Отговори
# 165
  • София
По-скоро ми е адски неприятно и усещам, че ме вкарват в сделка, която е очевидно неизгодна за мен, ако съм родител на дете в училищна възраст. Човек винаги усеща кога прави нещо не защото много му е изгодно, а защото е поставен в условия, в които няма полезен ход. Нещо като пазар на продавача - ако искаш кола, ще си  я купиш черна, защото предлагаме това. (по Хенри Форд)

# 166
За мен "каквото - такова " не е никакъв отговор. Сигурно всеки различно влага в него ...

# 167
  • София
Слънчева, подозирам, че при обърната класна стая също ще има множество недоволни. Първо защото 15 деца, половин клас барабар с връзкарите, не са съществено по-малко от двайсетината цитирани като бройка от Аш  в един клас  в столично ЧУ. Но и там явно има вече заформени лагери ( в самата тема тук пишат две дами с деца оттам, но с доста  различни мнения по въпроса) и недоволстващи  от присъствената форма с тези 20 деца  накуп, при все, че шансът за спазване на задължителни и препоръчителни мерки е значително по-голям, родителите се познават по-тясно отколкото другаде и няма да очакват такива издевателства като плюене по децата им с маска. Да не говорим, че ще има писнали, че базата се предава от учител, а не с изпратени материали. Понеже  де факто и в  изминалото тримесечно  ДО имаше такива форми  с изпратена теория и примерни задачи/въпроси/илюстрации, след които човек можеше (наистина само онлайн) да пита за неясноти.  И сякаш при тях най-силно не сработи схемата..Тази обърната калсна стая би била ефективна  при концентрация в класа на съвестни, амбициозни деца, които ще седнат внимателно да прочетат пратеното.  За жалост, всички знаем, че масово класовете не са такива и ще се почнат мрънканията, че  детето самО нищо не разбира и се налага включването на родител..Понеже все пак на присъственото упражнение няма  как да идеш гол и бос, неразбрал нищо, учителят няма да почне  за теб от АБ.

Последна редакция: нд, 30 авг 2020, 12:45 от пенсионирана русалка

# 168
  • София
Русалке, пък и това за дете до трети, четвърти клас - много ще е трудно.

# 169
  • София
Русалке, пък и това за дете до трети, четвърти клас - много ще е трудно.

Абсолютно. Това е вариант за по-големи деца и пак с много уговорки.

# 170
Когато писах за хибридно обучение с обърната класна стая, говорех за гимназиален етап с разделяне на паралелката на две равни части. Не за деление на паралелка от 20 деца в отношение 15:5, нито за по-малките.
Наистина е важно да се мисли за всеки отделен случай.
Живея срещу начално училище. Броят на наличните стаи е два пъти по-голям от паралелките. Работят в целодневна форма на обучение. Паралелките са в норматива за максимален брой. Налице са условия всяка паралелка да бъде разделена на две групи по 11 деца. Оборудвани са с модулни чинове, които могат да се разделят и събират по различни начини. Стаите са доста големи. Има осигурен обяд, както и училищен бюфет. На всеки етаж има три стаи и тоалетна. Физкултурният салон е нов, голям и добре оборудван, дворът - също.
При добро желание може да се работи в групи по 11 деца и то без да се преминава към двусменно обучение. Вероятно пак ще има възражения от страна на родители, че обучението няма да е целодневно, че едната група ще се води от класния ръководител, а другата - не...Но е някакъв вариант.

# 171
  • София
И сега идва въпросът, Дидева, колко училища в София примерно са такива..Единици, ако и толкова има въобще. Основното училище на децата ми например е модерно, чисто, добре оборудвано , но..  е с много деца, малко стаи, винаги е  било на двусменен режим,  има по неволя доизграждани класни стаи и в мазето, също по неволя част от децата в малките класове са сврени на занималня в  Центъра за работа с деца към Софийска община, находящ се в двора  и представляващ нещо като голяма барака с малки стайчета, макар и реновирани. За капак детето на министъра  на образованието учи там и въпреки това няма да  могат да направят нищо съществено..

Последна редакция: нд, 30 авг 2020, 13:04 от пенсионирана русалка

# 172
  • Варна
Подчертавам,че за хора с наистина сериозни проблеми като детето на Julisa единственият вариант е  далеч от училище..

Русалке, да уточня - той младежът тази година завърши, студент е вече. Утре започват, за късмет онлайн, ще се пази у дома. Не съм пълна паника мисля - два месеца след трансплантацията си се върна в училище присъствено и си завърши годината, работеше си в болницата, завърши си с набора. Да имаше пазене , зимата ходеше с маска, слагаме всички противогрипна ваксина, по-далеч от кашлящи и сополиви и така. Но нямаше ковид. Сега не се знае кой и как може да те зарази, лечение като за него - няма.
Обаче сестра му ще е в 9 клас, засега присъствено според МОН. Или СФО или ДО с незнайни учители. Трябва да изолирам поне един от двамата.

# 173
  • София
Е, нали затова говорим! Че идеален вариант, като този с разписани от МОН мерки няма, не може и да има! Но където може и има желание, може да се направи организация. Където не може, търси се друг вариант. Четох за балканските държави, не помня в коя беше, ще дават сертификати на училищата, които имат възможност за присъствено обучение, в останалите ДО.
Не можем да търсим равнопоставеност. Такава никога не е имало! Справка: седмокласните ежегодни истерии.

# 174
И сега идва въпросът, Дидева, колко училища в София примерно са такива..

Наистина е важно да се мисли за всеки отделен случай.

# 175
  • София
Зная , Julisa, затова написах като.. Simple Smile Идеално помня кога беше 7 клас, кога назад във времето ти сподели притесненията си тук във форума.

Слънчева, разбирам те, написаното не беше опониране на Дидева, напротив, подкрепяше написаното от нея, тоест имаше за цел да илюстрира веднага след нейния пример с помощта на друг съществените разлики между отделни училища и да докаже несъстоятелността на исканията за универсално работещи мерки отстрана на МОН за всички учебни заведения под общ знаменател..

Последна редакция: нд, 30 авг 2020, 13:09 от пенсионирана русалка

# 176
  • София, Дружба 2
Гледах клипчето от линка с пресконференцията...... В 1:10 някъде две журналистки без маски ...... то не бяха прегръдки, целувки, ръкостискания..... косата ми се изправи! В потрес съм! Как е възможно това?

# 177
  • София
" Евроком" писали, " Петел" преразказали...

По отношение на родители/настойници с риск от тежко протичане на COVID-19 следва да се имат предвид следните придружаващи заболявания: захарен диабет, артериална хипертония, хронично белодробно заболяване, онкологични заболявания, както и всяко заболяване, водещо до компрометиране на имунитета или хронични заболявания в тежка форма и декомпенсирано състояние, като те могат да обхващат различни органи и системи.
В тези случаи препоръка за провеждане на дистанционна форма на обучение при дете на родител/настойник с хронично заболяване поради риск от тежко протичане при родителя/настойника трябва да се издаде от проследяващия лекар специалист за конкретен период от време.

Нещо не виждам примерно друг член от семейството...

Търсех тази информация, благодаря!
Малко късно пиша, но нищо. За друг член от семейството не се споменава, защото евентуални баба и дядо не са отглеждащи, тоест могат да живеят отделно от ученика и няма да са застрашени. Ако има брат/сестра рисков, той също може да се отдели от ученика на присъствено обучение в собствена стая и да не контактуват, което ще е във висша степен неудобно, но...все пак съществува като вариант. Само родителя/настойника, който отглежда ученика, няма възможност да се изолира и затова дават право на избор за ДО.
ПП Тук артериална хипертония е неправилно написано, според мен, защото в България има 2 милиона хипертоници, почти всеки втори на възраст над 40г, е с високо кръвно. Мисля, че става въпрос за хипертония, довела до сърдечни увреждания, тоест сърдечно болните касае. Що се отнася до всяко заболяване, компрометиращо имунитета....такива са дори всички видове артрит, защото лекарствата за тях до едно са с имуносупресиращо действие в някаква степен. Пак не са го премислили добре и ще променят списъка в движение, сигурна съм.

Леле, нещата стават от малоумни безумни.
Значи, ще изхвърлят болния брат / сестра, понеже е неудобен. Той/тя няма да контактува с родителите, няма да ползва баня, тоалетна, кухня, коридори. И ако в дома няма специално помещение за излишния инвалид може, предполагам, да го/я затворят в гардероба, за да не пречи. А бабите и дядовците, когато са собственици на общо жилище, в което се живее, могат да бъдат изселени я в мазето, я на тавана, я на стълбищната площадка.

Русалке, при обърната класна стая, за която Дидева говори, ако класът се раздели на половина и ДО е асинхронно, тоест учениците вкъщи си четат уроците и материали, които са им изпратени, а в училище ходят за упражнения, хем в стаята ще са 13-15 деца, хем учителите няма да имат извънреден труд. То, не, че и 15 са малко, ама 30 пък съвсем...

Това е доста добра идея всъщност. Но, в известен смисъл, облагодетелства умните и справящите се. По този начин има по-голяма вероятност по-голяма част от онези, които са близо до изпадането, да изпаднат от каручката преди / по време на гимназията... а това е голяма МОН-ова драма - да се озоват с "лъснали" резултати, да не могат да добутат деца, които едва - едва четат, до диплом за средно образование... Не, не като ги научат, опазил Бог, просто като... не личи как и за какво пишат оценки.

Последна редакция: пн, 31 авг 2020, 00:55 от katiABV

# 178
" Евроком" писали, " Петел" преразказали...

По отношение на родители/настойници с риск от тежко протичане на COVID-19 следва да се имат предвид следните придружаващи заболявания: захарен диабет, артериална хипертония, хронично белодробно заболяване, онкологични заболявания, както и всяко заболяване, водещо до компрометиране на имунитета или хронични заболявания в тежка форма и декомпенсирано състояние, като те могат да обхващат различни органи и системи.
В тези случаи препоръка за провеждане на дистанционна форма на обучение при дете на родител/настойник с хронично заболяване поради риск от тежко протичане при родителя/настойника трябва да се издаде от проследяващия лекар специалист за конкретен период от време.

Нещо не виждам примерно друг член от семейството...

Търсех тази информация, благодаря!
Малко късно пиша, но нищо. За друг член от семейството не се споменава, защото евентуални баба и дядо не са отглеждащи, тоест могат да живеят отделно от ученика и няма да са застрашени. Ако има брат/сестра рисков, той също може да се отдели от ученика на присъствено обучение в собствена стая и да не контактуват, което ще е във висша степен неудобно, но...все пак съществува като вариант. Само родителя/настойника, който отглежда ученика, няма възможност да се изолира и затова дават право на избор за ДО.
ПП Тук артериална хипертония е неправилно написано, според мен, защото в България има 2 милиона хипертоници, почти всеки втори на възраст над 40г, е с високо кръвно. Мисля, че става въпрос за хипертония, довела до сърдечни увреждания, тоест сърдечно болните касае. Що се отнася до всяко заболяване, компрометиращо имунитета....такива са дори всички видове артрит, защото лекарствата за тях до едно са с имуносупресиращо действие в някаква степен. Пак не са го премислили добре и ще променят списъка в движение, сигурна съм.

Леле, нещата стават от малоумни безумни.
Значи, ще изхвърлят болния брат / сестра, понеже е неудобен. Той/тя няма да контактува с родителите, няма да ползва баня, тоалетна, кухня, коридори. И ако в дома няма специално помещение за излишния инвалид може, предполагам, да го/я затворят в гардероба, за да не пречи. А бабите и дядовците, когато са собственици на общо жилище, в което се живее, могат да бъдат изселени я в мазето, я на тавана, я на стълбищната площадка.

Кати, не чети поста ми като дявола евангелието. Просто отговарям защо според мен не споменават нищо за други роднини, понеже Дидева се чудеше на това положение.
Да, положението на болните хора вече е нетърпимо, винаги са били жертва във всякакви случаи, сега всички го забелязват. Не мисли, че не го знам или разбирам. От 12 години съм в пенсия по болест и принудително напуснах работа заради болестите си. Опитвам се да оцелявам, както всички" излишни инвалиди". Не ми приписвай неща, които не съм писала. И ще ти кажа нещо, което вече установих: за всеки болен е различно създаденото положение и то зависи само от начина, по който се отнасят към него у дома. Домашните ще те спасят, или ще те провалят. Системата е ясна, тя ни убива. Нека е безумно.
За бабите и дядовците важи правилото: те са си у дома и няма причина да бъдат навирани някъде си. А семейството на възрастните вече синове или дъщери е трябвало да си реши жилищния въпрос досега.
ПП Извинявам се за отклонението от темата.

# 179
  • Русе
kati, според теб до кое коляно рода с придружаващо заболяване трябва да има изброени с препоръка за ДО. Не ми отговаряй, че нямам време да чета една страница емоционални изблици, а за съжаление кратко не можеш. Не че нямаш и интересни идеи

Общи условия

Активация на акаунт