COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 002 038
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 15 525
Най-леко около мен го изкара човек със затлъстяване - с ден висока t, прекаран в сън и пушка от следващия ден. А две слаби приятелки - едната е вече седмица като премазана, другата - след 10 дни да кажем е добре, но далече от възстановила сили.

От лятото се знае, че децата изобщо не фигурират в схемата на лечение и при симптоми ЛЛ дава наръч с направления ама къде да ги носиш е мистерия. Края на юли сама стигнах до този извод, като гледам близо 4 месеца по-късно няма развитие.

# 15 526
LillyM,
Колко време според теб Чехия трябва да са затворени за да не тръгнат пак нагоре, аз си мисля, че до към, април, май месец.
Половин година.
А нашето жалко спадане и плато на 5-10 починали дневно от теб се представяше като провал. Друго си е чехите да паднат от 250 на 150 починали дневно нали...
Преди време ти го писах и сега пак ще ти го напиша.
Чак след пандемията може да си говорим, кой как се е справил.
Чехите лятото празнуваха края на пандемията и си затваряха границите за българи, защото имахме по 200 случая дневно, те със затворени за нас граници стигнаха до 15 хиляди дневно.

Ние в момента вървим по стъпките на Чехия, в случай, че не си забелязал, но явно не си щом сравняваш Чехия сега с нашето лято. Затова вместо да питаш след колко време чехите ще смъкнат тяхната крива, по-добре кажи след колко време ние ще смъкнем нашата. Щото не знам дали си даваш сметка, но с молитви, добри пожелания и сълзи по телевизията работата няма да стане. И да, това в България е абсолютен провал, бих казала дори криминален провал и това, че някой друг също се е провалил, не го прави по-малко такъв.

# 15 527
Имаше някаква статия, че ковид може да отключи диабет. Сред познатите ми имам засега само един, който не е имал преди това подобен проблем, но в началото на заболяването вдигна доста захарта. Ще видим след време дали ще се оправи.

# 15 528
Все пак пълните, не се хвърляйте да отслабвате ударно точно сега, да не падне имунитета и да стане по-зле. Умерено всичко!

# 15 529
Да, голяма драма с тези затворници... Така се преекспонират мерките, че няма на къде повече...

Нито им е животоспасяващо кака им Софи да им пее на ушенце, нито ѝ трябва финансово на нея да пее и да пръска бацили.

Безумно.

И ББ с това си изказване, че нямало страшно, да не се притесняваме от кризата, имали сме ИТ сектор.
Да се стягат, защото явно цялата държава ще лежи на тяхната работа догодина.

# 15 530
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Тесла, хем от началото я следиш пандемията, хем още мислиш, че има някакъв план. Сигурно се дължи на младостта (казвам го с изключително много симпатия!).
Единственото нещо, което в момента води до някаква промяна, са медиите. Не мога да повярвам, че го казвам, но е факт, че в момента те са двигателите на всички промени и решения.
Нека продължават с репортажите от болници, линейки и истории от първо лице. Само това подбужда някакво действие.

Колкото пушачите се отказаха от цигарите заради картинките на кутиите....

Кауза пердута. Даже май има хора, които още повече се озлобяват и насъскват. Гледам в OffNews коментарите под материала на Искра Ангелов - потресаваща работа...
Говорих преди малко с шефа на Старозагорската болница, та не се въздържах да го поразпитам. Той е с ужасно черно чувство за хумор и е истинско изпитание понякога, в момента е направо труден за общуване. Има надежда за детето да прескочи трапа, но близките два-три дена ще са критични.
Иначе в интензивното легла няма, в отделението - също. Чудят се коя част от болницата да отделят - сградата е голяма, но инфекционисти няма. Частните болници в града си пипат ушите...

# 15 531
  • София
Това е случай от миналата седмица във Варна, но сега излиза наяве.
Пациент с Covid е починал, докато чака в линейката пред болница във Варна
Пациент с Covid стои пред инфекции, не мога да кажа колко точно време, за да бъде приет, получава дихателна недостатъчност, колегата вика втори наш екип, реанимационен, но за съжаление пациентът почина", разказа Здравков.
Неколкочасовото чакане на линейки пред болница очевидно се случва често през последните дни във Варна. Според Здравков само в понеделник две коли на спешната помощ са чакали четири часа пред инфекциозната клиника, защото имало струпване. Според спешния медик в болницата има само един инфекционист, който разпределя случаите за хоспитализация. ... "Грубо казано, 70-80% от екипите ни са пред инфекциозно отделение и чакат разпределение на пациентите", обясни Здравков. На всичкото отгоре чакането в много случаи е безсмислено. Според зам.-шефа на Спешната помощ в неделя до болници във Варна са били откарани 15 души. Приети са само двама.
Болниците с реанимационни отделения във Варна отказват да приемат пациенти в тежко състояние, защото имат температура, каза още Здравков. Вместо това от лечебните заведения настоявали преглед да направи първо инфекционист. Дори заболяване, което ние навремето го водехме ОВИ (остра вирусна инфекция), пиелонефрит (инфекция на бъбреците) или гастродуоденит (стомашна инфекция) сега се оказва, че дори да си в тежко състояния, ако имаш 37.3, а това е според мен в рамките на допуска на електронните термометри, но при 0.3 градуса отгоре пациенти в тежко състояние не биват приети в спешни отделения", разказа Здравков.

Неразборията е пълна, а още е едва началото на ноември...

# 15 532
За частните болници...нека сме честни. Те също нямат хора. Колко частни болници с инфекционисти има? Със системи за кислород? С реанимация?
И преди като се закучат нещата, мятаха болния към голяма държавна болница.
Отделно...знаете, един лекар работи в няколко болници...извън пандемията. Сега...няма как реално да покрие легла в няколкото болници.
Частните могат да бъдат накарани да поемат може би леки случаи и долекуване. Лично мнение. Тоест пак трябва да се помисли. А не така...процент легла и готово. Това не е решение Sad

# 15 533
Не беше ли шефа на старозагорската болница вчера в новините? Който обясняваше, че имали един пациент в интензивно с Ковид? Може и да бъркам, аз рядко се добирам до тв новини, та ми направи впечатление.

# 15 534
Детето най-вероятно си е било с диабет, без да знае.
А той е много рисков фактор за тежки усложнения на КОВИД.
Дано се овладее състоянието!

# 15 535
LillyM,
Дори не си ми прочела коментара правилно.
Не съм те питал кога чехите ще смъкнат тяхната крива, а те попитах, до кога ще трябва да седят затворени, за да не тръгнат пак нагоре.
Когато чехите затвориха, бяха решили строгите забрани да важат до 3 ноември.
Тоест до днес.
Ако освободят мерките не на 4 ноември, а на 4 декември пак ще тръгнат нагоре.
Аз предлагам, да бъдем разумни хора.
Не се е налагало да ми забраняват да пуша и да се друсам, за да го осъзная и да не го правя.
Мутафчийски два месеца всеки ден повтаряше едно и също, как пък не им влезе в главите на българите и да пробват, да си мият ръцете често, да спазват дистанция и да носят маски винаги когато са с някой друг.
Преди един месец, като писах, че е хубаво да няма и семейни сбирки с децата ученици в къщи и дълги вечери, щяхте да ме изядете тук.
Който го е разбрал, разбрал.
Държавата не може да ни забрани и да не се виждаме с баби, дядовци, роднини и да си намираме поводи за постоянни сбирки и празненства.
Ще затворят кръчмите и ще ги вкарат в болницата и там ще друсат кючеци.
Да не говорим как ни четоха конско европейците , че сме си позволили да затваряме махалите март месец.

# 15 536
  • София
Не беше ли шефа на старозагорската болница вчера в новините? Който обясняваше, че имали един пациент в интензивно с Ковид? Може и да бъркам, аз рядко се добирам до тв новини, та ми направи впечатление.

Едва ли е бил той. В Стара Загора и областта заразата пълзи много в едни определени квартали, където положението е неконтролируемо. Още лятото имаше проблем с леглата в болницата, в момента се съмнявам да са по-добре или д-р Йовчев да лъже...

# 15 537
Мерките се освобождават спрямо това каква е моментната ситуацията, а не по някакъв предварителен план-график. Мерките също така е редно да се отпуснат, когато нивата се снижат достатъчно, така че да може да се осъществява контрол с по-леки мерки. Ако чехите отпуснат всичко сега, може да не започнат да катерят след месец, а да започнат да катерят сега. Когато имаш много високи нива на разпространение, само с миене на ръце няма да стане работата.
Индивидуално всеки човек допринася за развитието на епидемията и всеки човек е редно да спазва мерките. Но нито един отделен човек не е в състояние да въведе мерки като: тестване, проследяване, карантиниране, контрол на границите и т.н. мерки, които би трябвало да ги упражнява държавата. Това, че народа в България е разхайтен, не означава, че държавата си е свършила работата, нито пък обратното.

В България лятното "умно" беснеене на вируса направи така, че в момента почти всички области са в червено, някои вече в тъмно виолетово, а не само по няколко области както беше в Западна Европа през март.

# 15 538
LillyM,
Какво ще кажеш за мерките на шведите. Не нашите , а на шведите, дето го карат само на препоръки. Дори когато бяха най засегнатите, не се отклониха от пътя си и сега са от най добрите.
Какво отпускат и разпускат, че се справят. Просто мнозинството от тях могат да мислят, а не да чакат заповеди или да ги зазиждат в къщите им и да ги пускат само със смс.
Ако не се лъжа пак ти , тогава предвиждаше апокалипсис за тях.
В Беларус всеки ден стотици хиляди ходят на протести, въпреки забраните да го правят и те не са изчезнали и даже имат доста добри показатели

# 15 539
Какво ще кажеш за мерките на шведите. Не нашите , а на шведите, дето го карат само на препоръки. Дори когато бяха най засегнатите, не се отклониха от пътя си и сега са от най добрите.
Какво отпускат и разпускат, че се справят. Просто мнозинството от тях могат да мислят, а не да чакат заповеди или да ги зазиждат в къщите им и да ги пускат само със смс.
Много е просто. Имат доверие в управлението. Живеят добре и спокойно.

Общи условия

Активация на акаунт