Американски колеж - двадесет и първа тема

• 56 508
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
  • софия
Днес част от големите (11 кас, за 10 не знам) не учат. Имат занятия, цял ден, с офиса на съветниците (колидж консълнига, които им помагат за кандидатстването в университет/бг- чужбина). Хлапето ги определя като полезни.  Каза, че има добър изграден график за действията им през годината. Също така каза, че има доста въпроси от учениците.
Определям занятията като полезни, с голяма червена, на заслужили,  точка.
Алумнитата родители в темата, чито деца вече са по унитата или пък са кандидатствали тази година, може ли да разкажете как е било по важе време. Имало ли е такива тренинги - как да си напишат резюмето, св-то,  обяснения, графици, списък с действия за предприемане?
Лично на мен ми харесва това, което чувам. Сега, колко е ефективно ще мога да кажа чак след година, две...

Последна редакция: ср, 10 фев 2021, 14:03 от Амели

# 496
  • София
Има едно нещо, за което колидж адвайзърите "не отговарят" и това е личното есе. А то трябва да се пише сега, в 11 клас и лятото да се доизшлайфа.

# 497
  • В офиса
Леле, Шарки, някои хора са писали есето в 11:45 преди подаването, а не в 11-и клас Grinning
Всъщност, поправете ме ако греша, но адвайзърите четат есетата и дават препоръки: "сложи повече персонален елемент", "изкажи се по-меко", "наблегни на тази идея, зарежи другата" и т.н.

Откъм организация на самото кандидатстване, голям плюс за АК. Доста е стриймлайнато, подредено, следено и направено така че на учениците да им е удобно. Дали адвайзорите са добри наистина, не знам.

# 498
  • София
E, мой съученик, който е завършил Йейл и прави на доброволни начала интервюта за тях, консултира сина ми за неговото есе. Разликата между "маркираното" от Кухел по есето на сина ми и коментарите и предложенията на съученика ми беше астрономическа. Шарки-Голямата-Уста не е като да не го е казала вече на Алън...

Последна редакция: ср, 10 фев 2021, 16:11 от Sharky*

# 499
Някои си ги пишат в 11 клас, но после бърникат и дописват до последно... А някои университети имат във формуляра си няколко "мини есета" ("опишете с 200 думи", "разкажете ни с 300 думи"...)
Скрит текст:
На 31.12. в 23:30 течаха последни корекции по есета и окончателно изпращане на пакетите (плащането с карта беше минало в 23:58) и след наздравицата младежа замина на купон... Някои срокове бяха 01.01., други 05.01., но като знаеше лудницата вкъщи плюс пътувания, той си държеше на срока 31.12.
Както знаем, никоя работа няма да бъде свършена, ако няма краен срок Smiling Imp
Откъм организация на самото кандидатстване, голям плюс за АК. Доста е стриймлайнато, подредено, следено и направено така че на учениците да им е удобно. Дали адвайзорите са добри наистина, не знам.
Имахме проблем с разнопосочните надъхвания и идеи от "персоналния" и "водещия" адвайзор по наше време. Младежа още хвърчеше и се довери на по-опитния, а не на по-добре усещащия го... Но на 18 е така, пък и някои грешки са безценен урок Simple Smile

# 500
  • София
 "Водещият" ви адвайзор е вече такъв от няколко дни в Международното училище в Мианмар (според ЛинкдИн). Това се казва тайминг...

# 501
На вълка затова му е дебел вратът, защото .....😀

# 502
  • София
Моят го докарва повече на Розовата Пантера...

# 503
  • София
Разбира се, че много колежани (при това и пройдохи кат моя) са били приети и/или викани на интервюта и с есета, писани няма и месец преди крайния срок, така че, както и във всичко, и тук си е индивидуално. И съветниците им влиза в работата да консултират, но пак опира до личностните качества и способности на самите съветници. Моето Диване не случи на съветници - беше им по-важно да си оправят семейните драми. Махнаха ги мисля година след това, но имаха според мен безумни изцепки (назад в темите съм разказвала). Надявам се, настоящите да не са такива. Иначе на тяхната презентация за кандидатстването изпаднах във възторг как поднесоха информацията, после какви насоки даваха. Изобщо звучаха много обещаващо. Но определено не им се занимаваше да консултират индивидуално, в смисъл да отчетат конкретната ситуация на всеки - а това, поне за мен, е основата на работата им. Или поне не им се занимаваше с такива "fiver"-и, както Маклинтън нарече сина ми и мисля, че това говори достатъчно.

# 504
  • софия
Kak "fiver- и"? В смисъл деца които имат и петици в дипломата си ли?  Е, то с отличните отлични всеки иска да се занимава. Вроятно ако можеха само от по 99-100 % да им се падат да лансират... Аз си спомням какво си (ми) разказвала и имам сто на ум.(Благодаря ти!)
На мен ми е инъересно какво предстои. Ще видим.

Шарки, и като и каза на Алън, какво? Какъв ти е коментара? Мислиш ли, че го е отчела?

peneva, не разбрах точно - някой е навил пружинката на младежа повече от нужното ли? А не можеше ли да кандидатства и на двете места - и за което са го навивали и за което е било по интуитивно вярно?

# 505
  • София
Да, в смисъл на ученик, който основно изкарва петици, макар че към момента, в който му го каза, не беше свършил дори първият срок и не е като да не се е случвало деца в 12ти клас да се амбицират и повишават успех или да учат повече и т.н. Доста дълго време слушах от Диването "Щом Маклинтън казва, явно няма смисъл да се пробвам и пиша по-добри унита....". Когато му го каза се консултирахме именно дали да пише Surrey на първо място, където единствено имаше точната специалност, беше прясно нова и нямаха безумно високи изисквания за успех, но заради това, че самият университет е сред най-добрите беше мотив Маклинтън да убеждава детето, че няма смисъл да го пише с репликата "N, you're a fiver, right?". Е, оказа се, че дават шанс и викат на интервюта fiver-ите там.Няма коментирам повече. Споделям го само, за да не приемат другите, че съветницит етрябва да се слушат или, че не грешат. Или пък, че като навскяъде и сред тях няма некадърни.

# 506
  • Cobrs
Здравейте, моля ако има кандидатстващи за програма НМС, да ми пишат на лични. 🙂

# 507
  • софия
Здравейте, моля ако има кандидатстващи за програма НМС, да ми пишат на лични. 🙂
А каква е тази програма?

( личи ли си че умирам от скука, цял ден съм във форума)

# 508
  • София
Британския АСИСТ.

# 509
  • софия
Благодаря, Шарки!

Общи условия

Активация на акаунт