беше на транксен докато мине менопаузата..Та ако не отслабна,се надявам поне да ми е спокойно и весело покрай хапчетата за отслабване..Stuck Out Tongue Winking Eye

А,извинявам се,че не уточних - във Белгия съм аз..

Последна редакция: ср, 07 окт 2020, 07:37 от Kaisia

# 492
Кайсия, къде това при вас, в БГ ли?
Аз говоря общо, за всичко това което се описва в последните мнения, не само за резултатите. Лошото е, че и при нас идва тази тенденция, то и за това народа масово се лекува в интернет и Бг мама.
Като гледам тенденцията е: човек се чувства зле, отива на лекар - нищо ти няма, нормални са тези неща. Да но човека продължава да не се чувства добре, пак отива при лекаря - абе я вземи тези антидепресанти да не мислиш много и да ми се махнеш от главата...и така.

Последна редакция: ср, 07 окт 2020, 07:42 от Lemy

# 493
Моя ендокринолог пък е много против изписване и приемането на антидепресанти за щяло и не щяло.

# 494
  • София
Аз съм в БГ и никога не съм изледвала хормони полови. Само щитовидните. АГ-то дори не е отваряла дума за хормони. Аз също не разбирам защо да ги изследвам ако нещата си вървят както си трябва. В крайна сметка природата си е нагласила всичко. Защо ми е да го потвърждавам като то е видно. Виж при конкретен проблем, да.

Общи условия

Активация на акаунт