Колко пари е нормално да се даде като подарък за сватба

• 96 531
  • 897
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Боже, Боже, в кой свят живеете? 😃 Супер много хора си правят сватбата, надявайки се на избиване. 😃
 Ние утре сме на сватба + кръщене. Ще бъде много, много скромна, доколкото разбрах. В малко населено място, където цените са сравнително ниски. Купила съм по едно лего за детето, което ще бъде кръстено и за брат му. За парите оставам на мъжа ми да прецени, тъй като младоженецът е негов приятел. Та и аз още не знам колко ще дадем.
Но като цяло сте прави, че всичко е много скъпо. Ние 2015 г дадохме 10000 лв за 100+ човека, като имаше неща като колата и зарята, от които можеше да спестим, но пък и кувертите и тортата бяха много евтини, дори за онези години. 😃

# 601
А как се разбира колко струва цялата сватба, че да направите сметка и да си платите масрафа?
Синът ми се ожени преди 2г и никой не ни е питал, нито пък ние сме казвали кое, колко струва.
Ние нищо не избихме, родителите платихме всичко, а младоженците прибраха дивидентите😂

# 602
Покрай бала на сина ми гледах и видеа за сватби заради украсата и аранжиране на маси. Споделят се суми за около 35-45000лв.и то не за огромен брой гости.

Аз си мисля, че е съществено колко са ти близки младоженците и какви са ти възможностите. Не вярвам, ако каниш близки и скъпи хора, с които искаш да споделиш радостта си, да ти е от значение кой колко пари е дал.

# 603
  • Melmak
Като настояща булка мога да ви кажа, че цените са ужас в момента. Ако искаш сватба с всичките му неща и както си трябва 35-45 хиляди не мърдат.

Ние плащаме всичко сами, родителите не се включват и сме с бюджет 15 хиляди за 65 човека (броя само възрастните, защото още не знам колко деца ще има, но и за тях ще има куверт).

Куверти под 100 лв вече не се намират. Ако се наложи да се покрива и нощувка, става сложно.

Не правим сватба, за да избиваме, поканили сме най-близките си, предвид че нашата сватба не е голяма.

Ходим често на сватби, защото сме в такава възраст, около нас всички се женят. Винаги гледаме да покрием куверта и малко отгоре. Разбира се, има значение дали се жени сестра ти или си канен като обикновен гост на сватба. Но в повечето случаи преди цените да скочат толкова сме давали по 100 лв на човек. Тогава кувертите не бяха по 100 лв. Сега даваме по 200 на човек, защото цените се вдигнаха.

# 604
  • Beyond the stars
Пф сватбата ни беше 50 човека 2018 във В.Търново и не излезе повече от 4хил. Две рокли на обща стойност 300лв, не сме имали зари, ледени фонтани,  лимузини и гост звезди. Най-голямото перо бяха фото и куверти. Украсата си я правих аз с кумата, подаръчетата бяха от Китай и т.н.
Към днешна дата не бих променила нищо.

Сумите, които се споменават са ми просто безумни да се дадат за единия ден.

Скоро не сме ходили на сватба, на кръщене даваме 150-200 на човек, според зависи.

# 605
  • В.Търново
Споделят се суми за около 35-45000лв.и то не за огромен брой гости.
Това е безобразно!!!

# 606
  • Melmak
Цените нямат нищо общо от 2018 до 2024, дори не знам защо сравнявате.

# 607
Не е само до цените, а до изхвърлянето. Това се имаше предвид. Същото като с баловете.

# 608
Защо да е безобразно?
Всеки организира събитието според възможностите си.

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 14:23 от Чи лу

# 609
Защо да е безобразно?
Всеки си организира събитието според възможностите си.

В много случаи обаче не е така. Но пък всеки сам си прави преценка.

# 610
Аз не разбирам защо е безобразно, че някой си прави сватбата по-луксозна/скъпа/голяма и т.н.
Дали от дюшека вади парите или ги е взел назаем си е негова работа.

# 611
  • В.Търново
Да, безобразно е, защото агенциите наистина прекаляват с цените. Същото в момента е и имотите.

# 612
Откъде знаете, че са ползвали агенция? Ние нашата си я организирахме сами.

# 613
  • Melmak
То нека всеки си прави сватби каквито иска и каквито може. Не разбирам това гледане в чуждата паница. Може и без агенция, аз също така действам и грам не ме вълнува колко взима една агенция.

# 614
  • Beyond the stars
В контекста на темата - сумата, която давам не се определя пряко от нещата, за които младоженците са решили да инвестират пари. Определя се по това колко са ми близки и с каква сума моето семейство може да се раздели спрямо това.

Общи условия

Активация на акаунт