Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА- какво се случва реално? 9- ма тема

• 55 590
  • 831
  •   1
Отговори
# 390
Да повечето от тия клаузи даже са във ваша полза. Сега това с простирането е малко в повече за нашите географски ширини. Да не се ветреят гащи явно е идеята ама все пак...
Какво ли не съм виждал и виждам. Достроявана тераса на първи етаж, врата и стълбичка от първи етаж, заградено дворче пред съответния първи етаж..... И това на много места.

# 391
Благодаря ви за мненията! Съгласна съм принципно,  в конкретния мой случай някой от текстовете, заложени в договора, който ми предлагат ми се струват много рестриктивни, като това да не можеш да събаряш/изграждаш стени например или да си сложиш сенник на терасата. Опитвам се да мисля в перспектива, какво ще стане, когато сградата остарее, когато климатичната инсталация е за ремонт или след години реша да продам апартамента, как евентуален нов собственик би дирил продавача, за да иска от него разрешение да ремонтира фасадата или да промени разпределението.  Аз лично нямам желание или намерение да правя подобни промени, просто се опитам да предвидя всички възможни казуси.

# 392
Провери за сенника - може би имат изисквания за цветове, параметри - нещо такова. За да избегнат опъването на стар чаршаф, като най-икономично и най-често срещано решение.

# 393
И аз съм за рестрикции, когато го има черно на бяло всичко написано  доста улеснява нещата при евентуален конфликт.
В сграда която имаме паркомясто, новонанесен съсед монтира външно тяло на климатик точно над прохода за входа и паркоместата, от което целогодишно капе и при първите минусови температури се образува малка пързалка. При наличие на тераси където всички останали са си направили монтажите.
Това с простирането не съм го срещала досега Simple Smile

# 394
  • Варна
Клаузите за пранета и т.н. по-скоро са в правилника за вътрешния ред на сградата. Пописва се явно успоредно с нотариалния акт, но в последния такива текстове за гащи и чаршафи не виждам как ще допусне нотариус.
При новото строителство пропърти мениджмънта е решен от инвеститора.

# 395
Клаузите за пранета и т.н. по-скоро са в правилника за вътрешния ред на сградата. Пописва се явно успоредно с нотариалния акт, но в последния такива текстове за гащи и чаршафи не виждам как ще допусне нотариус.
При новото строителство пропърти мениджмънта е решен от инвеститора.

Мира Иванова а кой би следвало да бъде обезщетен при евентуално нарушение от страна на живущ в сградата, инвеститора или останалите собственици?

# 396
  • Варна
Не обезщетение за останалите собственици, а глоба за нарушителя е ефективния резултат. Основанието за иницииране бих търсила в правилника за реда в конкретната етажна собственост, а аргументи в общинската наредба за опазване на обществения ред. В такава наредба има текстове и глоби и за капещи климатици и за други екстри.
Ето примера за Варна и конденза над проход: чл. 15 (2).
https://varna.obshtini.bg/doc/3262383
Простирите са в чл. 14.

# 397
  • Варна
Охх, малее. От тоя чл.14, ако се глобяваше за точки 6 и 7 общината щеше да е с рекорден бюджет.
Пак стигаме до там, че уж закон има, но няма кой да следи за спазването му, т.е. все едно няма нищо.

# 398
  • Варна
Основанието го има, останалото е активност и "топки" защото като инициираш нещо подобно, то сработва и отговорът на засегнатите е размазващ и екзотичен.
При мен един от вариантите беше черна лентичка (жалейките за починал, които си закачаме) закачена на таблото във входа, заедно с акта за глоба за неправилно паркиране.
В този момент ако нямаш психика да устоиш на хорската простотия, по - добре гащите да останат и конденза да тече.

# 399
Не се изразих правилно - на кого е редно нарушителят да плати глоба?

# 400
Не се изразих правилно - на кого е редно нарушителят да плати глоба?

"НАРЕДБА на ОбС Варна за обществения ред"

т.е. това е общинска наредба, според вас на кого трябва да се плати?

Ето от същата разпоредба:
"РАЗДЕЛ XII
АДМИНИСТРАТИВНО-НАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 67. (1) Контролът по спазване разпоредбите на настоящата Наредба се възлага на длъжностните лица, определени със Заповед на Кмета на община Варна и на служителите на Областна дирекция "Полиция" - Варна.

(2) Нарушенията на Наредбата се установяват с актове, съставени от длъжностни лица, определени от Кмета на община Варна и с актове на служители на ОД "Полиция".

(3) Въз основа на съставените актове Кметът на община Варна или упълномощен от него заместник - кмет издава наказателните постановления.

(4) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършва по реда, предвиден в Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Чл. 68. За нарушение на разпоредбите на настоящата Наредба на виновните лица се налага наказание: глоба."

# 401
Цитат
Чл. 15. Собствениците или ползвателите на апартаменти или обекти в жилищни сгради, блокове, кооперации, административни сгради, обществени и здравни заведения и други, както и/или фирмите извършващи монтаж на климатични, вентилационни или отоплителни инсталации, са длъжни:

(1) Да не допускат разполагането и/или експлоатацията на отоплителни, климатични и вентилационни инсталации - източници на шум с високо ниво на звуково налягане и вибрации в помещения с нормирано ниво на шума или в съседство до тях, установено с протокол от РИОКОЗ.

Глоба в размер: от 100 до 500 лв
(2) Да отведат кондензата, отделящ се от отоплителните и климатични системи, които са монтирани в жилищни блокове, кооперации, административни сгради, обществени и здравни заведения и други такива чрез съответни инсталации, така че да не се оттичат върху стълбища, подходи, проходи, тротоари и други площи за движение на граждани.

Глоба в размер: от 50 до 500 лв.
.
Колко климатици текат по главите на гражданите...

# 402
Здравейте, интересувам се дали има закупили апартамент в сградите на Явор - Панорама Бриз или Азимут ? В първата май вече няма такива, но в Азимут са обявени свободни все още.
Попаднах и на сграда Амелиа https://www.amelia.bg/ , но тя е доста далеч ( в Ален Мак) и едва ли ще е удобен с цел инвестиция след време.

Главно търся двустаен апартамент на последен или предпоследен етаж, но такива рядко се намират и на сносна цена.

Според вас сега банките отпускат ли големи ипотечни кредити или предвид ситуацията е по-добре да се изчака с това?

# 403
Банките дават по ниски оценки напоследък.
От колежката в продажби разбрах,  че ще затягат още повече.

# 404
  • ВАРНА
Какви ти оферти че и на сносни цени за апартаменти на предпоследен етаж ако е ниска 5 етажна в нови тухлени сгради или във високи 10+ етажни да е над 5 етаж....при такова търсене ми излиза  пет оферти с несгриваема панорамна гледка....половината зда нови сгради още на акт 15.

Харесва ми новата плътно до пътя преди стадион  Варна сград...но още рано и на ОМВ жк.Победа  цветната сграда която я оплюха - повечето апартаменти имат вълшебна нескриваема гледка към морето-езерото.

Общи условия

Активация на акаунт