Четвъртокласници 2020/2021

• 42 567
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
Предаде по-рано, защото другите в стаята предали и тя решила, че изпитът е свършил. Да, ама тя беше с деца от училището. Не довършила фона. Шансът клони към 0 - 28 кандидати за 10 места.
В понеделник ще се яви и на народни танци.

# 646
Мама Ру, ти май беше писала напред, ама защо само за 10 места кандидатствате? Не цялата паралелка е такъв профил или някои деца продължават без изпит, или пък нещо по-логично, което ми убягва Grinning ?

# 647
Защото четвърти клас завършиха три паралелки с различни профили, смесено - художници, музиканти, народно пеене, народни танци и балет. Обаче местата за пети клас са 48, т.е ще останат два класа. Училището ни (НУИ) е малко, помещава се в сградата на бившия партиен дом. Знаех, че завършват 12 деца с ИИ и се очакваше 10 да продължат в пети клас. Надявах се, че останалите деца ще имат шанс да се борят за две места. Да, ама не - завършват 12, а местата за пети клас ги свиват на 10. Пита се в задачата какъв е шансът някои дете, което е учило до сега в този клас да бъде изместено от външно дете? Минимален. Просто системата им е такава, че след четвърти клас кандидатстват наново. На изпитите се явяват децата от НУИ, които искат да продължат там и външни деца, което искат пък да бъдат приети. Най-голяма е конкуренцията на ИИ и на изпита по солфеж.
Както и да е. Моята щерка се объркала, че изпитът е приключил половин час по-рано, а можеше да си използва времето до край, тя работи и без това по-бавно. Самолишила се е от ценен половин час. Ще видим как това ще се отрази на оценката.
Тя така или иначе ще продължи да рисува, а и вече сме се ориентираме след седми клас къде ще кандидатства, просто 4 часа допълнително рисуване на седмица и атмосферата в другото училище щяха да са й в плюс. Ще видим как ще се справи на народните танци, чувства ритъма, но не е ходила на репетиции. Пуснах я на консултацията. Показали им плетеница, тя каза "Мамо, аз я направих назад, а то трябвало напред"😄. Трудно й е винаги да схване от първото показване/ обяснение. Животът не винаги е справедлив.

Последна редакция: нд, 27 юни 2021, 17:28 от Mama Ru

# 648
Мама Ru, нямат ли отделен прием за деца със СОП, едно местенце примерно за твоята девойка?

# 649
Училищата по изкуства са с определен брой деца в смесени класове по специалности...балет, ударни инструменти, цигулка, пиано и т.н.
В нашето училище например има по 1-2 класа на випуск..
И принципно, за да се измести дете учило в училището 1-4 клас, трябва да покаже много високи резултати на приемен изпит в 5-ти клас.
Моята дъщеря всяка година има годишен изпит по специален предмет, тази година беше на 15-ти юни...и въпреки, че е "издържан" тази седмица се явява и на приемен за 5-ти клас отново....такива са правилата в този тип училища.
Заради Мама Ру, ще погледна правилата за прием на деца със СОП..., но не си спомням да има някакво предимство при кандидатстването.

Добавям информация....според наредбата за прием децата с СОП се приемат с приемен изпит, како останалите ученици.

Последна редакция: нд, 27 юни 2021, 19:04 от ledenotomomiche

# 650
Леденото момиче, логично е. Аз се надявах, че ще се освободят 1-2 места, за които да се борят външните деца, но те на практика ще ги закрият и по този начин деца, които не са учили от първи клас нямат шанс, освен ако не се появи някое дете-чудо отнякъде.
Нормално е и децата със СОП да се явяват на същия приемен изпит, но специално за рисуването биха могли да ползват консултант и допълнително време. В случая това е било минус, тъй като моето дете се е подвело по останалите, които са предали преди края на изпитния ден и си е съкратила времето. Ако се беше явила при условията на дете със СОП, щеше да използва времето до край, а при необходимост да разполага с още малко време, за да завърши докрай работата си. Това, че е била в една стая с деца от училището също е минус - те са свършили по-рано (логично) и това я е подвело, че изпитът е приключил. При тях децата бяха в различни малки стаички по 4-5 деца и без квестори във всяка стая, които да й кажат, че изпитът не е приключил и че разполага с време да довърши работата си. Много малко, но и много важно нали? Дете със СОП не е равнопоставено по презумпция на другите деца и всъщност е в неравностойно положение/ неизгодна позиция да се явява на изпит при равни условия.
Както и да е. Знам, че такива деца не са желани никъде. Ще си носи кръста.

# 651
  • Бургас
Mama Ru, последното ти изречение ме стегна за гърлото. Знам, че е така, но е страшно несправедливо. Пожелавам много късмет на дъщеря ти и да си намери нейното местенце!

Последна редакция: нд, 27 юни 2021, 21:43 от Мария

# 652
Е, не, не трябва да подхождаш с настройката, че никъде не са желани.... Ще успее да се нагоди, може да е с повече труд от останалите, но ще си намери своето място.

# 653
Е, не, не трябва да подхождаш с настройката, че никъде не са желани.... Ще успее да се нагоди, може да е с повече труд от останалите, но ще си намери своето място.
Горе-долу е така. Тези деца не носят медали от олимпиади, не завършват със златен медал... Те изискват усилие, нагаждане, съобразяване и да, ако може да не са наш проблем, а нечий чужд. В системата съм от 21 години, знаех какво е отношението към такива деца още преди да стана майка. За съжаление усилията, които полагат са много по-големи, а резултатите - много по-незабележими.
Виждам как реагират като чуят СОП. Следва въпрос "Ама какво й е?". Думите дислексия и дискалкулия са все още непознати на много колеги. Наскоро една колежка ме пита "Какво стана с дъщеря ти, оправи ли се?" Като че ли е била болна и ще оздравее.

# 654
Вероятно е така, но това мислене няма да ти донесе промяна. За добро или лошо е това, но детето ти няма да се промени. Цялата съвкупност от всички емоции, умения, знания или незнания формира това, което е детето ти, а то е уникално..... Негативните мисли няма да променят нищо, затова не си струва да се тормозиш с тях. Позитивните, напротив - може да ти помогнат да резшириш кръгозора си, а с него и този на детето. Радвай се на малките неща и, ако не стане в това училище, просто си кажи /а и на нея/, че това не е било нейното място.

# 655
То се разбира от само себе си, че се радваме и на малките неща. Но това не пречи да мечтаем и за по-големи и да се борим за тях.
И да знам, че ще намери мястото си в живота. Имаме цел, щеше да е й е от полза по пътя към целта да мине от там, но каквото такова. Интересно ми е колко ще й пишат при тези обстоятелства.

# 656
Има и нещо положително все пак в ситуацията. Аз съм на мнение, че децата, на които им се получават по-лесно нещата в началния курс, ако не им се поставят по-високи изисквания и не се поставят в среда, която да ги стимулира, се отпускат и реално в прогимназиалния курс може да се окаже, че не са подготвени за темпото и изостават. Имам доста познати, които си избират началните учители по това да са милички и да не стресират децата. А, и да пишат само отлични оценки, по възможност. Имаме една такава паралелка във випуска - най-желана, с най-много деца, с най-висок успех. Да, ама на състезания и на НВО се оказва не точно така. Като съм гледала учителката им как ги дундурка и им говори - като в детската градина са, а родителите са изключително доволни от нея. И съм сигурна, че на тези деца ще им е много трудно после. Рязко ще трябва да прескочат от детската градина направо в прогимназията.
А деца като твоето са свикнали да полагат усилия и да постигат всичко с труд, което е много ценно умение. Въпреки затрудненията си, може да се окаже, че в един момент ще се изравни с тези, които в началото са се справяли добре. Дислексията и дискалкулията ѝ на някакъв етап няма да ѝ пречат толкова много, след като сте се справили и е овладяла основите, което е най-трудното според мен. Сигурна съм, че ще намери своето си нещо, в което ще се справя по-добре и ще се чувства щастлива. Може да е рисуването, но може и нещо друго да е, и вярвам, че след като е упорита и следва целите си, и с твоята подкрепа, разбира се, хубавите неща, които ще ѝ се случват, тепърва предстоят Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 12:21 от Lúthien

# 657
При нас бях обявили 48 свободни места, а приетите деца са 52. Когото има деца с еднакви точки на изпита се приемат и двете, трите и т.н. Така, че изчакай резулатаите не всичко е загубено все още.

# 658
Пък и в крайна сметка рисуването е толкова индивидуално и се оценява субективно, че нищо изобщо не е ясно....

# 659
Нищо фатално няма, разбира се. Ще е разочарована за известно време, ще е демотивират за уроците, после ще продължим.
Дислексия+дискалкулия, за съжаление е лоша комбинация. Живее се с това, но цял живот по-трудно да схващаш, по-трудно да се изразяваш си е потискащо.

Общи условия

Активация на акаунт