Раждане в МБАЛ Вита, гр. София - тема 12А

• 2 774
  • 67
  •   2
Отговори
  • Замък сред облаците
В предишните теми са коментирани повечето въпроси, свързани с раждането във Вита, но не винаги бъдещите майки и татковци успяват да прегледат цялата информация.
Ето събрани на едно място най-актуалните въпроси и отговори във връзка с болницата.

Вече родилите мами, моля, споделете своя опит - независимо позитивен или негативен.

Моля, преди да зададете своя въпрос, погледнете дали няма да намерите отговор тук. На всички майки спокойна и щастлива бременност и леко раждане!

За контакти:
ДКЦ Вита База 1: София, ул. ”Драговица” 9, тел: 02/ 960 49 50

МБАЛ и ДКЦ Вита База 2: София, ул. “Филип Кутев” 10, тел: 02/ 45 22 000

Кои са специалистите по Акушерство и гинекология във Вита?
Д-р Анна Чорбова (завеждащ АГ)
Д-р Албена Гагова
Д-р Лора Петрова Кълвачева (външен консултант, има договор за израждане)
Д-р Антоанета Илиева (външен консултант, има договор за израждане)
Д-р Вероника Кръстанова
Д-р Мая Василева (външен консултант, има договор за израждане)
Д-р Никола Николов
Д-р Иванка Щърбанова (външен консултант, има договор за израждане)
Д-р Здравка Богословова
Д-р Цветина Даскалова (специализант)
Д-р Екатерина Николова (специализант)
Д-р Мадлен Китанова
Д-р Елица Йорданова
Д-р Добринка Трифонова

Кои са акушерките в АГО?
Галина Михайлова (старша)
Бойка Димитрова
Ева Павлина
Петя Трифонова
Надежда Първанова
Иванка Бенчева

Кои са специалистите по Неонатология във Вита?
Д-р Мария Йочева (завеждащ лекар)
Д-р Боряна Иванова
Д-р Камелия Илиева
Д-р Марина Арабаджиева
Д-р Севинч Борукова (специализант)
Валентина Рашкова (старша акушерка неонатология)

Какви са цените във Вита?
ДКЦ Вита: https://vita.bg/cenova-lista-na-dkc-vita
МБАЛ Вита: https://vita.bg/akusherstvo-i-patologichna-bremennost (първо са цените за неосигурени, от страница 11 нататък са цените за здравно осигурени, пакетите за раждане на стр.19-20)

Към момента на пускане на темата (октомври 2025) цените са следните:
- Пакет Основен: за здравноосигурени пациентки без избор на екип  - 1940 лв нормално, 2140 лв секцио;
- Пакет Основен плюс: за здравноосигурени пациентки със избор на екип  - 2660 лв нормално, 2980 лв секцио;
- Пакет ВИП: за здравноосигурени пациентки със избор на екип и самостоятелна стая  - 2910лв нормално; 3340лв секцио
;
- Пакет Плюс: оперативно раждане - 3580лв секцио
- Пакет Подобрени битови условия - самостоятелна стая, в цената на която се включват всички допълнителни битови условия - 300 лв (на ден?) - тук на сайта е описано със или без придружител, но придружители НЕ пускат

Цените се регулират от болницата и могат да бъдат променени по всяко време.

В цената са включени:
- раждане;
- престой (3 или 4 нощувки в зависимост от вида родоразрешение);
- епидурална и/или спинална упойка по преценка на екипа;
- присъствие на бащата на раждането (евентуално; възможно е само при нормално раждане; според здравната обстановка присъствието на бащата може да бъде ограничени);
- храна,
- превръзки, вода, обезболяващи,
- нощници, хавлии,
- памперси, мокри кърпички, подложки, храна за бебето (АМ),
- обработка на документи (болничен; припознаване на детето от бащата, ако родителите нямат брак, подаване на данни към общината за регистриране на бебето),
- изследвания на майката по време на престоя в болницата,
- изследвания и ваксини за бебето по време на престоя в болницата.

За да родите своето бебе във Вита, не е нужно да следите цялата си бременност там - достатъчно е към края на бременността (но не по-късно от 34 седмица) да изберете специалист, да се свържете с него, за да се запознаете и той да започне да следи бременността ви.

Общи препоръки за багаж при постъпване:
= лични документи;
= документи от женската консултация (направление за хоспитализация и последни актуални изследвания);
= лични тоалетни принадлежности (четка и паста за зъби, гребен и пр.; джапанки);
- резервна нощница и хавлия (цапат се доста след раждането и понякога не смогват с прането);
= мобилен телефон, зарядно към него.

Не е нужно да носите: дамски превръзки за родилки, чаршафи и т.н. Не е нужно да носите и каквото и да било за бебето, освен дрехи за изписването в съответния ден.

Какво трябва да знаете за настаняването  и престоя във АГО на Вита?
Родилките се настаняват по една или две в стая със санитарен възел.
За разлика от другите болници, във Вита настаняват раждащата в стаята ѝ и след като получи пълно разкритие, я водят в родилна зала, а след раждането отново я връщат в стаята й. Престоят след самото раждане в родилна зала е около 2 часа и при нормално раждане, и при секцио, след което връщат родилката в стаята ѝ (болницата няма отделна реанимация в АГО; реанимационният престой е в родилна зала с тпродържителност два часа непосредствено след излизането/изваждането на бебето).
При планирано секцио настаняването (постъпването в болницата) е един ден предварително.
Болницата насърчава естественото раждане, повечето лекари прибягват до секциото по медицински причини, а не ви бутат към него за собствено улеснение (бел. АА. Simple Smile )

По желание на майката бебето може да бъде при нея в стаята и през деня, и през нощта.
Има стаичка с ел.помпа за кърма и осигурени стерилизирани шишета, но е препоръчително да носите своя помпа тъй като няма как само една жена да ползва болничната помпа постоянно и ще се налага да се съобразявате и с други родилки.
По принцип, часовете за посещения са следобед (17-19ч),като посетителите (бащи и деца) се допускат в коридора пред отделението, а не в самото отделение. Бебето се показва на таткото веднъж след раждането през прозореца към неонатология.

Неонатологично отделение:
В болницата има такова с II-ро ниво на компетентност и обгрижва бебета родени над 1200гр. От 2024г бебетата със специфични проблеми (независимо от това в коя болница в София са родени) се транспортират в СБАЛ по детски болести Проф. Иван Митев, ако имат нужда от апарат или специфична операция, които грижи могат да бъдат положени само там. При необходимост от/започнало раждане преди 34 г.с. следящият бременността лекар насочва родилката към друга, подходяща за случая болница.

Предишна тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1723973

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 12:40 от АА

# 1
Някой ако е ползвал с придружител да каже, мен ме съмнява😀 а д-р Иванова от Неон не напусна ли?

# 2
Много готина закачка 😃 Направи ми впечатление, че няма 13та стая, но не съм разпитвала.

Първото момиче, с което бях в стая при раждането ми се беше подвело, че може с придружител, защото и в деня на отворените врати като са ходили с мъжа ѝ са им казали, че може с придружител. Останали са много изненадани, когато са пристигнали в болницата за раждането и са им казали “няма как да пуснем мъжа Ви”, “кой Ви каза, че може?”. Така че не само в сайта ами и в деня на отворените врати говорят за придружители 😃

А този пакет плюс предполагам, че е за единична стая и секцио с избор на екип?
Понеже секцио с избор на екип в двойна стая е 2980, та има логика единичната стая секцио да е 3500+

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 17:23 от ni.tray

# 3
На мен още като бях бременна си ми казаха, че от Ковида насам не се допускат придружители. Много е грозно, че са излъгали хората, в противен случай са можели да изберат болница, в която е позволено да имаш придружител.

Не разбирам и защо все още е забранено, вече колко години минаха. Имат си самостоятелна родилна зала и стаи, евентуален придружител няма да притеснява никой.

# 4
Щот им е по-лесно Simple Smile И им изнася. В Св Анна даже по време на ковид можеше бащата да присъства на раждането Simple Smile

На нас не са ни казвали, че може, но ако някой го направи и после не е така ще пиша, до когото се сетя Simple Smile

Мен много ме дразни, че политиката за пратките е променена. Предния път М оставяше, каквото има за мен на рецепция и те го качват, когато могат - след 10мин, след 2 часа, когато. Сега на два пъти едва успя да ми прати по охраната и по една кисела сестра торбички. Днес му отказаха -.- само по време на свиждане могло, а той тогава няма как да дойде (на табелата пише 17-18ч, не 17-19, не знам дали е променено скоро). Та се разправях и исках разрешение да се качи, да отворя вратата и само да си грабна торбичката. Разбирам, че от рецепция не са куриери и всички се хейтят помежду си по отделенията, администрациите и т.н., ама баси... Ако имам трето ще си вкарам газов котлон в стаята, за да си варя смрадликата за промивките...

# 5
Хахаха, това все едно наркотици в затвора вкарваме. Има още един таен начин-през деня обикновено държат вратата между отделението и там където е фетална та морфология отворена. Ако сте много бързи може и да не ви хванат.

# 6
И аз през деня, че даже и вечерта съм казвала на санитарките, че отивам да си взема нещо набързо понеже ми носят и никоя не ми се е скарала 😄 Но една от вечерите понеже беше късно охраната не искаше много много да пуска ММ та трябваше да го карам да дава телефона да говоря с охраната, че наистина ми трябва това което ми носи и че само се качва и веднага ще слезе.
Вярно е като все едно наркотици внасяме 😁

Мен това което ме издразни е че по коридорите не дават много много да се разхождаш. Не че не дават, но видимо им пречи. Разбирам ги, малки са коридорите, но след секцио ми трябваше раздвижване, а няма как да се разхождам из стаята.. Дочух една от санитарките да казва “тези родилки като почнат така да ходят по коридорите не можем да си свършим работата като хората”.

# 7
Мацките, които са оставали заради бебето още някой ден в болницата - само спане и хвана ли платихте? Ще ги разпитам, но ми се ще да знам опциите, защото ще трябва да остана минимум още една вечер заради антибиотик на дребното.

# 8
  • Замък сред облаците
Инферия, честита втора рожбичка! Бързо възстановяване!

Благодаря, момичета! Ще коригирам каквото трябва горе, само да стигна до лаптопа.

# 9
  • В твоето съзнание...
През 2023-та, уж изобщо не позволяваха да се показваш през вратата. Та тогава д-р Дойчиновски ми каза, да повикам мм когато той е на смяна и да кажа, че ми е разрешил той Grinning Не изглеждаше особено да им пука, че излизам, но сигурно зависи кой е на смяна и какъв му е бил денят. А и сега май има някаква промяна в разпределението, защото преди коридорчето беше пред отделението и се качваш до него с асансьора, а сега май нещо е променено, предвид къде е кабинетът за ФМ.

Интересен ми е и на мен този пакет Плюс, защото както е описано и горе, секцио със самостоятелна стая е 3340лв.

# 10
Само една вметка-нямат самостоятелна родилна зала. Имат само 1 зара с 2 родилни легла и слагат параван, ако се засекат 2 едновременно. Преди са имали отделна, но са я направили на още една вип стая, че са им били малко. А с новия строеж 2 от вип стаите им са разрушени и сега и те са им кът. Педовно блокират двойни стаи за ВИП.

# 11
  • Замък сред облаците
Те самостоятелна родилна може да са имали при отварянето на болницата 2007г, но поне последните 5г със сигурност не са имали. Имат/имаха самостоятелна стая до родилна зала - където беше оперативна - за секцио. Не е описано и в първия пост някъде и да го пропускам, нали?

# 12
2022 имаха, показваха я в разни рекламни материали за болницата. Помня, защото като бях бременна търсех такива неща за да се запозная с условията в болницата, а заради Ковида нямаше ден на отворените врати.

Ако са я махнали, е било след това.

# 13
  • Замък сред облаците
Със сигурност нямаше като раждах юли 2022, а съм убедена че и преди това не съм го срещала като инфо да предлагат самостоятелна зала за раждане (минимум от 2021 следях темата). Много смътно ми се върти, че май от 2020 направиха зала-изолатор за ковид-родилки, ама дали е била тази зала? Отделно че от края на април 2022 спряха да приемат ковид родилки и ги насочваха към МД.

Сега ми стана любопитно, отивам да им преровя фейсбука 🤣

Едит: Да, за ковид родилки е имало зала, намерих публикация от 3.11.2020.

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 16:51 от АА

# 14
Не знам дали има самостоятелна родилна зала, даже честно казано не обърнах внимание и на операционната в която ме вкараха. Но определено всичко им е кът в болницата - стаи, родилни зали, акушерки, персонал в неонатология.. 😅 От трите пъти, в които съм била два от тях родилно отделение беше пълно.

По между другото като четох заглавната на темата - д-р Диана Йорданова е изпусната 😁
Според мен и по-добрата от двете Йорданови 😄

Общи условия

Активация на акаунт