Ниски нива на АМХ и забременяване

• 69 077
  • 962
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте,

Направих си изследвания на 3-ти ден от цикъла, които ме поуплашиха. На 38г. съм, АМХ: 0,47ng/mL, FSH: 6.7mUI/mL, остър дефицит на витамин Д.

Знам, че нещата не са розови и ще имам нужда от помощ. Единственото, което сега се питам, при такива резултати имам ли шанс за асистирана помощ със собствени Я (имам преброени по 3 антрални фоликули в яйчник на 2-ри ден) и каква е границата, при която се препоръчва донорска?

Зная, че истории има всякакви, докторката каза, че освен броя фоликули, е важно и качеството, а моите били "хубави", но... много въпросителни изникват.

# 136
Няма как да се види на ехограф дали са “хубави” фоликулите. Резултатите мисля са в границите на нормалното за 38 г. Не са цветущи, но на тези години ще е по-скоро изключение да са по-добри от тези. Ако имате редовна  овулация и добра лигавица, имате всички шансове за бременност. Колко време опитвате? За донорска яйцеклетка може да говорите ако да речем не сте успели 6-12 месеца да забременеете естествено и след това имате поне 1-2 неуспешни опита инвитро. Това е моето мнение. Ако вече опитвате от дълго време естествено и не се получава, ви съветвам хубаво да изберете репродуктивен лекар за предрпиемане на следващите стъпки, за да не ви скапе някой и малкото останал яйчников резерв

# 137
Няма как да се види на ехограф дали са “хубави” фоликулите. Резултатите мисля са в границите на нормалното за 38 г. Не са цветущи, но на тези години ще е по-скоро изключение да са по-добри от тези. Ако имате редовна  овулация и добра лигавица, имате всички шансове за бременност. Колко време опитвате? За донорска яйцеклетка може да говорите ако да речем не сте успели 6-12 месеца да забременеете естествено и след това имате поне 1-2 неуспешни опита инвитро. Това е моето мнение. Ако вече опитвате от дълго време естествено и не се получава, ви съветвам хубаво да изберете репродуктивен лекар за предрпиемане на следващите стъпки, за да не ви скапе някой и малкото останал яйчников резерв

Благодаря за мнението.
Опитвахме около 2 години и чак сега се обърнахме към репродуктивен. Очевидно има много неща за наместване - тсх: 3, висок пролактин.. но ще направим каквото трябва, надявам се да имаме шанс.

# 138
Да, доста сте изчакали. Дано сте в ръцете на добър лекар и да станат скоро нещата 🍀

# 139
С дефицитът на витамин Д, този АМХ може изобщо да не е реален - от личен опит говоря. Буквално може да варират резултатите с близо една единица (не с 0,1, а с 1 и повече), но това повечето репродуктивни специалисти няма да го споменат или ще кажат, че не дава чак толкова отклонение. След консултация с лекар започнете стабилно да компенсирате с витамин Д - поне 3000 унции на ден, най-добре спрей, тъй като най-добре се усвоява. Ендокринолог може да ви каже повече за витамин Д-то, като говорите за регулирането на ТСХ - репродуктивния няма да му обърне много внимание. За жалост голяма част от тях генерално обичат да казват, че няма много шансове за естествена бременност. Вие хем го слушайте, тъй като имате като фактор и години и други проблеми, но хем имайте едно на ум и първо вкарайте всичко (+ витамините) в норма, преди да се шашкате и да си мислите, че всичко е безнадеждно. И да добавя - витамин Д почти не се усвоява, освен ако не е в комбинация с К - затова и препоръчах спрей, при който обикновено са двете в комбинация и може за по-кратко време да даде резултат.

# 140
Благодаря, момичета Heart
За витамин Д сте много прави - попитах дали няма връзка с АМХ, но ми казаха да не очаквам значително отражение при регулиране на нивата.
За съжаление нещата са доста комплексни и ще се наложи да се доверя, за да вкараме хормони и витамини в норма (етрадиол също е завишен), защото свободните ми интерпретации (самоназначаване на добавки) през последната година явно не са ме довели до по-добри резултати.. Simple Smile

edit: витамин Д+К2 имам вече на спрейче, само изчаквах да се потвърдят резултатите от предположенията ми и го започвам от утре, докато чакам официално да ми назначат.
Благодаря много за детайлната информация и съвети Heart

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 21:14 от vanesa_georg

# 141
Здравейте!
Когато малката беше бебенце, й давах витамин D на капки. Може би е глупаво, но ако пия същия витамин, дали ще ми се покачи малко АМХ?

# 142
Малко, може би да. Не разбрах какво общо има с това, че сте давали на детето си, но както и да е

# 143
Ако не му е минал срока на годност

# 144
Здравейте , момичета 🌺 Днес бях на преглед при д-р Цветков (Надежда) за преброяване на антрални Ф . Той каза само - имаш по два доминантни Ф във всеки яйчник . Не спомена общо колко Ф е преброил . Попитах го - това добре ли е , той отговори - средна работа . Малко съм объркана … По колко Ф трябва да се образуват ? В понеделник ще ми прави хистероскопия за премахване на субмукозна миома , който в Софиямед ( д-р Нецов ) не са успели да махнат цялата .

# 145
  • София
Малко ми е странно твърдението за 4 дооминанти фоликула. Обикновенно доминантният е 1, останалите не се развививат.

# 146
И аз така знам , но това бяха думите му . Каза , че можел да изброи още , но доминантните са тези .

# 147
Здравейте, момичета! Прекрасни сте! Благодаря за споделената информация!
Бихте ли казали какъв спрей с витамин Д и К2 препоръчате!
Желая на всички успех!

# 148
Здравейте , момичета 🌺 Днес бях на преглед при д-р Цветков (Надежда) за преброяване на антрални Ф . Той каза само - имаш по два доминантни Ф във всеки яйчник . Не спомена общо колко Ф е преброил . Попитах го - това добре ли е , той отговори - средна работа . Малко съм объркана … По колко Ф трябва да се образуват ? В понеделник ще ми прави хистероскопия за премахване на субмукозна миома , който в Софиямед ( д-р Нецов ) не са успели да махнат цялата .

Аз бих се консултирала за второ мнение за миомата. Всяка интервенция в матката би нарушила целостта й. При евентуално забременяване и износване след това може да има проблем, особено,  ако е скоро. При мен миомата остана и я махнаха с раждането.

# 149
Той е четвъртия специалист  , с който правя  консултация . Д-р Нецов не е успял да я премахне цялата . Д-р Калчев беше категоричен , че трябва да се отстрани понеже е в кухината и е разположена на много неприятно място . Тя ми създава страхотни проблеми , първите два дни от менструацията съм със страхотни болки , получавам кръвоизливи заради нея . Като казвам болки , имам в предвид наистина много силни болки , които трудно минават от обезболяващи , започва и да ме втриса  , и ми се затруднява дишането от болка . Всеки гинеголог , който я е видял тази миома , ми е казвал , че ще ми създаде проблем при забременяване . Тя с годините нарастна и започнаха проблемите , които описах . Аз имам съмнение и че яйчниковия ми резерв е намалял вече . Цветков не ми даде отговор на този въпрос . По назад съм писала на 34 години съм  , АМХ ми е станал 0.36 , с остър дефицит на витД съм  - 11 , но днес на прегледа аз лично не видях да имам достатъчно фоликули , а докторът не ми даде точен отговор . След като понахалствах ми каза - всеки месец се образуват различен брой фоликули , при теб е средна работа . В горния си пост споменах , че той каза , че вижда по два доминантни във всеки яйчник , обаче според мен не се изрази правилно и ако опасенията ми са вярни , съм образувала само 4 Ф . Извинявам се за дългия пост , момичета , надявам се скоро да се видим с всяка от вас в отчетните теми и да си говорим за хубави неща 🌺

Общи условия

Активация на акаунт