Сексуално образование в начален етап! Що за дивотия!?

• 11 824
  • 312
  •   1
Отговори
# 135
Не раждат заради невежство, а обратното заради прекалената си напредналост Stuck Out Tongue. Т.е. те на първо място вече се смята за достатъчно големи да се женят и правят секс на тази възраст, което не е нормално за средностатистическото българско дете.
Критериите ти за напредналост са много сбъркани. Болднатото в твоя пост е отличен пример за невежество, а не за напредналост.
Сори, ама не ги пиша тези неща ей така, любителски.
Е, ти не си професионалист в тази област. Точно любителски пишеш от гледна точка твоя персонален интерес.
Дали се притеснявам училището да се бърка във възпитанието, включително сексуалното на моите деца? Не. Аз имам достатъчно силно влияние над тях, за да се притеснявам от странични фактори.
Аз пък забранявам на училището да експериментира с детето ми. Много иновативни станаха напоследък, в лошия смисъл. Никаква мисъл, юруш да имитираме някой някъде се сетил, да прегърнем идеята с две ръце. Отвратена съм от системата.

# 136
Не. Не трябва. Трябва да изчакаме да хване трипер на 15 и тогава да го осведомим. Но деликатно, че да не получи наведнъж твърде много информация.

# 137
  • София
Точно по въпросите за сексуалното поведение не мисля, че някакви стрейнджъри трябва да ми изземват родителските функции. Достатъчно родителски капацитет имам, за да се справя с тази задача и когато му е било времето съм го направила. Ако навремето бяха тръгнали да въвеждат такъв предмет, със сигурност щях да съм от тези, които нямаше да запишат децата си. И по въпросите за религията също. За мен това е намеса във вътрешните работи на семейството и щом аз съм майката и нося отговорност за тези деца, значи аз ще реша какво и кога ще научат за тези важни неща.

Доколкото има несъгласие вероятно би могло да бъде въведено като изборен предмет. Дали бих записала на него детето си... по-скоро не, но не понеже се притеснявам, а понеже не си представям, че биха могли да му кажат нещо, което вече не съм му казала, а натовареността му без друго е достатъчно голяма - т.е. ако преценя, че в програмата му има някаква възможност да се включи още нещо вероятно по-скоро бих заложила на, примерно, испански.
Обаче... в раздела за "семейни отношения" имаше едно 14 ли беше, та 15 ли беше годишно биеше девойче, което питаше как да направи нелегален аборт... евтино. Нелегален, понеже не искаше да сподели с родителите си. Щото те си "вярвали" и щото "преценили". Ако беше видяла няколко снимки на мозък на сифилистик на 9 години може би другояче щеше да прецени. Имаше и една на 18, която беше след 4-ти аборт. Щото тя пък все броеше нещо... разбираш какво се опитвам да ти кажа. Малко наплашване в ранна възраст понякога може да има много важно въздействие - превенция - в по-късна възраст. Аз бях в тази "крехка" възраст в началото на '80-те. Когато спин беше равносилно на смъртна присъда... да, ама то и сега е много сериозна присъда. Тогава - в тази именно крехка възраст, преди да съм навършила 10, бях решила, че преди да реша да имам деца секс без презерватив няма да правя. И, представи си, придържах се към това правило. Така ми се стече живота, че съм имала много партньори, повечето - напълно случайни и инцидентни. За сериозни връзки... в младостта си време нямах. Не искам и да си помисля какво би ми се случило, ако бях от "преценяващия" тип. Човек не знае какво му готви бъдещето - но ако има някаква нагласа има по-добри шансове да се придържа към някакво решение, независимо от и въпреки моментните разгорещявания. Децата на 9-10 в някои отношения имат много, много повече разум от тези на 14-16. Обаче... ако си свикнал да си слагаш колана като малък, ще го правиш и по-късно - дори и другите да излизат от прозореца и да те гледат странно.

# 138
  • София
И за да не хване трипер на 15 трябва още от 10-годишна възраст да го въведем в материята, така ли?

# 139
Невежите имат по-голям шанс да хванат трипер от грамотните, да.

# 140
  • София
не измествай въпроса. Питах те дали хипотетичното хващане на трипер на 15 оправдава още на 10 децата да ги информираме по въпроса?

# 141
  • София
Според мен не трябва едно дете да се натоварва с информация относно тънки неща като сексуалното поведение отвъд границите на неговото моментно развитие. Особено като не е ясно кой как и защо ще го прави. Просто не им вярвам. Едно дете като го виждаш, че не е зряло, ако му предоставиш информация и мислене, които не може да смели, по-скоро му вредиш. Малките ученици спокойно могат да живеят без тази информация, а ако толкова природата ги напъва да разберат, то си имат родители за тази цел да им обяснят. Един родител има съмнителен капацитет само ако поставя детето в опасност, а това да не му обяснява от ранна възраст не е поставяне в опасност. Останалите 80 милиона си живеят така, както намерят за добре. Това са по-скоро културни сблъсъци, а не биологични.

Анди, повярвай ми, децата, живеещи на село и помагащи на тати да води кравата на бик още от най-ранна възраст нямат никакви, ама никакви проблеми с ранното научаване на това що е секс и за какво служи. Никак, ама никак не ги товари. Независимо от зрелостта. Още от 3-4 годишни за тях това е просто още един от многото не особено интересни аспекти на живота. Както отелването, така и получаването на телето изначално.

Аз гледах едни сериали / реалитита преди години - Врячо беше към 5-6 годишен - с раждания. Прорези, операции, всичко както си е на "живо". Беше му скучно. Отначалото му обяснявах какво се случва, защо... и той седеше - с надеждата да взема най-сетне да превкюча на Дора. После почна да си зачезва при играчките и да се връща като свърши - не понеже е ужасен, а понеже е просто скучно и "нищо не става“.

Май ти не разбра шегата.

Извинявай - наистина го разбрах буквално...

Последна редакция: нд, 13 сеп 2020, 21:33 от katiABV

# 142
  • София
те хубаво виждат на село, ама там никой не ги дърпа да им казва "ела сега, да ти обясня как стават тези работи при хората".  Тях не ги интересува, докато не им щракне от пубертета, а дори и като започне пубертетът има доста дълъг период, в който все още не ги интересува или им е много, ама много мъгляво.

# 143
  • София
Репродуктивните функции са, че възрастните могат да създават деца.
А защо изобщо майката на 6-годишно дете трябва да коментира, особено пък, откъм контекста на репродуктивни функции? Контекста го правят възрастните, те вменяват на децата определен контекст. Децата имат някакви фантазии, които са доста далеч от това, което смятат възрастните и в този смисъл е по-добре възрастните да не ги ограмотяват зорлем на тази възраст, освен ако децата не попитат, а дори да попитат, пак да не се задълбава в материята.  Децата осъзнават пола си, бързо схващат, че децата се раждат (както се раждат животните, защото са виждали бременни кучета и котки), че хората са момичета/жени и момчета/мъже и са различни, но нататък изобщо не изпитват кой знае какво желание и нужда да знаят.

Не, Анди, не са. Нито започват, нито завършват, а не рядко изобщо никога не довеждат до създаването на деца. И въпреки това е страшно, ако децата се сблъскат с тях - говоря за първи мензис, примерно, не за изнасилване - преди родителите да са преценили за подходящо да обяснят.

Все пак, защо трябва да им се обяснява, ако те не проявят изричен интерес? А това, което виждат в определени култури, едно време са го виждали и на село, нали по времената на Гераците са спяли на миндера всичките натъркаляни в бедните къщи.
А сега зорлем възрастните решават, че трябва да се набъркат там, където не им е работа, още повече, че в съвременните семейства децата едва ли стават свидетели на любовния живот на родителите си от съседното легло. Вече на децата и това не им оставят - да са незнаещи за секса! Децата трябва да се пазят от възрастние и от рисково поведение - това е достатъчно.

Да, трябва - трябва да им се обясни много преди да проявят интерес. Щото иначе е твърде вероятно интересът да  бъде проявен... не точно пред срамежливите родители. И познанията да се получат не в семейството и не в училище, а на улицата. Или от нета.

# 144
  • София
То вече останаха ли неразбрали момичета покрай всички реклами за дамски превръзки? Simple Smile

# 145
  • София
Невежеството далече не е само при ромските общности. В България всяка година се правят прекалено много аборти от непълнолетни. Родителите очевидно не се справят с обясненията.

# 146
  • София
Репродуктивните функции са, че възрастните могат да създават деца.

Как така възрастните могат? Бай манг... братовчедите, още на 12-13 раждат. За това трябва да се обясни на децата, на разбираем за тях език.
Децата в ромската общност са жертва в случая, че прекалено рано навлизат в зрелодстта следвайки примера на всички около тях. С подобна просветителска дейност освен да провкираме и нашите да действат, дето се казва вече са полово зрели, какво чакат, ей ги братята колко са напреднали. Аз като дете знаех за тези неща но го отвърлях като нещо запазено за възрастните, въобще не съм смятала че като съм с менструация и ми е време за секс, даже ме е било гнус. А това за клитора и малките момиченца не знам кой болен мозък го измисли. Децата може да откриват тялото си като малки но не влагат особен смисъл и ако някой "добронамрено" им насочва вниманието към секс, това граничи с подготвянето им за участие в педофилия. За педофилски жертви ли ги готвим? С детски тела и съзнание на зрели хора? Защо двойки връстници в начален курс не са готови за секс. И ако ромските деца се занимават с по-смислени деца в свободното време също няма да раждат на 12.

Практически нямам ранна детска амнезия. Дупките в паметта ми от най-ранна детска възраст са не по-големи от дупките, отнесени към, примерно, '18-а. Говоря от собствен опит, не от наблюдения. Възраст порядък 3-4. И не, на тази възраст и през ум не ми е минавало, че някой друг може да има някакво участие в процедурата, за каква педофилия приказваш!?

# 147
не измествай въпроса. Питах те дали хипотетичното хващане на трипер на 15 оправдава още на 10 децата да ги информираме по въпроса?
Аз приведох достатъчно аргументи защо трябва да образоваме децата по въпроса не на 10, а още по-рано. Не ги ли прочете или ти трябват още?

# 148
  • София
Само да питам - а като по чужбините имат още отрано ограмотяване по въпроса, там да не би да няма ранни аборти и ранни раждания? Дори започва да се набива на очи още нещо - започват да смятат едва ли не за задължително практикуването, защото го смятат за нормално, а и няма проблем да стават рано майки, момчетата също нямат проблем да стават рано бащи - социалната система плаща, младите бащи си питат ушите, младите майки аман-заман, идвайте на училище, даваме ви всичко, гледаме ви децата. Мислите, че там са постигнали някакво просвещаване като практически резултати ли?

# 149
Само да питам - а като по чужбините имат още отрано ограмотяване по въпроса, там да не би да няма ранни аборти и ранни раждания?
Има. Сигурно е само съвпадение, че това се случва основно в необразованите маргинализирани общности.

Общи условия

Активация на акаунт