COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 002 019
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 15 510
https://m.struma.com/obshtestvo/d-r-v-moncheva-rzi-blagoevgrad-n … ravleniya_171039/
За Благоевградска област. Преди около 2 седмици правеха по 100-120 теста, държавни. Хубаво е, че са ги увеличили. Как ли е по други област?

# 15 511
Здравейте ,преди 1 седмица се разболях, първо започна с хрема след това втрисане и така 2 3 дена подред дигам около 37.5 - 38 градуса ,не повече ,нямам зачервено гърло само това са оплаквнията. На 3 ден започна силна болка в главата,такава,че не можех да спя и да се наведа,каквито и движения да правя ,както и парене в носа, започна и лека кашлица.и също така нямам мирис,  ,но вкус си имам. Отидох на личния си лекар, казах какви са ми симптомите ,без да ме преглежда поради вируса и установи, че е синузит и затова дигам температура и ми изписа антибиотик Амоксиклав и Ибупром синус. От вчера започнах да го пия , а днес ми е 6 ден от както съм болна, но кашлицата ми продължава и това ме притеснява, моля някой да сподели как протича синузита,защото за първи път боледувам толкова и се съмнявам да не корона вирус и че това не е правилното лечение, а съм от малък град и тук не правят тестове за ковид
Трудно е да се каже дали е Ковид. Според мен по скоро не е. Силното главоболие, температурата и кашлицата са симптоми на вируса, но и на още един куп неща. Симптоми като загуба на вкус и обоняние които са рядко срещани са гаранция че е Ковид. При теб не е така. В темата миналата седмица писа някой който имаше болно гърло, болки в очите и температура (също симптоми на вируса), при него бях по убеден че е по вероятно да е Ковид отколкото да не е, заради болките в очите, но той си направи тест който се оказа отрицателен. При Ковид-кашлицата се говори за така наречените пристъпи, при които в кратки периоди от време, 20, 30 минути има интензивна кашлица, после затишие и така. Но от време на време да кашляш не е повод за притеснение. Вероятно се дължи на сополи а чрез кашлянето организма почиства горните дихателни пътища.

Загубата на мирис при теб може и да е заради синузита. Все пак за всеки случай ако се притесняваш че при теб се развива Ковид а не го лекуваш, бих ти препоръчал да взимаш Цинк, Селен и витамин Д, но при положение че ако се комбинират с лекарствата няма да има зловредни ефекти. Виж в листовките им какво пише.

Защо въобще давате здравни съвети, г-н Тесла, това не е редно. Току виж някой се вързал. За добро лечение на хора се учи поне 10 години, не става с екселска таблица - това е симптом, това не е, това може да е, ама може и да не е .....

# 15 512
Не съм ти давала за пример Франция, казах че тогава вълната не беше на нивото на първата, чак сега започнаха да се доближават. При първата вълна тестването беше много по-малко.

Нашето "пречупване на кривата" е сигурно най-жалкото в света, някакво леко намаление след като се изпразни София, последвано от дълго плато на високи стойности и после нов скок, но всеки път от по-висока база, което е нормално, защото реално няма управление на кризата.

Последна редакция: вт, 03 ное 2020, 16:02 от LillyM

# 15 513
Скрит текст:
Момичето е родилка. Не съм сигурна дали е предприето раждане поради влошаване на състоянието. Роднина е на моя съсед. Бебето било добре и нямало ковид.

За какво става въпрос тук?

Става въпрос за починалото 21г момиче от Разград.

# 15 514
Коментирахте ли случая с дете на 10 години, с новооткрит диабет, в кома?
Значи и деца могат да се усложнят, за съжаление...
А като гледам колко затлъстели деца има, лоша работа.

# 15 515
LillyM,
Колко време според теб Чехия трябва да са затворени за да не тръгнат пак нагоре, аз си мисля, че до към, април, май месец.
Половин година.
А нашето жалко спадане и плато на 5-10 починали дневно от теб се представяше като провал. Друго си е чехите да паднат от 250 на 150 починали дневно нали...
Преди време ти го писах и сега пак ще ти го напиша.
Чак след пандемията може да си говорим, кой как се е справил.
Чехите лятото празнуваха края на пандемията и си затваряха границите за българи, защото имахме по 200 случая дневно, те със затворени за нас граници стигнаха до 15 хиляди дневно.

# 15 516
Ама никакви проверки ли не се осъществяват в България? Непонятно ми е. В Нидерландия също някои заведения (не, ресторанти) се опитаха да са тарикати. В началото (март, април) първо ги предупреждаваха и на втория път го глобяваха и затваряха. Сега направо глоби, ако правят нещо тайно. И скоро не съм чувала в новините да намерят провинени. Онзи ден имаше много хубав репортаж за собственик на едно заведение, който преди да затворят заредил много литри с някаква специална бира. И сега измислил да създаде верига и я продава онлайн. Отиваш и си я взимаш с час. Даже неговите запаси свършили, та почнал и на колегите да продава. Винаги съм се възхищавала на нидерландците колко изобретателни са. Това и ги спасява в момента в много отношения за бизнесите им.
Разликата е, че в България заведенията не са затворени, а и няма ограничения за хора на едно място. Никой не прави нищо незаконно, че да го проверяват, глобяват, затварят....
Мерките са различни.

# 15 517
  • София
Чехия от 3 седмици е със строги мерки, затворени училища, барове, ресторанти, театри, кина, фитнеси... пък днес пак отчита около 10 хиляди заразени и 225 починали от вируса.

Италия бяха над два месеца в тежък локдаун, докато навлязат в плато и после кривата да започне да пада. Затова казвам, че и сега да ни затворят, ама наистина, до февруари-март не ни мърда. А пък те нямало и да затварят, животът трябвало да продължи. Ама чий живот...нали.

# 15 518
Да мислим, ама май не го правим бързо. След толкова време още се размятаме с хартиени документи. Още трябва да си вземем болничния на хартия и да го носим на работа, да подпишем! лично! донесените! на крака! документи от РЗИ при доказано болни!!! За всяко нещо трябва да се ходи на място, на повечето места лично. Почти година - защо нямаме електронно обслужване? Смяна на книжки, смяна на паспорти...
Няма аптека, в която да не трябва да се напъхаш - защо не направят по едно прозорче и да не се омесваме вътре?! В магазините също - да, приятно е да се разхождаш между стелажите, да опипваш, четеш етикетите, разглеждаш... Ама сега не бива да се прави.
Да наблегнат поне в големите градове на онлайн търговията и доставките. Пак не е напълно безопасно, но все пак намалява донякъде струпвания.
Нищо не се контролира с мисъл занапред. Някакво тичане на уплашени болни и карантинирани, които не знаят какво правят и как да намерят помощ.
Любимите ми мерки - още коли ще пренасят болните в болниците. Ами супер!!! Така, освен линейките, пред болниците ще има и микробуси. Скоро и трактори, велосипеди, хеликоптери.
Ще кажеш, че проблема е в транспорта до болницата. А не че в тази болница няма легла. Ама слагаме още легла, легла бол, в мазите също са сложили. Обаче сега пък няма достатъчно персонал, който да мине визитация. Няма проблем - ето - урологът, ушният и кожният - довчера работили в техните си отделения, а днес - на борба с вирус. Който не иска - ще го накажем. Болниците нямат места? - проверка и наказание. Ще я докараме до момент, в който всеки, с походно и лично легло ще се дотътря до болницата и ще заема свободните места в двора и`, очаквайки лекарите да оздравеят, че да минат да преглеждат.
Все едно всички до един в тази страна са били слепи и не са знаели какво ни очаква. Молбите на лекарите - тях пък кой ги слуша...
И затова, за да намалим загубите - рибен, бирен, морски фест - ето, нищо не стана, всичко е наред. Няма да има загуби, е , може да има, ама не финансови?!

Лесно се чупят невисоките криви, които имахме, но с наслада и картофки пречупихме. За да се пречупят кривите ще трябва да изчакаме месеци тези, дето вчера и днес се заразяват да преминат през болестта. А те са хиляди. Погледнете в другата тема - всеки със симптоми, на повечето изобщо не им препоръчват тест, за да не би да "вържат" здравите и прави контактни да са невинни "затворници", да не би да не разнесат стабилно вируса. Повечето заразени споделят, че първо са почнали децата им. Ама ние държим на образованието и училищата няма да се затварят. Не. Учителите ще понамалеят, ама колко ще понамалеят.

Приеха близка вчера в болница след еднодневно чакане по коридорите, докато припадне. Все пак е в току-що открито отделение с лекуващ хирург и сестра от патологична бременност. Малко под 60 души приети за ден с нея. Близките на всички са чакали отвън, но споделяйки премеждията си, повечето пристигнали с такси... На някои от лабораторията казали да минат да вземат резултатите и неднага да ги занесат на лекуващия лекар. Нищо, че той ги получава автоматично, ако са положителни. И едно такова подтичване и прескачане на заразени/контактни/нищо неподозиращи...

# 15 519
https://www.msn.com/nl-be/nieuws/nationaal/zo-ziet-de-gemiddelde … d7V?ocid=msedgdhp

Ето как изглежда средният пациент с корона: възрастта и теглото определят престоя в болницата

Понастоящем близо 7000 болнични пациенти вземат корона легло. Но кой точно стои зад цифрите? Оказва се човек на 70 години, висок 1.80м и тежащ 100 килограма. Средният пациент с корона също има основно заболяване, но всеки трети е напълно здрав. Вирусологът Стивън Ван Гухт и различни лекари са казали това в Het Laatste Nieuws.

Всичко е задействано в белгийските болници, където нашият медицински персонал прави всичко възможно, за да осигури възможно най-добрата грижа за 6823 пациенти с Covid-19. Първо добрата новина: от пациентите, които попадат в болница, по-малко попадат в реанимация. Обаче тези, които са в реанимация, все още имат 33% шанс да умрат.

Продължителността на средния прием в болница също е намаляла през втората вълна. Средният корона пациент на втората вълна все още прилича на този на първата вълна: стар, мъж и затлъстял.

Възраст и пол
„В първата вълна средната възраст беше 71 години, сега се върнахме около 70 години“, казва вирусологът Стивън Ван Гухт от Sciensano пред HLN. Филип Девос, ръководител на интензивно лечение в CHC, болница в тежко засегнатата провинция Лиеж, също вижда все повече и повече възрастни пациенти, пристигащи за разлика от преди две седмици.

Вече знаехме, че вирусът дискриминира по пол и това не се е променило и през втората вълна. Мъжете не се заразяват по-често, но се разболяват по-сериозно. Вече е открито, че мъжете имат по-високи нива на ензима ACE2, който помага на корона вируса да зарази клетките в кръвта им. Но мъжете също са по-склонни да имат затлъстяване, имат високо кръвно налягане и други основни състояния/заболявания.

Затлъстяване
„Повечето пациенти, приети в интензивно лечение, все още са мъже с BMI над 31“, казва Сабет Де Вале, ръководител на интензивна медицина в UZ Brussel. Като мъж на 1,80 метра имате BMI от 31, ако тежите малко над 100 килограма. От BMI от 30 вие сте затлъстели, като 16% от белгийците.

„За съжаление има много белгийци над 50 с наднормено тегло“, казва Филип Девос. "Средно повечето пациенти имат основно заболяване, като затлъстяване, повишено кръвно налягане и от време на време проблеми с диабета."

„Но все пак”, подчертава Девос, „ - всеки трети пациент няма медицинска история. До приемането те бяха в перфектно здраве и здравословно тегло. Като цяло в случая става въпрос за хора над 65-годишна възраст. "

„Маските осигуряват по-малко сериозни заболявания“
Където втората вълна е по-добра в сравнение с първата вълна е, че въпреки по-високия брой хоспотализации, по-малко хора попадат в реанимация. Според Стивън Ван Гухт това е така, защото болниците са въвели междинен отдел: отдел за средни грижи. „Там пациентите получават кислород, без да се налага да ги интубират. По този начин спестявате капацитет за интензивно лечение ”, казва той.

Но Филип Девос има различно обяснение. „Подозирам, че обяснението се крие във факта, че всички ние започнахме да носим маски и това не пропуска своя ефект. Внимавайте: дори да носите маска, можете да се заразите, но с много малка доза от вируса. В такъв случай има голяма вероятност да се разболеете много по-малко.“

Противовъзпалителният дексаметазон dexamethasone  също действа. „Това не е чудотворно решение, но много пациенти се подобряват бързо, когато прилагаме този кортикостероид“, казва Девос. В резултат на това средната хоспитализация сега продължава около шест дни, в сравнение с десет дни през пролетта. „Но за пациенти, при които дексаметазон не действа - виждаме малка разлика. След това бързо те са на хоспитализация от поне две до три седмици. "

# 15 520
Здравейте ,преди 1 седмица се разболях, първо започна с хрема след това втрисане и така 2 3 дена подред дигам около 37.5 - 38 градуса ,не повече ,нямам зачервено гърло само това са оплаквнията. На 3 ден започна силна болка в главата,такава,че не можех да спя и да се наведа,каквито и движения да правя ,както и парене в носа, започна и лека кашлица.и също така нямам мирис,  ,но вкус си имам. Отидох на личния си лекар, казах какви са ми симптомите ,без да ме преглежда поради вируса и установи, че е синузит и затова дигам температура и ми изписа антибиотик Амоксиклав и Ибупром синус. От вчера започнах да го пия , а днес ми е 6 ден от както съм болна, но кашлицата ми продължава и това ме притеснява, моля някой да сподели как протича синузита,защото за първи път боледувам толкова и се съмнявам да не корона вирус и че това не е правилното лечение, а съм от малък град и тук не правят тестове за ковид
Трудно е да се каже дали е Ковид. Според мен по скоро не е. Силното главоболие, температурата и кашлицата са симптоми на вируса, но и на още един куп неща. Симптоми като загуба на вкус и обоняние които са рядко срещани са гаранция че е Ковид. При теб не е така. В темата миналата седмица писа някой който имаше болно гърло, болки в очите и температура (също симптоми на вируса), при него бях по убеден че е по вероятно да е Ковид отколкото да не е, заради болките в очите, но той си направи тест който се оказа отрицателен. При Ковид-кашлицата се говори за така наречените пристъпи, при които в кратки периоди от време, 20, 30 минути има интензивна кашлица, после затишие и така. Но от време на време да кашляш не е повод за притеснение. Вероятно се дължи на сополи а чрез кашлянето организма почиства горните дихателни пътища.

Загубата на мирис при теб може и да е заради синузита. Все пак за всеки случай ако се притесняваш че при теб се развива Ковид а не го лекуваш, бих ти препоръчал да взимаш Цинк, Селен и витамин Д, но при положение че ако се комбинират с лекарствата няма да има зловредни ефекти. Виж в листовките им какво пише.

Защо въобще давате здравни съвети, г-н Тесла, това не е редно. Току виж някой се вързал. За добро лечение на хора се учи поне 10 години, не става с екселска таблица - това е симптом, това не е, това може да е, ама може и да не е .....
Не мисля че това че съм и казал на потребителката какво да взима ако се притеснява че кара Ковид без да го лекува ще и навреди с нещо, може само да и помогне. Стига да чете листовките.
https://стопкоронавирус.рф/news/20201024-1315.html
Така че айде ако обичаш да не ми даваш наклон за какво да пиша в темата.

Последна редакция: вт, 03 ное 2020, 16:19 от Анонимен

# 15 521
  • София
LillyM,
Колко време според теб Чехия трябва да са затворени за да не тръгнат пак нагоре, аз си мисля, че до към, април, май месец.
Половин година.
А нашето жалко спадане и плато на 5-10 починали дневно от теб се представяше като провал. Друго си е чехите да паднат от 250 на 150 починали дневно нали...
Преди време ти го писах и сега пак ще ти го напиша.
Чак след пандемията може да си говорим, кой как се е справил.
Чехите лятото празнуваха края на пандемията и си затваряха границите за българи, защото имахме по 200 случая дневно, те със затворени за нас граници стигнаха до 15 хиляди дневно.
Франция е със сериозните мерки от седмица, очаквай кривата да им тръгне надолу след поне 2 седмици.
За Чехия - прогнозирам след 1 седмица до 10 дни.
Спомнете си март как вървяха кривите....

# 15 522
На телефона ми излезе тежка новина от Стара Загора за 10г дете с ковид, в изключително тежко състояние и в кома, като там пише новооткрит диабет. В случая как се разбира, че ковид е отключил диабет при детето и затова е в такова тежко състояние или по-скоро се разбира, че детето отскоро е с отключен диабет, който още не е под контрол и затова състоянието на детето е толкова тежко. Много се надявам да се пребори детенцето.

Моля някой запознат да обясни връзката между диабета и тежкото изкарване на ковид, защото от този случай не става ясно коя болест е основен фактор за тежкото състояние.

# 15 523
Скрит текст:
Тесла, хем от началото я следиш пандемията, хем още мислиш, че има някакъв план. Сигурно се дължи на младостта (казвам го с изключително много симпатия!).
Единственото нещо, което в момента води до някаква промяна, са медиите. Не мога да повярвам, че го казвам, но е факт, че в момента те са двигателите на всички промени и решения.
Нека продължават с репортажите от болници, линейки и истории от първо лице. Само това подбужда някакво действие.

Колкото пушачите се отказаха от цигарите заради картинките на кутиите....

# 15 524
Разказът на Мария Георгиева се е завъртял из новините, детенцето от Стара Загора също. Дано стигне и до МЗ, та маааалко да вземат да мислят. То друг начин явно няма. Те не успяват да догонят събитията, камо ли да ги изпреварят и управляват

Общи условия

Активация на акаунт