Отговори
# 150
Щеше, щеше. Анди е последователна в мненията си.

Да работят вкъщи, колко да работят, София не е България. Нито всички са меринджеи, нито народът масово си вади хляба, клепейки по клавиатурите за чужди компании поради евтиния труд на местното население.

Въобще икономическата страна на нещата много се неглижира, пишещите в темата, я има двайсетина човека активни, я не, гледат главно от собствените си камбанарии. Кой рисков, на кого детето му рисково, страх голям и донякъде оправдан, но това са частни случаи. Голямата картина засега изключва централно ДО, нито има ресурси, нито има база.

# 151
  • София
Разбира се, Андариел, че ще си пробива. И  ТРЯБВА даже да си пробива, Дидева обясни вече много ясно защо. Но преди това трябва да се поработи в много посоки. Никой не виждам тук да предложи вариант една част от дните да са присъствени за всички, други - изцяло ДО, ама пак за всики, че да няма ощетени, но въпросното ДО да следва стриктната седмична програма, а не кой когато си реши да наглася часове, със същата продължителност на часовете като в училище, за да може да се стимулира това негово разработване и развитие във времето, да се натрупа опит, да се изчистят постепенно множество неуредици, да се изпробват методи/стратегии, да се види каква допълнителна  техническа обезпеченост е нужна за наистина  гладкото му провеждане, да има технологично време някои учители да придобият поне базови дигитални компетенции за обучение в платформи. А не юруш на черешата с нулева готовност за такова обучение по места  и с липсваща възможност да се запълнят после пробойните.

Нотарис,  познавам  Андариел не само от последователните й мнения и отношението й към образованието на децата тук, а и лично Wink, така че имам своите основателни доводи да предполагам, че не би подходила непременно така.

Последна редакция: нд, 30 авг 2020, 11:25 от пенсионирана русалка

# 152
  • София
Не е наша работа да предлагаме варианти, защото никой не ни плаща за вариантите, нито сме наети от МОН, нито ни е в длъжностните характеристики. Макар че съм сигурна, че мончовците четат тук и са копирали доста от нещата, които си говорим. Поне да бяха копирали повече от идеите ни, пък покле поне да почерпят и да свършат работата както трябва.

нещо изпуснах за какво говорите относно мен - може ли да поясните?

# 153
Дни ДО, дни присъствено го предложиха и дъвкаха в тази или другата тема, това, съгласен съм, би бил идеалният вариант.

# 154
  • София

нещо изпуснах за какво говорите относно мен - може ли да поясните?

Нищо лошо, спокойно Simple Smile

# 155
  • София
Русалке, грешиш за хибридното обучение!
В предната тема го обсъдихме и стигнахме до извода, че не е предложен такъв вариант на учителите изобщо.
Аз го подкрепям! Въобще, важно ми е детето да не изкара 9 месеца на ДО, само! Не съм в хоум офис, няма кой да го гледа и не мога да го контролирам! Joy

# 156
Дни ДО, дни присъствено го предложиха и дъвкаха в тази или другата тема, това, съгласен съм, би бил идеалният вариант.
И то с доста варианти и ситуации, малки групи, гъвкаво превключване. Хибридно за учители, хибридно за ученици, паралелно. Дори технически се обсъждаше в детайли как може да стане.

# 157
  • София
не казвам, че е нещо лошо, но не разбрах всеки от вас какво казва. Око ми поясните, ще мога да уточня, все пак за мен говорите.

# 158
  • София
Нямам, Слънчева,  предвид това упоменато в анкетата - да ги разделят с цел намаляване на класовете и една седмица едните да са в клас, другата седмица  - същите онлайн. При такова обучение съвсем скоро биха се появили оплакванията, че по важния материал Х, слабата (поне онлайн) учителка У  по време на ДО е ощетила детето Z. Че А е правил контролното присъствено и има 4, понеже се е борил сам, а  Б го е  правил онлайн и има 6, защото са му помагали. Ей такива неща..Еднакво за всички от до имах предвид. Примерно понеделник, вторник и сряда присъствено, четвъртък и петък - ДО.  Друга седмица двата дни да се премстят примерно в  понеделник и вторник, друг път в сряда, че да се оттренира модела по всички предмети, от всички учители. И то предимно с целта да се даде шанс на ДО като форма да се усъвършенства съществено в много отношения, а на места даже и да започне от нулата..

Е, Андариел, не четеш, написано си е нагоре. Simple Smile

Споделих мнение, че не следва да се обобщава, че ученето е само екстра към момента за всички.  Много родители на седмокласници искат присъствено заради незрабориите по време на ДО в шестти. А си работят същите, независимо дали навън или вкъщи, без да е нужно да са зад гърба на децата си при цялостно ДО, все пак говорим за деца на 13-14, не за малки. Предположих, познавайки те, че АКО децата  ти сега бяха  7 клас, може би нямаше непременно да си за ДО в сегашния му вид, особено ако са изтеглили късата клечка в 6 клас с посредствено такова.  И Нотарис, на база последователността на форумните ти мнения, заключи, че пак си щяла ДО да избереш. Отговорих му аз, че не разчитам на представата си за теб иза нагласите ти към образованието само на мненията ти тук, а и на личните си впечатления в разговори на 4 очи.

Последна редакция: нд, 30 авг 2020, 11:54 от пенсионирана русалка

# 159
Коментирали сме варианти, съчетаващи присъствено с ОЕСР. Аз лично споменах хибридното обучение, съчетано с обърната класна стая, като подходящо за гимназиален етап, но идеята ми беше класът да е разделен на две половини, за да се осигури някаква дистанция в класната стая. Няколко такива варианти за различните етапи на обучение са разглеждани на отраслов съвет и предполагам - на редица други сбирки. Пусках извадки от анализа в темата за МОН. Факт е, че явно е мислено в тази посока, но в крайна сметка не беше предложен такъв вариант.

# 160
  • София
Работата е там, че никой не иска да организира такива сложни варианти, нито иска да харчи пари за тях. "Много исках да гласувам, ама нямах желание." Wink

# 161
  • София
Работата е там, че никой не иска да организира такива сложни варианти, нито иска да харчи пари за тях. "Много исках да гласувам, ама нямах желание." Wink

И да искаше някой да организира такива по-сложни варианти, Андариел, пак щеше да има недоволни. И то в 99%  същите, които са и сега. В присъствените дни от този хибриден вариант, независимо колко са те в седмицата (1 или 2), какво щеше да е по-различно спрямо сега? По-смислени и стриктно спазвани щяха да са мерките  в училище ли?

# 162
не казвам, че е нещо лошо, но не разбрах всеки от вас какво казва. Око ми поясните, ще мога да уточня, все пак за мен говорите.

Русалка ни е отчела гаданията и от мое име. С най-добри чувства.

Тезата ми е, че корона обстановката променя вижданията, усещанията и страховете на хората, на доста хора, оттам и решенията и мненията им. Има съществено значение дали на 15-ти ще изпратиш две деца с маски и дезинфектант на училище или не. Аз, също като теб, Анди, нямам дете за училище, но ако имах, бих го пуснал присъствено. Без много да ме интересуват хартиените мерки на съответното училище и без да го побърквам и да му втълпявам, че миенето на ръце или стоенето с маска в клас има значение за живота на майка му. Не е като да сме на възраст и здрави за сигурно изкарване на корона на крак, но това е моето мнение. Каквото-такова.

# 163
  • София
Русалке, при обърната класна стая, за която Дидева говори, ако класът се раздели на половина и ДО е асинхронно, тоест учениците вкъщи си четат уроците и материали, които са им изпратени, а в училище ходят за упражнения, хем в стаята ще са 13-15 деца, хем учителите няма да имат извънреден труд. То, не, че и 15 са малко, ама 30 пък съвсем...

# 164
  • София

Русалка ни е отчела гаданията и от мое име. С най-добри чувства.

Тезата ми е, че корона обстановката променя вижданията, усещанията и страховете на хората, на доста хора, оттам и решенията и мненията им. Има съществено значение дали на 15-ти ще изпратиш две деца с маски и дезинфектант на училище или не. Аз, също като теб, Анди, нямам дете за училище, но ако имах, бих го пуснал присъствено. Без много да ме интересуват хартиените мерки на съответното училище и без да го побърквам и да му втълпявам, че миенето на ръце или стоенето с маска в клас има значение за живота на майка му. Не е като да сме на възраст и здрави за сигурно изкарване на корона на крак, но това е моето мнение. Каквото-такова.

+200. Живеем заедно с възрастен човек, аз самата съм с разни здравословни проблеми, но децата ми бих искала да ходят присъствено, ако трябваше сега да избирам. Самите те това искат понастоящем за висшето си образование, въпреки че в залата не биха били с 25 други деца, а с мин.още 150-200 млади хора. Изпитаха на гърба си ДО и негативите от него, при това в страна, която е далеч по-напред  с дигитализацията  в образователния процес от нас и често се дава за пример тук. Подчертавам,че за хора с наистина сериозни проблеми като детето на Julisa единственият вариант е  далеч от училище..

Общи условия

Активация на акаунт