Четвъртокласници 2020/2021

• 42 542
  • 746
  •   1
Отговори
# 60
Днес склони да отиде с къси панталони, след като вчера искаше да е официален. Simple Smile Жегата си каза думата.
Не знам дали прочете всички книги от списъка, но ще подкарам да ги довърши през учебната година.
Тази година не е на занималня и върху мен пада тежката задача по проверката на домашните. Още не съм наясно как да разбера каква е домашната. Дано той да съдейства, да не се караме прекалено много за грознописа и да се справим.

# 61
Аз едно тефтерче връчих по същата причина.
Засега два дни има писано в него:-)

# 62
В нашето училище са направили площадка с чинове- днес май втори клас имаха час там.
Чинчета, чадърчета, кеф. И госпожата се провиква да извадят тетрадка едно.
Днес уж пет часа, в десет се раззвъняха, че им сложили шести физическо.
Днес пък играли- момичетата с рокли..
Напасваме се, де.

# 63
Къси панталони в училище поне при нас не са разрешени.
Вместо маска, може и шлем. Днес направих питане в местна фирма да направят на щерката с ластик, а не с велкро, че се лепи в косата й и я скубе. Старата й маска не беше така, този път обърнато ли е велкрото, какво не знам, но не можем да я ползваме така. Поразлепихме и изрязахме половината.
Моята снощи я питам как е минало в училище. Казва ми "Добре, останалото го знаеш". И не дава обяснения. Едвам извадих от нея проблема - класната бързала и тя не успявала. Със СОП е и работи малко по-бавно. А класната явно има да наваксва ли, какво, казала й "Няма все да те чакам". Детето се разрева чак, че не успява с всичко. Казах й като не успява да спре да записва и само да слуша. Така вниманието й ще е концентрирано в една задача (да слуша) вместо в две (да слуша и да записва). По време на онлайн обучението работеше метода, въпреки, че класната се сърдеше, че не пише. На края се оказа, че и само слушайки е научила.
Днес ми каза, че вчера е дигала ръка и е отговаряла. Надявам се, правилно.

# 64
  • София
Моята е много слаба и си ходи с клинове, с тях ще си играе и физическо и спорт. Не ми се иска много да се преоблича. Хем е много тутка и има да се бави, хем ще загуби дрехи. Ами с клин ще си ходи и така ще си играе.едни маратонки ще сменя.

# 65
  • София
Момичета, може ли да ми дадете съвет - имаме си нова директорка, която дойде с нови за нас правила. Дъщеря ми посещава т.нар. "занималня" в училище / и тя, и брат й ходят по собствено желание/. Тя тренира танци професионално, тази година тренировките й започват в 16.30. До миналата година можехме да ги вземем след 16 часа, а тази - трябвало след 16 30. Класната ни разговаря с директорката и тя не позволила да я освободи в 16 часа - трябва или да спре танците, или да не ходи на занималня / естествено, ще предпочета да продължи да тренира/. Брат й пък има урок всяка сряда от 16.30 - оказа се, че и той не може да ходи на урок, дилемата е отново същата. Тъй като не знаехме за това нововъведение, всичко беше планувано и заплатено отдавна. Други родители са в същата ситуация. Четох Наредба за приобщаващото образование-там като уважителни причини за отсъствие са упоменати само състезания, олимпиади и т.н. Някоя от вас сблъсквала ли се е с подобно нещо?

# 66
Можете да изместите поне урока на момчето. Местата в занималните силно не достигат и е нормално да са крайни в правилата. И при нас не позволяват да се отсъства и закъснява. Но чак пък 30 минути и то в един ден, не виждам как ще ви спре от занималня, вие все пак няма да отсъствате.

# 67
Ако има.недостиг на местата за занималня то може и да не са гъвкави. Но ако всеки желаещ може да се запише, съответно няма много желаещи би трябвало да са по-гъвкави и да не правят проблем, дете да излезе по уважителни причини половин час по-рано. Моето момиче го вземах единия ден само (петък) в 14,30 - 14,45 , защото ходи на специалист по дислексия и часът й беше последния възможен (от 15,30 до 17).
Втори клас, когато бяха само втора смяна, занималнята сутрин си я водех към 9 - 9,15. Не съм питала директорката, говорих директно с учителката от занималнята и уговорката беше с нея.
Тази година май има някакви промени на всякъде и по-късно позволяват ранно вземане.
При нас както не достигаха места (за пет класа една занималня/ група) така гледам, че без да съм подала заявление (отказах) детето е записано на занималня според електронния дневник. Няма да ходи обаче. Точно това е една от причините - ще ходи на уроци и други занимания от октомври и ще си почива и пише домашни преди училище. Стигат й пет часа астрономически в класната стая.
Ако имате вариант децата да не са на занималня си ги оставете у дома да ви е спокойно. Ако нямате такъв вариант потайте дали не може да преместите урока в 17.00 за танците ако и други деца са възпрепятствани в 16,30 може самите репетитори да предложат по-късен час или да се провеждат в почивен ден.

# 68
  • София
При нас винаги е имало такива правила. В началото на годината попълваме декларация, в която посочвам в кой ден от седмицата, в колко часа трябва да тръгне детето. Моят е ангажиран всеки ден, тъй като ходи на плуване, английски и тази година математика. Трябва да се представи бележка от извънкласното занимание, което налага по-ранното взимане. Представяме в канцеларията, заедно с декларацията и сме нямали проблеми досега.
Отделно, ако инцидентно се наложи да го взимам по-рано, звъня директно на госпожата и тя го освобождава.

# 69
  • София
Благодаря ви момичета, явно се действа различно.
За съжаление, урокът на момчето ми е в школа и там няма как да се промени часът. Танците също са фиксирани, тъй като те са група, не тренира индивидуално.
Декларация попълнихме в края на миналата учебна година, но тогава правилата бяха други. Учителките не искат да поемат риск с новата директорка и устна договорка с тях също отпада.
И двамата искат да си ходят на занималня, аз мога да се нагодя и да си ги прибирам на обяд. Ще ми е малко трудно, защото имаме и батко - седмокласник, исках да мога да му обърна повече внимание тази година.
В понеделник ще разговарям с директорката и каквото - такова.
Местата в занималнята са достатъчни за всички, училището ни е малко - затова и не мога да си обясня някои неща.
Забравих да напиша, че директорката не приема и вариант да й се представят бележки или декларации - треньорката също предложи да ни даде, но не ставало, имало проверки...

# 70
В нашето училище пускаха след 15,30 да ги вземаме (ако са първа смяна), т.е след като мине самоподготовката. Часовете в занималнята са разпределени на 2 часа "спорт и отдих", 2 часа "самоподготовка" и 2 часа "занимания по интереси". Та спокойно в последните два часа на "занимания по интереси" децата могат да се вземат и ходят на други занимания. Тази година май наистина има затегнат режим, но е странно да не правят компромис за деца, които представят служебни бележки. Още повече, че така ще изпуснат децата, следователно парите за тях, освен ако вече не са подписали образеца. Тогава вече не им пука, като мине образеца и се утвърдят групите и класовете. Тогава може и да губят деца. На мен ми е интересно защо моята е включена в занималнята като отказах да подпиша заявление и класната го даде на друго дете, че не й стигнали заявленията. От 110-115 деца випуск да не могат да съберат 25 за една група  в областен град ми е странно. Да се оправят при проверка.

# 71
  • София
Ами сега, какви са тези танци от 16.30ч. Аз винаги се чудя на подобни организации.. Хем тичаш, хем детето уморено, хем си на работа. В нашето семейство е абсурд това. Няма да успеем с такива часове. Записвам извън училищни само събота и неделя, колкото толкова. Confused А не може ли малко да закъснява за танците, ако е близо? Примерно закъснение 15 минути едва ли е фатално. Изобщо как успяват родители които водят по занимания през седмицата Confused

# 72
При нас в първи клас нямаше проблеми за взимане от занималнята по-рано със служебна бележка от школата, която посещава. От втори клас въведоха изискване това да става с молба до директорката. Съответно на нас не ни разреши - в единия ден това трябваше да става не в края на занималнята, а по-рано. Това беше и една от причините да отпиша дъщеря ни от занималнята, английският ѝ ми беше по-важен, а и тя не се чувстваше добре по цял ден на училище. Още повече възпитателката им не се справяше добре с дисциплината и вечер детето беше преуморено и с главоболие от постоянното ѝ викане.

# 73
Предвид, че редовните часове са първа или втора смяна, и аз се учудвам на школи, които правят занимания в 16:30.  Ами ако е втора смяна, в часове?
Умората на детето и родителстката ангажираност отделно, всеки си прави сметката 😀

Последна редакция: сб, 19 сеп 2020, 17:07 от Doro

# 74
Ауу нова тема имало, а съм ви изпуснала...
Моята четвъртокласничка през лятото прочете към 50 книги, почти цялата поредица на Лили чудото, няколко на английски език, няколко на Майкъл Марпурго (дано не бъркам името), поредица Тими Провала, древногръцки и български митове и легенди и не помня още какво беше. Не вярвах, че някога ще й се карам да спре да чете и да ляга да спи 😂🤷‍♀️
Относно помагалата - нашите са за 51лв заедно с атлас и контурни карти.

Общи условия

Активация на акаунт