Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Имам ли проблем с овулацията или не

 • 1 051
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5
Здравейте! Извинявам се предварително, ако темата ми не е на място или вече има такава.
От м. май се опитвам да забременея, но без успех. Разбирам, че има дами, които са се опитвали доста по-дълго време от мен и надявам се не ви се строи смешно, но не искам да губя време, особено с начина по който се действа в БГ, може да минат години докато ти поставят диаагноза. На 37г. съм, имам аденом на хипофизата ("само" 3 години ми отне да се диагностицира) и приемам достинекс.
Та така, мисля, че имам проблем с овулацията - пролактина ми е в норма с приема на хапчетата. От м. юни ползвам лентички за овулация в периода, в който предполагах, че трябва да има овулация. Тъй като все бяха отрицателни, през предпоследния ми цикъл ползвах лентички от 5-ия ден на цикъл до към 15-ия - отрицателни (при цикъл средно от около 24 дни). На 18-ия ден бях на АГ и според доктора нямам проблем - каза ми че имам фоликул 18мм, и че според него хормоните ми са наред (на фона на състоянието на яйчниците може би), но тъй като ендокринолога ми ме наплаши, че може да влизам в ранна менопауза гинеколога ме посъветва да изследвам АМХ, за да се успокоя.  От деня на прегледа и следващите дни пак тествах с лентички - отрицателни и ми дойде на 26-ия ден. Та до тук с големия фоликул Sad
По моя инициатива си пуснах ЛХ, ФСХ и Естрадиол, заедно с АМХ на 3-ия ден от цикъла. Всичко е в норма, АМХ 1.8. Преди това изследвах ТСХ - в норма е.
Та този месец за първи път положителен тест с лентичките за овулация - голяма радост беше. Два дни подред, 2 положителни теста и 2 дни действия Simple Smile (дори тествах и двата дни по два пъти, за да съм на 100% сигурна).
Това беше на 27.08 и 28.08, но по всички признаци (болки, течение, настроение и желание да удуша някой) ми е ясно че ще очаквам новия МЦ до дни.
Дайте моля някакви съвети. Дали е проблем с овулация изобщо. Може ли да е нисък прогестерон (не съм изследвала). Трудно ли е да се получи овулация с аденом на хипофизата, макар и пролактина да е в норма с хапчета. По-рано през годината имах няколко месечен доста стресов период - възможно ли е стреса да оказва такова огромно влияние.

Благодаря предварително и се извинявам за "романа" по-горе.

# 1
 • Мнения: 90
За хормоните не се гледа само дали са в норма, а как са като съотношение един към друг. На 18 ден фоликул 18 мм и да ти е къс цикъла (24 дни) ми звучи не добре. Аз съм с цикъл 24-25 и овулацията ми е на 9-10 ден. (Доказано с 3 месеца фоликулометрия) Най-добре си направи и ти фоликулометрия няколко месеца подред. Важно е да се види какво е положението преди, по време на и след овулацията. За достинекса мн жени, на които се налага да го пият си забременят именно с негова помощ, защото им държи пролактина в норма.  Дано се включо и някой по-запознат, но мисля че е редно да си проследиш овулация на ехограф, не с тестове.

# 2
 • Мнения: 5
Много благодаря за бързия отговор Simple Smile
Да, и на мен ми се стори странно на 18-и ден да е 18мм, т.е. не е развит и до там.
А може би е глупов въпрос, но фоликулометрия би трябвало да е общо казано оглед на фоликулите в няколко последователни дни, или през няколки дни в зависимост от големината. Със сигурност не се определя отведнъж. Въпросът ми е тази по-дълга процедура само в клиники за репродуктивно здраве ли се прави.

# 3
 • Мнения: 5
Давам и съотношение на хормоните, ако някой е запознат и му се отделя време:
LH - 9.02 (фоликуларна фаза - граници 1.9 - 12.6)
FSH - 4.66 (фоликуларна фаза - граници 2.5 - 12.5)
Estradiol - 97.20 (фоликуларна фаза - граници 46 - 607)

Според доктора ми всичко е супер. Може и да прав, но човек си се притеснява Simple Smile

# 4
 • Мнения: 414
Друго важно е да се провери проходимост на маточните тръби.

# 5
 • Мнения: 90
Да, фоликулометрията се прави в няколко поредни дни, за да се проследи как и колко расте доминантния фоликул, при какъв размер се пука, дали после има жълто тяло и т.н. дали е преминала нормално овулацията. За хормоните не мога да кажа, мисля че при идеален баланс ЛХ и ФСХ трябва да са в съотношение 1:1, но като се имат предвид годините може и така да са наред, нека и друг се включи с повече инфо. Ако се докаже, че си имаш нормална овулация всеки месец и имате направена спермограма на партньора, която също е хубава, следващата стъпка е проверка за проходимост на тръбите.

# 6
 • Мнения: 5
Много благодаря Simple Smile

# 7
 • Мнения: 90
Иначе фоликулометрията се прави от всеки АГ, но ако си нетърпелива ти препоръчвам направо да си търсиш репродуктивен специалист. Аз съм на 29 и  вече имаме 7 месеца неуспешни опити, уж всичко излиза в норма, а бебето се бави и реших да потърся специалист (опитвам в момента да запазя час), защото не ми се губи време, а и за мое успокоене, тъй като мн съм се паникьосала вече

# 8
 • Стара Загора
 • Мнения: 172
И за мен е най-добре съвет с репродуктивен специалист, обикновените АГ често пропускат доста неща (просто не им е ежедневие това). За да има възможност да настъпи бременност след оплождане на яйцеклетката или с други думи лутеалната фаза от цикъла не трябва да бъде по-къса от 10-12 дни поне (нормално е 14) така че тогава (след доказана овулация) трябва и прогестерона ти да се проследи как върви, защото той подготвя и отговорен за дебелината и структурата на ендуметриума (лигавицата) важни условия за имплантацията на вече оплодената яйцеклетка. Както и момичетата са ти казали една спермограмата на твоя партньор е най-лесното и безболезнено изследване и проходимост на тръбите при теб също е важно да се направи (с упойка разбира се). Късмет и дано ви се получат нещата без да има нужда от каквато и да е било намеса, но все пак и не чакайте дълго Simple Smile

# 9
 • Мнения: 5
Благодаря ви за информацията и съветите.
И аз вече се паникьосвам...
Да попитам за репродуктивните специалисти - поне някаква част поема ли се по здравна каса или трябва да си приготвя голяма сума, защото най - вероятно ще има много на брой изследвания и прегледи. И ако някой може да ми препоръча репродуктивен специалист във Варна ще съм благодарна. Чета темите тук във форума, но има доста смесени мнения.

# 10
 • Стара Загора
 • Мнения: 990
От прочетеното мога да ви посъветвам да изследвате Прогестерон на 21 ден от м.ц., обременяване с глюкоза, микробиология и пср тест за уреаплазма и микоплазма за двамата, хламидия тр. ( за двамата), проходимост на тръби,разширена спермограма и HBA тест( за него). Започенете с фоликуметрията, защото съотношението 1:2 на ЛХ и ФСХ говори за проблем, възможно да оказва влияние върху овулацията, както и ИР възможно да повлияе овулацията и загнездването.Мога да препоръчам КИРМ в Бургас.

# 11
 • Мнения: 620
ЛХ ми се струва доста висок за трети ден. Съотношението с ФСХ ми се струва недобро. Всички са дали добри съвети, съгласна съм и с Мария за всичко като изследвания, освен прогестерон на 21 ден.  При редовен цикъл ~24 дни, както пише tange, на 21 ден ще са пари и бодене на вятъра. Дори и да не е чак толкова редовен цикъла, няма смисъл да го изследва на сляпо в n-ти ден. Ще е някаква неопределена стойност, а не търсене на пика му. Прогестерон 7 дни при доказана овулация след фоликуметрията, например. Месец с месец няма да са еднакви.
Обърни се към репродуктивен, няма да сбъркаш. Те действат целеустремено и вникват в процеса. Почваш прегледите от 2-3 ден за да изключат задържан фоликул, изследваш горните хормони, правите фоликуметрия, прогестерон на 7-ми ден след доказаната О. Така ще имаш пълна картинка за въпросния цикъл (а не по принцип).
Всички ние с проблеми в ендокринната система и хипофизата ще теглим, за съжаление. Не губи ценно време.
П.П. Ясно ми е, че ти си се притеснила и ще действаш в търсене на О. Но е много важно и една спермограма да направи партньора, както са посъветвали и другите. И цветна снимка. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт