Операция на щитовидна жлеза -18

• 57 664
  • 795
  •   1
Отговори
# 690
Възстановяването все още ми върви, защото съм оперирана съвсем наскоро. Отидох със страх, не исках да се оперирам, но сега съм доволна. Сякаш планина ми слезе от гърба. Нямам вече проблеми със сърцето, не ме стиска гърлото, мога да си дишам спокойно, аз самата съм спокойна, не изпадам в паника от най- малкото. Но, както казах, съм оперирана на скоро и все още си карам на собствените си хормони. Тук четох, че при нагаждане на дозата ел- тироксин има известен дискомфорт, ама все още не съм стигнала до него.
Самата болница е на много високо ниво. Лежала съм и в Окръжна, и в Хирургиите, и в Инфекциозна, и във Весела, така че мисля че мога да дам компетентно мнение. Стаите са просторни, чисти, само с по две легла в стая. Постоянно минава медицински и санитарен персонал, няма как да се почувстваш сам и изоставен. Из цялата стая и по коридорите има много бутони, с които можеш да извикаш медицинска сестра. И идват веднага, на секундата просто. Храната е вкусна и съобразена с текущото ти състояние в момента. Тоест преди операцията ми даваха примерно картофи с месо, а след операцията- само супи.  Болницата е университетска и малко ми беше кофти в началото при визитациите като идваха и студенти да ме гледат с огромни ококорени очи стил: Ааа, значи ето как изглеждала жена с Базедова болест! Но все отнякъде трябва да почнат, милите, за да станат специалисти и по- добре да ме гледат мен, на живо, отколкото на картинка при онлайн обучение.
 Както казах постоянно има поток от персонал. Хигиенистките минават постоянно да събират боклука и питат дали има нещо за изхвърляне по шкафчетата, дали имаме нужда от нещо или от помощ. Визитациите с д-р Росен Димов и още 10 човека с него са две на ден- сутрин и вечер. Отделно пак два пъти минават двама, млад мъж и млада жена и те питат как си. На вратата на всяка стая има табела кой е лекарят отговарящ за стаята и кой е стажантът към него. Мисля че това бяха те. На мен лично ми беше по- спокойно да разговарям с тях двамата, отколкото с д- р Росен Димов пред всички присъстващи. Тогава казвах как се чувствам и споделях страховете си. Иначе на големите визитации все отговарях с добре. Когато казах на младия лекар, че ме страх от усложнения, той се засмя и каза, че правят по 10 такива операции на ден и да не се притеснявам.  Отделно минават и медицински сестри и те питат как си, как се чувстваш и дали имаш нужда от нещо. Това всичко преди операцията. След операцията освен тези традиционни да ги нарека посещения идваше по няколко пъти на ден и някакъв друг лекар с медицинска сестра да ме пита как съм, дали имам оплаквания, да види как е раната. Мисля, че това беше хирургъг, който ме оперира, но не съм много сигурна. Аз бях без избор на екип. Оперира ме дежурният в момента хирург, та и досега не знам кой е бил, Господ здраве да му дава. Мисля че на епикризата би трябвало да го пише, но не съм я чела. Та от самата болница и нейната организация съм много доволна. Всички бяха много любезни, беше много чисто и се чувствах обгрижвана и на сигурно през цялото време. А аз много държа на тези работи. За справка: в Хирургиите ме бяха разплакали. А когато отидох през нощта при дежурната сестра, тя, след като се събуди, ме отпрати с думите да съм дошла на сутринта!!!! Да не говорим, че там буклука се събираше през ден и стоеше на камари в кошчето и извън него. Въобще ужас някакъв. А пък храната в Окръжна въобще не ставаше за ядене, та трябваше да моля родата да идва и да ми носи.
Както и да е, да се върнем на Каспела. 24 часа преди операцията спрях да приемам храна и вода. Бяха ми казали, че до полунощ мога да ям и да пия, но аз от страх  и целият предишен ден го изкарах без нищо. Дойде едно младо и усмихнато момиче и ме покани да ида с нея в операционната. Каза да не се притеснявам, че и тя е оперирана от щитовидна, а е само на 26. Показа ми и белега си, който въобще не си личеше, докато не се вгледаш. Признавам си, че това младо момиче много ме успокои и доста наперена влязох в операционната. Щом тя е преживяла тази операция, аз няма да се излагам като треперя от страх, я! Но купажът ми стигна само докато влязох в залата, ха- ха. Тогава се разплаках, но всички пак бяха много мили и ме изчакаха да се съвзема. После легнах, сложиха ми системи, анестезиологът ме пита там негови си работи, после каза да затворя очи и да дишам спокойно. И това беше. Събудих се в стаята, чувствах се много добре. Раната не боли, опъва лепенката и ти ограничава движенията на главата. По препоръка на приятелка, минала през същото, бях с пижама с копчета и ми беше много удобно с нея. Препоръчвам и аз такава. Много лесно се сваля, защото не трябва да минава през главата. Слагат ти банки, системи някакви. Тяхна си работа, но всичко обясняват. Идват и казват: Сега ще ти влеем Еди- какво- си. Аз отговарях, че не ме интересува. Избрала съм ги, вярвам им и съм се оставила в тяхните ръце. Искам само да съм жива и здрава. Целият ден след операцията ни съм ядяла, ни съм пила вода, просто лежах. Момичето, което ми носеше супичките, беше изключително мило и ме помоли да хапна поне малко. Само заради нея опитах вечерта супата, но тя се оказа толкова вкусна, че я изядох цялата. Така се захраних, ха- ха. В деня на изписването ми махнаха това, което придържаше раната. Аз му викам телбод, ама то си има име. Не е телбод, ха- ха. Дават ти съвети как да се грижиш за раната, как да се къпеш, как да се храниш, защото раната не боли, но гърлото да. Следпизписването можеш да ходиш до ти сменят превръзката, но аз си я сменях сама у дома. Вкъщи ям пюрета и супички, защото ми е дискомфортно да преглъщам. До тук съм за сега. Извинявам се, че стана толкова дълго, но впечатленията са ми пресни.
Ако има въпроси, примерно за парите, няма проблем да отговарям и на лични. Хубав ден и бъдете здрави!

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 07:28 от Mia Rulana

# 691
Наистина д-р Видинов ме спечели с човечност, която усетих още при първата среща, и с това,че отдели много време да поговорим и да ми обясни всичко. Освен това отговаря бързо на съобщенията ми.
Да не пропусна да похваля персонала на отделението - всички до момента са безкрайно мили и внимателни! Чистотата е другото,което ме впечатли.
Живот и здраве ще пиша при първа възможност. Иска ми се да бъда полезна с информация, както бяхте полезни  за мен,мили хора!
Може ли да кажете кой ден ви приемат и кой ден ви изписват, както и какви изследвания правят преди операцията и искат ли някакви да сте направили предварително?

# 692
  • тук и там
Здравейте, отдавна ми мина операцията и не пиша в темата, но последните години взех да качвам много теглото,та да попитам и  в темата -дали не съм за хормон. На мен ми отсраниха половината жлеза преди 4 -5 години мисля,заради голям възел-излезе доброкачествен ,но според ЛЛ останалата жлеза компенсирала производството на хормони, и съм нямала нужда от допълнителен прием.
Да търся си читав ендокринолог, или напълняването няма връзка с жлезата..

Благодаря предварително!

# 693
Здравейте!
Мина и моята операция и пиша, за да вдъхна кураж,както вие ми вдъхнахте,мили хора!
Избрах д-р Видинов и съм много доволна! Разбра,човечен и добър професионалист! Доволна съм и от болница Софиямед - чисто и персонала и много мил,което ми е доста важно!
Вчера следобяд беше операцията. Днес съм по-добре. Движа се вече и единствено изпитвам дискомфорт при преглъщане и от стегнатата лепенка. Но като цяло не е нещо,което не може да се изтърпи. Точно както ми казахте! 🤗
Сега чакаме да излезе хистологията.
Терапията с еутирокс ще започна още утре.

Благодаря отново за подкрепата!

Мама Вики, приеха ме в четвъртък, петък операцията и неделя ще ме изпишат.

# 694
Аnelia 20, а всички необходими изследвания там ли ги правиха?

# 695
Аnelia 20, а всички необходими изследвания там ли ги правиха?

Абсолютно всичко необходимо правих на място и е много удобно така.

# 696
Здравейте, отдавна ми мина операцията и не пиша в темата, но последните години взех да качвам много теглото,та да попитам и  в темата -дали не съм за хормон. На мен ми отсраниха половината жлеза преди 4 -5 години мисля,заради голям възел-излезе доброкачествен ,но според ЛЛ останалата жлеза компенсирала производството на хормони, и съм нямала нужда от допълнителен прием.

Благодаря предварително!

Не съм лекар, ще кажа само от опит какво виждам.
TSH-то ви е в норма за след операция, мисля че няма нужда от допълнителни хормони.
Направете си изследване на инсулина - ако той е висок, каквото и да правите - ще дебелеете.
На ваше място бих взела ударни дози витамин Д (примерно 40 капки веднъж седмично за 2 месеца - това бяха изписали на мен заради ниския резултат - и после пак измерване). Вит Д участва в много процеси и трябва да е в норми към горната граница.
Отделно - нещо за черния дроб и холестерола. Напълняването ви като нищо може да се дължи на задръстен черен дроб. Тук ви трябва поне 3 месеца добра терапия. Има добри препарати в аптеките, не знам дали в Белгия ще ви ги дадат без рецепта - на основата на бял трън, но трябва да изберете нещо с висока концентрация.
Бих спряла месото изобщо, също и белите продукти - захар, хляб, ориз. Заменям с авокадо примерно и черен хляб.
Пак казвам - това са лаишки съвети. Ендокринолог ще ви помогне по-структурирано.

# 697
Момичета, за Пандев прочетох отзивите, а се и срещнах няколко пъти с него, но всяка уговорка с него е игра на нерви кога точно ще отговори. Налага се вече да го махам тоя възел, но отново срещата с Пандев е мисия невъзможна. Може ли малко мнения за доцент Сечанов? Чувам двуполюсни мнения и съм раздвоена, но ми е най-близо и евентуално скорошно стещата с него, тъй като е гостуващ лекар тук в Бургас.

# 698
Здравейте, отдавна ми мина операцията и не пиша в темата, но последните години взех да качвам много теглото,та да попитам и  в темата -дали не съм за хормон.

Благодаря предварително!
Кайсия ,  оперирана съм 2018-та. Оттогава хормоните са ми в норма имам и част от жлезата. Напоследък и аз качих килограми, но съм в предменупауза . На 49 г. съм и от септември не ми е идвал цикъла.
 А и да попитам, откога еутирокса е с рецепта? Досега съм го купувала и никога не са ми искали, на вчера ми искаха!

# 699
А и да попитам, откога еутирокса е с рецепта? Досега съм го купувала и никога не са ми искали, на вчера ми искаха!

Винаги е бил, но аптекарите си затварят очите. Младите и неопитни искат рецепти.

# 700
Като стана дума за еутирокса... Усеща ли се осезаема разлика между медикамента на различните производители?

# 701
До сега съм пила само лтироксин и повлиява добре, без оплаквания, пия 100мкг.
Винаги е бил с рецепта, това не са бонбони, нито е парацетамол, хормон е.Не знам как имате нерви да чакате, още преди моята операция трудно се намираше Пандев и всеки се чудеше как да се свърже.

# 702
Момичета, за Пандев прочетох отзивите, а се и срещнах няколко пъти с него, но всяка уговорка с него е игра на нерви кога точно ще отговори. Налага се вече да го махам тоя възел, но отново срещата с Пандев е мисия невъзможна. Може ли малко мнения за доцент Сечанов? Чувам двуполюсни мнения и съм раздвоена, но ми е най-близо и евентуално скорошно стещата с него, тъй като е гостуващ лекар тук в Бургас.
Здравейте, аз се оперирах при доц. Сечанов януари тази година, в Св. Панталеймон, заради папиларен карцином с метастази в лимфни възли. Операцията мина съвсем добре, преспах една нощ в болницата под наблюдение (за всеки случай) и на другия ден се прибрах. Можех да пия вода веднага след като се събудих, а на другия ден сутринта даже закусих нормално (с известна трудност, но без някаква огромна драма). Целият екип на болницата бяха много мили и непрекъснато всички идваха да ме видят и да ме проверят как съм. Дано да съм помогнала.

А мога ли и аз да помоля за съвет за доктори в София, които се занимават с лечение и проследяване след операция от папиларен карцином (освен проф. Татяна Хаджиева) и след терапията с радиоактивен йод? Някой има ли опит с други добри специалисти?

# 703
Цитат на: Десита123 link=topic=1249146.msg44713345#msg447133

А мога ли и аз да помоля за съвет за доктори в София, които се занимават с лечение и проследяване след операция от папиларен карцином (освен проф. Татяна Хаджиева) и след терапията с радиоактивен йод? Някой има ли опит с други добри специалисти?

В УСБАЛЕ (ендокринологията) си записвате ден за прием в тироидна клиника. Там ме следят вече 3 години. Има еднодневно проследяване, може и 4 дневен прием. В началото влизах на 3 месеца, сега вече ходя на 6. Доц.Шинков е основният лекар в отделението, следи изкъсо младите лекари.

# 704
Като стана дума за еутирокса... Усеща ли се осезаема разлика между медикамента на различните производители?
Не намирам разлика, но не съм и обърнала внимание, че има различни производители.

Общи условия

Активация на акаунт