Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Операция на щитовидна жлеза -18

 • 23 826
 • 560
 •   1
Отговори
 • Мнения: 868
Добре дошли в новата тема !

С пожелание за успешно лечение, бързо възстановяване и да споделяте много добри новини тук! И помнете - и без жлеза можем да се радваме на качествен живот във всяко отношение!
Heart EyesPeople FamilyPeople BabyHands MuscleSurferBicyclistBalloonGuitarBeerWine GlassFork And KnifeNature SunnyFlowers Four Leaf CloverTrophy

1. Сайт  с много подробна и полезна информация за заболяванията на щитовидната жлеза, разработен от Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза - ВИОМ https://www.thyroidbg.com/

2. Статия от Пулс: Няколко признака за проблем с щитовидната жлеза...
Източник: Dreamstime
Скрит текст:
Менопауза или проблем с щитовидната... -
По принцип всеки един проблем с щитовидната жлеза се отразява на месечния цикъл, настроението и жизнения тонус. Понякога признаците се взимат погрешно за навлизане в периода на менопауза.
Единствено изследванията, назначени от специалист ендокринолог, могат да покажат произхода на промените. Възможно е хипофункция на жлезата, например, да се открие, когато жената навлиза в преклимакса и двете събития просто да съвпаднат като време на поява.
Затова съветите на специалистите са преди да отдадете промените в менструацията на възрастта да се предприеме преглед, още повече, че заболяванията на жлезата са разпространени, особено сред жените.

Профилактични прегледи...

Профилактичните прегледи на щитовидната жлеза започват от 35-годишна възраст. Състоянието й трябва да се проследява поне веднъж на 5 години, при положение, че не са установени проблеми или липсват оплаквания.
Хората с риск от заболявания на щитовидната жлеза или с вече налични индикации за проблеми следва да провеждат прегледи по-често, според препоръките на консултиращия ендокринолог.
Хипотироидизмът е често срещан при жените над 55-годишна възраст. Наблюдава се фамилна обремененост.

Първи сигнали за проблем с щитовидната...

Блузата с яка или полото, което носим не за първи път, започва необичайно да ни стяга. При по-внимателен поглед в огледалото, сякаш откриваме нарастване в областта при основата на шията. Понякога при проблеми с щитовидната жлеза се усеща притискане в гърлото, затруднено е преглъщането. Дори само едно от тези оплаквания налага преглед при специалист.

TSH като показател за дейността на жлезата

При първа консултация обикновено българските специалисти назначават, освен изследване на TSH и на щитовидните хормони FT3 и FT4 и антитела.
Иначе стойностите на TSH показват дали жлезата функционира с нормален ритъм. Притеснителни са високите стойности, тъй като това означава, че хипофизата се опитва да стимулира дейността на щитовидната. TSH е високо, когато има забавяне на функциите й. И обратно, когато стойностите на този хормон са под референтните долни граници, означава, че е налице хиперфункция на жлезата.
Кръвните изследвания трябва да бъдат придружени и с ехография на жлезата. Ултразвуковата картина в подобни случаи позволява установяване на измененията, които могат да обяснят абномалната й дейност.

Хашимото

Хашимото е сравнително рядко автоимунно заболяване, което се открива при необичайни промени в стойностите на тиреоидните хормони. Тук антитела на организма нападат собствените клетки на щитовидната жлеза.
Хашимото може да е причина за хипофункция на щитовидната жлеза. Особеното при него е, че неочаквано жлезата може да премине в напълно протиположно състояние и да ускори дейността си, после отново да я забави. Ето защо заболяването налага редовно проследяване и контрол на стойностите на щитовидните хормони.
Проявява се по наследствена линия.

Хипотиреоидизмът понякога се дължи и на проблеми от страна на хипофизата – друга жлеза, която се намира в мозъка. Именно тя синтезира TSH – тиреоидно стимулиращия хормон.
Възпаление или прием на лекарства също може да навреди на функциите на щитовидната жлеза.

Болест на Грейв

Това е друго автоимунно заболяване, което се отличава с хиперфункция на щитовидната жлеза. Отличителен белег на заболяването е подуването на тъканите около очите.

Други причини за хипертиреодизъм

При ехографския преглед е възможно да се открият възли. По-големият размер на възлите обикновено видимо променят изгледа на жлезата, разпознава се гуша.

Какви рискове показва понижената функция на жлезата...
Нелекуван хипотиреоидъзмът може да стане причина за повишаване на стойностите на холестерол и на риска от сърдечни пристъпи.
При нисък синтез на щитовидни хормони е възможно изпадане в състояние на загуба на съзнанието и неспособност на организма за терморегулация.
Хипертиреоидизмът също се отразява негативно на здравето – води до сериозни сърдечни проблеми и крехкост на костите.

Как се лекува понижена функция на жлезата...
Обикновено се изписва хормонозаместителна терапия. Състоянието на организма се възстановява с хапче на гладно сутрин в препоръчана доза за няколко седмици. Пациентът споделя, че отново чувства прилив на енергия, след време се нормализират теглото и стойностите на холестерол.
Този вид терапия обикновено е доживотна, като изисква постоянно проследяване на дозата и лекото й повишаване с годините.

Хипертиреоидизъм
се лекува с антитиреоидни медикаменти, които потискат синтеза на хормони от щитовидната жлеза. Възможно е да се наложи и допълнителна терапия, облекчаваща симптомите, като ускорен пулс и тремор.
В някои случаи се налага лечение с радиоактивен йод в продължение на ½ – 1 ½ година.

Оперативна интервенция

Предприема се при наличие на възли и неподдаващо се на лечение състояние.
Операцията налага хормонозаместителна терапия след това, в противен случай се развиват признаци на понижена функция.
В 10% от случаите на възли на щитовидна жлеза има риск от израждането им в канцерогенни. Лечението тогава е оперативно и евентуално в комбинация с радиоактивен йод или лъчетепария.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/hot-news/news_9611.html

3.КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РАКЪТ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА?
Скрит текст:
Ракът на щитовидната е рядко злокачествено заболяване, засягащо тиреоидната жлеза – малка жлеза, разположена в областта на шията. Различават се четири основни типа рак на щитовидната жлеза:

Папиларен карцином – най-честият тип, отговарящ за 4 от всеки 5 случая на рак на щитовидната жлеза. Най-често се появява при жени под 40-годишна възраст.
Фоликуларен карцином – такива са 1 на всеки 10 случая на тиреоиден карцином. Най-често засяга хора в по-напреднала възраст.
Медуларен карцином – характерно за него е, че има силен генетичен компонент и често е родово съсредоточен. Такива са 1 на всеки 20 случая.
Апластичен карцином – това е най-редкият и най-агресивният от четирите типа. Честотата му е около 1:100, възниква най-вече между 60 и 80 години.
 Рисковите фактори за появата на рак на щитовидната жлеза са възли или други заболявания на щитовидната жлеза, роднина с рак на жлезата (за медуларните карциноми) и излагане на радиация.

Най-честият симптом на рака на щитовидната жлеза е поява на безболезнена подутина в шията. В по-напреднал етап се появяват необяснима дрезгавина на гласа, затруднено дишане, преглъщане, подуване на шийните лимфни възли или болка във врата.

ДИАГНОСТИКА
Диагностицирането на рака на щитовидната жлеза става на базата на физикален преглед и редица тестове и изследвания, най-важните от които са тиреоидният функционален тест и аспирационната цитология. Тиреоидният функционален тест измерва нивата на хормоните на щитовидната жлеза – тироксин и трийодтиронин. Високите нива са показателни са хипертиреоидизъм, ниските – за хипотиреоидизъм. Нормални нива на хормоните на фона на подутина в жлезата налагат провеждането на аспирационен тест. При него, с помощта на тънка игла, се взима проба от клетки от подутината за изследване под микроскоп. Това позволява откриването на злокачествени клетки, ако в жлезата има такива. В някои случаи може да се наложи и провеждането на допълнителни образни изследвания – ултразвуково, компютърна томография или ядреномагнитен резонанс.

 Стадирането на щитовидните тумори често се прави според т.нар. TNM класификация, в която:
T – указва големината на тумора.
N – указва дали туморът се е разпространил до околните лимфни възли.
M – указва дали туморът е достигнал други органи, т.е. дали е метастазирал.

Съществуват и по-сложни системи за стадиране, които отчитат и типа и степента на диференцираност на туморните клетки. Стадирането на диференцираните тумори, каквито са папиларните и фоликуларните, е различно за различните възрастови групи, защото при по-възрастните пациенти тези тумори обикновено са по-агресивни. Под 45-годишна възраст се различават само два стадия на диференцираните тумори:

Cтадий I – туморът не е метастазирал;
Cтадий II – туморът е метастазирал.
За диференцирани тумори след 45-годишна възраст и за всички медуларни тумори се използва 4-стадийна система:

Стадий I – туморът е под 2 сантиметра в диаметър и не е достигнал околните лимфни възли.
Стадий II – туморът е между 2 и 4 сантиметра в диаметър, но все още е ограничен в жлезата.
Стадий III – неоплазията е достигнала околните лимфните възли.
Стадий IVA – туморът е напуснал околните лимфни възли и е достигнал други тъкани в шията или лимфни възли в гръдния кош.
Стадий IVВ – туморът е навлязъл в тъкани около гръбначния стълб.
Стадий IVС – туморът е достигнал други органи, най-често костите, белия дроб или и двете.

ЛЕЧЕНИЕ
Оперативното лечение в повечето случаи дава отлични резултати и често води до пълно излекуване. При отстраняване на туморното образувание може да се наложи отстраняване на част или цялата щитовидна жлеза. В този случаи се налага пациентите да приемат хормонални таблетки с тироксин до края на живота се като заместителна терапия заради отстранената щитовидна жлеза.

Терапията с радиоактивен йод при рак на щитовидната жлеза се препоръчва обикновено след оперативната интервенция. Този метод е безболезнен и цели отстраняване на евентуално останали в организма ракови клетки. Поради използването на радиоактивни вещества за лечение, то се провежда задължително в болница при специални изисквания за предпазване на околните. Пациентите трябва да спазват стриктно инструкциите при лечението, за да се предотврати опасността от облъчване на други хора.

Радиотерапия и химиотерапия при лечение на рак на щитовидната жлеза се използват по-рядко, при по-тежки случаи.

Заместителна хормонална терапия с тироксинови таблетки се налага при тези пациенти, при които е отстранена цялата щитовидна жлеза. Периодично болните на такова лечение се подлагат на изследване за установяване на нивото на хормоните в кръвта.

Минимално инвазивни (безкръвни) операции на щитовидна жлеза извършват :
проф. Румен Пандев
- Кабинет на ул. "Хубча"16, София тел. 0877012003, МЦ"Спектър", София, зад Парк хотел Москва-тел. 0884 143 309, +359 2 494 0130, +359 2  934 03 24, Хасково-МЦ""Вълканов""тел. 038 661 919, МЦ""св.Благовещение""-Банско-тел. 074 988 333"
доц. д-р Росен Димов тел. 0888 938 220     e-mail: rossen_dimov@hotmail.com  (оперира в МБАЛ "Каспела" - гр. Пловдив ) - http://kaspela.com/

Стандартна хирургия:
доц.Т.Сечанов
 - национален консултант по ендокринна хирургия, МБАЛ "Св.Панталеймон - София", ж.к."Младост"3 в София на бул."Ал.Малинов"63-- 02/9741000, 0888 954045 http://sphospital.bg/ Оперира и в гр.Бургас

 Специализирани болници в страната:
* СБАЛ "Майчин дом"-ЕАД - Ендокринна хирургия към Болница по ендокринология "Акад. Иван Пенчев", София ул."Здраве" 2, Телефон:  02/516-6/350  
 * МБАЛ “Александровска”Клиника по ендокринология, ул. Георги Софийски №10, 1431 София, тел.: 02 953 01
 * УМБАЛ “Царица Йоана - ИСУЛ” Клиника по хирургия, Секция по ендокринна хирургия, ул. "Малкара" № 1 , тел.: 943 22 22
* УБАЛ "Свети Георги" - гр. Пловдив, Клиника по ендокринология, бул. В. Априлов 15, 4002 Пловдив, тел.: 032 60 21
* УБАЛ "Света Марина"- гр. Варна, Клиника по ендокринология, бул. Хр. Смирненски 1 , 9010  Варна,  тел. : 052 30 28 51
Списъкът е индикативен и не претендира за изчерпателност, отворен е за допълване в следващите теми!
      
 Първа тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=364881.0
 Втора тема : http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=484758.0
 Трета тема:   http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=538790.0
 Четвърта тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=571275.0
 Пета тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=626455.0
 Шеста тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=653253;;20
 Седма тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=684003.0
 Осма тема : http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=709160.0
 Девета тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=766604.0
 Десета тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=830454.0;;20
 Единадесета тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=886698
 Дванадесета тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=943961;;20
 Тринадесета тема: http://www.bg-mamma.com/?topic=982513
Четиринадесета тема: http://www.bg-mamma.com/?topic=997662
Петнадесета тема: http://www.bg-mamma.com/?topic=1025493
Шестнадесета тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1074581
Седемнадесета тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1126045

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 23:49 от Anikka

# 1
 • Перник
 • Мнения: 1 913
Благодаря много за новата тема Simple Smile

# 2
 • Мнения: 228
Благодаря за новата тема:hibiscus:

# 3
 • Варна
 • Мнения: 10 493
Хоп и аз тук.

# 4
 • Мнения: 2 392
И аз тук😊
Кога горе долу се очаква да спадне отока,днес ми е 12-ти ден от операцията...🙄
Гласа ми е по-добре,но е мн нисък и тих и като не ме разбират домашните и ме карат да повтарям,се изнервям и млъквам

# 5
 • София
 • Мнения: 9 759
Ох, и аз тук с моята прословута операция, която отлагах и отлагах, и пак не стигнах до нея Cry
За тази година се отказах, ще му мисля март месец отново. Да беше минало и заминало още миналия ноември и сега да бях забравила. Толкова ме е яд, че не мога да си намеря място. Ама знаех ли тогава, че ще се случи така с тази пандемия Rage

# 6
 • Мнения: 28
Ох, и аз тук с моята прословута операция, която отлагах и отлагах, и пак не стигнах до нея Cry
За тази година се отказах, ще му мисля март месец отново. Да беше минало и заминало още миналия ноември и сега да бях забравила. Толкова ме е яд, че не мога да си намеря място. Ама знаех ли тогава, че ще се случи така с тази пандемия Rage
Ето ме и мен✌🤠
Спокойно,въоръжете се с търпение,ще се оперирате и всичко ще е наред.Мислете позитивно,нищо не е случайно.😇 Желая здраве на всички и успешно лечение.

# 7
 • Мнения: 2 392
Уффф,бях сега при личната и гледа тоз оток,и каза че може да е някакъв хематом и да съм ходила до болницата...🙄 Е,то спадна последните дни,но все още си е забележим...

# 8
 • Мнения: 868
Уффф,бях сега при личната и гледа тоз оток,и каза че може да е някакъв хематом и да съм ходила до болницата...🙄 Е,то спадна последните дни,но все още си е забележим...
Аз имах оток също. А пък на втората ми операция, която верно беше тежка, имах мега оток! Проф. Пандев ми беше предписал да мажа отока с Репарил гел, мисля след 10 ден.

# 9
 • Мнения: 2 392
Уффф,бях сега при личната и гледа тоз оток,и каза че може да е някакъв хематом и да съм ходила до болницата...🙄 Е,то спадна последните дни,но все още си е забележим...
Аз имах оток също. А пък на втората ми операция, която верно беше тежка, имах мега оток! Проф. Пандев ми беше предписал да мажа отока с Репарил гел, мисля след 10 ден.
На мен днес ми е 13-ти ден от операцията.Дали да си взема този Репарил гел?

# 10
 • Мнения: 868
Ами не съм фен на съветването в нета. Но професорът ми го изписа, а аз му имам пълно доверие и се мазах чинно с него. Прочети листовката, питай личната си дали има някаква предпоставка с вещо да е вреден при и теб.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 183
Здравейте! Имам следните резултати от биопсията (дадох я на две различни места) - папиларен карцином, вече се видях с двама хирурзи (Ганчев в София и Ненков във Варна) и двамата казаха, че трябва премахване на цялата жлеза. В понеделник ми предстои преглед при Хаджиева в София и се опитвам да се свържа с Пандев. На 25 години съм, без никакви оплаквания, TSH, T3 и T4 са в норма, а TAT и MAT са завишени, което май е знак за Хашимото. Но в случая Хашимото ли е предизвикало възела или обратното и изобщо то ще се лекува ли?

Като цяло всичко се разви супер бързо и още не мога да осъзная какво се случва. Ще се радвам на всякакво мнение / препоръки. Какво следва от тук нататък, как протича операция, какво се случва после и т.н.? И също има ли какви изследвания да си направя още, например туморните маркери какво точно показват и какво бих могла да разбера, ако сама отида да си ги направя.

Благодаря ви много!

Скрит текст:


# 12
 • Мнения: 868
Здравейте! Имам следните резултати от биопсията (дадох я на две различни места) - папиларен карцином, вече се видях с двама хирурзи (Ганчев в София и Ненков във Варна) и двамата казаха, че трябва премахване на цялата жлеза. В понеделник ми предстои преглед при Хаджиева в София и се опитвам да се свържа с Пандев. На 25 години съм, без никакви оплаквания, TSH, T3 и T4 са в норма, а TAT и MAT са завишени, което май е знак за Хашимото. Но в случая Хашимото ли е предизвикало възела или обратното и изобщо то ще се лекува ли?

Като цяло всичко се разви супер бързо и още не мога да осъзная какво се случва. Ще се радвам на всякакво мнение / препоръки. Какво следва от тук нататък, как протича операция, какво се случва после и т.н.? И също има ли какви изследвания да си направя още, например туморните маркери какво точно показват и какво бих могла да разбера, ако сама отида да си ги направя.

Благодаря ви много!

Скрит текст:


Карцинома и Хашимото нямат връзка. За Пандев трудно ще запишете час и ще е за след време. Да, така се процедира, махат всичко. Пандев, а и други съм чувала  вече (тук да ме допълни някой  с имена), махат само половин жлеза при микрокарцином. Пандев и проследява дори с години пациенти с микрокарцином без да оперира докато не се наложи, други хирурзи в България не съм чула да го правят. С какви размере е находката? Това че тсх, т3 и т4 са ок също няма връзка с карцинома, т.е.възможно е. Преди операция пуснете Тиреоглобулин (тава е маркерът на папиларния), даже преди консулта с Хаджиева. Ще ви е полезно и после като референция на стойностите  да го имате и да се сравнява как се движи  след операцията.
Операцията не я водят тежка. Но има доста описано в темите за нея, след нея, ако не намерите, ще разкажем пак. Успех и пишете!

# 13
 • Мнения: 28
Уффф,бях сега при личната и гледа тоз оток,и каза че може да е някакъв хематом и да съм ходила до болницата...🙄 Е,то спадна последните дни,но все още си е забележим...
Аз имах оток също. А пък на втората ми операция, която верно беше тежка, имах мега оток! Проф. Пандев ми беше предписал да мажа отока с Репарил гел, мисля след 10 ден.
Здравейте Аникка, видях че пишете за втора операция при вас?! Бихте ли ми казали повече ако не ви притеснява?! Може да ми пишете на лични.Ще се радвам да споделите,ако не е проблем за вас.
Веlla Sun,на вас желая успех и справяне с отока.

# 14
 • Мнения: 547
Здравейте!
Някой знае ли за какво по-точно трябва да бъде направлението от личния, когато е за биопсия?
На втора биопсия съм при д-р Райков във Варна и на първата биопсия разбрах, че е можело и с направления, та да кажа просто за ендокринолог? Има ли други разни пътеки?

Общи условия

Активация на акаунт