Студенти в Австрия - тема 2

• 42 107
  • 809
  •   1
Отговори
# 15
  • Добрич
Вела, а тези които са без рецепта? за какво казаха? Примерно Фервекс.

Предполагам, че личният лекар може да даде рецепта за всички лекарства, които се продават и без рецепта. То и всеки лекар може. Само за да се сложи в колета.

За шишета и буркани (храна, хомеопатични течни препарати и пр) са казали задължително опаковани в найлоните с мехурчетата ( не зная как се казват).  Хомеопатичните можело и без рецепта.

Определено ще го имам предвид, защото цените са като на Спиди, но те категорично ме отсвириха за лекарствата.

# 16
  • Бургас
И аз съм на вълна лекарства. Мислех да подготвя базова аптечка, но сметката ми в кошницата е към 200 лв, отделно разни добавки и те към 200.

Казаха ми, че там всичко без рецепта е по-евтино и по-качествено и нямало смисъл от тук да купувам. Така ли е наистина?

Реално аз съм сложила в кошницата неща, които хипотетично може и да не потрябват и, които тук не ползваме , защото се лекуваме с хомеопатия, билки, масла и използваме най-много за температура, но знам ли там как ще е и мислех да подготвя от всичко-капки, за разстройство/повръщане, за гърло, главоболие и каквото се сещам, уж не са много неща. Ако не се ползват ще са пари на вятъра.

# 17
  • столицата
Разни добавки и витамини продават в дрогериите. Може да влезете  на сайтовете  и да видите предложения и цени.

# 18
  • По широкия бял свят
Не мисля, че там лекарствата са по-евтини или по-качествени. Миналата година се наложи да купи на приятелката си стрепсилс и струваше 16 евро, а тук е 12-13 лв.
Ние също използваме предимно хомеопатия и съм направила набор от лекарства. За една година сме се справяли само с тях, пък и е по удобно, като има нужда, обажда се, решаваме кое е нужното лекарство и всичко и е под ръка.

# 19
Не мисля, че там лекарствата са по-евтини или по-качествени. Миналата година се наложи да купи на приятелката си стрепсилс и струваше 16 евро, а тук е 12-13 лв.

И аз така мисля. Двойно по-скъпи и даже малко нагоре. Купувам и пращам с нейни приятелки които й ходят на гости от бг, или тя и ги взема като се  видим,  но понякога нямаме избор и нещото трябва веднага, а не когато успея да го пратя. Иначе гледам най-наложителното да го има, но примерно й потрябва синупрет (30 евро) , червена боровинка ( супердуперсашета 40 евро), профилактично лосион за въшки че колежката й на работа се оказа с въшки от учениците й (16 евро 4 дози) . Тези неща няма как да ги предвидя.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 19:26 от _re_ge

# 20
  • Бургас
Боже, въшки...И аз погледнах, наистина е скъпо. Ставаше въпрос за друга европейска държава, но нали тук ни товарят по-скъпо за всичко и си помислих защо да не е възможно и това.

# 21
  • София
Здравейте, моля за съвет, ако някой знае.
В събота и неделя ще бъда в Санкт Пьолтен. Трябва да намеря магазин за електроуреди (трябва ми ютия)
Понеже знам, че работоното време през уикенда е доста кратко, видях че има тъгровски център Traisenpark, който ще работи, но не можах да се ориентирам дали има такъв магазин в него. Това са магазините, които се помещават там списък с магазини
И още 1 питане, ако не  е нахално - в магазин на А1 мога ли да купя предплатен мобилен интернет (или с план)

Благодаря на отзовалите се.

# 22
Здравейте, някой явявал ли се е на Test Daf във Варна или В. Търново?

# 23
Записвам се с дванайсетокласник ,изгледах първото видео,нищо че е качено преди 5г,предполагам и сега е аналогично.....щом е на първа страница.Да разбирам ли с две думи,че дете с отличен немски , не би имало проблем да кандидатсва само? Мислехме да ползваме фирма,но май размислям....

# 24
  • столицата
Да, така може да го разбирате. На сайтовете всички си пише, има дни  за презентиране на програмите онлайн и винаги може да им пишете с въпроси. Лично намирам за ненужно плащането на такси  към консултантски фирми. Има  доста други неща, за които ще ви трябват тези пари.

# 25
  • София
Синът ми кандидатства сам. Нямаше никакви проблеми. Приятелчета с консултанти само всяваха объркване с ненужни изисквания за легализация на документи. Във форума също ми помогнаха с някои въпроси.

# 26
Аз лично мисля че зависи много от това къде ще кандидатства детето. Дъщеря ми се оправи сама, ММ и помагаше с разни неща. Двамата бяха чудесен екип. Но ако примерно тийнът реши а той е сферта на изкуството , не мисля че ще сме в състояние да подготвим сами портфолио.

# 27
  • Стара Загора
Реге, че коя е тази агенция, която ще му подготви портфолио? Това не е ли работа на допълнителна и много сериозна извънкласна подготовка на детето? Мое близко дете така се подготвя 2 години за художествената академия в Ротердам и я приеха от раз, но се подготвя при една много добра учителка.
Агенциите само с административна работа се занимават и нямат отношение към изпити и предварителна подготовка по мои наблюдения. Преди 3 години, когато кандидатства в Холандия моя син, от агенцията уж щяха да помагат за подготовката (поне платихме такъв скъп пакет тогава, който включваше помощ и насоки за  кандидатстудентския изпит), но накрая се оказа, че с абсолютно всичко трябваше да се оправя сам.

Затова и когато сестра му кандидатства в Австрия решихме да не се занимаваме с агенции. Оказа се много правилно решение и тя сама се справи с цялата организация. Не срещна никакви трудности с това.

# 28
Реге, че коя е тази агенция, която ще му подготви портфолио?

Има такива. Те не дават уроци. Те имат точна информация, такава каквато ние нямаме. Доколкото разбрах всеки университет по изкуствата има различен поглед към това какво трябва да има в портфолиото и се "впечатляват " от определени неща. Търсят насоченост съобразена със специалността. По подобен начин на изпитите след 7 клас , в различните училища по изкуства се "търси" различно в рисунките на децата  - по-класическо, по- разчупено , самите постановки са различни по тази причина и т.н. ) . И съответно има хора/агенции, които знаят какво точно трябва за конкретния университет. На наша позната детето  кандидатстваше в ЮК с изкуство от агенцията им казаха, че всичко каквото девойката  има като рисуван материал от училище ( детето учеше в НУИ ) е неподходящо. Насочиха девойката към какво да се ориентира като обобщена тематика ( тук не говорим за стил и почерк на рисуване) и тя цял 12 клас рисуваше за портфолио. Съответно я приеха в унито. Но ако си беше отишла с работите от НУИ може би нямаше да се случи. Там рисуват класически постановки  в класически стил, набляга се на неща,  които не са търсени по широкия свят на изкуството. Свободните теми ученикът засяга сам и не в часовете.

Скрит текст:
Правихме една консултация преди една година в Австрия с една дама завършила нещо си в тази област  и за наше учудване тя каза търсено е именно това, което тук много методично се "убива" у младите творци и то е личния стил и интерпретация, различното виждане, а не просто рисунки като снимки или картички. Товa ми е много болна тема защото тийна го "пресират" в уч-то именно заради неговия си разпознаваем, но далеч от класическия стил и  затовa той (пък ние) има желание да кривне по широкия свят от този  шаблонизъм. Това имам предвид.

Извинявам се за спама.

Последна редакция: пт, 13 сеп 2024, 14:25 от _re_ge

# 29
  • столицата
Големи емоции имах днес. Детето летя за Виена. Пристигат и влаковете отменени, метрото почти не се движи освен  отделни линии между ограничен брой спирки. В крайна сметка, хванали САТ и с прехвърлянки се придвижили до общежитието.
Стана ми странно как САТ се движи, а S7 със същия маршрут до Виена Мите е с отменени влакове. Важното е, че вече си е "вкъщи" и аз ще спя спокойно. Дори успели да напазаруват на гарата, но хляб нямало:)
Вече само ръмяло, но било студено.

Общи условия

Активация на акаунт