Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Операция - септопластика или изкривена носна преграда

  • 2 134
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2
Здравейте на всички.

Направих си регистрация само за да направя тази тема и да ви разкажа моето приключение по този въпрос. Надявам се да помогна на други с подобен проблем.

От малък имам изкривена носна преграда и понеже всеки човек има до някаква степен отклонение, то е изключително малко и често не ви прави проблеми, но при мен си беше доста голямо. Дали по рождение, дали в следствие от факта, че сме 2ма братя и може би като малки сме се били, сме си изкривили носовете и после така е зарастнало - не мога да кажа, но фактите са ясни. Постянна хрема, проблемната ноздра е често запушена, трудно заспиване, при настинка е още по-лошо.
До 18 години нещата не ми правеха кой знае какъв проблем, но след това до 23-24 години, нещата постопенно се влошаваха и стана ясно, че трябва да се оперира докато е време.
Ходих на бая лекари в София за консултация, които извършват подобен тип операции. Доста от тях си продаваха важностите и когато поискам детайли как се извършва операцията, рискове, опастности, възстановяване, лечение, много често трябваше да им вадиш думите с ченгел, някои също ми казваха, това си е моя работа, теб не те засяга. На такива директно - беше ми приятно, ще се чуваме.
В крайна сметка се спрях на Д-р Романова в Окръжна болница - УМБАЛ „Св. Анна“ - София. С нея пак беше трудна комуникацията на моменти, но все пак си обясни всичко, как се извършва, какви са рисковете и т.н.
Това ми вдъхна увереност и си запазих час при нея. Операцията минава, според нея успешно. Стоя в болницата 2-3 вечери с марлите в носа, после ме изписва и стоя 4-5 дена със силиконови пластини в носа, които стигат чак кухините в ноздрата. Минават тези 5 дена, махат ги и усещам моментен приток на въздух, но за кратко. Обяснява ми, че заради махането на пластинките, мястото се подува и въздушните пътища в ноздрата се затварят. Имаше логика и се съгласявам. Минава 1 седмица, вече не е подуто, но все още не мога да дишам. Отивам на преглед и тя вижда, че точно тези въздушни пътища, които отворихме с операцията, те са се сраснали обратно - тоест затворили. Или с други думи, операцията никаква работа не свърши.
Лекарката ми казва, че ще трябва повторна операция за да се отворят тези пътища. Казвам добре, но това защо се случи и какво може да се предприеме за другата операция за да се избегне този развой на нещата. Тя съвсем позитивно ми отговаря, че няма представа защо се случи това, но все пак трябва да се направи нова операция.
И казвам, добре - но повторна една и съща операция означава, че най вероятно и крайния резултат ще е един и същ, какъв е смисълът?  Отговор - Ами така не мога да кажа, като започне операцията ще се види положението и на момента ще се преценя. Тръгвам си и давам на жената около 2 седмици време да помисли за различен отговор, през това време търся други лекари и се консултирам. Звъня на същата Д-р Романова след 2 седмици, почвам да я разпитвам пак същите неща - същите отговори. Нямала представа защо се случи. За това време можеше да се консултира с други лекари, колеги, но не. Щом е така - довиждане.
Хубавото е, че поне операцията мина изцяло по здравна каса и не платих нищо.
Единствено за престоя в болницата и лекарствата за лечението след операцията, което е нищожна сума.

За това време си запазвам час при Др. Стоян Стоянов в УМБАЛ „Пловдив“. Прави ми прегледа, обяснява си всичко много подробно, даже ми направи бърза скица на лист какво е положението и съвсем коректно и съвестно си каза: Да, аз извършвам такива операции, но твоя случай е по-сложен от стандартните и има малък шанс да не се справя. Това е голяма рядкост в лекарите, само за тази честност заслучава уважение. Препоръча свой колега, който работи в същата болница, но вече не му помня името и каза, че ще свърши работа. Препоръча ми лекар в София, но също така и Проф. Джамбазов, който се води най-добрия в тази област, но ме предупреди, че ще чакам доста време за час за операция. Реших да се спра на него и да си запазя преглед.

Сега и малко детайли за него:
Проф. Д-р Карен Джамбазов, да не ви излъжа, но мисля, че е директор на УМБАЛ „Свети Георги” в гр. Пловдив. Кратко търсене в интернет ще се намери подробна информация за човека и неговата история. Чувал съм го от познат, който има абсолютно същия проблем и даже с 1 неуспешна операция като мен и е отишъл при него и всичко е било успешно. Но явно доста хора го търсят и си е спрял физическите прегледи и единствената ти начин да се свържиш с него е с онлайн консултация през сайт Медицински център Синуменд - ще ви излез линк в Гугъл като потърсите. Като консултацията се заплаща 150 лв. и ще ви накара най-вероятно да си направите скенер на носа. Това може да се направи в Диагностичен Център, който извършва  - Компютърна томография на околоносни кухини. Цената на това изследване е около 50-60 лв. но сигурно е различно при различните центрове. Аз лично го направих Диагностичен център Спектър в гр. София.  Но няма значение реално къде се прави, стига центърът да разполага с такава машина, влизаш в нея, сканира и след това ти дават диск с изследванията, който трябва да го пратиш онлайн на Проф. Джамбазов. После той си дава мнението и евентуално след това се обажда секретарката и определяте дата на операция, която е много възможно да бъде поне след 2-3 месеца. Но за хубавите неща се чака нали така? Simple Smile Операциите се извършват в гр. Пловдив в МБАЛ „Св. св. Козма и Дамян“, която е частна болница. Операцията минава по здравна каса, но се доплащат 350 лв. за да ви оперират от проф. Джамбазов.
Операцията минава успешно, пак се стои 2 дена в болницата, махат марлите, но този път тези силиконови пластинки стоят в носа НЕ 5 дена, а 2 седмици - 14 дена! Не е чак толкова гадно да живеете 2 седмици с пластинки в носа, търпи се, свиква се даже.
Проф. Джамбазов сподели, че това е била грешката на предната лекарка, много кратко време е държала пластинките в носа. По-дългото време реално дава възможност на кухините вътре да зараснат правилно, ако се махнат много рано, те са още като ранички и като всяка друга рана, те се затварят и зарастват. Както и стана, носа зарастна правилно и вече мога да дишам даже по-добре от другата, която ми е безпроблемна. Вече минаха месеци и все още положението е такова.
Но ще ви кажа за риск, който е възможно да се прояви, но може и да не се прояви. Понеже опрацията се състои от рязане на част от преграда между носа, е възможно след много години, заради това изрязване с годините да се изстъни и да се получи дупчица ( лекарите го наричат перфорация), която дупка няма да ви пречи, но сигурно ще минава въздух и може да се получи свирене при дишане. И това се оправя - за това вече не знам как. Но както казах, след доста години може да се получи, но може и да се получи. Няколко лекаря са ми казали за този риск, така че го приемам за верен.
Не обвинявам нито д-р Романова от Окръжна болница в София, нито нищо. Може да е добра в други области, но в тази аз бих казал, че не е. Моята преграда беше изкревена в доста голяма степен, това прави операцията сложна, не всеки лекар, който извършва този тип операции може реално да се справи. Тя просто не прецени, че това е извън нейните възможности.

Споделявам ви моят опит с този проблем. Не ви казвам при кой да ходите или какво да правите. Споделявам ви моите проблеми, които срещнах и съответно как се справих с тях, с надеждата някой с подобен проблем да прочете и да придобие повече престава какво го предстои.
Във всички случаи, каквото и да правите, запазете си час за преглед първо при въпросния лекар и си преценете сами.

Надявам се да съм бил полезен на някой с тази тема.
Ако някой има коментари или въпроси, пишете, с радост ще отговарям.
 
Поздрави!

# 1
  • Мнения: 17
Когато проучвахте, научихте ли нещо повече за опасността от т.н. "синдром на празния нос" (https://www.medinfo.bg/spisanie/2018/2/statii/kakvo-trjabva-da-z … praznija-nos-2634) ?

В статията се казва, че не е правилно да се изгаря лигавицата, на вас какво ви казаха, имало ли е засягане на лигавицата?

Последна редакция: нд, 11 окт 2020, 23:34 от hospis.nm

# 2
  • Мнения: 2
Здравейте. Никой лекар на консултация или тези, които са ми правили операция не са споменавали за този синдром. Определено не са ми казвали дали е имало засягане на лигавицата. Не съм и питал де, не съм знаел, че е възможен проблем.

Общи условия

Активация на акаунт