Колко пари е нормално да се даде като подарък за сватба

• 96 523
  • 897
  •   1
Отговори
# 630
  • Beyond the stars
Както казах - нашата сватба от изброеното имаше само водещ.Bowtie
Единствено и само близки приятелки + родители, братя, сестри и бабите. Та в тази конфигурация не си представям момент с празни пликове. Принципно не ме вълнуват, но предвид че това е подаръкът ти към семейството, показва изключително грозно неуважение.
Всеки според светоусещането си за този ден.
Сега предвиждам църковна на морето само с кумовете и децата. (и фотограф).

# 631
  • Melmak
Светкавица, аз в последните няколко години добих голяма представа за сватбите, алгоритъмът е сходен.

Изключвам малките сватби от 10-20 човека, защото това е вид само подпис и най-често няма големи разходи около такава сватба.

Вече по-сериозните организации са с фотокът, най-често арка с цветя за снимки. Диджей, фотограф също са задължителен елемент. Видеограф също.

Често има и гост изпълнители като народна певица и гайдар или друг елемент като латино танцьори или някаква друга певица. Виждала съм фотобудка и заря, като зарята не е винаги възможна заради локацията.
Шаферки съм виждала повечето да имат, да.

Това са ми впечатленията на сватбите, на които ходим в последните години, поне по 2-3 пъти годишно.

Такава сватба наистина стъпва на много пари и ако преди голямата инфлация се намираха куверти и по 40-50 лв, сега е невъзможно.

Ние сме ограничили някои разходи - шаферки нямаме, съответно не купувам аз рокли. Нямаме видеограф и насочихме бюджета към качествен фотограф, за когото мечтаех много. Нямаме заря, певица, аниматори и подобни гост-изпълнители.

Фотокът ще имаме без арка, а с цилиндри и цветя.

Украсата ще бъде по-семпла от естествени цветя на всяка маса.

Няма да имаме взимане на булка и подобни, където също най-често се вика оркестър.
Като цяло искахме нещо, което да не е само подпис, но и да не опукваме 40 хиляди за сватба. Така ще успеем да поканим 65 човека и ще бъдем в хубав ресторант, с фото, украса и дж.

# 632
Аз давам подарък колкото мога да си позволя и според това колко са ми близки младоженците. Дали някой е решил да се жени на място с куверт 45 лева (има такива места още) или на място с куверт 145 лева не е моя грижа. Нашата сватба я направихме така както искахме и можем да си позволим и не сме чакали някой да ни избива нещо или да разпечатаме пликовете, че да платим ресторанта. Разходите могат да са безкрайни - фотографи има по 1000 лева, по 2500, по 5000 ... не виждам изборът на фотограф (примерно) как трябва да влияе на това колко пари ще дам/ще ми дадат за подарък.

# 633
Ако сте близки - таван за подарък няма. До тук сме давали м/у 200 и 500. 500 лв дадохме на близки приятели, но там знаехме от какво имат нужда и за какво събират пари. Като давахме 200 добавихме и нещо дребно за спомен от нас.
Преди месец бяхме на сватба - младоженците имаха кутия за дарения и там се пускаха всички пликове. Събираха за едно детенце.

# 634
Здравейте!
Със съпруга ми ще бъдем гости на сватба на негов колега другия месец. Освен, че те двамата са колеги, аз също познавам и булката, и младоженеца. Събирали сме се заедно, излизали сме от време на време, но въпреки всичко не мога да кажа, че сме много близки приятели, а по-скоро познати.
С мъжа ми все още обсъждаме колко пари да дадем, като той клони по-скоро към 300лв, а аз към 400. Смешно ли ще е според вас да дадем например 350-360? Понеже сватбата ще бъде в провинцията, в ресторант по средата на нищото, съответно ще пътуваме до там, няма да пием и ще се прибираме след като приключи празненството.
Колегата на мъжа ми споделил, че засега сумата за сватбата била около 30 000 като се очаквали още разходи.
Наистина не знам каква сума да дадем, ние също се женихме миналата година, но само с родители и кумове, съответно не смятам за редно, че трябва да избивам нечия сватба или да подпомагам вноска за апартамент на младото семейство. Понеже както аз мога да направя компромис и да нямам празненство за хиляди левове, се очаква и че всяка двойка, която няма възможност не трябва да кани по 100 човека само и само да е на плюс накрая.
Благодаря предварително!

# 635
Здравейте!
Със съпруга ми ще бъдем гости на сватба на негов колега другия месец. Освен, че те двамата са колеги, аз също познавам и булката, и младоженеца. Събирали сме се заедно, излизали сме от време на време, но въпреки всичко не мога да кажа, че сме много близки приятели, а по-скоро познати.
С мъжа ми все още обсъждаме колко пари да дадем, като той клони по-скоро към 300лв, а аз към 400. Смешно ли ще е според вас да дадем например 350-360? Понеже сватбата ще бъде в провинцията, в ресторант по средата на нищото, съответно ще пътуваме до там, няма да пием и ще се прибираме след като приключи празненството.
Колегата на мъжа ми споделил, че засега сумата за сватбата била около 30 000 като се очаквали още разходи.
Наистина не знам каква сума да дадем, ние също се женихме миналата година, но само с родители и кумове, съответно не смятам за редно, че трябва да избивам нечия сватба или да подпомагам вноска за апартамент на младото семейство. Понеже както аз мога да направя компромис и да нямам празненство за хиляди левове, се очаква и че всяка двойка, която няма възможност не трябва да кани по 100 човека само и само да е на плюс накрая.
Благодаря предварително!
За съжаление фокусът на сегашните сватби е върху показността-тоалети, тема на сватба, дрескод, украси, изнесени ритуали  с арки и уелкъм питие, зари и т.н. и разходите стават огромни, но младоженците не бива да очакват, че гостите ще ги покрият.
Смятам, че сумата 350 лв е повече от прилична.
Нека пишат и съфорумки, които наскоро са правили сватба.

# 636
  • Melmak
Здравейте, аз съм булка сега, след няколко дни.

Знам какви са разходите за сватба и колко много неща има покрай организацията. Разбира се, всеки решава дали да се лиши от нещо или да похарчи хиляди.

Някои искат 100 човека сватба, други са съгласни на само подпис. Според мен човек трябва да е наясно с какво прави компромис. Тоест, ако питащата по-горе е избрала да няма голяма сватба, това не значи, че другите, избрали да имат, трябва да се лишат от нещо. Сумата от 300-350 лв ми се вижда съвсем прилична. Човек дава колкото има и смята за нужно, а не да избива разходиза диджей или арка за 2000 лв.

Аз, като булка сама исках да оптимизирам разходите и нашата сватба е златната среда - не исках да даваме 30-40 хиляди, но и не исках само подпис.

За това спестихме доста от безумни украси, арки, гост-изпълнители, светлинно шоу, заря, фотобудка и всякакви мурафети.

Всеки знае какво може да си позволи. Добрият етикет е да дадеш цената на куверта и малко отгоре, а не да покриваш разходите за фотограф или декоратор.

# 637
Здравейте, аз съм булка сега, след няколко дни.

Знам какви са разходите за сватба и колко много неща има покрай организацията. Разбира се, всеки решава дали да се лиши от нещо или да похарчи хиляди.

Някои искат 100 човека сватба, други са съгласни на само подпис. Според мен човек трябва да е наясно с какво прави компромис. Тоест, ако питащата по-горе е избрала да няма голяма сватба, това не значи, че другите, избрали да имат, трябва да се лишат от нещо. Сумата от 300-350 лв ми се вижда съвсем прилична. Човек дава колкото има и смята за нужно, а не да избива разходиза диджей или арка за 2000 лв.

Аз, като булка сама исках да оптимизирам разходите и нашата сватба е златната среда - не исках да даваме 30-40 хиляди, но и не исках само подпис.

За това спестихме доста от безумни украси, арки, гост-изпълнители, светлинно шоу, заря, фотобудка и всякакви мурафети.

Всеки знае какво може да си позволи. Добрият етикет е да дадеш цената на куверта и малко отгоре, а не да покриваш разходите за фотограф или декоратор.

Наясно съм с правилото за куверт и половина, но никъде не намирам цена за куверта на въпросния ресторант. Става въпрос за област Варна. Например на Вас като булка колко Ви излиза кувертът на човек?

*желая Ви незабравим ден и всичко да мине както сте си го представяли, дано избегнете дъждовното облачно време 😌*

# 638
  • Melmak
Много благодаря!

Зависи и къде се прави сватбата. Варна е голям град и цените сигурно са софийски. Ние правим сватба в София и куверт под 100 лв не се намира. Детския е между 35-45 лв, за възрастните е между 100 и 160 лв.

На вас весело изкарване! 🩷

# 639
  • София
Ама тук пише област Варна, може да не е така скъпо като в града.

# 640
  • В.Търново
Не разбирам тия кичозности, които през последните 15 години набраха скорост.  Навремето сватбите бяха нормални, без безумни украси, арки, гост-изпълнители, светлинно шоу, заря, фотобудка и всякакви мурафети, както писа горе младоженката. Това е просто безумно. Бих казала, че сватбите преди 20 години бяха много по-забавни и хубави, защото хората не бяха нещастни, не бяха бедни, бяха просто човечни и добри.

# 641
Защо не оставите хората да си празнуват, както намерят за добре?! Навремето дрън-дрън... Майка ми от 200 човека познайте колко точно е познавала, ама родата до девето коляно, нали...

Хората са споменали колко ки излиза сватбата. Ама да са казали, че искат съфорумката й мъжът й да дадат Х пари, за да си избият разходите? Ми не. И аз съм коментирала с приятелки колко ми е излязла сватбата. Или вече е тема табу да говорим за разходи и пари, сакън някой да не си помисли, че искаме да ни плаща сватбата.

# 642
  • Melmak
Единствено бих казала “браво” на бизнес идеите на хората! Явно има търсене и съответно предлагане. Ама тя икономиката така работи.

Всеки има право да похарчи собствените си пари за каквото иска. Напоследък е модерно да се изхвърлят хората с някакви невероятни суми от по 30-40 хиляди лева.

Ние намерихме среден вариант, защото аз категорично отказах идеята за само подпис. Такива неща не са моето, със сигурност искам празник, но това не значи 100 човека гости и най-скъпата локация, народна певица, заря, фокусник и лимузина. 😁

Означава да поканим най-близките си хора, възлизащи на 65 възрастни и няколко деца. Да намерим красива църква, хубав ресторант, който няма 100 скрити таксички от рода на “такса за рязане на торта 2 лв на парче”, “такса бушон 10 лв на бутилка” и подобни.

В известните златарски магазини гледам халки по 2500-3000. В безизвестните 1500, че и по-малко.

Пак казвам, всеки да харчи колкото желае. За мен правилото си остава  - цената на куверта и малко отгоре. Пък младоженците ако искат да викнат и Шакира да им пее на сватбата.

# 643
  • В.Търново

hechicera, абсолютно съм съгласна и подкрепям такъв начин на мислене! Да си изкарате хубаво! Това е най-важното. Grinning

# 644
  • Beyond the stars
hechicera_
Незабравим ден желая, да е по-хубаво и от това, за което си мечтала Heart

Общи условия

Активация на акаунт