Американски колеж - двадесет и първа тема

• 56 486
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Шарки нищо не може да каже, защото няма нито едно “да” засега. Моят не е “олимпиец”, нито е 95%+ отличник, ще завърши с шалче, ама не златно.

При попълване на MyCoalition апликацията много неприятно впечатление ми направи точката “позиция във випуска” (визира се топ 5% по успех). Ами в АК няма как моето дете да е в топ 5%, при положение че 6 в АК е еквивалента на 8ца в ДУ. А къде точно в апликацията да го уточниш точно това.

# 541
  • софия
Тинки не съм се изразила правилно - девойката, за която говори росита, имах предвид.
Иначе аз пък мисля точно обратното - с отпадането на САТ-овете все повече важност ще имат оценките. Ама то сега нищо не прилича на себе си в тия времена, та кой знае какви изненади ще наблюдаваме.

Шарки, а защо избрахте MyCoalition пред common application?

A! Шарки споменава нещо важно - това "позиция във випуска" нашите уточняват ли го? Аз досега такъв репорт не съм виждала. И колко да е силен един ученик - нa prezident's list закуската никак не са малко деца. Та в тоя ред на мисли, ми се стори нормално това което казаха адвайзърите за над 95% успех. Сигурна съм, че има деца и със почти само 98/99/100. Хайде, те ще са топ топ, ама къде се намират останалите, как да се ориентират за да попълнят такъв въпрос?

# 542
  • София
Нали писах вече, че сме максималисти. University of Washington е само в MyCoaltion, а има някои, които са само в CommonApp.  UCтата си имат пък тяхна трета отделна платформа, та накрая всичко се попълва по три пъти. Само свободно време да имаш и здрави нерви.

# 543
  • В офиса
Амели, не знам, всички казват "при нас всички, които кандидатстват са отлични ученици, за нас това не е важно, важно е какви хора сте", това като чета.... И тези многото есета. Няма университет, който не иска поне по 1-2 късички есета, освен дългото в common app-a, а някои и по 3-4-5. И интервютата, където се гледа дали пасва на общия дух, не че интервютата са с тежест, но все пак се дават специални точки за супер пасване (пак според Quora, аз не знам така ли е, но там четох) Отделно, че заради минорититата също не е ОК да се набляга на дипломата, те нали заради тях махнаха и САТ-овете (е, заради пандемията, но няма да ги възстановят)

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 19:51 от Тинкърбел

# 544
  • софия
мда, така казват, наистина. Но аз вече не ги слушам много много какво казват. Преди няколко дни заразглеждах най-накрая най-различни приети деца от бг - ми всичките са с медали, че и отгоре разни състезания странични от училище. Определено останах И с впечатление, че от малките населени места имат някаква преднина. Най-малкото, на всички ни е ясно, конкуренцията в населено място с 10, 40, 70, 100 К, а не два милиона, е къде по-лесно да изпълнеш и да станеш 'звезда" на града. Както и ни е ясно с каква тежест са местните конкурси на едно малко местенце и на един голям неспиращ град и къде се печелят по-лесно....
Иначе да, така казват - холистичен подбор. Аз след като четох, четох, четох си казах "ясно, на късмет е цялата работа". От друга страна октомври си говорих с адвайззър по кандидатсването от колежа и тя директно ми каза - "нужно е Олимпиади и награди". Ама толкова категорично и скорострелно го изрече, че явно фииономията ми е била показателна за неприемливостта на такова изказване, та се освести и добави - "разбиа се, лични занимания и успехи извън училище на ученика".... Та тоя холистичен подход колкото и да го пропагандират, лично за мен успеха си остава от водещите "отметки" в списъка на нужните неща. А може би просто не съм дорасла и нямам достатъно база данни за да си направя изводи и заключения.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 19:50 от Амели

# 545
  • В офиса
Te искат социално разнообразие. По успех няма как белите деца от хубави училища да не са с едни гърди напред. Което е силно неприемливо. Сега интернешънълите как ги оценяват, нямам си идея. Но например не могат да си позволят да приемат всичкото китаец на света, въпреки че те могат да ги засипят с постижения, а си търсят такива, дето ще им плащат таксите (ОК, ОК, приемът е нийд блайнд) Пак казвам, че си разсъждавам на глас. Но че има промяна някаква от преди години, има.

# 546
  • София
Не схванах защо сте давали пари за изпращане на САТ-овете - много университети пишат че имат test self-reporting policy и едва при прием искат официален рапорт?
Според една статия, на която попаднах преди време, академичните успехи все повече ще отстъпват пред извънкласните дейности, особено пред тези, наблягащи на social, leadership and networking skills. Обяснението за тази тенденция беше в посока сваляне на стреса от плещите на подрастващите от постоянното притеснение за оценки, изпити и тестове. Предвид преустановяването на  SAT Subject тестовете вярвам, че това обяснение е правдиво. В този смисъл, и аз като Тинки мисля, че всеки който е активен в изброените от нея дейности и клубове, е IN.

# 547
  • софия
Има промяна, да. Ще видим след няколко години какво ще покажат резултатите на кандидатстващите. Трябва да се получи някакво натрупване за да може да се види по новите правила какво как ще отсяват и привличат. 

# 548
  • софия
Като ви чета и от сега ми става зле, и започвам да се колебая дали изборът на АК е все така правилното училище. Никаква идея къде и какво ще учи след Колежа.

# 549
За някои уни срока за получаване на резултатите от изпитите беше +-5дни с датата на подаване на документите... Не сме пращали нищо на хартия. Сега нямам идея как е. Всеки университет е със свои срокове и обхват и за есетата, и за финансовите документи. Кандидата си гонеше сроковете и съдържанието на формулярите, нужните изпити... А аз сроковете и финансовата документацията. Това за US. За UK реши да се пробва в последния момент със списък, съставен с една идея, а избора с друга водеща. Не беше точния за него, но и отказаните не бяха неговите... Всяко зло за добро.
Страда си за физиката, върти ли върти някак да се занимава с нея, но... На 18 решенията не са с ъкъла на 21, но и не ти се слушат "старите".
Успех на кандидатстващите! Да споделяте по-пресен опит, нашия е от ерата преди Брекзит и Ковид, а и догодина ще са първите с нови дипломи... и ще съм със завършващ неколежанин Thinking

Звънче, колежанина ми завърши с над 98%, златно шалче и награда от катедра Науки... не се е скъсал от учене. Самоподготовка за SAT, AP и TOEFL със супер резултати. Смяташе, че трябва да му се постеле червеното килимче за където си поиска... Последва приземяване от младежката арогантност, но определено се е научил да учи с добро темпо, да задълбава и анализира... Все още смята Колежа за най-точното място за себе си Simple Smile

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 21:22 от peneva_a

# 550
  • софия
Като ви чета и от сега ми става зле, и започвам да се колебая дали изборът на АК е все така правилното училище. Никаква идея къде и какво ще учи след Колежа.
Аз мисля, че са малцина учениците, които знаят накъде след средно. Не се шашкай сега. Води си записки Wink
Като за начало трябва профил да си изберете, ама и за това има време.
Ако някога кажа, че имам/съм имала съмнения дали сме избрали правилното училише, девойката с огромно възмушение ще ме изсели Simple Smile

Ей на и Пенева говори за супер висок успех.
По повод разговора за "искаме да ви познаваме какви линости сте" току що (ама вярвате ли ми, че току що, абсолщтно случайно) разбрах кое дете е било прието миналта година в МИТ - тоест започва тази година (вече е там присъствено от ден). Толкова е случайно, че има медал от лингвистично състезание в Корея. Иначе обикновен ученик от природоматематическо училище. Не от София.
Изобщо не вярвам, че е възможно заради много кръжочна дейност някой да бъде предпочетен. Вече съвсем ми се затвърди мнението.

# 551
  • В офиса
Не схванах защо сте давали пари за изпращане на САТ-овете - много университети пишат че имат test self-reporting policy и едва при прием искат официален рапорт?
Aз съм човекът с картата - казаха, платих - но факт, и аз като родител, получих напомнителен мейл от един, или два университета, че няма да започнат да разглеждат кандидатурата, ако не получат резултатите. Дали за другите са искали, или не, т.е. дали пращането е било застраховка, нямам идея. Не, сега като си спомням, има едни чеклистове, които стоят червени и се оцветяват в зеленичко като се получи документа. Имаше САТ резултат там. Т.е. не е било презастраховане. А нали и като се явяваш на САТ пише "ще изпратим безплатно документите ви на 5 университета, ако ги изредите тук и сега".
А, и за разглеждане на финансовите документи вземат пари.
Леле, кой знае колко хора ми се смеят сега. Както казах, аз съм човекът с картата. Даже университетите не ги знам, опитах да отворя КомънАп - а, да ги видя та да си припомня колко са и кои са били безплатни, нямам парола.
Аз избирах университети гледайки в Гугъл мапс кампусите им. Като ще ходя на гости, да има какво да разглеждам Ех, в сърцето ми остана University of Michigan An Arbor, огромен кампус, много красива архитектура, зеленина, няколко пъти по-голям от на Принстън (а техния е голям) Но нямат стипендия за интернешънъли и много тъжно за мен, трябваше да отпадне.

# 552
А дали да не опитате с “разведени родители”, баща пияница и майка наркоманка. Не ми хрумна случайно, имам прецедент, като изключим майката.

# 553
Никаква идея къде и какво ще учи след Колежа.
Smiley
И не трябва да имаш идея. И не е нужно.
Четейки темата, някои потребители остават с грешни очаквания/впечатления/надежди, че след като отрочето е завършило АК, то непременно трябва да учи в тop оf тhe тops, или поне да опита да учи там, или пък адвайзърите да му кажат, че не е точно за там. Sweat Smile
Пък то накрая се оказва, че АК е едно доста добро училище.
В крайна сметка е важно какво човек е научил/взел от колежа. А то съвсем не е малко.
После...каквото сабя покаже. А и зависи от много неща.

Амели, не, не ми се пише. Flowers Hibiscus
592

# 554
  • В офиса
А дали да не опитате с “разведени родители”, баща пияница и майка наркоманка. Не ми хрумна случайно, имам прецедент, като изключим майката.
Аз предложих да опита с "дискриминиране, защото е момиче, а кандидатства в мъжки специалности и е потискана от мъжката доминантност да изрази себе си." Grinning Познай. Добре, че младите не са така цинични като нас.

Общи условия

Активация на акаунт