Студенти в Австрия - тема 1

• 64 998
  • 778
  •   1
Отговори
# 525
  • Стара Загора
Моята не е ходила не лекар досега и не се е налагало. Но тя за първи път в живота си пи антибиотик тази година и то за да лекува акне по препоръка на някаква пишман дерматоложка тук.
Като цяло е много здрава и затова там е само с ЕЗОК. Не сме мислили за лични лекари досега.

# 526
Моята не е ходила не лекар досега и не се е налагало. Но тя за първи път в живота си пи антибиотик тази година и то за да лекува акне по препоръка на някаква пишман дерматоложка тук.
Като цяло е много здрава и затова там е само с ЕЗОК. Не сме мислили за лични лекари досега.

Той "личния" лекар е по ЕЗОК. Търси се такъв който обработва такива карти. Освен това при тях странно някак, ако отидеш с проблем при един и той ти пусне изследвания изпише нещо и оформи документация, после не помня колко месеца след това не може да те обслужва друг лекар.

# 527
  • Пловдив
Здравейте.Може ли някой,който е наемал апартамент под наем за студента си да ми обясни какви са стъпките.Например харесваме от сайт апартамент,отиваме на място за оглед и от там нататък какво се прави,договор ли се подписва ,кога се дава ключът,трябва ли да има детето австрийска сметка,за превод на пари по наема и всякакви подробности

# 528
  • Добрич
вилиана, ние сега наехме апартамент в Кремс за следващата учебна година. Общежитията не ни допаднаха. В писмото от университета имаше линк и за сайт с обяви за квартири. Избрахме, щерката писа на собственика и получи отговор. Размениха няколко мейла и той прати договор за подписване. Изпратихме го сканиран. После от българска сметка преведохме парите за депозита. По-късно с баща и ходиха на място, за да види на живо апартамента и да си избере стая.

# 529
Здравейте.Може ли някой,който е наемал апартамент под наем за студента си да ми обясни какви са стъпките.Например харесваме от сайт апартамент,отиваме на място за оглед и от там нататък какво се прави,договор ли се подписва ,кога се дава ключът,трябва ли да има детето австрийска сметка,за превод на пари по наема и всякакви подробности

В случая на вела детето наема стая в апартамент където има няколко стаи и няколко наемателя. Имаше си име това "явление" но не го помня.
Иначе какви са условията става ясно Обикновено  с  разговор и уговорка със собственика. Откъдето и да е намерен той. Моето дете наема самостоятелно няма съквартирант .  Наемодателя каза че е  стандартен договор, но пак зависи какво има в него, аз не знамкакво значи виенски стандартен. При нас имаше следното  - основните моменти, всичко не помня. Беше доста страници текста.
а) Колко наема се "замразяват" при наемодателя и как той не ги "пипа" дори да има забавяне на плащане на наем. Кога се връща тази замразена сума при освобондаване на квартирата
б) месечната дата на плащане на наема  
В) какви режийни  включва наема и какви ще плаща сам наемателя
Г) Какво има на разположение в апартамента
Г.1)  в какъв вид ще освободи апартамента студента (при нас трябва да е а боядисани стени).
д) имаше май и как се променя наема спрямо някакви показатели за инфлация  по спомен.
е) Колко се предизвестява за освобождаване
Ж) за наемодателя на щерката нямаше проблем  как тя ще превежда парите стига да е до дадена дава в месеца.

# 530
Да споделя, че синко ходи в някаква обща практика на GPта. Д-р Мила мисля е там също. От спешното са ли дали локацията. До Westbannhoff

Имало много пациенти . Кръвни са му пуснали. Пак АБ. Много били пациентите в момента с дълговременни гърлени болки и зачервено гърло в момента.

# 531
  • столицата
Мариета, бързо да се оправя  детето. Нещо за имунитета добавете. Аз изпратих пчелен прашец на моето.
Синът ти само с ЕЗОК ли е ползвал тези медицински услуги /и изследвания/?

# 532
Да.
Казали с му, че просто теглят пари от българската му осигуровка по този начин

# 533
Бързи оздравяване!

те ( някои виенски общопрактикуващи лекари) са факири да теглят от здравна каса и понеже на здравна каса й става лошо когато някой "й взема нещо" , ви казва че нямат право на нищо освен спешна помощ. А не е така , та децата  са на постоянно местожителство там.

Последна редакция: сб, 01 юни 2024, 19:35 от _re_ge

# 534
  • столицата
Значи търсим факирите от Виена Simple Smile
Но най-добре изобщо да не ни се налага да ги ползваме.

# 535
Нямам нищо против да си теглят.
Нали затова направиха пустия ЕС - искат децата да гласуват за тях - да се грижат. Нали това е логиката да се осигуряваш в една държава.

# 536
  • столицата
Споделям абсолютно.

# 537
И мен това много много ме радва. Защото при детето ми не е точно един път на 5 години. А според както ми казаха при нейното заминаване от Здравна Каса  - цитирам - "болните деца" по-добре да си седят вкъщи.Добре, че хората в Европа мислят по европейски. За съжаление  ние и в европейския съюз  по бай-ганьовски.

# 538
  • Бургас
В коя банка, според вашия опит е най-добре да се отвори еврова сметка тук в Б-я с цел да се използват в Австрия или да се превеждат в австрийска сметка в последствие?

# 539
  • столицата
В никоя. Директно нека студентът си открие сметка в Австрия. Те са без такси за младежите. Само първо трябва да си направи регистрацията в общината.
Моето дете ползва и Револют.
Първите депозити и наем преведох от моята бг сметка.

Общи условия

Активация на акаунт