Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 63

• 35 767
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
Най-добрия вариант е да няма никакви антитела, при теб те са ниски което е добре. Когато са завишени това показва автоимунен процес и т.нар. Хашимото.
Щитовидната е с понижена функция.

# 76
Лале, и фт4, и фт3 са ниски. Мибобо ти е казала - в хипофункция си. Незнам дали имаш терапия, но с еутирокс от 25 мкгр е мн вероятно да влезеш в нормални граници. Може дори да е само нужда от суплементиране с вит Д и Б12, желязо, селен, тъй като Хашимото не е категорично (освен, ако ехографът не казва друго). Но тсх тр да го свалиш със сигурност.

# 77
С какви други изследвания се доказва категорично Хашимото? Лекарят не беше много подробен, но каза, че жлезата ми е значително увеличена от дясната страна и се виждат някакви изменения, за които аз питах кисти ли са и той каза "ами не точно, мехурчета са", какви мехурчета, не знам?!

# 78
Само с ехограф категорично. Щом има изменения, вероятно има започнал автоимунен процес, но си съвсем в началото. За да опиташ да го стопираш, обърни внимание на диетата си 1 стр). За мехурчета чувам за пръв път. Направи си още една консултация при друг ендо.

# 79
Благодаря, определено ще търся второ мнение. Аз съм на индивидуален режим, изготвен от фитнес инструкторката Руми Илиева, от половин година, но сега покрай отпуските му отпуснах края и залитах по сладко и глутенови, иначе ги избягвам.

# 80
Глутен се чисти от организма за шест месеца някъде, с една дума всичко което си постигнала, ако си го била спряла, е заминало.

# 81
Не знаех, че имам хипофункция на ЩЖ. Не знаех и че толкова време се чисти глутен. Точно по време на отпуската ми се появиха гореспоменатите симптоми и веднага се върнах на режима, но явно вече съм си навредила достатъчно.. На първата страница прочетох, че диети тип кето не са подходящи, палеото е подобна на кето - и тя ли не е подходяща?

# 82
Палеото не е кето. При палеото има определени плодове и зеленчуци+сладки картофи.

# 83
Здравйте, да попитам как се справяте със сухата кожа вследствие на Хашимото.Лекувам се от 13годишна,а сега съм на 29 изведнъж проблема със суха белеща и цепеща се кожа стана бо-лез-неннн.Витамини мазила ,кожни лекари смених доста,какви ли не бъркани кремчета...дори и за гъбички ме лекуваха погрешка....

# 84
  • София
Здравейте, миналата година ми откриха Хашимото от едно ехографско изследвене. Беше ми пуснато TSH, което тогава беше в референтни граници. Никой нищо не ми каза, освен да се следя. Днес пуснах пак. Изненадващо TSH e 6.72. TAT e 149.5. MAT18.9. Други изследвания нямам. Сега се чудя възможно ли е това завишено TSH да е от стрес. Последните две седмици ми бяха силно напрегнати и се чудя дали те не са причина за това повишение. Признавам, че се изненадах, защото толкова високи стойности никога не съм имала.

# 85
Едва ли е от този стрес, ТСХ не реагира толкова бързо. Идете на ендокринолог защото вероятно вече ще ви изпишат хормон.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 16:09 от Lemy

# 86
  • София
Да, в сряда съм на лекар. Явно няма да ми се размине хормона. Чувала съм, че като се започне и цял живот се пие, но щом се налага, ще пия.

# 87
Здравейте, миналата година ми откриха Хашимото от едно ехографско изследвене. Беше ми пуснато TSH, което тогава беше в референтни граници. Никой нищо не ми каза, освен да се следя. Днес пуснах пак. Изненадващо TSH e 6.72. TAT e 149.5. MAT18.9. Други изследвания нямам. Сега се чудя възможно ли е това завишено TSH да е от стрес. Последните две седмици ми бяха силно напрегнати и се чудя дали те не са причина за това повишение. Признавам, че се изненадах, защото толкова високи стойности никога не съм имала.

Ендокринологът най-вероятно няма да пусне, но вие си пуснете Т3 и Т4 преди започване на хормона, нека се види какви са и техните нива, защото са важни, точно те са хормоните на щитовидната а не ТСХ.
Относно прегледа ви миналата година - това, че ТСХ е в норми нищо не означава,  над 2 вече е проблем не гледайте нашите граници до 4. Така, че може още тогава да сте била за хормон. Отделно щом имате Хашимото (автоимунен процес и антитела) жлезата постоянно е атакувана и се влошава структурата й и съответно и функцията й. Мисълта ми е, че не си мислете, че това ТСХ не е вярно, от стрес и т.н.

# 88
  • София
Да, права сте, самата жлеза вече има структурни промени.

# 89
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Йоана, аз съм с много суха кожа, ужас е.
Уж ползвам щадящи душ гелове, но ефектът е минимален.
Ръцете си мажа с тоалетно мляко, в което съм добавила бадемово масло. Вечер слагам обилно.

Общи условия

Активация на акаунт