Студенти в Австрия - тема 2

• 42 083
  • 809
  •   1
Отговори
# 795
Момичета, много съм притеснена... Все още нямаме оферта за общежитие за сина ми, който ще следва във Uni Wien, а сме подали във всички възможни сайтове и фирми. Сега чакаме евентуално да се освободи място от неприетите деца. Ужас! До кога има надежда? Проверяваме и сайтовете и групите за обяви за наеми, но е много трудно да се ориентираме сред всичко...Успех на всички дечица! Благодаря!
Разгледате сайтовете на STUWO или The Fizz. Успех!

# 796
Довечера ще погледна вкъщи. В Интеграл ми бяха казали две за краен случай, ако от другаде не получим оферта. Имам ги записани на един лист кои бяха.

Бихте ли дали и на мен информация за общежитията ? Благодаря!

# 797
Zazu,
Има ли някой в общежитието на Canisiusgasse?
Синът ми е там!

# 798
  • София
Не. Всички ги събраха в един блок, което според мен е съвсем целенасочена политика. Те са от едно училище. Кандидатствали са си всеки самостоятелно, без да посочват, че искат да са заедно с другите. Доста ме впечатли това.
За общежитията:
https://www.lumisliving.com/sites/vienna
https://www.milestone.net/locations/?country=austria
Но са си осезаемо по-скъпи от другите. Но при липса на общежитие са вариант според мен и после да се чака оферта от останалите.

# 799
По Вторият линк букването е от 01.03.2026.

По първия линк, За 1000 Евро може да се наеме неголям  двустаен апартамент, или стая във ВеГе. Тази цена ми се струва много завишена. Дъщеря ми наема апартамент за 780 Евро в момента, с коридор, отделна кухня(2 на 2,5)  и стая (3,5 на 6 метра) , разделени баня и тоалетна... и маза. Верно, че докато го намерим имахме инфарктна ситуация преди две години, когато за 3 месеца и десетки написани запитвания й отговориха само двама души... и че замразената сума е 4 наема, защото е чужденка и дамата наемодатлка се притесняваш от този факт, но тези овърпрайзнати цени на подобни наемни точки ми се струва трайна тенденция последните няколко  години. Съквартирантка на моята, с гаджето си, са на 1200 евро в чудесно  обзаведен, с кухня плюс всекидневна и спалня, в ново ремонтирана кооперацийка. Кварталите и на двете  не са крайни, до спирка на метро.

Тези високи цени на подобни обзаведени стаи с китченетте според мен  са оговор на повишеното търсене последните години.

Дори не знам какво да посъветвам. Истината е, че може в последния момент да се отвори нещо (не само от неприети но и по еразми отказали се) но може и да не. Тогава се налага да наемете стая в някой пансион временно , да командировате възрастен и заедно да търсите активно във вилабен примерно
https://www.willhaben.at/iad/immobilien/mietwohnungen/wien/l/wg-tauglich

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 09:51 от _re_ge

# 800
  • София
Според мен за човек, който не се ориентира, а учебната година започва, са си някакъв вариант.

# 801
  • Варна
Но пък навсякъде пише, че са за година или семестър Sad

# 802
Защото са ориентирани към студенти основно. Подписваш за година. Доказва доход на родителя. Във всички общежития се преподписват година за година договорите.  До края на декември за втори семестър (от 01.03)примерно.

Според мен за човек, който не се ориентира, а учебната година започва, са си някакъв вариант.

Съвсем така е. И тези точки именно на това разчитат. Безизходица.

# 803
  • Варна
Защото са ориентирани към студенти основно. Подписваш за година. Доказва доход на родителя. Във всички общежития се преподписват година за година договорите.  До края на декември за втори семестър (от 01.03)примерно.
В нашето общежитие нищо не се преподписва, сега започва трета година. Договора приключва с 3-месечно предизвестие.

# 804
  • София
На Николета са и отключили системата за да качи липсващите документи вчера. Надявам се този път всичко да е наред със онлайн записването в техническият във Виена Simple Smile
Тъй като настаняването и е от октомври, и наех стая за 3 нощувки и ще те ще лети на 28-ми септември, а ние с мъжът ми мислим чак на четвърти с кола да отидем да занесем багажа. Планираме чаршафи и други неща за кухничката сама да си купи от Икеа.
Успех на всички, които все още търсят квартира.
Николета не помня кога, предполагам достатъчно рано пусна в 3-4 частни общежития заявка и получи мисля от всички предложение за настаняване, като избра това, което и беше най-удобно спрямо университета. На фона на Мюнхен, където дори и едно предложение не е получила на мен ми се стори доста лесно настаняването във Виена. Наема е ако не се лъжа 550 евро, за linked single room и както писа Зазу е супер, че ще има няколко съученика и приятели в същото общежитие. Така я тя и ние сме по-спокойни.

# 805
  • Стара Загора
Честито на всички новоприети! Много успехи и незабравими моменти в прекрасната Виена им желая.
Моята е в голяма стая (около 20 кв. м) във веге, обзаведена със всякакви удобства и плаща 620 евро. Тези 1000 за общежитие ми звучат твърде много, но наистина явно разчитат на спешността.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 12:38 от Jade

# 806
Благодаря на всички за подробните коментари и идеи за общежития! Blue Heart Подадохме заявки още през пролетта. Не разбирам защо от никъде не са ни писали. Работим с агенция, която още не е започнала да се притеснява. Имало опции. Но, както стана ясно, те са на различни цени. Ние продължаваме да търсим, в краен случай ще е на квартира първата година. Само да е здрав!  Flowers Four Leaf Clover

# 807
В нашето общежитие нищо не се преподписва, сега започва трета година. Договора приключва с 3-месечно предизвестие.

Вашето не беше ли и за възрастни, т. Е всякакви хора - в смисъл в сграда всякакви площи - големи малки независими  апартаменти за всякаква категория хора? Същото е апартаментите под наем. Подписваш и живееш до предизвестие. АПАРТАМЕНТ хаус - май така се наричаше това "явление". Защото това не е точно общежитие в смисъла на последните коментари. Това са наемни площи за всеки. Същото като да наемеш апартамент някъде, или стая във ВеГе.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 13:21 от _re_ge

# 808
Ние кандидатствахме в няколко общежития още в началото на година. Предложения имахме още от февруари, но това на което се спряхме го платихме още април. Искахме самостоятелна стая с кухня, баня и тоалетна, но за такова не ни дадоха оферта от тези който бяхме избрали и запазихме това в което ще бъде с една нейна приятелка две самостоятелни стаи с обща кухня, баня и тоалетна за 616 евро. Риска беше че ни поискаха два наема капаро да платим, който ако не ни бяха приели губим, но сега е спокойно. Важното бе да е близо до университета. В STUWO пуснахме още през февруари и все още не могат да ни предложат нищо, Относно TISS системата, т.к.  сметнахме че може да сгрешим се обадих на фирма и те ни пуснаха документите в платформата в петък 😅 все ще не са ни отговорили 🫨

# 809
  • На планетата Земя
Говорих с Jade и пускам  нова тема.

Ако има нещо пропуснато, ще го допълня.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1810879w

Общи условия

Активация на акаунт