Колко пари е нормално да се даде като подарък за сватба

• 96 528
  • 897
  •   1
Отговори
# 615
  • Down south
Аз съм писала и преди в темата. Написано правило за подарък - куверт и половина на гост, без цветя, картини, всякакви ненужни неща и останали  джунджурии.

# 616
  • София
Ние оставихме 500 лв вчера общо за сватбата и кръщенето. Двама възрастни и две деца, като определено сме оставили повече над двойно над кувертите. Grinning

# 617
  • Най-красивата страна
Аз мисля,че 500лв. е нормална сума,дори и да сте с деца.
Според мен сумата би трябвало да се определя според бюджета на семейството.

# 618
Благодаря на всички за мненията.
Без деца ще сме. Може би ще си вземем стая, макар,че имаме наше място, където да се приберем на около 20-30 км от ресторанта. По мненията ви се спираме на 500 лв. Младоженците не желаят цветя или други допълнения към основния подарък. 

# 619
И нашата булка не искаше цветя... за да не и оцапат роклята😆 Понякога така ги калайдисват тия букети с брокати, цветни хартии, капят води, падат треви. Пък и не можеш да прибереш стотици букети и си увяхват някъде самотни.

# 620
Като миналогодишна булка мога да потвърдя, че парите не се избиха от сватбата. Да не коментирам, че имахме и празни пликове. Grinning И аз бях твърдо против всякакви букети, чаши за кафе, но пак се намери някой да подари.
Общо взето нашите баби и дядовци дадоха големи суми, останалите по 50,100,200лв.
А, ние като сме били на сватба като парички преценяме по това колко са ни близки дадените хора, поемат ли ни нощувките, бюджета с който разполагаме. Да, случвало се е и 100 лв да дадем, но си имаше причина друг град(това са пътни), нощувка(ние си я платихме), дрескод(тоалети пак ние).

# 621
При нас, неочаквано за мен се "избиха" парите, даже бяха повече, обаче родителите сме на загуба😆
 Не съм ги броила де, младоженците сами си споделиха.
Така че, ако се гледа избиването- все едно сме дали парите на децата и празненството е бонус.
Честно да си призная, попитах за сумите дадени от нашите семейни приятели, щото някой ден, дето се вика, ще трябва да ги връщам на техните деца😆

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 23:13 от Чи лу

# 622
  • Melmak
Аз не очаквам нищо да се избие. Не го правим за да избиваме каквото и да е. Той фотографа е 2800 лв само.. какво остава за другите неща. Но ако искахме да избиваме нещо щяхме да направим само подпис с родителите.

Сватбата не я правим за да си върнем разход, но е абсурдно хората да оставят празни пликове. Даже не мога да си представя като да отидеш на рд без подарък.

# 623
Това с празния плик, може би е недуразумение, защото ако е нарочно е много безочливо и срамно . Може единият от семейството да мисли, че другият е сложил парите. То не е много трудно да се разбере кой е, като си знаят гостите. Повечето хора слагат картичка в плика или поне го надписват.

# 624
  • Melmak
Мои приятели казаха същото, жениха се миналата година. Имало е не един празен плик. И аз се чудех. Не мога да приема, че 5-6 семейства ще се объркат кой е сложил парите.

# 625
Ох, чак ми звучи невероятно няколко празни плика. Да не ги е съхранявал някой, който щипва?😆
Със сигурност не са стояли в джоба на младоженеца.

# 626
Нашите бяха 2 плика такива. За едните се усетихме кои са. Grinning Те пък се оказаха точно най-претенциозните (храната не им харесала, алкохола не знам какъв бил, коментирали тоалетите на гостите, кумата ми каква била). Grinning
При нас на welcome drink-а ни даваха пликовете и ги пъхахме в кутия, която после си беше до масата ни.

# 627

Колежка преди няколко месеца ни се жалваше, че далеч не са избили похарчените за сватбата на дъщеря й пари. И как масово гостите оставяли по 100 лв на човек, които били по-малко от куверта, а те се охарчили и за DJ, украси, фотограф, подаръчета за гостите. Приятели-англичани , по този повод, споделиха, че масово там дават по 100 паунда, без значение къде е сватбата.
Та, ако младоженците очакват да си избият разходите, по-добре да не се изхвърлят много. Сватбата е немалък разход и за гостите - подарък, букет, прическа, евентуално нов тоалет или поне аксесоар, транспорт до друг град.
Винаги проверявам по няколко пъти дали съм сложила парите за подарък в плика. Моя приятелка също получи  празен плик на сватбата си, но не искаше да разследва от кого е.

# 628
  • Down south
Като миналогодишна булка мога да потвърдя, че парите не се избиха от сватбата. Да не коментирам, че имахме и празни пликове. Grinning И аз бях твърдо против всякакви букети, чаши за кафе, но пак се намери някой да подари.
Не мисля, че подаръците на сватбата са, за да се "избие" събитието, аз го виждам, като помощ при започване на живота, като семейство.
Момента с празните пликове не мога дори да го проумея, нали в плика има картичка с пожелания и хората са пишат имената си?

И преди съм го споменавала, тук никой не поема път, нощувки и прищевки на гостите. Булката е тази, която диктува събитието, изискванията, цветове и пр. Всичко е аваново описано в поканата, място, желани подаръци, ако има такива. Ако искаш приемаш, ако не можеш да си позволиш да отидеш по една или друга причина - пътуване до друг град/щат, път/самолетни билети, хотел и пр. отказваш и изпращаш подарък, ако има желани такива или чек по твой избор. При присъствие, неписаното правило е куверт и половина или повече.

ПП Ако сватбата е на екзотична за гостите дестинация, покани НЕ биват разпращани до девето коляно Wink

# 629
Това, с празните пликове е вероятно защото се канят не съвсем близки хора. Не вярвам, ако някой е близък на младоженците да постъпи така. По-скоро ще се извини, че няма възможност и няма да отиде или ще отиде, като предварително се знае, че ще е без подарък.
А "избиването" е меркантилно и нередно, но и едва ли някой очаква наистина парична равностойност на събитието.
Днес почти няма в ранна младост младоженци никой не се жени от "ученическата скамейка" , че да    очаква подпомагане. Пищни те сватби се обмислят предварително, предполагам.

Допълвам: Така и така съм писала вече и също има отношение към темата, да питам нещо. Отдавна не съм ходила на сватба, но в днешно време всички сватби ли са така пищни и в този "алгоритъм" - арки, шаферки, водещ, забавления от типа на певци или фолклор. Просто питам, защото наистина ми се струва голям разход, а ако е масово по този начин, вероятно всеки иска да е така. Въобще има ли друг тип сватби или на когото не е по джоба, не прави сватба?

Последна редакция: ср, 31 юли 2024, 07:29 от Светкавица

Общи условия

Активация на акаунт