НПМГ - 5

• 59 804
  • 724
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Колкото и да ми е на сърце 107 ОУ и да обичам да чета за него, ще ви помоля въпросите свързани с него и с Еврика, да ги зададете в темата на училището!
Благодаря! 🤗

А ето това е графикът на дейностите по приема в 5 клас. Не е нужно да се чудите.
https://npmg.org/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc/5-2/

# 376
Регистрацията за Националното състезание по природни науки и география „Академик Любомир Чакалов“ е отворена!      https://nclc.npmg.org/

# 377
извинявам се, ако е задавано, но не понмя: има ли втори език в паралелките или са си с един чужда език. и ако има - то мат с английски кой е вторият чужд?

правилно ли се ориентирам, че мат-профилът е само три дни по два часа мат?

# 378
извинявам се, ако е задавано, но не понмя: има ли втори език в паралелките или са си с един чужда език. и ако има - то мат с английски кой е вторият чужд?

правилно ли се ориентирам, че мат-профилът е само три дни по два часа мат?
Учениците изучават втори чужд език от 9. клас. За тези с първи АЕ, мисля, че избират от немски, испански и руски.

На втория въпрос - ако става дума за 8. клас - да, 6 часа математика са - 3 часа задължителни учебни часове и 3 часа избираеми учебни часове (това е учебния план на 8. клас за тази учебна година - https://npmg.org/wp-content/uploads/2020/09/%D1%83%D1%83%D0%BF8.pdf)

# 379
  • София
В 8.клас е така, заради многото часове по езика. От 9.клас нагоре, имат вече 9.5 часа математика.

# 380
благодаря. дъщеря ми идва от смг и малко й омръзна математиката, макар да си и харесва и отдава.
намерих с гугъл вторите чужди езици... тези са - супер, че може да не е немски, в смг нямаш избор.
за учебния план аз се ориентирах от програмата, но сега е видя и учебния план за 9ти клас да видя как е с езиците и другите часове. голям плюс за училището и природния профил спроед мен е, че дори и в мат паралелка ти преподават готино другите предмети. макар, като гледам, смао историята е 2 часа седмично, другите природните, са по 1.

информатиката като ИУЧ програмиране ли е или информатика? програмирането при нас е с ужасна слава и дъщеря ми бяга от него. макар че според мен МНОГО зависи от преподавателя.

Последна редакция: нд, 23 май 2021, 10:44 от arino

# 381
  • София
Информатиката навсякъде е програмиране. Другото е предмет Информационни технологии.

Ще се включат и дамите, чиито деца са в НПМГ. Доколкото знам, Информатиката в НПМГ е на високо ниво, за профилирана подготовка ми е мисълта.

# 382
говоря за паралелката с мат, която очевидно и информатика. явно специализирана, макар и да не е СХН. ще се радвам някой да сподели колко е задълбочено и дали учителите са разбрани нормални свестни хора, при които всички деца се справят, както биха се справили и с биология, физика и т.н.

# 383
  • София
Аз мога да споделя мнение, но вече не е интересно, защото синът ми е СХН, 10.клас. Информатиката в СХН е по-профилирана, отколкото в математическите паралелки. 😂
Информатиката е програмиране, независимо в кой профил. В математическите паралелки просто са по-малко часовете, както в периода 8-10 клас, така и в 11-12. Нещата се взимат с по-бавно темпо, но материята е сериозна. Поне така стоят нещата за сега.
Ако има някой, чието дете е в профил математически, би бил повече от полза.
Дописвам се: Синът ми също изпитваше ужас от информатиката, след няколко срещи с Яшу. Няма да обяснявам пак цялата ни история, защо и как учи баш СХН в НПМГ, но крайният резултат е повече от изненадващ за мен. С две думи, доволна съм към момента.

# 384
Часовете по информатика в профил математика и информатика и СХН се различават в 11. клас с 1 час седмично. МИ имат 7 часа седмично (втори профилиращ предмет), а СХН - 8 часа седмично (първи профилиращ предмет).
СХН учат като втори профилиращ предмет ИТ и в 8-10 клас имат часове ИУЧ, в 11. и 12. клас часовете стават 7 часа седмично. Обикновено на трите паралелки преподава един екип от преподаватели, макар че СХН 8. клас вече няма да има.

# 385
  • София
Часовете по информатика в двата профила се различават с много часове в периода 8-10, но това е друга тема, която вече не е актуална.
В профил МИ в периода 8 -10 клас, вероятно ще имат по 2 часа седмично ИУЧ. Преподавателите може  да са един екип, който преподава информатика и ИТ, но може да са различни екипи. В тези часове класовете се разделят на групи  и са при различни преподаватели.

# 386
А как са преподавателите? Интегрира ли се дете, което програмиране не му е първо желание, така да се каже,даже да го зарибяват?! Слънчевата, при нас е една жена в СМГ, заради която дъщеря ми реши, че мрази програмиране. А й беше интересно...

# 387
  • София
И защо са недомлъвките? За да не кажете, че тази жена е дошла от НПМГ ли?

# 388
И защо са недомлъвките? За да не кажете, че тази жена е дошла от НПМГ ли?
Много информатици от НПМГ се преместиха в СМГ - сещам се за четирима.
Важното е кои са останали в НПМГ - arino от това се интересува Simple Smile

# 389
  • София
По мнение на сина ми(сега 9 клас) програмирането върви много бавно. Взели били за цяла година няколко функции само. Иначе няма оплаквания от преподаването, нито пък с това темпо му изглежда сложно.

Общи условия

Активация на акаунт