Студенти в Австрия - тема 1

• 64 067
  • 778
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Кандидатствахме за общежитието някъде около 8 март. Не знаехме до кога обичайно се чака за резултат. Предложиха ни място по първо желание през юни. Може би сме били първи в листата след класираните февруари.

# 751
Много благодаря за изчерпателната и полезна информация.
Имам въпрос и за кандидатстването като процедура и начален момент на подаване на документите.
Дъщеря ми е 11 клас и има интерес към икономическите специалности във Виенския университет и Виенския икономически университет.

# 752
Здравейте отново!
Ровя се в темата но не намирам инфо, та моля отново за малко инфо.
Общежитие имаме от 01.10, но учебната година почва на 17.09, та наехме апартамент.Въпросът ми е: Ще  може ли без  регистрация в общежитие дъщеря ми да се регистрира за временно пребиваване, да си открие сметка и да си избере личен лекар.Реално в  този 15 дневен престой  тя има точно 2 дни лекции, та затова ми се иска да използва времето освен за адаптация и за нещо полезно.

# 753
  • Стара Загора
А защо ви е да бързате толкова с всичките тези регистрации?
По принцип от общението дават попълнени документи за адресната регистрация. Няма нужда да се прави по-рано. Сметка в австрийска банка моята дъщеря все още няма и не и трябвала. Ако от общежитието държат заради директен дебит, то на тях трябва да им е ясно, че откриването на сметката е свързано с адресната регистрация и да имат вариант за други платежни методи в началото.
Личен лекар все още няма моята дъщеря и не се е налагало. Скоро го обсъждахме, но явно на нея не и се занимава и било не е направила по въпроса.

# 754
  • Пловдив
А как седи въпроса с избирането на личен лекар.По ЕЗОК или не.И знаете ли лекари в Кремс,които да работят с тази здравна карта

# 755
Jade, не  бързаме, иска ми се да използва свободното си от лекции  време да свърши с административната част на пребиваването си.Общежитието имат изискване за директен дебит в рамките на месец от подписването на договора въпреки че почват на 01.10.
Да имаш лекар за мен е много важно, пък дано не се налага .

# 756
С ЕЗОК приемат лекарите. Сметката се поема от БГ ЗК реално.

# 757
  • Бургас
Кога трябва да стане подаването пред НАП? По спомен трябваше някакъв документ, че са студенти, нали, който ще вземат като отидат там т.е от октомври?

Моят син е на работа до 10ти, което му дава осигуряване за този месец.  Дали трябва да подаваме още нещо тук за оставащите дни от септември?

# 758
  • Стара Загора
И при моята щерка така беше с работата миналата година. Осигуряваха е до средата на септември. През октомври им занесох документа, че е записана за първи семестър заедно с пълномощно от нея. Питах ги за оставащите дни от септември и къде трябва да платя за тях. Казаха, че никой нямало да ги търси, след като дори не били за цял месец и така и нищо не платихме.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 11:13 от Jade

# 759
  • Бургас
Преди 10г.работих в счетоводна фирма и така беше/ 1 ден да имаш ти се води месеца, че си  здравно осигурен/, но понеже постоянно променят нещата в тази сфера се зачудих.

# 760
  • Добрич
Документът, който се носи в НАП за приет студент трябва ли да е подпечатан или може с разпечатка от профила? И моята двойка в момента работи (включително тази седмица), т.е. и септември ще бъде здравно осигурена.

Ако трябва и печат, значи след заминаването на децата родителите (майките) носим документите....

# 761
Превежда го лицензиран преводач, прикача към разпечатания документ превода си, с подпис и печат.
Майките носим  и нотариално заверено пълномощно в Нап.

# 762
Здравейте,
аз към момента имам някакъв Enrollment Confirmation, издаден от машината, през която е платена таксата за семстъра доколкото разбрах. Става въпрос за WU Vienna, някой подавал ли е към НАП с такъв документ или е нужно нещо по-официално. Пише си иначе, еди кой си е приет на еди коя си дата... но няма печат...
Аз исках и друго да питам - децата как си водят записки на лекциите? Освен лаптоп нещо друго имат ли и смятате ли, че би било полезно да се купи? Питам, защото в този технологичен свят аз не съм съвсем запозната какво ново има и съм фен на тетрадка и химикалка, но това май е отживелица вече?

# 763
  • Добрич
Превежда го лицензиран преводач, прикача към разпечатания документ превода си, с подпис и печат.
Майките носим  и нотариално заверено пълномощно в Нап.

За нотариално завереното пълномощно си е ясно.

Значи, че трябва да се изчака студентът да вземе подпечатан документ, да го прати и  едва тогава превод и НАП. Благодаря!

Naneto, за тетрадки и химикали не зная, но от IMC Кремс изпратиха изискванията към лаптопа. Както и лицензи за операционна система и офис пакет. Сега в заглавните ленти на офис приложенията на лаптопа на щерката е логото на университета.

# 764
  • Стара Загора
Моята ползва лаптоп и си пише на тетрадки с химикал. Вероятно скоро ще купуваме таблет, за да не разнася лаптопа (нищо, че нейния е лек и малък) и така ще отпадне нуждата от тетрадки. Твърди, че масово са с айпади колегите и още от самото начало на първи курс.

Общи условия

Активация на акаунт