Американски колеж - двадесет и първа тема

• 56 443
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
  • софия
...
Когато децата искат нещо и то не е проекция на родителски амбиции, те го постигат.
Напълно подкрепям.
На изпита децата намират неподозирани сили в себе си. Моето дете след изпита каза, че нищо не е направило, когато си видя резултата се разплака. Не вярваше. Но това е и характер. Винаги се съмнява и подценява това, което знае.
Колежът никога не е бил самоцел, въпреки че беше най-желан от детето. Цялото семейство се надявахме и искахме единствено да се представи толкова добре, колкото ще е достатъчно да има възможност да избере това, което иска. За това и не се подготвя като за Колежа, а се подготвя за НВО.

Последна редакция: нд, 27 сеп 2020, 17:53 от zvаnchе

# 121
Искам само да вметна, че синът ми е ок с математиката, но нищо особено.В АК също му е трудно по математика, беше му трудно и преди АК, т.е. със стандартния учебен материал се справя, като е имал нужда и от помощ.
На НВО след 7 клас имаше над 5.50 по математика, обърнато в оценка, но благодарение да доста учене.
На изпита за АК не се е готвил никъде, точките му го класираха може би около 30-ти отзад напред при момчетата, на есето имаше много висок процент.
Искам да успокоя родителите на децата, които не ги бива по математика. Не е само математика. Според мен ако детето се готви за НВО и има стабилни знания през годината, шансът да се справи на изпита в АК е много висок, стига да се пробва на задачите, които дава АК за примерни, и да е спокойно.
Напълно съм наясно, че който е решил да си пусне детето на школа, ще го направи така или иначе, затова целта на поста ми е насочена към тези родители, чиито деца математиката не им е сила. Не е фатално.

# 122
  • Край морето
Не мога да сравнявам Лого 3 с Кортезов, но ако трябваше да избирам сега бих избрала Кортезов отново.
В нашият случай математиката се оказа водеща. Точките на есето клоняха към 0.  Тийна не е от математическа гимназия, ако това има значение.
Случайно попаднахме при Кортезов миналият ноември и той засили огънчето в младежа. Да особен е; странен е, но според мен има подход към децата и успява да им прецени способностите и да ги мотивира и предизвика да опитват да надскачат себе си.
Имала съм възможност да слушам обясненията му на някои от задачите по време на карантината и си личеше, че има индивидуален подход към младежите.
Вероятно не е най-добрият учител за всяко дете, но за моето се оказа един от мотиваторите му.

# 123
  • В офиса
Аз пък не бих казала, че Кортезов е особен. На мен ми е доста симпатичен и мисля че има добри people skills, т.е. намира подход и към нематематици. Предполагам, че за колебаещите се би предложил еднократен пробен урок. Не знам как е в Лого 3 и дали те биха се съгласили на пробно посещение. Но Лого не подготвя ли и за есе (което е плюс за тези, които искат комплексна подготовка на едно място)
Според мен математическите секции в изпита са по-тежки, отколкото трябва. На мен такъв изпит много ми харесва, но затруднява, особено логиката, основния профил деца, които биха се чувствали добре в колежа. Така те трябва да ходят на уроци и да се мъчат над неща, които после в колежа няма да ползват, което си е разхищение на време и нерви. Умният човек не е задължително добър математик, нито с логическа мисъл.

Синът ми ще кандидатства тази година, без подготовка, но за него АК е най-резервният от всички варианти, който ще приложим само при драматична издънка на НВО (или ултра лесни задачи и прекалено масови топ резултати) Но той е математик, де, така че ниския залог и голямата тежест на математиката при нас напълно оправдават нулевата подготовка, с която ще отиде.

# 124
  • София
Странно, някак не мога да се съглася с последното ти изречение.

# 125
Аз пък не бих казала, че Кортезов е особен. На мен ми е доста симпатичен и мисля че има добри people skills, т.е. намира подход и към нематематици. Предполагам, че за колебаещите се би предложил еднократен пробен урок. Не знам как е в Лого 3 и дали те биха се съгласили на пробно посещение. Но Лого не подготвя ли и за есе (което е плюс за тези, които искат комплексна подготовка на едно място)
Според мен математическите секции в изпита са по-тежки, отколкото трябва. На мен такъв изпит много ми харесва, но затруднява, особено логиката, основния профил деца, които биха се чувствали добре в колежа. Така те трябва да ходят на уроци и да се мъчат над неща, които после в колежа няма да ползват, което си е разхищение на време и нерви. Умният човек не е задължително добър математик, нито с логическа мисъл.

Синът ми ще кандидатства тази година, без подготовка, но за него АК е най-резервният от всички варианти, който ще приложим само при драматична издънка на НВО (или ултра лесни задачи и прекалено масови топ резултати) Но той е математик, де, така че ниския залог и голямата тежест на математиката при нас напълно оправдават нулевата подготовка, с която ще отиде.

Странно, много съм съгласен с Тинки😀

# 126
  • София
Тинки се дописа междувременно!!! Не бях съгласна с извода "Умният човек не е задължително добър математик, нито с логическа мисъл".

# 127
Напълно съм наясно с кое не си съгласна. Предположенията всъщност са две. За да имаш логическа мисъл, не е задължително да си добър математик.

# 128
Що бе, Шарки, Верди, Пучини, Татяна Лолова, Иван Вазов, глупави хора ли са? Те не са разбирали от математика, Лолова е жива, сигурен съм, че не разбира. Хайде Ботев, той е публикувал задачи, а Вапцаров е завършил военноморското висше училище и значи е учил висша математика, затова тях не ги посочвам.

# 129
  • София
Глупавите хора, които познавам, нямат логическа мисъл. Оттам и с математиката са скарани.

Мецанееее, много лош избор на примери с оперни певци. Баща ми работеше в операта в Пловдив и покрай него съм се наслушала на -   евфемистично казано -  неумности. В българския език по някакъв "странен" начин музиканти, артисти, певци, художници и т.н. хора с някакъв художествен талант  се определят за интелектуалци. Ами талант може да имат, интелект далеч не всички. Виж, его имат на 300%.

# 130
Ще приема, че просто не си чела, а си погледнала отгоре-отгоре. Отказвам да повярвам, че не знаеш, че Пучини и Верди не са оперни певци, а са оперни композитори. Невъзможно е да не знаеш. Вазов пък е поет.Wink и писател, а глупав човек не може да напише "Под игото". Със сигурност е бил скаран с математиката, защото въпреки усилията и на баща му, и на чичо му да го направят търговец, той по търговските тефтери вместо сметки е писал стихове. Също така глупав човек не може да напише "Аида", нито "Турандот" например.

# 131
Шарки, част от тези май са композитори😀 А един е писател. Актьорите и певците по принцип са тъпи парчета, вярно. И не само нашите.

Ти сега, в опит, съзнателно или не, да защитиш любимия ни колеж и изпитната му методика, прибързано обяви нематематиците за глупави. Моя милост, като пълен математически профан, се почувствах много опечален.

# 132
  • София
“Нематематиците” спрямо критериите на МОН. На Колежа всъщност му харесвам именно неМОНския подход към учебния материал - че изкарва децата от рамките на учебниците.

Нетърговски подход не е равносилно на нематематически. Най-талантливите математици хич  не стават за продавачи.

# 133
  • софия
Клише до клише.
Добре, че живота има други  изисквания.

# 134
  • София
Според мен математическите секции в изпита са по-тежки, отколкото трябва. На мен такъв изпит много ми харесва, но затруднява, особено логиката, основния профил деца, които биха се чувствали добре в колежа.

Тази година в 11 клас около 100 деца са избрали да учат математика като профилиращ предмет.

Общи условия

Активация на акаунт