Матча

  • 1 055
  • 12
  •   1
Отговори
  • Мнения: 29
От около две-три години вкъщи пием матча сравнително често, а също и в случаи, когато сме навън на кафе с приятели. Обожаваме! Матчата която пием е от Zoya, но се оказа, че е кулинарен клас (при закупуването и продължителното закупуване не бяхме наясно, че има кулинарен и цемермониален клас). Все пак си я правехме по приятен за нас начин и затова и продължихме да си я пием. Зелената ни радост е на привършване и имам нужда от различни мнения.

Препоръчайте ми хубав бранд матча, която вие сте пробвали и харесвате, продължавате да пиете/бихте закупили отново Simple Smile Иска ми се да инвестирам в една идея по-качествена матча, но не съм сигурен дали няма да попадна на кофти такава. От познати съм чувал, например, че в DM не е толкова хубава, но може и да срещна различни мнения.

# 1
  • Мнения: 1 269
Вижте тук: https://japanstore.bg/kategoria/zelen-chai-i-aksesoari/matcha/

И ако може да използвам случая, за да попитам - дали бих могла да си направя матча лате само с миксер за фрапе или задължително ми трябва чаесен?

# 2
  • Мнения: 514
higherself, аз само искам да благодаря, защото не бях чувала за "такова животно" Blush матча, а обичаме зелен чай.

На Acid_Burn, също благодарности!

Ще следя темата.

# 3
  • Мнения: 29
Вижте тук: https://japanstore.bg/kategoria/zelen-chai-i-aksesoari/matcha/

И ако може да използвам случая, за да попитам - дали бих могла да си направя матча лате само с миксер за фрапе или задължително ми трябва чаесен?

Абсолютно би могла да си я направиш с миксер, няма никакъв проблем! Blush
Самият аз си я правих с миксер за фрапе преди да си закупя часен. Честно казано няма кой знае каква разлика, важното е да успееш да си разбиеш матчата.

Бонус трик: ако си пресееш матчата през малко сито, то много по-бързо се разбива, защото не е на бучки Simple Smile

# 4
  • Мнения: 13
Здравейте,
Радвам се, че има фенове на тази много специфична напитка от Япония. Както при зехтина малко хора, поне в нашата страна, са пробвали истински такъв, така е и с матчата. Аз от 3 години имам почти постоянен запас от матча внос от Япония и мога да споделя малко опит.
За съжаление от миналата година има страшен недостик на матча. Дължи се на рязката популярност, която доби заради инфлуенсъри, тик-токъри и тн.  Традиционно производството в Япония е от малки  земеделци и мелници, това не е някакъв масов продукт. Очаква се с тазгодишната беритба от май месец да се нормализират наличностите. Добра матча за чиста употреба (без да се меши в латета и тн) започва от около 35-40лв за 100г., но това са цени в Япония. Естествено трябва да се добави транспорт, ДДС и митчническо обслужване. Евтината матча нагарча и е степчива. Водата, в която се приготвя, също е важна. Трябва да е минерална или изворна и задължително максимум 75-78 градуса. По-качествнената става много приятна и на около 70 градуса. През годините пробвах няколко метода за приготвяне - бъркалки за фрапе, разпенители за мляко и тн. В крайна сметка най-чист и бърз за мен се оказа традиционния начин с "четка" (часен) за матча и малка купа с равно дъно. "Четкаш" за около 20 секунди за да се разбърка. Не е нужна скъпа японска четка, в aliexpress се продават добри на ниски цени.Страхотен заместител на кафето е. С 2-2.5г продукт за чаша матча съдържанието на кофеин е сходно с чаша еспресо. Предимството е, че растението съдъжа и л-теанин, аминокиселина, която действа успокойтелно, като крайния резултат е, че хем си ободрен от кофеина, хем не си изнервен както понякога става от силно кафе.

Като сайтове за сравнително лесна поръчка може да се погледнат:
https://www.marukyu-koyamaen.co.jp/english/shop/products/catalog/matcha/principal
Това е един от най-големите производители на чай/матча в Япония. За директна употреба гледайте в категория "Principal matcha". В момента няма нищо налично.
Друг известен сайт, в който предлагат всякакви марки е
https://www.sazentea.com/en/products/c22-ceremonial-grade-matcha

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 11:26 от somebodyelse

# 5
  • Мнения: 29
Здравейте,
Радвам се, че има фенове на тази много специфична напитка от Япония. Както при зехтина малко хора, поне в нашата страна, са пробвали истински такъв, така е и с матчата. Аз от 3 години имам почти постоянен запас от матча внос от Япония и мога да споделя малко опит.
За съжаление от миналата година има страшен недостик на матча. Дължи се на рязката популярност, която доби заради инфлуенсъри, тик-токъри и тн.  Традиционно производството в Япония е от малки  земеделци и мелници, това не е някакъв масов продукт. Очаква се с тазгодишната беритба от май месец да се нормализират наличностите. Добра матча за чиста употреба (без да се меши в латета и тн) започва от около 35-40лв за 100г., но това са цени в Япония. Естествено трябва да се добави транспорт, ДДС и митчническо обслужване. Евтината матча нагарча и е степчива. Водата, в която се приготвя, също е важна. Трябва да е минерална или изворна и задължително максимум 75-78 градуса. По-качествнената става много приятна и на около 70 градуса. През годините пробвах няколко метода за приготвяне - бъркалки за фрапе, разпенители за мляко и тн. В крайна сметка най-чист и бърз за мен се оказа традиционния начин с "четка" (часен) за матча и малка купа с равно дъно. "Четкаш" за около 20 секунди за да се разбърка. Не е нужна скъпа японска четка, в aliexpress се продават добри на ниски цени.Страхотен заместител на кафето е. С 2-2.5г продукт за чаша матча съдържанието на кофеин е сходно с чаша еспресо. Предимството е, че растението съдъжа и л-теанин, аминокиселина, която действа успокойтелно, като крайния резултат е, че хем си ободрен от кофеина, хем не си изнервен както понякога става от силно кафе.

Като сайтове за сравнително лесна поръчка може да се погледнат:
https://www.marukyu-koyamaen.co.jp/english/shop/products/catalog/matcha/principal
Това е един от най-големите производители на чай/матча в Япония. За директна употреба гледайте в категория "Principal matcha". В момента няма нищо налично.
Друг известен сайт, в който предлагат всякакви марки е
https://www.sazentea.com/en/products/c22-ceremonial-grade-matcha

Много ти благодаря за информацията, която ми предостави и за директните линкове Green Heart

Аз също знам от няколко месеца насам, че има недостиг на матча поради тази причина. За добро или за лошо, заедно с разпространението на напитката заради ползите ѝ се получи този ефект хората да си я купуват просто защото е приятен зелен цвят. Не мога да излъжа, че цвета е наистина красив (особено когато е качествена матча), получават се най-различни вкусни напитки и сладкиши, но резкият скок на интереса съответно е преминал някаква граница за момента. Надявам се в бъдеще да не започне да се смесва заедно с някакъв заместител и матчата да бъде само процент в опаковките заради недостига. Логистично също със сигурност отнема много време докато се транспортира до всяка точка на света. Гледал съм в Ютуб хора, които отиват специално в Япония и споделят целия процес от събирането на листата, до изсушаване, преработка и т.н. докато всъщност се получи на прах. Със сигурност влияе и факта, че все повече инфлуенсъри на запад (че дори вече навлиза и в България) си отварят собствен бизнес със собствен бранд матча.

Извинявам се за така дългото есе, което изписах. Sweat Smile Отново много благодаря, ще следя наличността в уебсайтовете!

# 6
  • Мнения: 215
С какво я пиете тази матча, овкусявате ли я с нещо? Аз я пробвах разбита във вода , едвам я изпих, след нея 3 часа ми се повдигаше. Определено не е моето.

# 7
  • Мнения: 1 306
Аз вдигнах високо кръвно от нея и ще се опитам да я пласирам някъде. На някой може и да му е от полза. Не е моето също,щях да пукна(с извинение) от нея.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 08:15 от bubanka

# 8
  • Мнения: 29
С какво я пиете тази матча, овкусявате ли я с нещо? Аз я пробвах разбита във вода , едвам я изпих, след нея 3 часа ми се повдигаше. Определено не е моето.

Хей, хей! Да, овкусявам я, тъй като както си я изпила ти е наистина силна. По принцип това е и традиционният начин за пиене на матча заради полезните свойства. Но много зависи и колко грама си сложила от матчата. Ако за първи път си пробвала с много силна дозировка, а и както е в чист вид, е нормално ефектът да бъде такъв и да не ти е нито вкусно, нито приятно след това.

Правя си я с мляко (лично аз предпочитам прясно; когато съм правил с ядкови млека - не е моето) и с мед, за да е по-сладка.

Ако я пия студена: слагам си лед в чашата, половината чаша пълня с мляко и в друго съдче си разбивам матчата с вода, добавям мед в разбитата матча и после изсипвам сместа матча+мед в чашата с мляко и лед.
Ако я пия топла: разбирам си в чашата матчата, слагам мед и си слагам директно затоплено мляко или си правя пяна, тъй като наскоро си купих и уред за направата на пяна на мляко. Специално за матчата си го закупих даже Simple Smile

Ще се радвам да споделиш, ако си изпробвала подсладена и дали ти допада! Green Heart
В момента виждам на разни места и сладкарници, че я предлагат с лавандула, боровинка и други вариации, но според мен вече се губи вкуса на матчата по този начин.


Аз вдигнах високо кръвно от нея и ще се опитам да я пласирам някъде. На някой може и да му е от полза. Не е моето също,щях да пукна(с извинение) от нея.

Същото нещо и към Вас, добавих Ви към отговор.
Ако все пак не е вашето като напитка, то преспокойно можете да използвате матчата за направата на бисквитки, кекс, торта, мъфини и каквото си измислите. Лично аз съм правил бисквитки с матча и парченца бял шоколад и бяха много вкусни! И от моя опит, аз също бях прекалил с дозировката за бисквитките, така че по-малко матча и повече шоколад! Sweat Smile

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 08:16 от bubanka

# 9
  • Мнения: 13
Каква матча пиете? От къде? Не искам да слагам всички в една торба, но в хубавата, качествена (умами) матча да сложиш мед става лош боламач. Това в Япония е като да сложиш кетчуп на пица в Италия. Но вкусове всякакви, разбирам.
Има по-евтина "средно-ниско" качество матча, която е предназначена точно за латета, сладкиши и тн, тя наистина може би е степкава и "силна" сама по себе си.

# 10
  • Мнения: 215
Аз пробвах тази

# 11
  • Мнения: 29
Каква матча пиете? От къде? Не искам да слагам всички в една торба, но в хубавата, качествена (умами) матча да сложиш мед става лош боламач. Това в Япония е като да сложиш кетчуп на пица в Италия. Но вкусове всякакви, разбирам.
Има по-евтина "средно-ниско" качество матча, която е предназначена точно за латета, сладкиши и тн, тя наистина може би е степкава и "силна" сама по себе си.

Съгласявам се! Simple Smile

Да, моята матча се води нисък клас, защото при закупуването ѝ не бях наясно, че изобщо има класове. Затова я подслаждам. За мен с мед е чудесна. Виждал съм клипове в които се подсладява с кленов сироп, сироп от фурми и т.н.

Когато съм си взимал висок клас матча от кафене - не са слагали подсладител и потвърждавам, че вкусът е много по-различен и се усеща разликата. За момента си пия ниския клас, за да мога, когато го изхабя да инвестирам в няколко идеи по-висок. Relaxed

# 12
  • Мнения: 13
95+ процента от матчата в света се прозивежда в Япония. Доколкото знам Китай се опитват да навлезнат в този пазар виждайки, че има търсене последните години, но не са фактор в производството все още. Разстението използвано за матча се засенчват от слънцето за 2-3 седмици преди да се откъснат само най-горните и крехки листа, това подобрява много вкуса. Сушат се и се мелят на много специфични каменни мелници, които произвеждат около 40г матча на час. Трудоемък процес и за това е високата цена.
Та исках да кажа, че не пише ли "произведено в Япония" е нещо наподобяващо матча. Не искам да издребнявам, просто се опитвам да сме наясно какво консумираме от масовите магазини, накрая човек да не остане разочарован от матча, пък реално да не е пробвал истинска.
То предвид, че на истинската вкуса е съща доста специфичен, не е гаранция, че ще се хареса пак на всеки. Smile

Общи условия

Активация на акаунт