Колко пари е нормално да се даде като подарък за сватба

• 93 890
  • 897
  •   1
Отговори
# 855
Вече милион пъти е дискутирано  Върни се да прочетеш, че да не се хабим да обясняваме Grinning

# 856
  • Melmak
Кувертът е ориентир. На много места може да се разбере колко е куверта от сайта на ресторанта.
Рядко вече има куверт под 100 лв, казвам го като миналогодишна булка. На намазаните места отива към 200 даже.

Хората търсят ориентир, ясно е, че всеки дава колкото е преценил. Ако смятам, че не мога да си позволя да отида на дадена сватба, отказвам поканата в срок.
Има сватби, на които младоженците не покриват спане, сватбата е с много далечна локация и подобни. Ако нямам спокойствието, ресурса и нервите да си го позволя, просто ще откажа.

# 857
  • Down south
Местонахождвние и ресторант са добра ориентация за приблизителен куверт.
Предполагам се прави разлика.
Не е задължително поканата да бъде приета.

ПП В неделя съм поканена на Baby shower. В поканата е упоменато всичко, от рамката на часовете до регистрация на подаръците,  dress code, който гостите се очаква да спазят и програмата с игри и пр.
Можеш да приемеш, можеш да откажеш.
Имаше два месеца, в които да се
даде отговор.
Перфектно изпипано.

# 858
Как ще си искат подаръци, не се ли унижават да просят?

# 859
Dailily мисля е в Щатите, там така е прието, за поводи като сватба, baby shower канещите правят списък с желани/необходими подаръци и го споделят с гостите, мисля даже често има опция да се види дали някой вече е заявил, че ще купи определен подарък от списъка, за да не стане дублиране. Различна култура и навици просто.

# 860
  • Beyond the stars
Не разбирам защо през страница е необходимо да се обеснява за кувертите. Пита се за ориентир - дава се обективен ориентир. Дали е задължителен - естествено, че не е. Дали ще дадеш колкото можеш и колкото ти е на сърце - естествено, че да.

Офф топик - Аз съм в шок колко са се вдигнали кувертите в последните 6-7 години. В София под 120лв. е почти невъзможно да се намери при средно голяма сватба 100+ човека и ресторант със съответен капацитет и градина.
Плюс безумни такси и таксички от рода на - 30лв на бутилка за внесен алкохол; куверт Афтърпарти след 23ч по 49лв на човек; overtime от 22ч за вечерна сватба; отделно заплащане сервитьори/кухня, калкулирано като точка в менюто и т.н.
Това не е проблем на гостите, факт. Просто е лудост.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 08:09 от Вълшебство

# 861
  • Down south
Как ще си искат подаръци, не се ли унижават да просят?
Не съм сигурна, какво ще рече "просят"
Нямам никаква идея, какво една бъдеща майка в днешни дни би искала да има, така че регистрацията за подаръци, за мен, е изключително полезна.
Днешните бъдещи майки са различни от това, което аз съм била и това е съвсем в реда на нещата. Определено не следя тенденциите при новородените и съвременните им нужди.

"Регистрации" на подаръци в такива случаи, като сватби, baby shower и т.н. включват неща, които младоженците или бъдещата майка биха искали да имат.
Изключително улесняващо за всички гости. Когато някой купи нещо от желания списък, то изчезва, така няма вариант за дублиращи се подаръци.
Вариациите са в широк мащаб, който каквото иска или може да си позволи.
Ако  някой заблуден гост реши да правяи самоотвержени  "изненади" то те са придружени с подръчни бележки, с които съответните могат да се върнат.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 08:14 от Daylily

# 862
  • Beyond the stars
Бях направила такъв, когато се роди малкия. Всеки питаше какво да вземе - накрая си сложих моя списък за покупки (както си го бях направила за мен - с линкове, марки, цени) в един споделен гугъл ексел файл и всеки задраскваше и се записваше като купи нещо.
Много бяха доволни всички Bowtie

# 863
И аз правя за рождените дни на детето. Тази година поне 10 човека ми се обадиха да питат какво да подарят и просто им изпратих списъка.

# 864
Кувертите не са ориентир за близки хора, а за познати и далечни роднини.

# 865
  • Down south
Бях направила такъв, когато се роди малкия. Всеки питаше какво да вземе - накрая си сложих моя списък за покупки (както си го бях направила за мен - с линкове, марки, цени) в един споделен гугъл ексел файл и всеки задраскваше и се записваше като купи нещо.
Много бяха доволни всички Bowtie
Браво!
Поздравления за улеснявато на гостите!
Дано има повече, като теб, които улесняват лутащите се гости.

# 866
  • Beyond the stars
Кувертите не са ориентир за близки хора, а за познати и далечни роднини.

И за хора, които са ходили на сватба последно преди 10-15-20 години.

# 867
  • Melmak
Даже са ме питали за сватбата дали имаме списък с подаръци. Ние нямахме, дадоха ни пари.

# 868

Офф топик - Аз съм в шок колко са се вдигнали кувертите в последните 6-7 години. В София под 120лв. е почти невъзможно да се намери при средно голяма сватба 100+ човека и ресторант със съответен капацитет и градина.
Плюс безумни такси и таксички от рода на - 30лв на бутилка за внесен алкохол; куверт Афтърпарти след 23ч по 49лв на човек; overtime от 22ч за вечерна сватба; отделно заплащане сервитьори/кухня, калкулирано като точка в менюто и т.н.

Понеже ни предстои организация, проверих местата в София с капацитет 150-180 човека... Никъде не предлагат куверт 120 лв.. Започват от 130-140 и приключват към 200 лв. и това всичко без допълнителните такси - алкохол - 10-20 лв., оувъртайм от 250 до 500 лв. за час и още куп други... И това за 2026 г., при нас се наложи да отложим организацията - представям си какво ще е по-натам.
Едни познати си правиха сватбата в Аглика и кувертите бяха 85 лв. (заговорихме се колко е струвало всичко, защото празненството беше наистина много добро), като дори не ги бяха засипали с 2764410984 допълнителни такси. Аз бях шокирана колко е голяма разликата в цените.

# 869
  • Beyond the stars

Понеже ни предстои организация, проверих местата в София с капацитет 150-180 човека... Никъде не предлагат куверт 120 лв.. Започват от 130-140 и приключват към 200 лв. и това всичко без допълнителните такси - алкохол - 10-20 лв., оувъртайм от 250 до 500 лв. за час и още куп други... И това за 2026 г., при нас се наложи да отложим организацията - представям си какво ще е по-натам.
Едни познати си правиха сватбата в Аглика и кувертите бяха 85 лв. (заговорихме се колко е струвало всичко, защото празненството беше наистина много добро), като дори не ги бяха засипали с 2764410984 допълнителни такси. Аз бях шокирана колко е голяма разликата в цените.

Да, разликата с провинцията е в степен, че е по-евтино да платиш нощувки, отколкото да правиш сватба около София. Особено ако не всички гости са от София.

Общи условия

Активация на акаунт