Американски колеж - двадесет и първа тема

• 56 491
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Тинки, target, reach and safe са оптимистичен, реалистичен и сигурен.

# 526
  • В офиса
Meрси много, Шарки.
Тази дефиниция, обаче, трябва малко да се промени, защото нали вече САТ резултатите не са задължителни. Ежко, според теб какво са target, reach and safety schools според днешния начин на кандидатстване?

# 527
Ежко, според теб какво са target, reach and safety schools според днешния начин на кандидатстване?
Трудно ми е да отговоря, Тинки. Едно - не съм толкова в час с материала и две - мисля, че е много индивидуално...
Може би трябваше да преведа "safety" като "за застраховка" - на практика това е най-ниското приемливо ниво (или около него). Какво е "приемливо" също е много индивидуално понятие. И е вярно, че не винаги по-ниското ниво значи по-лесен прием, но има някаква корелация все-пак. За това са и няколкото застраховки.

# 528
  • софия
Ще споделя нещата, които наблюдавах и като плюс и като минус при голямата, която обаче не беше ученик на АК. Въпреки това смятам, че принципа на кандидатстване е един и същ.
Първо посети няколко изложения за образование (сега също ги има макар и онлайн). Това и помогна да влезе в темата изобщо. После започна да преглежда класации на университети за нейната специалност. Няколко различни класации за да се ориентира в някакви средни стойности ( в едни един е на първо място, в други на 15-то), Отпаднаха тези на език различен от английски. После отпаднаха тези без възможност за стъди аброуд. Направихме план и посетихме няколко. Единият видимо и кликна на душата. Други много хареса, а някои от фаворитите директно излязоха от списъка. Ако има как да се направи посешение на унитата, според мен е най-най-най-добрия вариант Ясно е, че в сегашната обстановка това няма как да стане - но все пак тук четат и хора с деца, за които тези избори ще са по-натам във времето.
Като фактори отчете и големината на унитата, колко ученика на един преподавател се падат. Разглежда ( аз също) теми и мнение във всякакви форуми за висше образовние в Европа.
Накрая ги подреди както по-горе казват (според процента прием) на поне един "много трудно, нереално достижим" - това е ехееееее онази мечта.  Два висока летва, но все пак достижими - тоест ученикът е сериозна кандидатура, и два - сигурни - тоест ученикът при всички случаи ще бъде приет. тази схема 1-2-2, важи за Англия, защоо там има право на общо 5  избора - тоест може да е една специалност в 5 различни унивесриета , а може и да е 5 различни специаности в един и същи университет. Може да се направи и 2-2-1, може да е 1 3 1 и т.н.

В Щатите е ясно, че можеш да кандидатстваш където си искаш - не знам да имат ограничение за бройки унита. Поправеете ме ако греша, но съм чувала - особено от американски ученици, че кандидатстват в по 20 унита. Според мен при тях вече е станало състезание - да видят къде ще успеят и после да се хвалят.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 14:06 от Амели

# 529
  • София
Колидж адвайзърите (както и моя съученичка, която работи в UCSB, с която верифицирах изказването) казват, че бройката университети трябва да е 10-11. Аз лично при моя малкия син я удвоих, малко като презастраховка.

Добре е също да се има предвид, че за всеки колеж от Common Application-a и MyCoalition, към който се пращат апликация през тях, се плаща отделна такса от 70-80 долара, плюс още 20 долара за да им се изпрати ТОЕФЛ резултата от ETS, та се събира една внушителна сума накрая. 

# 530
Колидж адвайзърите (както и моя съученичка, която работи в UCSB, с която верифицирах изказването) казват, че бройката университети трябва да е 10-11. Аз лично при моя малкия син я удвоих, малко като презастраховка.

Добре е също да се има предвид, че за всеки колеж от Common Application-a и MyCoalition, към който се пращат апликация през тях, се плаща отделна такса от 70-80 долара, плюс още 20 долара за да им се изпрати ТОЕФЛ резултата от ETS, та се събира една внушителна сума накрая. 

Хм, АК не поема ли кандидатстването (таксите) в до 9 американски университета?
Някога имаше и опция да поискаш от университета премахване на такса кандидатстване.Особено ако кандидатстваш за стипендя, не отказваха

# 531
Не.
Само три от университетите имаха намаление/липса на такса за кандидатстване при кандидатстване за стипендия. А таксата за изпращане на резултати от SAT и TOEFL са си неотменни Simple Smile

# 532
  • софия
peneva_a ,  ти не искаш ли да разкажеш и вашият опит? Спомням си, че твоето момче, беше много силен ученик на колежа, даже май-награда някаква имаше като завърши, а и си спомням, че беше в waiting list. Предполагам е било за силни университети.... Ще ни бъде много полезно, на нас, следващите. Да видим къде се намираме. Например, твоят син по всикчо ли завърши с 6? Да знам колко моментално отпадаме от класациите.  Наскоро в една среща адвайзърите казаха, че за МИТ например трябвало да си с успех не просто с 6-тици, ами над 95%. В тоя ред на мисли - извинете моля, на другите училища колко точно им тежат 6-иците? И да използвам познатата реплика _ "Не искам да омаловажавам" труда и успехите на отличните ученици в други училища, ама учениците на колежа доста загазват в това отношение с 6-ци над 95.
Аз все съм чела по темите назад тоя парадокс с оценките и "ощетяването" един вид на учениците, ама сега понеже приближаваме момента да се "опарим" и ми е все по-любопитно.
Да ви кажа честнo, липсват ми историите с успех, които да действат мотивиращо на следващите.
Фран си беше казала, че не и се пише, Ежко отдавна твърди, че какво прави младежа не е негова работа и не е наясно...  Знам, че сте се оттеглили вече от темата, ама аз да си кажа, че лиспвате!

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 17:03 от Амели

# 533
  • В офиса
Някои университети предлагат waiver на таксата.  Първо, че за почти навсякъде може да кандидатстваш за такъв. Не съм чела как, видя ми се сложно Simple Smile Но конкретно от нашия опит, едни писаха буквално персонално писмо, така и така, срокът ни за кандидатстване свърши, но за вас го удължаваме и ви освобождаваме от такса (това бе странно, защото този университет не бе изобщо сред разглежданите), друг един университет пък в последните 2 дни от кандидатстването бе пуснал waiver, а имаше и 1-2-3, не помня, които нямаха такса изобщо (по принцип без такса са state universities, но те нямат стипендии за internationals, като правило, т.е. не говоря за state universities, a по-скоро за католически такива). Може би трябва да систематизирам това инфо по-конкретно, аз не съм се занимавала много с него, само за "дай ми картата да плащам" . Но така по спомени от 10-12 към 4-5 ще да са били безплатни. Много им се радвах аз на безплатните. Но да, изпращането на САТ-ове струва пари, на IELTS може да е електронно, или на хартия и за хартията също струва пари.

# 534
  • София
Ние имахме само един "безплатен", плюс след уж крайния срок, за единия майтап малкия точно това му беше последната капка  за да вземе решение и си прати апликацията и там.

# 535
Амели, в последните години имаше приета девойка в МИТ . Мъча се да се сетя от кое у-ще беше детето и мисля не беше от АК.
Продължавам да не вярвам в мита за високите оценки. На унитата не им е това най-високия критерии и са наясно, че има супер изявени в една област деца, които в друга област не са топ.

# 536
  • София
Познавам девойката, приета преди две години в МИТ, от Колежа е Wink

Много ми е интересна темата. Моята девойка си е харесала университет в УК, но с Брекзит нещата коренно се промениха. Но тя си е го е наумила и мисли стратегии как би могла да си покрие таксата. Напоследък дори заговори за gap year, в която да работи. На мен обаче не ми харесва подобна перспектива.

# 537
rosi_ta,
Благодаря!

Имам пак питане: Преди да влезнем в ЕС, от Великобритания даваха стипендии . Сега няма ли стипендии за граждани на ЕС Simple Smile)?

# 538
  • софия
За девойката на росита и аз се сещам. Не я познавам, но ако не се лъжа е приемник на наградите на няколко катедри на колежа, та едва ли ще да е много обикновена като успех и постижения.
От друга страна аз познавам младеж, който преди повече от 10 години беше приет точно там и понеже ми беше пред очите като малко хлапе, не мисля, че е бил много по-силен от един ученик от колежа, който обаче ще да им 5-ца по нещо. За съжаление все се уговаряме да си говорим и все не се получва....
За мен е интересен образа на ученик, когото унитата биха харесали. Четох за едно друго момиче от малко градче в Бг, пак в МИТ. Ми то нашите са лишени и от "привилегията" на идващи от малки онеправдани местенца, където видиш ли с мног труд мечтите се постигат... Много несправедливост има в този холистичен подход, И както се и знае - зависи дори и в какво настроение ще е адмишън служителя, та пак нищо не се знае.  аз вече някак си преодолях идеята, че нещо зависи от децата. Зависи, но малко, това което могат да направят. Все пак кандидатстват хиляди, повечето от тях са ако не по-силни то поне равни като качества и оценки на един кандидат. Как точно им звънва - този ше е, само те си знаят.

Россс, не е мит за високите оценки. Със сигурност не е гаранция, че ако имаш само високи оценки ще те приемат, но мисля е по-често срещано явление отколкото да има и ниски такива (петици, то за по-ниски е абсурд да говорим) и да те приемат.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 18:02 от Амели

# 539
  • В офиса
Амели, мисля че с отпадането на САТ-овете, тежестта на оценките става все по-малка и все по-малка.
Към момента класическата рецепта за успех на мен, гледайки отстрани, ми изглежда: многостранно развитата личност с организационни способности и обществена ангажираност. Т.е. ако участваш в мюзикълите, свириш, участваш в спортен отбор, модел ООН, клуб по дебати, ако участваш в ученическия съвет, имаш 1-2 инициативи, нещо си организирал сам, имаш доброволческа дейност, участвал си на изложение с някакъв проект, си IN. Може да бъдеш предпочетен пред някой с медали от олимпиади, ако този някой има само супер постижения в областта.  
Разбира се есетата са много важни, но там нямам идея какво се търси. Може Шарки да сподели какви съвети те са получили. Аз съм гледала клипчета на адмишънъри, които обясняват само хубави неща, как трябва да си искрен и т.н. Че не трябва да търсиш оригиналност, защото те четат по 10К есета на година и няма как да си оригинален, но е важно да бъдеш себе си. Но сигурно и там има "модел", "кукички" и т.н.
Мен малко ми горчи, че ми повтаря една комунистическа повеля за многостранно развитата и хармонична личност, още повече когато се прави не заради вътрешна необходимост, а заради CV. Но това е днешният свят.
Разсъждавам си на глас, да не се приема мнението ми за последна инстанция. Може и да е далеч от истината.

ПП Дали не бъркаш девойките на Росс и Росита. На Росита не е ли още в АК.

Общи условия

Активация на акаунт