Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дневен център в Пловдив и други идеи за на момче (18) с ТЕЛК

  • 4 931
  • 3
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 2
Здравейте, хора! Трябва ми малко помощ, съвет в безисходица съм.
 Аз съм кака (24) на момче (18) с ТЕЛК с умерена умствена изостаналост което завърши тази година. Беше абитуриент, взе си матурите без чужда помощ (каква мъка беше докато го обуча Simple Smile Simple Smile ) диплома и завърши. Ами сега? Ще се спра да го наричам детето защото вече е голям, но момчето умира от самота. От лятото на миналата година се опитвам да му намеря дневен център в град Пловдив, но нямат места. Като навърши 18 г. наново пуснахме документи тази година, но поради ситуацията с Ковид не обработват документи, не приемат нови лица. А той има огромно желание да работи. Да се чувства полезен, да изкарва пари, да прави нещо. Така ми се иска един ден да го видя да си има приятелче. Не може да общува само с двете си каки. Иначе върши работа, пазари, плаща сметки и т.н.т. Добре хора каква е съдбата на един такъв младеж. Кажете ми от личен опит. Могат ли да си намерят работа някъде. Да се социализират. Регистрирах го в бюрото по труда в Пловдив с надеждата, че там могат да ми помогнат по някакъв начин, но нямат никакви действащи програми в момента за хора с увреждания, а трудовата психоложка просто ме гледаже със съжаление и ми каза, че ще е трудно. Няма кой друг да се занимава с него, баща ми си отиде преди 4 год., майка ми самата тя е с ТЕЛК и придружаващи заболявания. Не ми е тежко, просто ми се иска да мога да направя повече за него, той заслужава много, пекрасен е. Ще  ми се родителите ми да му бяха обърнали внимание по от рано, мислехме че е просто свитичък, притеснителен. Много сме го изтървали, много време сме загубили, но не смятам да губя повече време. Посъветвайте ме какво да правя моля ви, наиситна положението е тегаво. Всеки ден като се прибирам от работа и го гледам как си стой и се опитва да се преструва, че е добре заради мен, а всъщност е страшно депресиран и самотен се чувствам страшно виновна.

Последна редакция: вт, 01 сеп 2020, 06:19 от bubanka

# 1
  • Мнения: 3 909
Единственото нещо, за което се сещам е, че в Икеа взимат хора със заболявания, но Икеа в Пловдив май няма. Вижте и Старбъкс, там май също взимат.
Кажете какви са му силните страни, в какво среща затруднения. Така много трудно някой ще ви каже нещо.

Последна редакция: вт, 01 сеп 2020, 09:19 от Fairytale11

# 2
  • Мнения: 9 949
Няма ли как да скриете Телка. Представете го като обикновен младеж и търсете лека и нискоквалифицирана работа, например охрана на някоя сграда, невъоръжена, само да записва личните данни на хората, работа която предлагат на пенсионери например.

# 3
  • Мнения: X
Ако може да работи само в защитена среда, нещата наистина са сложни. Вижте тези съществуват ли още и могат ли да ви помогнат поне с някакъв съвет:

Телк не може да се скрие вече, проверяват се, а и в случаят това не е заболяване, което да не се забелязва и за което е умно работодателя да не знае. Аз съм работила с такива хора, а после и съм наемала през годините няколко човека с такава диагноза, но всички можеха да се грижат за личната си безопасност, да изпълняват проста поредица от нареждания, примерно иди донеси това, после изнеси онова и като свършиш смети и бяха съгласни да вършат физическа работа. А в телковите решения е много относително какво пише, преди  време пишеха по-тежки диагнози, за да може човека да вземе пенсия, сега пък обратно, така че важно е реалното състояние на човек.

Общи условия

Активация на акаунт