Студенти в Австрия - тема 2

• 24 328
  • 497
  •   1
Отговори
  • Стара Загора
Кандидатстване, информация, посредничество, изложения за образование
За новоприетите – не забравяйте, че актът за раждане, който се прилага в документацията за записване, трябва да бъде многоезичен, във всяка община го издават и не е необходимо българският акт за раждане да се превежда.
Кандидатстване във Виена ( видео)
Живот във Виена (видео)

Европейска здравноосигурителна карта  ЕЗОК - издава се безплатно в клоновете на банка ДСК

Съвети за пътуване и самолетни билети
  търсачка Google flights   търсачка esky   търсачка kiwi   търсачка checkfelix

Изпращане на колети до Австрия
speedy (Австрия е промозона 2)
aramex
Вариант са частните превозвачи, има ги за всеки отделен град – информация от познати на място.

Линк към темата "Университети в Германия и други държави с немски език"
Линк към темата "ЕТХ Цюрих/ETH Zurich"

СТАРИ ТЕМИ:
Студенти в Австрия - тема 1

# 1
Благодаря за новата тема!
Въпрос-правите  ли здравни застраховки на децата си, ако да в коя компания?
Оказа се, за да избираш  на ЛЛ, трябва да се  внасят ежемесечно осигуровки около 70евро.

# 2
  • Бургас
По спомени от предната тема-не е нужно застраховка, само ЕЗОК  но все пак и аз ще чакам отговор.

# 3
Въпрос-правите  ли здравни застраховки на децата си, ако да в коя компания?
Оказа се, за да избираш  на ЛЛ, трябва да се  внасят ежемесечно осигуровки около 70евро.

Това не мисля че е истина. Лишено от всякаква логика на европейското здравно осигуряване. Дещеря ми не е плащала нищо за "избор на Лл". Ако някой ви иска пари това е абсолютна спекула.  Дори не ви трябва избор на ЛЛ. Може да ви обслужи всеки, които знае как да работи с такива карти. В  болниците също - дъщеря ми е ходила с астматичми пристъпи.  При специалисти - също.

# 4
  • Добрич

А имунизационен календар носихте ли? Четох, че някъде го искат, за да допуснат студентите на занятия.
Всъщност ме интересува конкретно за Кремс, но предполагам, че и в другите университети е аналогично.

# 5
  • София
За да има някой личен лекар, трябва да си здравно осигурен към местната здравна каса, за което са тези 70 евро месечно. За никаква спекула не става дума.
Следва да имате предвид, че ЕЗОК поема лечението на временно пребиваващи българи в чужбина, като разходите по лечението после се възстановяват от НЗОК - https://www.ezok.bg/faq.html
Това означава, че не покрива избор на личен лекар в чужда държава, то и няма логика НЗОК да плаща два пъти за един студент, тук в България и чужбина.
При оплакване с картата се отиват в болнично заведение и се получава съответната медицинска грижа.

# 6
Потвърждавам, така сме правили

# 7
Значи не ми грешна информацията, и понеже не ми се плащат 70 евро, реших да избера здравната застраховка.
Та някой ако е правил би ли споделил в коя компания ?

# 8
Според мен това което ви убягва  като уточнение е интерпретацията на фразата в кавички -  "избор на личен лекар".
Затова почвам отдалече
Българската държава осигурява здравно студента до 26 навършени години когато има документи подадени от студента или родителя му чрез пълномощно удостоверяващи, че е записан като студент за даден семестър, всяко полугодие. Студентът е здраво осигурен  при издадена ЕЗОК в рамките на ЕС така, както сме и ние здравноосигурените възрастни българи .Студентът има право да бъде облсужен от всеки лекар с пациентска практика, който има желание да го приеме. Най-често лекаря има и  знание как да обработи парично извършената услуга на пациент с ЕЗОК. Има лекари, които не се занимават с това по една или друга причина Както казах обаче има много лекари които знаят как да  боравят с инструментите на ЕЗО и тъй като имат все пак лимит за обслужване (количество пациенти ) могат да приемат или не нови такива. Всичко това без  70 евро на месец. Защото пациента е здравно осигурен от държавата от която пристига и тя ще поеме всички направени по здравето му разходи.
Дъщеря ми се обслужва от декември 2017 от един и същ лекар който й е "като личен"  тя му записана като пациент в практиката , никога не е плащала никаква допълнителна такса към местна каса. Координатите му получи от друго деца записани при него от общежитието. Беше отишла при него, говори, остави си данните от ЕЗОК, направиха й досие  и това беше- стана й "личен лекар".  Той я лекува при нужда,  дава й направление за специалисти и й изписва ежемесечните  лекарства за астмата според  заключенията ,  издадени от техен алерголог с изследвания,  които й бяха правени във Виена отново  само чрез средствата на ЕЗОК ( без да сме плащали за алергенните тестове , за разлика от порочната практика в бг където всичко това се плаща). Споделяла съм координатите му тук. Той от няколко години отказва набиране на нови пациенти защото практиката му е изключително набъбнала. Има дори наети и няколко млади лекари , работещи за него по-общи дейности,  за да може да бъдат обслужени всички пациенти. Дъщеря ми беше решила да го сменя по едно време, защото той  й се пада доста надалеч. Изкара половин година при един друг , женен за българка, но не беше доволна и се върна пак при стария. Каза че по-добре лекар който познава проблемите й , без значение че й се пада далеч като кабинет. Вероятно това не е онзи тип личен лекар който получаваш за 70 евро месечно, но е доста по-добро като обслужване дори от българския личен лекар. Няма момент в който да не е била обслужена от лекар, специалист или болница при спешна нужда. Дори ако от болницата й изпишат нещо като лечение за няколко дена , което трябва да се проследява , после  отива при "личния" и той продължава "лечението".

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 23:06 от _re_ge

# 9
_re_ge, много ти благодаря за изчерпателна информация.Ще се доверя на нея, моят източник е “Асициацията на българските студенти във Виена”.
Моята дъщеря също е с астма, а за разкош от скоро се сдоби и с мигрена, затова така упорито ровя в темата за здравни услуги.

# 10
В тема 1 стр 10 и 11 си намерих писанията по повода слагам линк да не се повтарям. Писала съм подробно И как постъпва с нас и нашите деца здравна каса когато не сме информирани за правата си. Писала съм за смяната на инхалера, който й беше предписан в бг , а се показа че довеждал до нездравословно сърцебиене и там й го смениха, след безплатните тестове за алергени и правиха  няколко пъти безплатната десенсибилизация за двата водещи алергена (  не заплаща нищо за изготвяне на препарат и поставяне) нещо невиждано тук при нас. Много неща съм писала, струва си четенето.

https://m.bg-mamma.com/?topic=1248295.150

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 21:44 от _re_ge

# 11
  • Добрич
Днес дъщеря ми е питала в Интерлогистика за пратка с лекарства. Отговорили са, че може  но трябва да са с рецепта и касов бон.

# 12
Вела, а тези които са без рецепта? за какво казаха? Примерно Фервекс.

# 13
  • По широкия бял свят
Ако все още не сте намерили  вариант за изпращане на лекарствата, аз мога да ги занеса. На 25-ти пътувам за Виена от Варна.

# 14
  • Стара Загора
Много благодаря, момичета. Вече не се налага, защото намерихме кой да ги купи от Турция преди тя да отлети обратно за Виена и така успя да си ги вземе. Просто ми се щеше да не занимавам други хора, но се наложи...

Общи условия

Активация на акаунт