Американски колеж - двадесет и първа тема

• 56 520
  • 739
  •   1
Отговори
# 405
  • София
АК наистина възпитава страхотни деца! Много ми харесва как приемат с достойнство хейтърските коментари и са над нещата.

# 406
А, това винаги си е било голямо забавление.

# 407
  • софия
Изпаднах в някакъв луд сантимент.  Излгедах сума ти клипчета от различни събития в колежа и да ви кажа честно искам и аз да отида на място в кампуса и да не си тръгна оттам. Привързвам се аз към училищата и учителите на децата ми. Вярно е, мога да си тръгна на секундата отнякъдето където не ми харесва или смятам, че не е добре за децата ми, но усетя ли, че децата ми се чустват на място и са си намерили онова място, което да обичат, аз се привързвам много. Сантиментална съм си. Липсва ми колежа, липсват ми учителите, не само заради онлайн обучението, ами и заради това, че някои от тях вече са се сменили, дошли са други, липсва ми общуването, липсва ми да срещам съучениците на детето, липсват ми срещите по родителските, събитията, концертите.....
И колкото повече стаж набирам в колежа толкова повече разбирам какво съм чела назад в темите - и за това, че колежа не е за всички, и за това, че е една общност, също и за голямото натоварване, но и за многото научаване. Не е лесно да си ученик на колежа, вярно е!
Да се свършва с тая пандемия и пак да се разщъкват децата, защото това тяхно затворничество трябва да приключва вече...

# 408
  • софия
Къде трябва да се появят отзивите от преподаватели? В grades или assignments?
Gradelink гледам.

Амели, до тази учебна година четях вашите постове и си мислех "Е какво чак толкова?" Само срок по-късно съм с двата крака в "захаросаната" група 🙂 Може критериите ми да са занижени, имам опит само с ДУ, но наистина не мога да споделя дори и едно нещо, което да ме дразни или да не ми харесва. Детето имаше късмет с класа и се чувства спокойна и щастлива, срещна нови приятели за малкото време, което имаха присъствено и започнаха да създават хубави взаимоотношения. Дори и ученето, в сравнение с мелачката 7. клас, е лежерно. Продължава да обръща внимание и да се притеснява от несъществени неща, но силно се надявам Колежът да й помогне да осъзнае, че няма нужда. От друга страна започва бавно да добива повече увереност да участва в час и усещам, че нивото на общуване се променя. Не знам дали е само заради училището или защото пораства, но е положителна посоката. Знам, че догодина ще е трудно, но когато дойде, ще бори.

Последна редакция: сб, 30 яну 2021, 09:09 от zvаnchе

# 409
  • софия
Къде трябва да се появят отзивите от преподаватели? В grades или assignments?
Gradelink гледам.

Амели, до тази учебна година четях вашите постове и си мислех "Е какво чак толкова?" Само срок по-късно съм с двата крака в "захаросаната" група 🙂 Може критериите ми да са занижени, имам опит само с ДУ, но наистина не мога да споделя дори и едно нещо, което да ме дразни или да не ми харесва. Детето имаше късмет с класа и се чувства спокойна и щастлива, срещна нови приятели за малкото време, което имаха присъствено и започнаха да създават хубави взаимоотношения. Дори и ученето, в сравнение с мелачката 7. клас, е лежерно. Продължава да обръща внимание и да се притеснява от несъществени неща, но силно се надявам Колежът да й помогне да осъзнае, че няма нужда. От друга страна започва бавно да добива повече увереност да участва в час и усещам, че нивото на общуване се променя. Не знам дали е само заради училището или защото пораства, но е положителна посоката. Знам, че догодина ще е трудно, но когато дойде, ще бори.
Коментарите ще бъдат в репорт картата в грейдлинк. Долу горе тия дни,  позабавят ги - ето нещо, което не харесвам. Или по-скоро, просто ме дразни. Иначе да си призная наистина има неща, които не харесвам. И те хем са въпрос на човек, на личната му организация, хем администацията би могла да скръцне и да иска това да не се допуска. Например въвеждането на оценките. За какво им е тая чудесна платформа ако тя не се ползва както трябва?! Ето как нещо дребно може да съсипе доброто впечатление от много по-важни и ценни неща. Много е тъпо да ти се изсипят на края на срока оценки от октомври. Ми тъпо е. Тъпо тъпо тъпо. Има деца, които загазват сериозно.  
Звънче, и аз това съм си мислила - може би моите критерии са занижени, но познавам родители, които идват от частни училища и също толкова много харесват колежа.
Аз като казах в предния си пост, че вече разбирам смисъла на твърдението, че колежа не е за всеки, визирах не толкова трудността и летвата на материала, колкото характера, личността на детето и кликванетo между неговите действия, маниер, стил на работа и тези, които колежа изисква да се (ако не) притежават, (то) качествено да се изградят в последствие. Много е трудно без добра организация. Просто родителите на осмокласниците трябва да се опитате да им помогнете в разпределяне на времето. Всички легенди за деца стоящи посред нощите  (верни са) идват от непредадени проекти, ненаписани мейли, неотговорени запитвания, ненаписани параграфи, незасенти видеа и т.н.
Скрит текст:
Чели сте назад в темите за нула проценти на задания. Ми тъпо е. Гарантирам ви , че никой учител не иска да събори умишлено някой си ученик, но какъв избор има ако "тъпия" параграф от 100 думи не е предаден. Макар и със закъснение, учитeлите коригират веднага процентите. Е, хубаво, може да "отхапят" 5 % от максимума точки, ама на фона на алтернативата от нула процента, това направо е отличие.
Децата обаче попадат в омaгьосан кръг - не са направили домашното, междувременно не са направили още 5 по други предмети, после ги хваща срам (или в краен случай немърливост) да пишат на учителя, да се извинят и да си предадат нещата. В крайна сметка го правят, но при втора, трета такава ситуация съвсем се отказват, защото са нагазили яко. А аз лично знам за случка, в която учителя чакаше едно дете да прояви самоинициатива и да си вдигне оценката, подканваше детето да се яви за екстра задание, с което щеше да си гарантира отлична оценка. но детето не пожела, вече беше си изградило вредния навик, а оттам и лесното "обяснение"  - ми то ясно, няма смисъл, ще ми остави петица. И сега си го представете за няколко предмета наведнъж. То просто в един момент изглежда, че най-лесното е да вдигнеш ръце и да става каквото ще. Решението - менажиране на времето. Организация.
има деца, които нямат таkива проблеми, да речем, че са много умни, много способни, нужно им е една трета от времето. Добре, супер.  Това са малка част от учениците на колежа, които обаче, като всички останали не могат да избягат от задачите и поставените сто хиляди неща. Няма измкване, това е положението и все пак ще се справят с лекота (поне в очите на другите). За всички останали  - мега добра организация. Тефтер и отмятане .
Знам, че сега ]е се появят мнения как това не е толкова вярно, как има такива дето с поглед завършват. Вярно е - има всякакви - и преписващи, и непокиси, и "заимстващи" работата на другите. Не може без тях. Няма какво да си затваряме очите. Те ще се такива ученици във всяко едно училище. Колежа не прави разлика. И все пак ще научат и ще вземат много със себе си от колежа.
Тази година разбрах за няколко деца, които са се преместили от колежа точно поради неиздържане на нервите или  значимото спадане на успеха. Каквото и да си говорим - успеха е мега важен, особено за амбициозни деца, които рискуват да завършат с по-ниска диплома на фона на връсниците им от училища, където далеч, не се полагат толкова усилия, а и сборуването на оценките им в дипломата се случва от доста по-малко критерии. Не споря, че тези деца знаят много, със сигурност дори в някои направления ще са безупречни, но тяхната оценка на знанията няма да е пострадала от фактори като организация, отговорност, умение за спазване на срокове и т.н. Това е една от причините заради които чуваме за преместили се ученици.  Аз пак да кажа- не че колежа яде хора. Но ритъма му, начина му на работа изисква ученика да е въвлечен постоянно в заданията си.
Неиздържането на нервите, понеже също го споемнах като причина за напускане, е много трики момент. Изначално важно ми се струва ученика да знае, че няма учител, който да иска нарочно да го забатачи и да го остави с по-ниска оценка. Второ - нека се научат къде, кое задание си заслужава активиране на стопроцентовото им вниамние и усилие и кое в крайна сметка, не е нужно да бъде направено чаааааааак толкова перфектно, след като с половината заряд пак ще постигне отлична оценка. (това е едно от не]ата, които аз се опитвам да предам като послание на моето дете). Нека, и това e един от основните ми съвети, се научат на навременна комуникация с учителите. Слаб куиз - пишат мейл/ говорят с учителя, определят консултация, поправят навреме процентите. Слаба оценка на проект - не е възможно това, някъде нещо по верижкаа е пропуснато. Обикновенно има много стриктни разписани условия - в тях е разковничето Ако е казано, че трябва да посочиш линк на ПЪРВАТА страница на проекта, я посочваш на първата страница. няма такова нещо като - "ама текста ми стана дълъг, ще сложа линка на втората". Като е казано да се предаде до 16 часа, предаваш до 16. Не можеш? Имаш нещо което те спъва? Пишеш мейл веднага. не утре, сега, веднага и казваш "имам урок по скално катерене, няма да успея, може ли да го предам до 21 часа?" Това е положението - комуникация, нон стоп. Наистина никой не иска да прецаква учениците.
Какво правим в случаите, в които детето се чуства сякаш учител го неглижира - ми не си мълчим. Ако аз съм сигурна, че детето ми е опитало всички възможни канали за общуване, изчистване на неточности, неразбирателства и т.н, няма сила, която да ме спре да не попитам нагоре по-стълбичката. Ама тоя филм - големи са вече, няма да се меся, не е моя. Всичко, което като действия от моя страна може да ми помогне да дам пример на детето си как да заявява своя глас, мнение и несъгласие е моят филм. Естествено не говоря за ситуации, в които някой не е бил на кеф и казал по-грубо от обикновено "здрасти".
Много се разприказвах, но се оказва, че има какво да кажеш, когато детето ти напредне със стаж в колежа.
Та така, мили родители на осмокласници - две неща  - научете ги, помогнете им с добрата организация и ги поощрете да привикнат към навремена комуникация с учителите. Друго, другооооо, не се сещам. И без това много писах. Айде, успешен срок и страхотни коментари ви пжелавам Simple Smile

Последна редакция: сб, 30 яну 2021, 14:14 от Амели

# 410
  • софия
Ох, Амели, липсва ми това общуване в темата. Не съм участвала в него, но четях с интерес и то беше едно от нещата, които ме пречупиха да не приемам, че колежът е извънземно място 🙂 (До един момент, когато се пое в крайна посока.)
За сега при нас не е имало проблем с ненавременно вписани оценки.
Моето дете, за сега, няма проблем с организацията или предавене на поставени задачи. Но тя винаги е била изпълнителна и отговорна. Има ужасно много свободно време. Може би, защото имаше добро ниво на английски и надгражда и активно упражнява, а не й се налага да полага усилие за възприемане на непознат материал. Не съм я виждала да учи повече от час на ден с изключение на дните, когато се подготвя по математика за контролно, но това е индивидуална нейна слабост. Математиката я страхува 🙂
Понякога има трудност с екипните задачи, защото когато попаднеш в група с деца със силно изразена индивидуалност, които не искат много да комуникират, е трудно. Много се беше ядосала на съученик, че беше свършил и нейната част от проект. Момчето  имало време и седнало и направило целия проект без да пише на останалите. Единственото, което можах да направя е да я подтикна да му пише и помоли следващият път да не се притеснява да се разберат кой какво ще прави в началото.
Та, общо взето, за сега това са драмите. При 5 предмета нямам обширен и задълбочен поглед. За организацията и комуникацията също не мога да споделя нещо негативно, но и проблеми не сме имали, за да се налага да търся съдействие.
Харесва ми постоянното и комплесно оценяване в хода на целия срок.
Спокойна съм, че детето ми е щастливо и дори и за миг не съжалява, че е искала да учи, където учи. Дано следващите години това се запази.
Да не подхващам темата как повечето от вас ме учат как да пиша, да бъда по-умерена и харесвам как тактично споделяте различната гледна точка ❤ 

Последна редакция: сб, 30 яну 2021, 14:04 от zvаnchе

# 411
  • София
Амели, супер полезен пост както винаги. Само допълвам с най-важното за мен допълнение за родители с умни, но ужасно мързеливи деца като мен: не мислете, че Колежа не е място за такива деца. Напротив. За моя акъллия, който и на 22 продължава да вярва, че “всичко, което фърчи, се яде”, Колежа беше най-добрата школа, житейска и образователна, за ураганния период 8-12 клас. Знам си детето и знам, че в никое друго училище нямаше да получи толкова комплексни знания и умения въпреки титаничния си мързел. И, ако сега се справя сам, то е само благодарение на полученото там.
Да, завърши с ниска диплома. От позицията на времето вече грам не съжалявам за това. Просто, като си знам детето, имаше късмета да попадне в Колежа и за него според мен това беше най-доброто. Той и сега мисли така. Simple Smile

# 412
  • софия
Скрит текст:
Ох, Амели, липсва ми това общуване в темата. Не съм участвала в него, но четях с интерес и то беше едно от нещата, които ме пречупиха да не приемам, че колежът е извънземно място 🙂 (До един момент, когато се пое в крайна посока.)
За сега при нас не е имало проблем с ненавременно вписани оценки.
Моето дете, за сега, няма проблем с организацията или предавене на поставени задачи. Но тя винаги е била изпълнителна и отговорна. Има ужасно много свободно време. Може би, защото имаше добро ниво на английски и надгражда и активно упражнява, а не й се налага да полага усилие за възприемане на непознат материал. Не съм я виждала да учи повече от час на ден с изключение на дните, когато се подготвя по математика за контролно, но това е индивидуална нейна слабост. Математиката я страхува 🙂
Понякога има трудност с екипните задачи, защото когато попаднеш в група с деца със силно изразена индивидуалност, които не искат много да комуникират, е трудно. Много се беше ядосала на съученик, че беше свършил и нейната част от проект. Момчето  имало време и седнало и направило целия проект без да пише на останалите. Единственото, което можах да направя е да я подтикна да му пише и помоли следващият път да не се притеснява да се разберат кой какво ще прави в началото.
Скрит текст:
Та, общо взето, за сега това са драмите. При 5 предмета нямам обширен и задълбочен поглед. За организацията и комуникацията също не мога да споделя нещо негативно, но и проблеми не сме имали, за да се налага да търся съдействие.
Харесва ми постоянното и комплесно оценяване в хода на целия срок.
Спокойна съм, че детето ми е щастливо и дори и за миг не съжалява, че е искала да учи, където учи. Дано следващите години това се запази.
Да не подхващам темата как повечето от вас ме учат как да пиша, да бъда по-умерена и харесвам как тактично споделяте различната гледна точка ❤  
да, това с проектите е голяма школовка. Има такива случаи - на няколко пъти вече виждам такив казуси (имам наблюдение над повече от едно дете) когато някой друг им е свършил работата - поради всякакви причини- дали страх от това да не успеят със срока, дали от напън да изпъкнат, но по-важното е , че децата да не трябва да се свиват, а да поставят въпроса, да изговарят нещата. Често пъти се случва и да има само по еди отговорен в групата и да изнасят работата на гърба си, което също не е честно. И е много добре ако имат писмена комуникация помежду си, защото в някакъв момент, при необходимост, лесно се вижда и доказва кой какво. Може да звучи много грубо, но е правилно да се научиш да преодоляваш всякакви ситуации. Много хубавото е, че групите за проекти винаги ще са различни, което просто няма как да не те научи на комуникация и софт скилс изобщо, защото всеки път препятствията ще са различни според хората в екипа.

# 413
Прекрасни постове!
Върнахте ми много спомени.
Сетих се как една нощ как се ядосваше щерката, че някой не си беше свършил работата в общия проект. И житейската ситуация - не могат да го оставят несвършено, имат и други ангажименти, ще свършат и неговото и той ще има отлична оценка като тях. Какво и как постъпиха не помня ( аз си легнах), но четейки ви, си припомних частично случката.

Амели, прекрасно пишеш. ❤❤❤

По отношение на Рапорт картите. Някога нямаше Грейдлинк. Ама нямаше и бележници . Инфо за оценките родителите получаваха четири пъти в годината с Рапорт картата.

# 414
  • София
zvanche, радвам се, че отвътре АК ти харесва и детето ти се справя с лекота там. И за моето така стояха нещата. Но имам една позната, чието дете учи абсолютно всяка вечр до 12-1 като минимум и тя изобщо смята, че е невъзможно по друг начин... Та, в крайна сметка, всеки гледа от своята камбанария.
За мен външни за АК хора просто наистина не могат да си представят как стоят нещата в това училище и затова им се струва, че има прекалено много хайп. Но истината е, че американците наистина ги умеят качествено нещата.

# 415
Амели, страхотни постове!
Да си призная, имам чувството, че моето дете учи в друго училище. Но това само  показва колко различни сме ние и децата ни и по колко различен начин възприемаме света около нас.

Лично аз не съм от най- големите фенове на Колежа, но не мога да си кривя душата, че е доста смислено училище. Определено, различно. Не е "стерилна" среда и в по- малка или по- голяма степен има проблемите на училищата в България, а и всичко трябва да се напасне с чужденците - учители и администрация.
Няма да анализирам поста на Амели, но според мен не всички преподаватели са толкова добронамерени, нито комуникацията с администрацията винаги е на ниво. Трябва ли да споменавам приказката за кучето и кервана? Не знам, може би така е редно.

За едно съм много съгласна обаче с нея. Това за важността на  успеха от дипломата за средно образование и начина на оценяване в Колежа. Само един пример: какъв е шансът ниска петица от първия срок да бъде поправена през втория, дори да имаш 100%? Никакъв. Остава да се поеме риска за яваване на изпит за промяна на оценката. А ако по този предмет преподавателят не ти връщал обратна връзка на оценените задания през целия срок,  шансът съвсем намалява. Това ще си е проблем, според мен.

Още се питам дали изборът на училище за моето дете след 7 клас беше правилен. Дали не трябваше да смени училищетопо някое време? Не знам. Само времето ще покаже.

Дълъг пост се получи, за което се извинявам. Няма да се повтори.

Последна редакция: вт, 02 фев 2021, 07:58 от sosko

# 416
  • София
Аз съм съгласна с теб, че не всички учители са толкова добронамерени, нито че комуникацията а администрацията е винаги на ниво. При мен как се случва, че критиката ми е все към българи по народност...От друга страна, липсата на стерилност и наличието на недобронамерени хора са вид житейски урок, след завършване  на гимназия нито всички хора, с които ще контактуват, ще са добронамерени и справедливи, нито администрации ще са отзивчиви...Ако сега не се научат  как да се преборват за себе си, кога?

По въпроса  "Това ли беше най-доброто училище за детето ми?": питала съм моя синковец, дава и сега положителен отговор. Твоето дете трябва да даде отговора, ние сме необективни.

# 417
Sharky*, за мен също липсата на "стерилност" е урок и донякъде плюс. Не твърдя, че искам "стерилна" среда за детето или за себе си.

Последна редакция: вт, 02 фев 2021, 20:04 от sosko

# 418
Тоест при ниска 5ца през 1ви срок годишната не може да е 6 ли?

# 419
Тоест при ниска 5ца през 1ви срок годишната не може да е 6 ли?

Да.
Оценката е среноаритметично от сбора на процентите получени през двата срока. И средноаритметичното трябва да е равно или повече от 91,5%, за да е шест за годината.

Общи условия

Активация на акаунт