Студенти в Австрия - тема 2

• 42 085
  • 809
  •   1
Отговори
# 30
  • Стара Загора
Моята е била на гости на гаджето, градче близо до Виена и ще остане там, заради ситуацията. От работата и са казали, че може да не ходят я офиса утре и да са хоумофис. Но според нея, не е нещо страшно положението.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2024, 23:14 от Jade

# 31
  • Стара Загора
Как са децата в Австрия? Има ли някой в засегнатите райони?

# 32
  • столицата
Моето учи за изпит и не се налага да ходи до университета. Иначе за тези, които имат лекции, са им дали възможност да са онлайн.
В общежитието имало наводнено мазе. Но те, като цяло, са на високо и вероятно течащата по нанадолнището вода е влязла в мазето.

# 33
В мазета и в Метрото е възможно са са високи подпочвени. Все пак Дунав, ръкави, Виенската река….
Ще се оправят за седмица. Подготвени са предполагам.
Кремс беше от обявените за рискови и вероятно също преляли води

# 34
Квартирата на дъщеря ми е на хълма в 19 бецирк и независимо от всички мазето е било толкова наводнено че са се повредили общото помещение общите  пералня и сушилня. Всичко било леш - кал вода и мръсотия . Все още не могат да изчистят и приведат в експлоатация. Мазето на дъщеря ми е било също във вода, всичко което  е лежало на пода и е заминало. На дъщеря ми са били били само няколко празни кашона - не е голяма загуба. Но хазяйката имала пейки и още някакви мебели, пердета, щори и други дървении,  които са тотално съсипани. Дъщеря ми каза че съседите по мази твърдели, че това не се случва за пръв път и затова те си били излели бетон поне 20 см на пода и сложили стилажи. Тя каза че наистина било така и е направила снимки. В такива мази нищо не стояло на земята и нямало поражения в случая.
Щерката  намекна всичко това на хазяйката , та ако онази иска да си сложи стилаж ( всичко без пейките било за хвърляне) , но  онази й отговорила само с "Ами добре би било" и край. Разбрахме се с детето че ако види някъде изнесено нещо на боклук като  - стол шкафче ненужна мебел ще си ги вземе и сложи в мазата и вече върху тях ще слага свои неща ако има такива. Нещата  които не са съсипани (на хазяйката) ще продължават да лежат на пода до следващото наводнение , щом на нея й е ок.

Вижте на съседната маза колко високо е излято, значи не е за пръв път.

# 35
Здравейте!
Има ли учащи психология във Виена,  респ. др. град в Австрия?
Интересува ме кандидатстването и въведеният изпит, как всичко се случва във времето като кандидатстване, срокове, резултати, записване, общежитие/квартира.
Благодаря!

# 36
Съученичка на сина ми втора година кандидатства психология във Виенския и не я приемат. Записа междувременно философия. Има изпит късно през август. Което е много натоварващo според мен. Чакането имам предвид.
За общежитието - четете назад кандидатствайте още през учебната година май е най-добрия съвет …

# 37
Дайте хелп тогава при следния случай- синът ми иска да кандидатства Виена и Франкфурт, и на двете места ли да започнем да търсим квартира още по време на уч година,като не е сигурно на кое място ще бъде приет? И ако намерим квартира бързо на едното място,а го приемат на другото...как постъпвате в подобна ситуация,когато се кандидатства на повече от едно място?

# 38
  • Стара Загора
На повечето места за настаняване в общежития имат крайна дата за потвърждение, която е след датата на приема и ако нещо не се получи с приема могат да върнат депозита, който се плаша за запазване на мястото в общежитието. Изгаря само една така, което беше 50-100 евро. Моята дъщеря кандидатства във Виена и в Линц, но само за Виена активно търсеше общежитие, защото това и беше приоритетно. До Линц не се стигна, тъй като беше приета в ТУ Виена, но ако беше сигурно щяхме да търсим на момента. Там цените бяха по-ниски от виенските.

# 39
Това на нас ни се водеше такса разглеждане документи и беше упоменато че няма да се върне без значение дали има или няма свободни стаи.

# 40
Аз не помня какво сме плащали, май имаше някаква такса…
Ние потърсихме общежитие Юли, щом го приеха. Направо си беше късмет. Аз нямах идея, че ще е трудно! Не правете така Simple Smile

# 41
  • Бургас
Ние подадохме февруари, ако не се лъжа. Платихме дерозит и  наем т.е сумата * 2 много преди да знаем дали ще учи там.

# 42
потърсихме общежитие Юли, щом го приеха. Направо си беше късмет.

така е на късмет е било при детето, но не всеки има такъв.

Ние подадохме февруари, ... Платихме дерозит и  наем т.е сумата * 2 много преди да знаем дали ще учи там.

и ние така. Накрая с изнасянето ни върнаха депозита в края на три месечен срок. Чакаха до последно и от депозита им взеха по 100 евро на всяка за  "щети" по стаята, макар че децата нямаха вина за влага, избиваща на стената на стаята от банята. Измекяри.

# 43
  • Добрич
Искам да ви попитам, ако се тегли от банкомат от българска сметка, високи ли са таксите? Чух за суми от 8-10 евро.

Дъщеря ми е със сметка (в лева) и карта на ДСК. Ползва и Револют. До сега е плащала в ЕС с карта много пъти. Сега, като замине за дълго ще трябва да може и да тегли пари в брой.

Според вашия опит ( на децата) как е по-изгодно:
- да си направи нова сметка в евро там;
- да си направи нова сметка в евро в ДСК;
- да остане със сметката в лв в ДСК?

Наемът към хазяина го плащаме ние с баща и и това не влияе на решението за сметката.

# 44
  • Стара Загора
Моята няма австрийска сметка. От скоро започна и работа и си е дала револютския айбан да и превеждат заплатата. Не са отказали. Ще видим дали ще я получи там. За друго просто не се е налагало да има сметка.
Ползва само Револют. Българските карти масово са с неизгодни условия, особено за теглене от банкомат в чужбина.
С Револют почти не и се налага да тегли също, защото навсякъде може да плаща с карта. Тя е на безплатен акаунт и има възможност да тегли без такса суми до 200 или 250 евро месечно, които досега не е надвишавала.

Общи условия

Активация на акаунт