Студенти в Австрия - тема 1

• 64 064
  • 778
  •   1
Отговори
# 765
  • Добрич
Яено зависи от университета и специалността.

Доволна съм, че изпратиха предварително изискванията за лаптопа, защото щерката се беше замислила за евентуална покупка на  макбук, а той не се препоръчва.

# 766
Аз мисля, че е задължително да има лаптоп, въпроса е дали е нужно таблет за самите лекции... явно си е въпрос на избор и финанси разбира се, чудех се колко масово е това с таблетите, явно е масово. Сега се рових в сайта на Wu, имат дни за продажба на техника на промоционални цени, съвместно с Виенския уни и въобще май австрийски университети - от 23.09 обаче чак отварят за онлайн покупка - https://ubook.at/en/support-warranty/
Не знам обаче колко са промоционални тези цени и дали да не вземем от тук... някой пазарувал ли е през университета?

# 767
  • Варна
Документа за НАП се вади от профила на студента в .pdf като може да е на НЕ или на АЕ, тук се разпечатва и превежда и се носи.
Тетрадка и лаптоп 
Скрит текст:

# 768
  • столицата
Здравейте,
аз към момента имам някакъв Enrollment Confirmation, издаден от машината, през която е платена таксата за семстъра доколкото разбрах. Става въпрос за WU Vienna, някой подавал ли е към НАП с такъв документ или е нужно нещо по-официално. Пише си иначе, еди кой си е приет на еди коя си дата... но няма печат...
Аз исках и друго да питам - децата как си водят записки на лекциите? Освен лаптоп нещо друго имат ли и смятате ли, че би било полезно да се купи? Питам, защото в този технологичен свят аз не съм съвсем запозната какво ново има и съм фен на тетрадка и химикалка, но това май е отживелица вече?
Точно тази разпечатка превеждаме вече няколко семестъра  и я нося нея заедно с превода от заклет преводач. Не е нужен друг документ.
Първата година стартира с лаптопа, но после взехме таблет и каза, че е била много успешна покупка и непрекъснато го ползва. Тетрадки почти не ползва.

# 769
Превежда го лицензиран преводач, прикача към разпечатания документ превода си, с подпис и печат.
Майките носим  и нотариално заверено пълномощно в Нап.

За нотариално завереното пълномощно си е ясно.

Значи, че трябва да се изчака студентът да вземе подпечатан документ, да го прати и  едва тогава превод и НАП. Благодаря!

При нас документа се генерира електронно в момента на плащане на семестриалната такса. Тя ми го праща по мейл. Аз съм качвал снимка как изглежда. Няма мокър печат.

# 770
  • Добрич
Благодаря!
Ние таксата сме я платили още юли. Просто не знаех как стои въпросът с печата.

# 771
  • Стара Загора
Някой да е пращал лекарства към Австрия? Търся някакъв добър вариант само за 4-5 блистера хапчета...

# 772
Някой да е пращал лекарства към Австрия? Търся някакъв добър вариант само за 4-5 блистера хапчета...

С човек. Аз съм пращала, дано не ме четат спиди, с кашон с много нещории, залепени с тиксо към крачоли на панталон.

# 773
  • Стара Загора
Хаха, дано да те прочели и им светне колко са им безумни изискванията.
А пощите дали ще ме отсвирят за лекарства?

# 774
  • Пловдив
Аз съм пращала с бг пощи до Англия лекарства. Водеше се малък пакет искаха и стойност на лекарствата и ми излезе доста скъпо, но за Англия в момента нямам друг превозвач освен бусовете.

# 775
  • Добрич

На мен за Германия категорично ми отказаха и в пощите и в Спиди. Не само за лекарства, но и за пакет с насипен билков чай (купен). И аз само по човек съм пращала (за Германия, но предполагам, че за Австрия  е по същия начин). Казаха, че пакетите минават скенер...

# 776

Отказаха ми в пощата. А бяха за астмата с рецепта даже и копие от здравна книжка.
В спиди пък ми отказаха и билки, билкови чайове и всичко което се купува в дрогерия. Даже ароматично масло почнаха да обясняват как не може и тука направо побеснях и в крайна сметка маслото замина, но само то.

Не знам какъв скенер минават, но последния път се целих да попадна на един много мил служител,  на който му е неудобно да рови. Отгоре бях нашмяткала, сутиени, бикини, боксерки, пижамки. Много се почувства неудобно милия и пита- има ли нещо от ограниченията? И там двойката дето работеше с него казва- а тези хора редовно пращат. И билките си пристигнаха необезпокоявани.

# 777
  • Добрич
Искам да ви попитам, децата предварително (още от България) ли си записват час в общината за адресната регистрация? И този час по телефона или по ел. поща се записва? Интересувам се конкретно за Кремс, но предполагам, че редът е един и същ навсякъде.

# 778
  • Стара Загора
Искам да ви попитам, децата предварително (още от България) ли си записват час в общината за адресната регистрация? И този час по телефона или по ел. поща се записва? Интересувам се конкретно за Кремс, но предполагам, че редът е един и същ навсякъде.
Моята миналата година се обади за час от България, но се оказа ненужно, понеже можеха да и дадат час и за следващия ден. Просто я питаха кога и е удобно. Когато отидохме на уречения час в общината нямаше джан-джун човек и минахме за 10 мин всичко. Но явно си държаш изрично на тези предварителни часове, тъй като и там на място имаше такива табелки.

И си позволих да пусна нова тема, че на тази и надскочихме страниците:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1689982

Общи условия

Активация на акаунт