Американски колеж - двадесет и първа тема

• 56 446
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
  • Sofia
Магнет са онлайн, Лого- присъствено.

# 151
  • София
Здравейте,
И аз съм притеснена от задължителното носене на маска 8 ч дневно. Това причинява значителен физически и психически дискомфорт на децата.
Доколкото зная голяма част от учениците обядват заедно в закрито помещение без маски, което донякъде обезсмисля стоенето в час с такава. Както бяхте споменали, извън училище децата общуват по друг начин.

Исках дъщеря ми да използва шлем или плексигласова маска, с които се диша по – лесно и дезинфекцията им е лесна, но се оказа, че такива предпазни средства са недопустими.

Бих препоръчала да се спазва препоръката на МОН:
Носенето на маска или шлем в класната стая от учениците е по желание.

Тези, които не сме съгласни с това нареждане, какви мерки бихме могли да предприемем? Примерно да направим подписка с молба да се преразгледат вътрешните правила.
Вие на кой имейл писахте до ръковоедството?

# 152
  • София
Информацията с мейлите на ръководството е на сайта на колежа: https://www.acs.bg/bg/faculty/senior-administration/

# 153
Вчера детето ми рзказа, смеейки се, веселеше се един вид, че един съученик ходел в тоалетната!!, забележете, за да подиша нормално!!! Ако на децата ни е смешно, на мен вече не ми е смешно. Става гротескно и опасно. Смятам, че е редно колежът да се съобрази освен с хората, които искат да се предпазват от вируси с маски, така и с тези, които не смятат това за необходимо. Не е редно въпросът да се решава едностранчиво, при това по вреден за здравето начин. Тези, които искаст да носят маски, нека ги носят. Ако маската им е хубава, ще бъдат защитени, дори и хората около тях да не носят... Не мога да разбера защо всички трябва да страдаме от параноидни и вредни решения.

От колежа ми казаха, че всъщност получавали много повече сигнали от изплашени родители, които искали маски и по време на физическок, отколкото от родители, които НЕ искат маски. На аргумента ми, че вероятно тези, които са в състояние на страх и афект, са по-склонни да предприемат действия и съответно да звънят, не беше погледнато сериозно. На предложението ми да има диалог по темата, да се направи допитване и да се обсъди с родителите тази мярка, пак не беше погледнато сериозно, даже ми беше казано директно, че няма да стане. Било решение на президента и на борда.

Мисля, че наистина трябва да се инициира дебат в колежа по въпроса и да се намери решение, което в максимална степен да удовлетворява всички.

# 154

Мисля, че наистина трябва да се инициира дебат в колежа по въпроса и да се намери решение, което в максимална степен да удовлетворява всички.

Личното ми мнение е, че не е необходимо и така регулираното носене на маски от ученици и учители ме удовлетворява. Както виждам и от отговорите на Колежа, които сте получили, повечето родители  са на същата позиция.

# 155
Онзи ден обсъждахме със синковеца ситуацията с маските в колежа. Детето се чудеше кое по-зле- да учи дистанционно или да е присъствено с маски... Честно казано не знам как се учи език с маски на устата, говоря за 8ми клас!?!

# 156
  • София
Във фейсбук групата на PTA /отворена група/ наскоро имаше дискусия и родители имаха намерение да инициират писмо.

https://www.facebook.com/groups/193048750886232/

Дори и тук да направим анкета, няма да е показателна за общите нагласи.

# 157
Мисля, че ще е напразно. С американците на глава няма да излезете, само нерви да хабите.

# 158
  • В офиса
Намерих ето тази новина: https://www.acs.bg/bg/news/acs-volunteers-produce-protective-fac … f2uodZf3-dQCaUZU8
"ДОБРОВОЛЦИ ОТ КОЛЕЖА ПРОИЗВЕДОХА ПРЕДПАЗНИ ЛИЦЕВИ ШЛЕМОВЕ. В подкрепа на борбата с пандемията"
Същевременно същия този колеж не приема шлема като предпазно средство. Някой може ли да ми обясни противоречието?
A маските с вентил/клапа забранени ли са? А шаловете?

# 159
  • София
Има съществена разлика между шлема, за който се пише в статията и шлемовете, които са като плексигласови паравани, носени пред очите и/или устата.

# 160
  • Cobrs
Вероятно новината е стара. Сега има повече яснота кое предпазва и кое не. Мога ли да помоля най-учтиво, стига да е възможно, темата за и против маските да се изнесе. Дебати по темата вече се водят на доста места, включително и във фейсбук. Не ме разбирайте погрешно, темата е важна и винаги по нея ще има разнопосочни мнения, но е изключително натоварваща психически.

# 161
Изключително натоварващо психически е за децата от АК да бъдат единствените ученици в страната, които са длъжни да носят маски в клас. Освен евентуално и тези от Френския лицей, другото чуждестранно училище, в което се опитват да бъдат по-големи католици от папата.
Точно тези две страни, САЩ и Франция, естествено трябва да бъдат еталон за адекватни мерки, зер при тях разпространението на вируса е най-ниско.

# 162
  • София
"Простите" гърци и те са с маски в час: https://bnr.bg/post/101340308/uchebnata-godina-v-garcia-zapochna … adaljitelni-maski

# 163
  • В офиса
Е, гърците пуснали поръчка за безплатни маски в училищата, ама пропуснали да споменат, че дават размерите на неушитата маска. В резултат се сдобили с тонове маски, толкова големи, че покриват цялото лице на детето.

На мен мисълта за маските ми тръгна от там, че не може шлемове. За това питах и за маски с клапан, които са по-опасни от шлем. Маските от плат също. Шлемът има и предимство да позволява четене по устните, което помага на деца с по-слаб слух и при общуването като цяло.
По никакъв начин не искам да обръщам дискусията в”за” и “против” маските в час. Залипсва ми последователност и логика в мерките.

# 164
  • софия
В 73-то също са постоянно с маски.
В началото аз също бях против постоянното носене, но се опитах да се поставя от страна на учителите и приемам, че това е по-сигурният за всички вариант. Виж, ако трябва и по физическо да са с маски, категорично няма да се съглася.
Не съм ковид истерясала, по-скоро съм силно скептична без да отричам.
Детето не се е оплакало, че му пречи, но не съм сигурна как се отразява това на езика.

Общи условия

Активация на акаунт