Колко пари е нормално да се даде като подарък за сватба

• 93 870
  • 897
  •   1
Отговори
# 885
За мен това наистина е леко странно, освен ако младоженците наистина не са споделили от какво имат нужда и гостите не са в най-тесния кръг.

# 886
  • София
Сватбата, на коята предстои да съм кума живот и здраве, ще бъде в тесен семеен кръг. Няма да сме и 30 човека. Разбира се, ще дадем пари, но съм приготвила и едни мини подаръчета, които се надявам да им харесат- ключодържатели с инициалите им и датата на сватбата, калъфи за паспорти и такова орехче на сватбена тематика:

# 887
  • Melmak
На сватби подаръци в истинския смисъл съм виждала я от кумове, я от майки и бащи, сигурно са уговорени предварително.

Ние получихме много готини неща като карикатура, икона, чаши за кафе, табелка за врата с общата ни фамилия. Аз много се радвах на тези неща. Всички те бяха придружени от плик с картичка и пари, дори хора, които не дойдоха пратиха подаръци - прибори за хранене, ваучер за почивка.

# 888
На нашата сватба, която беше в динозавърските времена, ни подариха неща за домакинството. Всички се бяха уговорили и нямаше повторения. И до сега у дома се казва - дай чашите на леля Виолета,  къде е ножа на Вуйчо Митко, дай черпака на баба Тинка или дъската на стринка Рачи, ще готвя в йената на леля ти и т. Н. Но времената бяха други. Нямахме нищо и всяко нещо веднага влезе в употреба. Сега хората си имат всичко или дори да нямат, станаха претенциозни.

# 889
Сега и хората масово живеят заедно преди сватбата, понякога по много години, те реално са домакинство, имат си посуда, уреди. Отделно и че всичко това вече е достъпно навсякъде и за всякакъв бюджет.

# 890
Аз все имам чувството, че скоро съм правила сватба, пък то... преди 10 години Simple Smile Не казах какво "искаме", на който ме попита изрично казах както е удобно - пари или подарък. Получи се 50-50 и честно казано, и аз като re_ge с умиление си спомням и ползвам ежедневно някои вещи за домакинството. По груби сметки (и още по-груби спомени) сватбата тогава ни излезе около 10000 лв, да сме получили около 2000-2500 лв и честно казано, не си купихме нищо с тях за спомен, а си отидоха ей така с другите финанси.

# 891

Офф топик - Аз съм в шок колко са се вдигнали кувертите в последните 6-7 години. В София под 120лв. е почти невъзможно да се намери при средно голяма сватба 100+ човека и ресторант със съответен капацитет и градина.
Плюс безумни такси и таксички от рода на - 30лв на бутилка за внесен алкохол; куверт Афтърпарти след 23ч по 49лв на човек; overtime от 22ч за вечерна сватба; отделно заплащане сервитьори/кухня, калкулирано като точка в менюто и т.н.
Това не е проблем на гостите, факт. Просто е лудост.

Понеже ни предстои организация, проверих местата в София с капацитет 150-180 човека... Никъде не предлагат куверт 120 лв.. Започват от 130-140 и приключват към 200 лв. и това всичко без допълнителните такси - алкохол - 10-20 лв., оувъртайм от 250 до 500 лв. за час и още куп други... И това за 2026 г., при нас се наложи да отложим организацията - представям си какво ще е по-натам.
Едни познати си правиха сватбата в Аглика и кувертите бяха 85 лв. (заговорихме се колко е струвало всичко, защото празненството беше наистина много добро), като дори не ги бяха засипали с 2764410984 допълнителни такси. Аз бях шокирана колко е голяма разликата в цените.

Аз се жених 2022г. В Калиста на Старозагорски минерални бани. Скъпарско за района заведение. 75 беше кувертът, нямахме такси за внасяне на алкохол и за рязане на торта, само за overtime след полунощ май. Освен кувертите имаше едни 2000 лв. такса за украса - обличане на залата с бели воали, рокли и панделки за столове, украса за булчинската маса (без цветята) украса на арката за изнесения ритуал и столовете за него. Цветята ми бяха отделно. Отделно welcome drink-a се плащаше. Сигурно сега цените са поне с 30-40% нагоре. Днес не бих могла да си позволя да направя сватба, при все, че доходите ни не са мръднали почти.

А вие изпращате ли подарък, ако не можете да отидете на сватба? Аз бих, само ако са ми близки приятели/ близки роднини. С една моя близка приятелка не успяхме да си отидем на сватбите и после си разменихме подаръци.

Изпратих за църковния брак на кумата. Те правиха сватба без църковен брак в България, църковния го направиха 2 години по-късно в държавата, в която живеят. Бях шаферка на първата сватба, трябваше пак да съм. Но имах усложнения с бременността и не успяхме да идем, та пратихме подарък.

# 892
  • В.Търново
По времето на нашата сватба през 2000г никой , никъде не вземаше такси за украси, рязане на парчета или внасяне на алкохоли. Хората бяха по човечни и разбрани. сега всеки иска да печели от всичко. Жалко...

# 893
Докато има кой да плаща, няма проблем.

В бизнеса е така. Като гледаш цените в магазините мислиш ли, че хората работят само за престиж? Всеки иска да печели.

# 894
Времената се менят, преди 30 години на нашата, всичко си беше от ресторанта, не се налагаше да ходим да търсим нито украса, нито торта,, нито допълнителни алкохоли, даже им казахме кой оркестър искаме и те ни го пазариха. Сега в сватбените салони е така, имат си украси в различни цветове, и не се заплаща допълнително.

# 895
  • Beyond the stars
По времето на нашата сватба през 2000г никой , никъде не вземаше такси за украси, рязане на парчета или внасяне на алкохоли. Хората бяха по човечни и разбрани. сега всеки иска да печели от всичко. Жалко...

Има включително такса на някои места, ако искаш тържество да ти е изцяло навън в градината им. Защо? Нямам никаква идея.
Може би пътят на сервитьорите се увеличава до кухнята или за само изнасяне на масите. Ама 2000 беше таксата на едното място.

# 896
На нашата сватба, която беше в динозавърските времена, ни подариха неща за домакинството. Всички се бяха уговорили и нямаше повторения. И до сега у дома се казва - дай чашите на леля Виолета,  къде е ножа на Вуйчо Митко, дай черпака на баба Тинка или дъската на стринка Рачи, ще готвя в йената на леля ти и т. Н. Но времената бяха други. Нямахме нищо и всяко нещо веднага влезе в употреба. Сега хората си имат всичко или дори да нямат, станаха претенциозни.
Така беше и на нашата сватба преди 22 години. Всички подаръци бяха предварително обсъдени с нас и си ги ползвах дълго време. Нямаше нещо, което да е дадено ей така, да се отбие номера. И пари събрахме, но не помня за какво ги похарчихме. Не сме имали съвместно домакинство, защото заживяхме заедно няколко месеца преди сватбата. Преди това бяхме гаджета 1 година и всеки беше у тях си. Времената и нравите бяха други, няма как да се обясни това на младото поколение.

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 23:05 от мекичка*

# 897
Няма нужда да се обяснява, просто сега животът е различен. Нещата се променят с времето, това не е непременно лошо.

Общи условия

Активация на акаунт