Отговори
# 135
  • София
Има деца, които тероризират съучениците си в реалния учебен процес, факт. Но дори и тях лично аз не си ги представям да застанат в средата на стаята и да почнат нарочно да кихат, плюят, кашлят в лицето на дете с маска. Понеже то няма да е едно със сигурност.. Надпревара по надплюване ли ще има? Има доста хора, които искат присъствено обучение за децата си, а същевременно държат и на носенето на маски. Каква изненада! Учителите ще са с маски и то не само заради нечии задължителни мерки, а защото сред тях има доста хора на възраст и с разни хронични заболявания, заради които си имат своите страхове.  Тоест носенето на маска в клас няма да е нещо толкова набиващо се на очи и дразнещо дежурните тероризатори. Те набедили ли са някого за жертва, ще намерят как да го тормозят, доста по-изобретателни са за жалост от това да кашлят и плюят в нечие лице..

Последна редакция: нд, 30 авг 2020, 03:05 от пенсионирана русалка

# 136
Няма да споря, само ще попитам

Вие ходите ли на работа? Стоите ли по 8 ч. на работното място? С какво е по-различно от училището? Там не можете да се заразите, а в училище може, така ли?
Там е работата, че училище и мерките, които са на работното ми място въобще не могат да се сравняват. За 10 път ще ги напиша сигурно, но имаме два входа, на външни посетители се мери Т, в общите помещения се ходи с маска, стаята ми, в която съм сама се миеше през март 2 пъти на ден, сега веднъж, но дръжките се дезинфекцирст 3 пъти. Коридори, тоалетни се мият и дезинфекцирст 3 пъти. В нашия коридор, в който не влизат външни, има не му знам името какво е, но нещо, на което има дезинфектант, през което стъпваме. В стаите дори с двама има пластмасова преграда, в местата за обща работа също. И пак, част от комуникациите се осъществяват онлайн, за да не се събират много хора на едно място.
Пътуващите с ГТ са изключение, а аз специално имам 15 мин пеш до работа
Нормално ли е работната ми обстановка да ми дава относително спокойствие, а училището на детето, не.

# 137
Няма да споря, само ще попитам детето ви от 13 март насам само вкъщи ли си стои? Не излиза в парка, до магазина, на почивка, никъде....?
Ако отговорът е не, защо смятате, че училището е по-опасно от магазина например?
Ако отговорът е да, до кога смятате да живеете в страх и това дали е добре за психическото развитие на детето?

Вие ходите ли на работа? Стоите ли по 8 ч. на работното място? С какво е по-различно от училището? Там не можете да се заразите, а в училище може, така ли?
По- различното е това, че на работното място може да се спази дистанция и има условия за поддържане на хигиена.
Едва ли цялата фирма ползвате тоалетна само през почивката от 10 минути ЕДНОВРЕМЕННО.
Едва ли сте 26 човека в стая50 кв

# 138
Няма да споря, само ще попитам детето ви от 13 март насам само вкъщи ли си стои? Не излиза в парка, до магазина, на почивка, никъде....?
Ако отговорът е не, защо смятате, че училището е по-опасно от магазина например?
Ако отговорът е да, до кога смятате да живеете в страх и това дали е добре за психическото развитие на детето?

И аз ще отговоря на въпросите.
Излиза в парка и на планина. Разликата с училище е, че в парка и планината сме само ние или се разминаваме с някого за 3 секунди. Не сме в затворено помещение 20-30 човека.
До магазина ходи чат-пат. За около 5-10-15 мин. С маска. Продавачката и останалите клиенти също са с маски. Разликата с училище е, че в магазина няма повече от 5-6 човека наведнъж на площ много по-голяма от класната стая, всички са с маски и стои за кратко време, а не 9 часа.
За почивките вече обясних, дезинфектанти, хавлии и т.н., за храната също. Ходихме 3 пъти, размениха си гостувания за по седмица с друго дете, чиито родители също спазват мерките и работят от вкъщи.
Работим от вкъщи, а ММ ходи през седмица в офиса. Разликата с училище е, че е сам в стая, а не са 20-30човека заедно.

# 139
" Евроком" писали, " Петел" преразказали...

По отношение на родители/настойници с риск от тежко протичане на COVID-19 следва да се имат предвид следните придружаващи заболявания: захарен диабет, артериална хипертония, хронично белодробно заболяване, онкологични заболявания, както и всяко заболяване, водещо до компрометиране на имунитета или хронични заболявания в тежка форма и декомпенсирано състояние, като те могат да обхващат различни органи и системи.
В тези случаи препоръка за провеждане на дистанционна форма на обучение при дете на родител/настойник с хронично заболяване поради риск от тежко протичане при родителя/настойника трябва да се издаде от проследяващия лекар специалист за конкретен период от време.

Нещо не виждам примерно друг член от семейството...

Търсех тази информация, благодаря!
Малко късно пиша, но нищо. За друг член от семейството не се споменава, защото евентуални баба и дядо не са отглеждащи, тоест могат да живеят отделно от ученика и няма да са застрашени. Ако има брат/сестра рисков, той също може да се отдели от ученика на присъствено обучение в собствена стая и да не контактуват, което ще е във висша степен неудобно, но...все пак съществува като вариант. Само родителя/настойника, който отглежда ученика, няма възможност да се изолира и затова дават право на избор за ДО.
ПП Тук артериална хипертония е неправилно написано, според мен, защото в България има 2 милиона хипертоници, почти всеки втори на възраст над 40г, е с високо кръвно. Мисля, че става въпрос за хипертония, довела до сърдечни увреждания, тоест сърдечно болните касае. Що се отнася до всяко заболяване, компрометиращо имунитета....такива са дори всички видове артрит, защото лекарствата за тях до едно са с имуносупресиращо действие в някаква степен. Пак не са го премислили добре и ще променят списъка в движение, сигурна съм.

# 140
  • Варна
И защо пък да се плаща,  нали ДО трябва да продължи толкова, колкото е нужно (примерно до пускането на ваксината на пазара), а в това време учителят ще е длъжен трайно (като мениджърите във фирмата на Манжелка) да "гаси пожари" без пари..

Русалке, от последните ти постове все по-силно назрява у мен предположението,  че всъщност не работиш и представя си нямаш върху какво разсъждаваш. Работата на мениджъра е постоянно да осигурява ефективен работен процес, както и да го подобрява когато е възможно, така че гасенето на пожари е част от всекидневните му работни задължения, за което му се плаща по принцип, както се плаща по принцип на учителите да обучават децата и това не се ограничава само до един изпят урок в час. И най-важното, за разлика от обикновеният служител, който се притеснява да не загуби собствената си работа, мениджърът има главната задача да запази работата на всичките си служители.

Очаквах от МОН да представят пред обществото един добре разработен план какви са очакваните мерки, разписани чрез процедури в няколко основни ситуации; какви са прогнозните им изчисления колко деца в каквъв момент биха били засегнати от клъстър на вирус; какви са стъпките да се премине от пристъствено към ОЕСР; колко деца потенциално биха се възползвали от ДО по тяхната дефиниция и как да се подсигури тяхното право на образование най-адекватно; какъв % от учителите са със специфични заболявания и как за тях би се минимизирал риска, кога и чрез какви стъпки биха се закупили електронни устройства на учениците, за да бъдат подготвени (то и сега има училища, които от няколко години раздават на учениците си хромбуци) и т.н. А какво видяхме? Локуми и нищо съществено. Знаеш ли аз колко  бумаги изписах покрай началото на ковид кризата, за да доразработим детайлен план за продължаване на  дейността по времето на кризата - какви са опасностите да имаме проблем с доставките и как да намерим алтернативни източници, кои от клиентите ни са в рискови държави и каква е вероятността да ги загубим или те да не са ликвидни да ни плащат, какви да са мерките, за да опазим собствения си персонал от зараза, как да го разделим на екипи с детайлно записани задължения, като в същото време винаги има втори обучен човек така че временно да поеме работата на заболял колега, ако е в болница; какви биха били алтернативните източници на финансиране; как да минимизираме риска в оборотния капитал и т.н. и т.н. Разиграваха се ситуации и се пишеха и предприемаха мерки, които се разясняваха на колегите и в случай на нужда, моментално преминаваха в действие. Точно това очаквах да прочета от МОН. Да разиграят ключови ситуации и да разпишат план а действие, които са част от ежеднивието и могат да се случат както в училище, в което има 250 деца, така и в училище с 1200, като в същото време представят мотивите си чрез представяне на статистически модели кои са вероятните сценарии и как ще им се противодейства. А иначе и на мен не ми са удобни някои неща, но ги правя, включително и това, че финансирам чрез данъците си една както се видя образователна система, която има само тук таме невероятни учители, но изобилства от неадекватни и неподготвени чиновници. Значи, много искам да затворя министъра и някои потребителки от тази тема в една класна стая, като им пусна един безсимптомен носител, та нека проверят колко е безопасно. Аз отстрани ще ръкопляскам на смелостта им.

Последна редакция: нд, 30 авг 2020, 10:21 от Manzhelka

# 141
  • София
Хахаа, направо супер, Манжелка, страшна дедукция,  безмълвна ме оставиха изводите ти. Логиката здраво ти куца, обаче, нищо че си мениджър... Интересно 3 деца извън БГ само баща им ли ги издържа, що ли, на фотосинтеза ли карат, че мога да си позволя лукса да не работя? Извинявай, ама ще те помоля да не правиш никакви догадки за това кой какво прави в ежедневието си, не е твоя работа.  Да, не всички сме дейни мениджъри като теб, определено, ама точно толкова сигурно не сме лишени и от възможността да разсъждаваме. И въобще не ставаше дума за това дали трябва или не да гасят пожари мениджърите и учителите, а дали трябва да го правят без пари продължително във времето..Но ти, разбира се, го извъртя. Ти колко допълнителен труд полагаш безвъзмездно продължително във времето, а не само докато разработиш мерките? Смятам теб специално оттук насетне да не те отразявам, ще те помоля за същото в ответ,  поредната си с  дразнещо вменяване на идеята, че отсрещният не знае  въобще акакво говори и върху какво разсъждава..Нали ти знаеш, това е важното..

Последна редакция: нд, 30 авг 2020, 10:40 от пенсионирана русалка

# 142
  • София
За мен три месеца минимум бяха пропиляни. Накрая излязоха с някакви неясни насоки и посланието "започваме редовно, пък ще видим".

# 143
  • София
За мен три месеца минимум бяха пропиляни. Накрая излязоха с някакви неясни насоки и посланието "започваме редовно, пък ще видим".
Това е така, Андариел, и не виждам някой да го отрича.  Но и повече от три месеца бяха пропиляни в опити нещото, зовящо се ДО, да заприлича на такова на много места, но останаха въпросните  безуспешни по редица причини. И не, не са само учителите виновници за това, както се твърди тук.  Просто хората не искат този пародиен вариант, макар че се страхуват за здравето на децата си. Из темите по набори почети за инфо, хора масово споделят, че нищо не се е учило по доста предмети, а сега децата ги чакат входни...

Последна редакция: нд, 30 авг 2020, 10:38 от пенсионирана русалка

# 144
Малко информация от ФБ страницата на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.
Дискусия за предизвикателствата преди началото на учебната година, започна в Стара Загора. Директори на различни учебни заведения от цялата страна- членове на СРСНПБ се събраха на работна среща за да споделят информация за трудностите преди старта на една различна учебна година.

За съжаление няма нищо повече, но предполагам, че скоро г-н Стаматов ще внесе  яснота дали са обсъждали конкретни мерки, които могат да бъдат приложени в различните училища.

# 145
  • София
разбира се, че не са само учителите, а всички по веригата. Нещата се получиха на някои места благодарение на някои от учителите и на някои от родителите. Но вече изобщо не става въпрос за учене, а за това децата да са в клас, за да работят родителите. Ученето е екстра.

# 146
  • София
разбира се, че не са само учителите, а всички по веригата. Нещата се получиха на някои места благодарение на някои от учителите и на някои от родителите. Но вече изобщо не става въпрос за учене, а за това децата да са в клас, за да работят родителите. Ученето е екстра.

Не мисля, доста хора работят към момента от вкъщи (по разпоредба на фирмата, не непремнно по изявено лично желание), но ВЪПРЕКИ това искат децата им да са присъствено със засилени мерки за защита. Тоест не става дума (поне не само) за опцията да работят. Още повече пък за това да се отърват от тях и някой друг да им  ги гледа. Не съм хич убедена, познавайки те (казвам го с най-добро чувство), че ако сега децата ти бяха примерно в 7 клас, щеше да си на това мнение, особено пък, ако в шести си констатирала, че  ДО-то е било чиста проформа и децата са с понатрупани пропуски.

Последна редакция: нд, 30 авг 2020, 10:50 от пенсионирана русалка

# 147
  • София
По принцип хоум офисът е работа от вкъщи, а не учене с децата от вкъщи. Когато работя от вкъщи и децата ми бяха на ДО, не съм фактурирала часовете, в които учех с децата и извършвах технологичното обслужване, което учителите не искаха и не можеха да направят. Има и фирми (като тази на ММ), които накараха служителите си половината време да излязат в платен отпуск. За мен хоум офис и ДО за нашето семейство са несъвместими.

Много ми стана весело като четох препоръките какви разчети, прогнози и планове е трябвало да направи МОН. Вероятно, ако бяха наели скъпо платена консултантска фирма, щеше да е възможно. Със собствен ресурс - абсурд, но не може да ги виним за това. Обикновено причината за такива нереалистични очаквания у всеки втори, както и желания в облаците, показват повърхностен опит.

# 148
  • София
Да, работа от вкъщи е именно работиш от вкъщи, което при нормални условия би трябвало да заема поне толкова време, колкото и работата в офиса. Но всички знаем, че рядко се получава така, защото човек не може напълно да се изолира, когато има деца наоколо. Затова дали ще е хоум или офисно е все тая от гледна точка на това, че като цяло децата трябва да са на училище, за да не са вкъщи, а родителите да работят. Учителите също имат деца и предпочитат да са на училище, отколкото ДО.

Но извън темата за вируса смятам, че ДО с времето все повече ще си пробива път, защото е свързано с технологичния напредък и възможностите, които той дава. В момента училището такова, каквото го познаваме е повече от модела на края на 19-ти век, а не на 21-ви век.

# 149
  • София
Манжелка, ти сериозно ли си очаквала всичко това от МОН? Joy
Според мен, на централно ниво, не могат да разпишат такива инструкции. Това са хиляди училища, с различни възможности, както финансови, така и на сградния фонд, а да не говорим за преподавателска обезпеченост!
Въпросът за географското, демографското и етническото разположение и разпредвление на контигента, изобщо не го засягам...
Ако всичко, което казваш за вашето училище е така, а аз не се съмнявам, мисля, че може да си малко по-спокойна!
Така организирано ДО, с отговорно училище зад гърба ви, все ще приложи И разумни мерки.
Аз признавам, че разчитам на училището на детето, повече отколкото на МОН!

Общи условия

Активация на акаунт