COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 095
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 205
Вие precious ще сте от онези страни, които ще се справят и излязат от втората вълна най-бързо. Не загубихте време с въвеждането на много и по етапни мерки, а се затворихте почти своевременно, като по този начин първо спечелихте време за здравната ви система, и второ не позволихте на вируса да се разпростре допълнително. Мисля, че трябва да сте доволни от хората, които ви управляват.
Мисля, че все още е рано да се поздравяваме, но определено не вървим към катастрофа. Ето данните от последните 9 дни, откогато започна локдауна.

22.10-нови-1066,смъртни-3, хосп.-313, интензивни-37
23.10-нови-777, смъртни-7, хосп.-319, интензивни-37
24.10-нови-859, смъртни-4, хосп.-315, интензивни-37
25.10-нови-1026,смъртни-0, хосп.-344, интензивни-39
26.10-нови-939, смъртни-3, хосп.-341, интензивни-38
27.10-нови-720, смъртни-5, хосп.-341, интензивни-38
28.10-нови-675, смъртни-6, хосп.-328, интензивни-41
29.10-нови-866, смъртни-6, хосп.-328, интензивни-43
30.10-нови-772  смъртни-6, хосп.-325, интензивни-42

Население малко под 5 млн, 13 000- 15 000 теста дневно.

Последна редакция: сб, 31 окт 2020, 00:51 от precious*

# 14 206
В Ирландия сте много добре даже, поздравления.

# 14 207
Ясна работата - за чий са и на Швеция болници - само разход. Икономическата математика приема само приход. Ама и ние с нашите 350 болници ще се налекуваме, ако, ама сами. Нали цифрите го казват? А пред цифрите и числата мълчат.

Швеция залага на профилактиката и превенцията, защото излиза много по-евтино от хоспитализацията и лечението.  В България е обратното - на първо място е в ЕС по брой хоспитализации на 1000 души (превишение с около 50% от средния брой в ЕС), а превенцията и профилактиката никаква я няма.

Швеция (10 млн. население и 90 болници) - брой починали на година 90 000 (за последните 5 години)

България (7 млн. население и 350 болници) - брой починали на година 108 000 (за последните 5 години)

В Швеция всички са здравноосигурени, дори безработните, които не плащат никакви вноски и всички имат еднакви здравноосигурителни права. Здравеопазването е безплатно за всички, работещите плащат и за неработещите.

# 14 208
В Швеция залагат на превенцията, но пропуснаха превенцията от ковид и много хора умряха, някои от тях без да получат лечение, дори медицински преглед. С това не нарочвам специално Швеция, критикувам всяка държава, която го допусна.

Иначе BNO съобщават, че Бо Джо обмислял национален локдаун за Великобритания и в понеделник щял да съобщи новите мерки.

BNO също така припомнят, че преди месец Ангела Меркел е казала, че Германия може да достигне 19 хиляди случая на ден до коледа. Този праг е достигнат днес, два месеца по-рано.

Последна редакция: сб, 31 окт 2020, 00:57 от LillyM

# 14 209
По гръцката имаше интервю преди няколко дена, със завежфаща на Ковид отделение. Питаха я за високата бройка заразени медици. Каза че те ежедневно се сблъскват с висок вирусен товар и това е причината. Заразени има и ще продължават да се заразяват медици, бяха думите ѝ.
Другото което каза е че заради непрекъснатия досег с вируса при някой медици се откриват антитела,  без да са боледували от вируса.
Лекарите апелират че няма да се справят с 2000 случая на ден. Ще има недостиг на персонал и апаратура. Confused
За сега случаите са предимно сред младите и смъртността е сравнително ниска.

# 14 210
Цитат
Иначе BNO съобщават, че Бо Джо обмислял национален локдаун за Великобритания и в понеделник щял да съобщи новите мерк
Няма друг начин, според мен и ние няма също да избегнем националният локдаун и затваряне на всичко без аптеки и хранителни магазини. Общо взето вируса в момента разказва играта на цяла Европа. Ирландия взеха обаче по рано мерки, и в момента са една от малкото страни в които вируса е в отстъпление. Другата за която се сещам е Чехия за които четох че мерките взети там са започнали да дават резултати и също вируса е почнал да се свива. Но чехите за разлика от Ирландия стигнаха до пълна катастрофа, недостиг на респиратори, нужда от помощ от Нато и изобщо за разлика от Ирландия много късно решиха да натиснат спирачката, и не можаха да спрат навреме преди да се ударят в стената. Ирландия по рано е натиснаха и са с по меки мерки от чехите, които са със най строгите.

# 14 211
За София-след положителен тест лабораторията дава данни в РЗИ, от там се информира ЛЛ ( мисля, че и полицията заради карантината). ЛЛ звъни на пациента си да пита за контактни лица. РЗИ праща смс на докладваните с положителен тест, след няколко дни е звъняла на едната ми близка дали си спазва карантината. Никой не е идвал да я проверява. В сряда й изтича. Тя как брои, не знам, но е решила от понеделник да е на работа.
Болничният доколкото разбрах го пращат от РЗИ към ЛЛ.
Не личният лекар звъни да пита за контактните, а от РЗИ правят проучването. Те подават след това автоматично на ЛЛ заболелият и карантинираните. ЛЛ издава болничния въз основа на тези подадени от РЗО данни.  Не може сам да реши на кого да издава болничен с такава диагноза. РЗО не издават болнични.
Ако позитивният не даде данни на контактните си, те не могат да ползват болничен от ЛЛ за карантина от 10 дена.

# 14 212
Цитат
Иначе BNO съобщават, че Бо Джо обмислял национален локдаун за Великобритания и в понеделник щял да съобщи новите мерк
Няма друг начин, според мен и ние няма също да избегнем националният локдаун и затваряне на всичко без аптеки и хранителни магазини. Общо взето вируса в момента разказва играта на цяла Европа. Ирландия взеха обаче по рано мерки, и в момента са една от малкото страни в които вируса е в отстъпление. Другата за която се сещам е Чехия за които четох че мерките взети там са започнали да дават резултати и също вируса е почнал да се свива. Но чехите за разлика от Ирландия стигнаха до пълна катастрофа, недостиг на респиратори, нужда от помощ от Нато и изобщо за разлика от Ирландия много късно решиха да натиснат спирачката, и не можаха да спрат навреме преди да се ударят в стената. Ирландия по рано е натиснаха и са с по меки мерки от чехите, които са със най строгите.
Ирландия си научи урока от пролетта, когато забавяйки се със затварянето изтърва положението и много хора измряха.

# 14 213
За София-след положителен тест лабораторията дава данни в РЗИ, от там се информира ЛЛ ( мисля, че и полицията заради карантината). ЛЛ звъни на пациента си да пита за контактни лица. РЗИ праща смс на докладваните с положителен тест, след няколко дни е звъняла на едната ми близка дали си спазва карантината. Никой не е идвал да я проверява. В сряда й изтича. Тя как брои, не знам, но е решила от понеделник да е на работа.
Болничният доколкото разбрах го пращат от РЗИ към ЛЛ.
Не личният лекар звъни да пита за контактните, а от РЗИ правят проучването. Те подават след това автоматично на ЛЛ заболелият и карантинираните. ЛЛ издава болничния въз основа на тези подадени от РЗО данни.  Не може сам да реши на кого да издава болничен с такава диагноза. РЗО не издават болнични.
Ако позитивният не даде данни на контактните си, те не могат да ползват болничен от ЛЛ за карантина от 10 дена.
Това, което съм написала се отнася за мои многооо близки хора. Писала съм в темата. И точно личната им лекарка звъня ( те са майка и дъщеря, тя е ЛЛ и на двете), тя ги пита за контактите. Много ясно, че контактните не могат да ползват болничен, ако не са подадени. Те ги молиха да не ги подават. Нито РЗИ ще им плати теста, нито работодателят ще им е щастлив. А болни колеги имат и двете. От едно огнище във фирмата на дъщерята тръгна тестването, после симптомите. После Що се разпространявява вируса.
ЛЛ чака от РЗИ за болничния.
Просто РЗИ в момента са натоварени, затова и търсят доброволци.
 Пиша за София.

# 14 214
  • София
Хич не си представям това да продължи да работи при такъв бум на новозаразени. А и за какво помага? Хората се заразяват преди РЗИ да ги отчете. А да разбирам ли, че се укриват преднамерено контактни?

# 14 215
И днес пак нагоре като брой. Забелязвам, че това с воя на линейки не е било единичен случай и нещо случайно в София. И днес пак си ги чувам докато бях навън за два, три часа. Отделно и двама познати положителни разбах днес. Или по-скоро един положителен, а другия все още без тест. Личната му казала, че симптомите му приличат на ковид. Наложило му се е да отиде до Инфекциозната болница в Пловдив. Имало около десетина души за преглед и тест, но лекарят, който бил на смяна, освен за чакащите, се грижел и за болните в отделението. Моят познат издържал два часа да чака си тръгнал накрая. Не се и чувствал достатъчно добре, за да чака още.  Едно момиче било дошло в 13.00 и към 17.00 ч. Успяло да влезе . И това, ако не е разнебитена здравна система.

Последна редакция: сб, 31 окт 2020, 09:43 от daisy12

# 14 216
Хич не си представям това да продължи да работи при такъв бум на новозаразени. А и за какво помага? Хората се заразяват преди РЗИ да ги отчете. А да разбирам ли, че се укриват преднамерено контактни?
Явно не работи, както трябва, проверки няма, контрол за маски няма ( от лично наблюдние в метрото).
Даже пътувах в съседство с  младеж около 20- 25г. сложил маската на брадата и кашлящ си към хората във влакчето. И ? А заразените са с доста контакти , особено работещите. РЗИ даже и болните не ги е проверила, пък контакти да преследва?!
  Не се съобщават всички контактни, едва ли е преднамерено, защото нито РЗИ ще тества контактните, те ще си стоят вкъщи по 10 дни без работа, а техните семейства?
Тогава наистина ще затворим, но без успех в борбата с вируса. Докато се въвеждат смешни мерки (23.30 часа за затваряне на заведение) , контрол почти липсва, не се проследяват и не се тестват контактните, няма да ограничим вируса.

Последна редакция: сб, 31 окт 2020, 08:21 от CasaDelSol

# 14 217
Но чехите за разлика от Ирландия стигнаха до пълна катастрофа, недостиг на респиратори, нужда от помощ от Нато и изобщо за разлика от Ирландия много късно решиха да натиснат спирачката, и не можаха да спрат навреме преди да се ударят в стената. Ирландия по рано е натиснаха и са с по меки мерки от чехите, които са със най строгите.
У нас мисля има шанс да стане доста по-зле от Чехия поради пълното безхаберие на управниците. Не искат да затварят, пазарят се с ресторантьори и какви ли още не безумия, които в други държави с по-малко случаи от нас въобще не се обсъждат а се бият кепенците. У нас явно се разчита на някакъв тип "затегнат шведски модел" от началото на кризата, но с явен дефицит на капацитет да се изпълни.

# 14 218
# 14 219
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Тестът ми е отрицателен 🥳

Разочарова ли се или се успокои?

Що за въпрос?

Общи условия

Активация на акаунт