Колко пари е нормално да се даде като подарък за сватба

• 108 521
  • 1 121
  •   2
Отговори
# 1 110
Не е проява на лош вкус да се пропусне подписа - край мен абсолютно всички двойки го направиха в дни преди сватбата, само с кумове и родители. Други изрично подчертаха, че църквата и подписа са за много тесен кръг хора.

Включително сватбата, на която бяхме кумове, бяхме ние двамата и младоженците, даже родители нямаше. Църковен брак пък само една двойка са имали - много хора намират това за архаично. Аз не искам сватба, но ако исках - на подписването бих искала не повече от 10 човека до мен. Повечето хора са с фиктивен изнесен ритуал 1 час преди ресторанта в самата градина, което пак е за шоуто на гостите.

Иначе ние сме давали различни неща за подаръци - и суми, и физически подаръци, и ваучери за преживявания. Последно с колеги обсъждахме, че 100 евро на човек е подходяща сума за подарък. За мен най-абсурден от коментарите назад беше този с погачата и кръщенетата - как се пускали  стотачки.  Винаги на такива събития ходя с подарък за бебето - дрехи и играчка някаква, за мен е проява на много лош вкус да пускаш банкноти в кърпа над бебето. 😀

# 1 111
Парижанка, не се настройвайте толкова крайно за подписването. Действително в София е трудно да се натамъни подписването с ресторанта, без да има дупки, разкарване в жегата, т.н. Затова както написаха много хора, подписването е предварително и в ресторанта се прави нещо друго или нищо подобно не се прави (просто влизат младоженците) - всеки си решава. Ако пък е в същия ден в по-ранен час - не мислете, че от град като Шумен мога да стигна до София навреме за ритуал в 13 ч., да се шматкам из София и да изкарам свежа цялата вечерна сватба. Затова хората масово предпочитат да отидат директно в ресторанта.

Смятам, че повечето младоженци определят за същинската част от сватбата именно частта в ресторанта, защото тя е направена по техния вкус и разбирания, те са избирали естетиката на украсата, кой как да участва, какво да се каже и направи. Там са вложили емоции в подготовката и това самите те очакват с нетърпение. И затова е нормално да се засвидетелства уважение, като се отиде именно в ресторанта - дори и за кратко. В ритуалната зала младоженците също са малко "на гости" и им минава като сън и нямат време да видят кой е бил там - освен най-близките.

# 1 112
Аз си спомням бях на сватба в Пловдив, залата беше красива, но ни бяха предупредили като приятели, че е ок и да не ходим, а ако отидем да знаем че няма много място. И наистина почти навън бяхме, много малка заличка. 😁

В София не помня такъв проблем. Та може и затова на някои места да не се очаква да ходят всички.

# 1 113
В София, доколкото разбирам, проблемът с желаните дати и часове е, че става малко струпване на хора - гостите от предишната и от следващата сватба. Съответно малко се пришпорват нещата, за да върви графикът. Може би няма възможност да се приемат цветя и поздравления и целият ритуал трае макс 10 минути. И после всички се качват по коли и таксита и отиват или към ресторанта в щастливия случай, или да се мотаят, докато трае фотосесията на младоженците.

В общините извън София такъв проблем няма, защото никой не се скъпи за изнесен ритуал. Плащаш си, идва длъжностното лице и т.н. В случай че изобщо го искаш това нещо - примерно нашето длъжностно лице не направи нещо особено незабравимо, докосващо и красиво. Може младоженците да искат по-шеговито или по-прочувствено да се случат нещата и да има вид церемония, без реално подписване, водена от предпочитан водещ или водена от близък човек.

# 1 114
  • Melmak
Зависи от датата, ако е от желаните, тогава има струпване, да. Ние на колко сватби ходихме, какво ли няма..
на нашия подпис бяхме на “желана” дата, 22.09.
Имаше навсякъде много булки, но и залите са направени така, че влизаш от едно място и излизаш от друго. Така младоженците и гостите не се смесват със следващата сватба.
Според мен ако е малка сватба или само подпис, не се стараят много в гражданското. Аз това усетих и съм го виждала и на други сватби. Сякаш говорят там наизуст едно и също, минава за 20-30 минути. Ако е с повече гости се стараят повече. Нашия подпис беше с родители и кумове, не беше в деня на голямото събитие.

# 1 115
В нашата зала ни накараха да излезем оттам, откъдето влизаха следващите. Въпреки че имаше друг изход. Rolling Eyes

# 1 116
Зависи от залата за София. На Витошка е с два входа, но ние подписвахме в тази на "Леге" (зад БНБ), тя е в дъното на един коридор на 3-и или 4-и етаж, представям си с гости какво стълпотворение е по стълбите. Много малка зала е, но беше ремонтирана и много светла, с много прозорци, което на мен ми хареса. Бяхме само с кумовете ни, ревахме и аз, и кумата, изобщо не съм усетила да ни претупват, може би и като цяло не са много натоварени и затова, а и ние се женихме в делничен ден. Та зависи. За мен подписът е важен, ритуалът, това ми е истинският акт, а не да излезе някой да ми прави шоу програма, след като вече сме женени, но хората сме различни и е хубаво, че има гъвкавост всеки да нагласи специалния си ден спрямо собствените си желания и очаквания.

# 1 117
Парижанка, не се настройвайте толкова крайно за подписването. Действително в София е трудно да се натамъни подписването с ресторанта, без да има дупки, разкарване в жегата, т.н. Затова както написаха много хора, подписването е предварително и в ресторанта се прави нещо друго или нищо подобно не се прави (просто влизат младоженците) - всеки си решава. Ако пък е в същия ден в по-ранен час - не мислете, че от град като Шумен мога да стигна до София навреме за ритуал в 13 ч., да се шматкам из София и да изкарам свежа цялата вечерна сватба. Затова хората масово предпочитат да отидат директно в ресторанта.

Aз от дете не съм била на сватба в ритуална зала. Моите връстници се женят с изнесен ритуал на същото място, където е приема. Има "дупка" от един час, когато младоженците си правят снимки с гостите, а после се отделят за лична фотосесия, докато гостите се наслаждават на коктейл с питиета, хапки, музика, развлекателна програма и т.н. За мен при такава програма е възмутително някой да реши, че не му се занимава да гледа изнесения ритуал. Такова ми е мнението и е ОК, ако то се различава от Вашето.

# 1 118
Изнесеният ритуал обикновено е на същото място, като ресторанта, или е в някакви шатри с градини, където ще се черпят гостите. Предполага се, че който е изморен, може да поседне, има и уелкъм дринк, тоест няма да блъсканица и навалица, като в ритуалните зали и се предполага, че който ще идва в ресторанта, ще присъства и на изнесения ритуал.
Аз не съм критерии, защото обожавам сватби, кръщенета, балове и купони, буквално за това съм родена, така че моето мнение не може да е меродавно, но последната сватба на която бях, младоженците бяха сключили брак в някой от предходните дни, а в деня на сватбата, първо беше Кремиковски манастир, после изнесен ритуал в ресторант Курия, в градината му и след това ресторанта. И въпреки перфектната организация, пак имаше хора, които пропуснаха всичко ( беше като американска сватба от филмите) и дойдоха в 18 часа направо в ресторанта.
За мен е глупаво да изпуснеш всичко, защото беше като декор от филм на живо,даже се разплаках на клетвите, но хора всякакви.
Синът ми все ми говори, че иска да се жени, аз в момента нямам пари, но открих една шатра във Войняговци и ми се видя много разумна цена, така че може и аз да спретна една така сватба.

# 1 119
Последната сватба,на която бяхме преди около шест години имаше както обикновено се прави сега,подписване в друг ден и там не сме присъствали.Идеята е била венчавката да е на открито,после поздравления,снимки с гостите и след това ресторант.Но нещо се е объркало с венчавката(в много редки случаи се позволява да се извърши  извън храма) и се е наложило да променят часа в по-ранен, за да е в църквата, буквално дни преди това.Така ние, както и други гости пропуснахме този момент,никой не се е сърдил,нямаше и за какво. След това имаше ритуал навън,не точно изнесен, на младоженците не би им харесало да се прави нещо "на ужким",(а и средата е такава,че и на нас,гостите-също)т е нямаше фалшив ритуал, а на фона на класическа музика водещият каза няколко думи за тях и следваха снимки и поздравления.Кога и дали са правили фотосесия, не стана ясно.Наред с поздравленията имаше плодове и напитки

Т.е, в този случай гостите на никакъв ритуал не са присъствали, освен малка част от тези,които са успели за църковния брак,при променената програма и не е имало сърдене и неудобство.

Затова всеки да си организира празника както намери за добре и всеки гост да си прецени къде и за колко време ще присъства.

# 1 120
Парижанка, не се настройвайте толкова крайно за..
За мен при такава програма е възмутително някой да реши, че не му се занимава да гледа изнесения ритуал. Такова ми е мнението и е ОК, ако то се различава от Вашето.

Само че момичето каза, че НЕ е такава програмата. А че преди това има само църковен ритуал в най-горещата част на деня, че тя е бременна и че са разбрали за сватбата 3 седмици преди нея. Мисля, че всички каки, лели и баби вав форума можем да й простим дружно тази проява на "неуважение". Което всъщност е огромно уважение, ако се замислите...

На моята сватба имаше много бременна жена, която разбрах в последния момент, че ще дойде. И малко бременна жена, която дойде само за изнесения ритуал и разбрах в последния момент, че няма да бъде в ресторанта, защото бременността е проблемна.  Но и да беше направила обратното - все тая, важното е да се чувства добре и спокойна.

Така че нека не си размахваме пръст и да съдим другите, като не сме в техните обувки. Коментарът ми към вас лично да не сте крайна за подписването, ако е в същия ден по-рано през деня, беше добронамерен, защото на вас ви предстои сватба и не се знае кое как ще успеета да си организирате, въпреки доброто си желание и кой от гостите на какъв етап от живота му ще сварите и на какво как ще успее да присъства....

# 1 121
  • София
Те дори не са и близки и присъстват според потребителката, защото брат му не приема "не" за отговор, каквото и да означава това. Те си знаят ситуацията, какво и защо, голямо възмущаване, голямо нещо.
Аз даже не бих и отишла при така описаното положение.

Общи условия

Активация на акаунт