Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ипотечен Кредит от Пощенска Банка - Обезпечаване

  • 551
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1
Здравейте,

Наскоро изтеглих ипотечен кредит от Пощенска банка, но има нещо в договора за кредит, което ме смущава и не знам дали е по-скоро нещо стандартно в другите договори за ипотечни кредити, било от други банки или от други потребители на същата банка, или е по-скоро изключение и се опитват да го включват в договорите за клиентите, които не правят консултация с необходимите юристи преди да подпишат договора.

Става въпрос за частта от договора ОБЕЗПЕЧАВАНЕ.

чл. 16. При намаляване на пазарната стойност на предоставеното обезпечение под 85% от текущия размер на задълженията по настоящия договор, установено в резултат на извършена актуализация на експертната пазарна оценка на обезпечението, Кредитополучателят се задължава, при писмено искане от Банката, да допълни или да замени обезпечението или да погаси частично задълженията по договора, с оглед изпълнение на условията по настоящата разпоредба.

Общо взето ми се въртят няколко въпроса в главата:

1. Има ли други хора със същите или подобни условия в техните ипотечни кредити?
2. Тези, които имат такова условие, някога случвало ли им се е банката да пристъпи към подобно писмено искане;
3. Някаква информация през какъв интервал се извършват тези пазарни оценки?
4. При една хипотетична ситуация, когато съм изряден платец, но има спад на пазара на жилища и реално жилището намали цената си какво става, при положение, че не изпитвам проблеми с погасяването на вноските?
5. Понеже в ипотечния кредит има и кредит за довършителни работи, което вдига цената значително, когато се прави новата пазарна оценка, вземат ли се предвид и довършителните работи?

5ти въпрос си го задавам, защото в договора за кредита е включен и кредит за довършителни работи.... и аз автоматично след една година съм под 85% при пазарна оценка само на жилището, поне така както смятам.... понеже в договора пише "Задължението", което го приемам като цялото задължение - ипотечен кредит, кредит за довършителни работи + всички дължими лихви до края на договора.
 

Вярвам, че темата ще е полезна на всички хора с ипотечни кредити. Аз помам ангажимента да направя ъпдейт, след като направя консултация с адвокат, за да знам дали да гледам да се махам максимално бързо от евентуално лошите условия, въпреки че то ако навсякъде са такива, все едно.

# 1
  • Мнения: 17 066
Никога не съм теглила кредит, още по-малко ипотечен, но знам, че клаузата е обичайна за всички банки и тя е основният проблем на кредитополучателите при имотна криза и спадане на цените на НИ.
Също така знам, че със или без адвокат, банката няма да махне клаузата, та не съжалявай толкова, не си се минала.
И накрая, принципно банките искат да вземат вноски, а не да си фалират клиентите и затова съвсем не е задължително да прибегнат до клаузата, просто си оставят опцията да го направят по своя преценка, даже съвсем избирателно.

# 2
  • Мнения: 3 584
Аз съм теглила и изплатила ипотечен кредит, не с Пощенска банка.
Всяка година ми искаха актуална оценка от одобрен от банката оценител - имаха си списък на оценители, от които можех да избирам.
Аз избрах един, който беше любезен да ме пита колко пари трябва да е обезпечението и горе-долу такава оценка и даваше. Уж методика, едно-друго, но се съобразяваше все пак. Но пък на мен обезпечението беше много по-голямо от кредита, та от тази гледна точка нямаше начин, както и да падне пазара, да се окаже недостатъчно.

Довършителните работи и ремонтите се отразяват на оценката, но не колкото са разходите, които сме вложили, а много по-малко.

Общи условия

Активация на акаунт