Студенти в Австрия - тема 1

• 64 941
  • 778
  •   1
Отговори
# 210
Миналата година дъщеря ми беше студентка във Виена ( за 1 година по Еразъм).
Споделям фирмата, с която неколкократно изпращахме и връщахме багаж. Много коректни и точни.
http://dostavki-avstria.com/index.html

И общежитието, в което беше.
https://www.the-fizz.com/studentenwohnheim/wien-brigittenau/

Успех.

Здравейте, ние днес заминаваме към Виена да местим сина ми, той ще бъде в това общежитие, ще ми е полезно да дадете мнение - най-вече ме интересува квартала наоколо, самото общежитие е добре описано на сайта... Благодаря предварително!

# 211
Два въпроса: документален и продоволствено-транспортен
Документален: някое общежитие да ви е искало гарант за плащанията - родител или минимална наличност по Австрийската карта?
австрийска СИМ можем ли да вземем без жилищна регистрация ?
Транспортен: който е ползвал СПИДИ
Имате ли проблем с изпращане на храна ?
Няма да говорим в БГ, но дребни неща като бурканче мед, домашна лютеница или друго дребно домашно, луканка?
Също и готови от магазина?
Зная, че има БГ магазин във Виена, но друго е мама/БАБА да приготвят?

(Доставки Австрия нямат офис в Пло и цената е по-висока от Спиди двойно в момета)

# 212
Документален: някое общежитие да ви е искало гарант за плащанията - родител или минимална наличност по Австрийската карта?
Няма да говорим в БГ, но дребни неща като бурканче мед, домашна лютеница или друго дребно домашно, луканка?

(Доставки Австрия нямат офис в Пло и цената е по-висока от Спиди двойно в момета)

1. На нас ни искаха документ за доход на единия родител, но с лицензиран превод.  Наличност по карта не. Между другото там имаше сякаш една врътка. Общежитието си ги иска от картата всеки месец и ако нямаш наличност банката го покрива но после ти взема глоба че си очаквал плащане но си нямал наличност. Тя ходи с едно дете до банката да разследват защо банката му е дръпнала колко беше евро с някакъв странен мотив. Оказа се това- тип глоба.
2. Мисля че картите с предплатени мобилни услуги ( не планове защото там не знам) не изискват регистрация. Ползват ги и туристи които не са от ЕС. Купуват се и по магазините примерно хофер.
3. За спиди  мога да кажа детайли,  ние сме нямали друга опция , бг пощи ми е безкрайно скъпо. Спиди 32 кг за 40 и нещо лева е напълно приемлива цена. Храната трябва да е фабрично пакетирана или фабрично вакуумирана. За меда и лютеницата трябва да питате. Мисля че в началото преди 6 г. продаваха едни картони като тръба/ кутия  с папулки, с които съм пращала мед. после мисля че ни отказаха един път, по ковидно време... после сякаш чух че пак са разрешили но имали изисквания към опаковането. Аз пращам елда и червена леща от пакетираните храни , както и някакви по-скъпи оризи- жасминов, басмати - които и там са скъпи като тук.
4. Последния път ни учудиха с изискването да не пращаме маркови дрехи, като така и не можаха да ни обяснят какво се има предвид под маркови, защото всяка дреха има марка. Споменаха адидас, найк, пума и подобни. Аз й изпратих дрехи за офис ( с фирмените им закачалки) толкова маркови че слагат адидас в малкия си джоб, но на тях това не им направи впечатление  и слава богу. Преди години й пращах маратонки адидас, нови в кутии защото й знам номера , купувам на промоция и пращам както бяха с етикет. Вероятно сега това не би било възможно.
5. Дъщеря ми не купува нищо от българския магазин. Всичко има в хофер, лидл, била. Да кажа че не е фен на луканките може това да е от значение. Фен е на сиренето  ( българското бяло саламурено) но по магазините има свободно такива, и обикновени като на Лидл в едни големи цилиндрични кутии и луксозна фета.

# 213

Мога само за общежитието да дам инфо - не са ни искали никакви доходи, единствено искаха да попълним СЕПА за банковата сметка, защото теглят парите за наема директно. Доколкото разбрах, за регистрацията за временно пребиваване обаче се иска документ от родител, че ще издържа детето.

# 214
Много благодаря!
Това за марковите дрехи и мен учуди - огромен списък със забрани има на сайта на Спиди. Затова запитах тук.
Ще подготвим някакъв документ за издръжка са всеки случай. Едно пространно пълномощно трябва. Дано нотариусите имат “мостра” за тези 2те
Многоезичен акт за раждане имаме.
Спиди искат австрийски тел номер, затова питах за СИМа
Пак благодаря!

# 215
  • Варна
Скрит текст:

Мога само за общежитието да дам инфо - не са ни искали никакви доходи, единствено искаха да попълним СЕПА за банковата сметка, защото теглят парите за наема директно. Доколкото разбрах, за регистрацията за временно пребиваване обаче се иска документ от родител, че ще издържа детето.

Това какво представлява? Ние направихме регистрация в общината с попълнена бланка от наемодателя, личен документ и студентска карта.
При нас от общежитието искаха доход на родител като гаранция (нетен доход в евро за последните три месеца на бланка от работодателя) и австрийска сметка за плащането на наема, която в последствие направихме.
Вчера пристигна моето момче във Виена и се сблъска с неработещите супермаркети в неделя. Намерил някаква Била +, която работела, та си купил вурстчета и яйца.

# 216
Била пратер! Работи почти винаги! И по празниците. Май почива само 25.12 и 01.01. Това  с неработещите супери в началото е голям шок, но после се свиква.

За спиди не са ни искали австрийски номер, това е първо. Второ и много по-важно е че никой никога не ви се обажда по телефона. Никога. Както и много често не звънят дори на звънците дето са входа на общежитието. Гледат да се освободят от кашона и това е. Пишат в тракинга че не си бил в стаята (много често абсурд). Както казах преди мятаха кашона в някоя близка концентрационни точка тип дели наоколо а последните две години, направо в фоайето на общежитието. А би трябвало да го доставят до врата. Това го научи щерката от един македонец куриер с когото се разговорили. Та за да не носят ви е нямало в стаята. Това не са спиди, след преминаване на границата е някаква друга тяхна си куриерска фирма.

Забрана има и за лекарства и за хранителни добавки. Последния път се опитаха да ми спрат ароматно масло за дифузер ( щерката е а астма и това й помага). Изчаках търпеливо да се свържат с централата си и да го пропуснат в кашона. По принцип много зависи от приемчика я текущия клон

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 15:12 от _re_ge

# 217
Това какво представлява? Ние направихме регистрация в общината с попълнена бланка от наемодателя, личен документ и студентска карта.
При нас от общежитието искаха доход на родител като гаранция (нетен доход в евро за последните три месеца на бланка от работодателя) и австрийска сметка за плащането на наема, която в последствие направихме.
Вчера пристигна моето момче във Виена и се сблъска с неработещите супермаркети в неделя. Намерил някаква Била +, която работела, та си купил вурстчета и яйца.
[/quote]

Относно регистрацията за престой в Австрия аз намерих информация в този сайт:
www.bulgaren.org/2018/07/25/anmeldebescheinigung   
Синът ни има записан час за четвъртък за тази регистрация и тогава ще мога да ви дам повече информация. Но предполагам че днес вече са се срещнали и запознали със сина ви, защото са в една специалност и университет, от един град и май са адаши  Simple Smile Ще могат да обменят информация по въпроса.

# 218
  • София
Спиди не разрешават домашни консерви и храна. Разбира се може да опитате, тъй като не винаги правят проверка на пратката.
Когато се налага изпращаме с доставки Австрия и два пъти с помощта на един БГ магазин във Виена, но те искаха доставка до адреса им в Търговище май и не знам дали общата цена ще ви устройва.  Удобството беше, че магазинът е по-близо до центъра от офиса на Доставки Австрия.

# 219
  • столицата
На нас не са ни искали гаранция. Все още плащам наема аз от моята банкова сметка в Бг до 5 число. Детето си направи австрийска сметка, но още не е дало съгласие да й дърпат служебно.
Не ползва австрийски номер, но вероятно ще я накарам да си направи такъв предплатен, защото понякога го изискват.
И някъде около Шпителау има работеща до по-късно и в неделя Била. Това беше доста трудно за дъщеря ми - да свикне с работното време на маркетите. Затова поне едни макарони резерв или някакъв друг полуфабрикат, който може да се сготви при необходимост.
Сиренето и ние го открихмо в цилиндричните кутии. Беше италианско от Хофер, но май и в Лидл е същото. Дори беше по-евтино от  сиренето в Бг Simple Smile
И моето дете засега не е пазарувало то бг магазин във Виена. Явно не чувства необходимост.
Засега колети съм пращала по приятели, които са пътували с коли за туризъм до Виена

# 220

1/ В Кремс не са ни искали никакви гаранции за издръжка, нито с декларация от родител, нито с доказване на доход на родител, нито с банкова налиност. Банка - Кремсе банк анд Спаркасе - студентски акаунт без такси за около час с предварително записан час, дебитната карта излезе за 8 работни дни. Австрийска СИМ - предплатена карта НоТ от Хофер с онлайн регистрация - има и много други варианти.
2/ В Спиди от септември цената е 48 лв - 32 кг. Пуснахме го в четвъртък, намери го следващия вторник във фоаието на общежитието  - онлайн тракер за проследяване къде се намира пратката в реално време. Изпратихме всичко което бяхме решили, включително български подправки и консерви - фабрични.  Имат изисквания какво да не се праща, но като им тръшнеш един голям и пълен кашон  - дори да искат - не могат да проверят всичко. На Ваш риск.... Това е от мен.

# 221
Както казах зависи от офиса на Спиди.
При мен  тарашат кашона едно по едно и даже бъркат в джобовете на дрехата. Казаха, че често намирали скрити блистери там. С ММ отидохме в съседния квартал в Спиди,  там бяха още по-гадни. Дъщеря ми а Атопичен дерматит и ползва специални кремове за ръце. Не можело да й изпратя 4 тубички защото можели да е бизнес, можело само две. Странна логика.

Нещо полезно

https://www.virtualvienna.net/living-in-vienna/shopping/open-sundays/
SHOPPING ON SUNDAYS
In Vienna the stores are closed on Sundays and Holidays, but don’t worry there are places open for those who have not managed to do grocery shopping during the week. Please note what you may purchase on these days is limited by law.

Shops in major railway stations and airports are allowed to open on Sundays but have to limit their supplies. The following shops are usually open on sundays and public holidays, too:

Billa Praterstern Bahnhof Wien Nord, Praterstern, 1020 Wien 6.00-22.00
Billa Franz-Josef- Bahnhof Julius Tandler Platz 3, 1090 Wien 6.00-22.00
Merkur mini-markt Bahnhof City Wien Westbahnhof 1150 Wien, 9:00-21:00
SPAR Pronto Wien Mitte, Landstraßer Hauptstraße, 1030 Wien, 6:00 – 23:00
Billa Airport Wien-Schwechat, Schwechat, 6.30-22.00
The OKAY’s in the various stations are like an enhanced 7-11. They have a little bit of a lot of things-breads, drinks, cheeses, vegetables, eggs, candies, chips, etc. For those who are out of something desperately needed, they’re great.

A little SPAR in the General Hospital is also open daily:

SPAR im AKH, Währinger Gürtel 18-20, 1090 Wien 09:00 – 19:00
Esso Petrol Station it’s on corner of Landstrasse/ Oberzellergasse Open 24hours every day. they have fresh baked bread, frozen food, beer,cornflakes..everything really. of course they are a bit more expensive than a normal store..but then so is 7/11.

Besides most Bakeries are open on Sundays and some on Holidays

# 222
  • столицата
Re_ge, ти си непрестанен източник на полезна информация. Много ти благодаря!

# 223
Привет. Simple Smile

Щерката напредва по-бавно със задачките за вършене.

Най-накрая си взе сим карта към Yesss, за 9.90 евро. Купи си стартов пакет от Билла.
Колебаеше се между нея и Хохо Smoochy.

Мога да споделя и още един план към Drei за нелимитирани обаждания към Австрия и ЕС, за 15 евро.
https://www.drei.at/de/shop/tarife/handytarife/jugend-sim-only-b/

Адресната регистрация е направена.
Днес ще ходи за статута на студент.
После банкова сметка за студенти в Ерсте.

Та така...Blush

# 224
Re_ge, ти си непрестанен източник на полезна информация. Много ти благодаря!

Радвам се че съм от полза,  не виждам причина да откривате топлата вода наново. Лошото е че много от нещата около установяването на щерката са отпреди 6 години и вече са претърпели промяна.

Вие всички също сте ми безкрайно полезни!

Общи условия

Активация на акаунт