Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 63

• 35 772
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
  • София
А наистина ли при високи стойности трябва да кипиш от енергия и слабост? Аз съм вечно заспала и дебела. Нямам суха кожа, акне боря откакто се помня. Една приятелка ми каза това, съмнява се в резултата ми.

# 91
Аз съм с много суха кожа (имам атопичен дерматит). Използвам измиващи блокчета или гелове, които не съдържат сапун. По-скъпи са, не се пенят много като стандартните сапуни, но и не пресушават толкова кожата. За мазане си имам постоянни любимци, които ми действат добре, но непрекъснато пробвам нови и нови мазила, току-виж съм открила нещо още по-добро.

# 92
А наистина ли при високи стойности трябва да кипиш от енергия и слабост? ........

Кои стойности да са високи?!? И как едновременно енергия и слабост, не ми става ясно Simple Smile

# 93
  • София
Приятелката ми каза, че с моите стойности на TSH, които са близо 7 , трябвало да кипя от енергия и да съм слаба. Аз съответно не само, че не кипя от енергия, но съм и дебела. Та се чудя дали това е истина.

# 94
Объркала се е приятелката

# 95
Mia1, това са пълни глупости. Моите наблюдения над хора с хаши са, че, ако тсх е над 2 бавно и славно почват да дебелеят. Освен това хаши върви с инсулинова резистентност, която е основната причина за напълняването. Върви и с поликистозни яйчници, които ти разбутват и половите хормони (това по отношение на акнето). Обратното може да твърди само някой блясъчко мечтател, който въобще не е запознат с болестите на щж.
За да кипиш от енергия първо, т3 тр да е близо до 5 и нагоре, второ, да нямаш надбъбречна умора (нормални нива на кортизол в с съответния часови диапазон), трето, добре контролиран инсулин (ир).

# 96
  • София
Извинявам се за лаишкия въпрос, но инсулиновата резистентност има ли някакво отношение с кръвната захар? Ако кръвната захар е ок, то трябва ли за се изследва инсулина? Питам, за да подпитам ендокринолога за допълнителни изследвания.

# 97
Има връзка при това директна.
Ако КЗ е нормална, но има симптоми като озверяване от глад, наднормено тегло (особено съсредоточено натрупване на мазнини в коремната област), хронична умора, ако ти се доспива след хранене, налични други незаразни, хронични заболявания (цяла плеяда са) има голяма вероятност инсулинът да е висок. Това може да видиш само при изследване на КЗ + инсулин. Изследване само на захар не е достатъчно и не дава пълната картина. Ако проблемите са в началото, на гладно заже може да са нормални стойностите, но ако има симптоми и на гладно всичко изглежда добре, хубаво е да се направи натоварване, тогава ако има нещо, лъсва.

# 98
Mia1, това са пълни глупости. Моите наблюдения над хора с хаши са, че, ако тсх е над 2 бавно и славно почват да дебелеят. Освен това хаши върви с инсулинова резистентност, която е основната причина за напълняването. Върви и с поликистозни яйчници, които ти разбутват и половите хормони (това по отношение на акнето). Обратното може да твърди само някой блясъчко мечтател, който въобще не е запознат с болестите на щж.
За да кипиш от енергия първо, т3 тр да е близо до 5 и нагоре, второ, да нямаш надбъбречна умора (нормални нива на кортизол в с съответния часови диапазон), трето, добре контролиран инсулин (ир).

Аз съм с високо тсх, инсулинова резистентност и поликистозни яйчници, но съм с нормално тегло. Вярно, че като бременна бях качила много и след като родих доста трудно ги свалих за една година и половина и сега ми е трудно да свалям още. Може би за теглото ми има значение и възрастта ми. Но и аз не кипя от енергия, даже постоянно ми се спи, а след тренировка съм направо труп.

Инсулинова резистентност не се ли установява с ОГТТ тест само? На мен като ми се изследваха инсулт и кз на гладно бяха в норми, след ОГТТ тест се видя, че имам ир.

# 99
Да, Лале, с такъв тест се установява, макар че понякога още на 0 минута се вижда. По принцип хаши не е задължително да върви с високо тегло, но общо взето е рядкост. Друг е въпросът, че женската ни суета не подлага на нечовешки диети, които още повече влошават нещата. Да, в началото отслабваш, но с всяка следваща диета, става все по-зле, докато в един момент нещата спират. Ядеш малко, а кг вървят само нагоре. Диетите влошават много ир. Отделно, липсата на въглехидрати изтощава жлезата. След тренировка ядеш ли? Знаеш ли, че тр да изядеш поне 2 банана или съответна спортна добавка с въглехидрат веднага след спиране, защото тялото първо посяга към мускулите. И тренировката е напразно. Не гориш така омразните мазнини, а си "изяждаш" мускулите, защото битува, че ако хапнеш въглехидрат, край пълнее се. 40 мин след края на тренировката тр  да ядеш протеин, който пък ще изгради мускулите ти. Кетогенните диети звучат просто и прекрасно, но са на теория. За да влезе тялото в режим на горене е наистина трудно, а да не говорим, когато сме със заболяване. Напр при кардио режимът на горене зависи от максималният сърдечен ритъм за съотв човек (226-годините ти × 60 или 70% - за жени, за мъже се вади от 220). Този сърд ритъм тр да го задържиш постоянен през цялото вр на тренировката и се включва 15 мин след началото на навлизане в този пулс.

# 100
Да, винаги ям след тренировка и винаги е някакво месо или риба със салата или задушени зеленчуци и банан за десерт. Наистина се подложих на НВХ диета миналата година, когато тсх ми беше в норма и сега се замислям, че май повече лошо ми донесе тази диета, отколкото добро. Въпреки че тренирах мускулите ми бяха останали слаби, кожата ми остана отпусната, защото рязко свалих първите кг, а сега разбирам, че е възможно и на жлезата ми да е навредила...

# 101
Лале, първо банана и 40 мин след него останалото. За да не ти се отпусне кожата се пие поне по 6 гр колаген сутрин на гладно, всеки ден. Няма опасност от предозиране. Протеините са ти малко за деня, за да останат слаби мускулите.

# 102
mia1 както са казали преди мен, кипене от енергия няма особено пък при хипофункция при която основния симптом е умора. Нямам идея от къде са тези разсъждения на приятелката ти, но не знае явно нищо по темата. 

Лале, аз също цял живот бях слаба и с хипофункция, даже много слаба , след раждането се промениха малко нещата вече хаха. Мисълта ми е, че са рядко, но има и такива случаи на слаби хора, непълнеещи непременно, както и при хора с проблеми със захарта / ИР има много слаби.

# 103
Аз съм слаба, даже след като започнах да приемам хормон (25 мкг) отслабнах с още 3 - 4 кг. Нямам симптоми като умора, слабост, апатия. А т3 ми е на долна граница, даже слиза и под нея.
Имам и ИР, за която спазвам режим на хранене.
Когато тренирам (силно казано, по-скоро правя някакви упражнения като степер 40 мин, клекове и напади, лицеви опори, планкове и т.н.) е около 1,5 час след вечеря, около 21.00ч. Нищо не ям после.

# 104
Уоман, чувстваш се добре заради спорта, контролираш кортизола и инсулинова чувствителност. Спри да тренираш 1 месец и ще видиш ефекта. 😉 т3 пада пак заради спорта. Аз лично избрах спорта и т3 отвън. Важното е да се чувствам добре.
 Пише, ако видиш ефект от гугула.🙂

Общи условия

Активация на акаунт