COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 001 926
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 15 495
Цитат
Не е ли по-логично да се опитаме да спрем заразата, вместо да насочваме усилията в доболничната и болничната грижа?
Трябва, но според мен чакат да минем нивото 3 000+, за да се приеме по лесно от о-вото ново затягане на мерките. Трябва да се затегнат мерките в ресторантите и заведенията които работят, защото това от кадрите от участието на Софи Маринова е абсолютно недопустимо в момент на пандемия. Мен ако ме питат трябва да последва затваряне на всички заведения и компенсация на работещите в тях до Април. Дростен вече директно казва че живота ще се нармализира едва тогава. Защото тогава свършва силният период на вируса, когато приключи есенният и зимният стил на живот. През пролетта и лятото тия кадри щяхме да ги гледаме на открито а не на закрито, което има огромно значение за разпространението на вируса.
Затварянето на заведенията няма да промени драстично случаите. Купоните в домашна среда ще си продължават. Малките деца продължават да разпространяват заразата в училищата и детските градини. Трябват и още мерки.  И то крути. За 2-3 седмици, колкото да натиснем кривата. После по Коледа и НГ може да се обединят още няколко дни, в които хората да си седят по къщите. Пък дано новата година ни донесе повечко здраве, късмет и ваксина.

# 15 496
  • София
Тесла, хем от началото я следиш пандемията, хем още мислиш, че има някакъв план. Сигурно се дължи на младостта (казвам го с изключително много симпатия!).
Единственото нещо, което в момента води до някаква промяна, са медиите. Не мога да повярвам, че го казвам, но е факт, че в момента те са двигателите на всички промени и решения. Нека продължават с репортажите от болници, линейки и истории от първо лице. Само това подбужда някакво действие.

# 15 497

Затварянето на заведенията няма да промени драстично случаите. Купоните в домашна среда ще си продължават.
Те затова май слагат вечерни часове. Вярно можеш да се събираш с комшиите си в блока, ама повечето приятелски групи май не са такива.
Вечерен час в България не мога да си представя обаче, не мисля че полицията има капацитета или решителността да наложи такова нещо.

# 15 498
За баба Пена и у нас бяха измислили вариант март месец. С рецептурната книжка отидох в аптеката, в която последно съм взимала лекарството, и 3 месеца подред си го получавах там, без ново писане в книжката. Разбира се, беше вариант за хората БЕЗ промяна в терапията, като мен и баба ми. Но това не е никак малък процент висящи при ЛЛ хора. Като бройка също.
Последния път като ходих при ЛЛ, я попитах няма ли пак да го направят, поне за още 3 месеца. Отговори, че не вярва. А за електронната рецепта се смя чак. Каза, че не вярва да я доживее.

Организациите на хората с ревматични заболявания и на хората с редки заболявания са изпратили до министерството искане да се въведе отново взимане на лекарства направо от аптеката, без рецепта от лекар.
Ще видим какво ще стане, аз следя инфото в групите и ще пиша, щом нещо се появи.

# 15 499
Ще ме извинявате, ама през април и май Дростен обясняваше, че то втора вълна можело и да няма, понеже вече знаем повече за вируса. После каза, че очаквал само огнища тук-таме, ама можело и да няма повече карантини. После каза, че той вирусът мутирал повече към хрема. После каза... сега пък април? Защо точно април - в Севера България и в София април често е мрачен, влажен, дъждовен и студен - идеално време за вируса...
Казва, че със сигурност до април, след това ще намалява до лятото.
Неговите прогнози преди това бяха, че есента зимата ще започнат поредица от редуване на локдауни и внимателно отпускане на мерките. Само, че на много не им се вярваше това.
Не казва нищо относно започването на ваксинация. ЕС се надяват в най-добрия случай да започне ваксинация на съответния персонал и рисковите групи през март и април.

# 15 500
  • София
Ето последното проучване на Галъп за нагласите в обществото:
- Мнозинство (50,6%), приема, че маските осигуряват добра защита. 45,7% са на обратното мнение.
- 42,5% от българите признават, че им е писнало от всякакви ограничения. Все пак, мнозинство от 54,8% не приемат подобна позиция.
- 44,5% от хората у нас смятат, че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса.
Инфо от тук - https://offnews.bg/analizi/galap-interneshenal-vseki-vtori-u-nas … sprav-739515.html

# 15 501
Днес не е ли трети ноември, нали и тук се пускаха някакви статии, че някакъв американски актьор му били казали от службите, че след изборите, на четвърти, пандемията приключва.
Какво сте се притеснили ...
Лошото е, че разумните хора смятат, че е пълна измислица и че пандемията си е един маратон и мерките трябва да са така преценени, че да не доведат до бунтове след два месеци, защото и след 6 месеца ще има вирус, а много вероятно и след година или две и никой не казва какво правим, ако клетъчния имунитет е само 6 месеца, а ваксините не са ефективни.
Не ми се мисли , ако са вредни

# 15 502
Относно взимането на лекарства директно в аптеките - аз още юли писах на министерство на здравеопазването, на НЗОК с въпроси - отговор ни вест ни кост . След месец запитвания ми препратиха по компетентност писмата до директора на НЗОК , който след още месец отлежаване отговори по Наредба еди кой си номер и това е. Искрено се надявам да се промени и се върне пак на аптека поне за времето на зимните месеци

# 15 503
  • Bulgaria
Започва разследване на две починали млади жени с диагноза "коронавирус"

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ стартира проверки в две болници, в два различни града - заради два отделни смъртни случая на млади жени, диагностицирани с COVID-19.

Проверявани ще бъдат МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“- Кърджали и МБАЛ „Св. Иван Рилски“- Разград. Смъртните случаи са обявени днес в Националната информационна система, като двете жени са на 33 и 21 години сътоветно.

https://www.actualno.com/healthy/pochva-razsledvane-na-dve-pochi … news_1516198.html

# 15 504
Нищо не чакат, нито 2 хиляди, нито 3 хиляди, нито 4 хиляди. Кризата не се управлява така, управлява се "по усет", "ако мине номера" и колкото може да понесе населението. Ако вече прекалено много се влошат нещата в последния момент се въвежда някаква вече много закъсняла мярка и така.

# 15 505
  • на пъпа на Златията
Сутринта по БНТ чух, че в Гърция за едно денонощие са глобени 1200 човека за неносене на маски и са глобили и затворили двуцифрено число заведения.
Ето че може, ако полицията не е корумпирана и си върши работата.

Из нета имаше новина че   преди ден , два  у нас  глобите са  800.
Много ми е интересно , тая майка дето толкова се е изпретиснила , и все спазвали мерките , а пък 17 - годишно се нагълтало с вирусчета като пате .  Как така все  се спазват мерките ?
Как може  на едно място да  чака 4 часа, на друго 7 часа.
Все незаконно са го приели  и то не разбрах , май неплатено .  . А пък давали предимство на платените .
Какво ли е станало с него??

Какво ли е станало например с баба му , която трябва да изчака  всичките тия  все с предимство.
Аз викам  че тия баби са построили тия болници и изучили тия лекари  ?
И ко прайм ся? Ти ко предлагаш? Ааа, да... Ши идем топла супа и чайче с мед с децата у дома, пък които доди....
Спри се Rorik, все другите ти криви, все младите ти пречат

Грешно си разбрала .

Изобщо не ми пречат . Гледам ги и ги мисля .

И ББ го мислех , как се разкарваше с жипчето , и Корнела , и  тия пред НС,  и майките дето системата ги убива , ...И тия пред прозорците ми дето крещят .

Права си  ще спра да ги мисля .
Има кой да мисли за тях .

# 15 506
https://pronewsdobrich.bg/2020/11/03/rumania-vavezhda-zadalzhite … bIhYXxS2oXmPxIV40

Румъния въвежда задължителен пср тест за влизащите от Бг.

# 15 507
Чехия от 3 седмици е със строги мерки, затворени училища, барове, ресторанти, театри, кина, фитнеси... пък днес пак отчита около 10 хиляди заразени и 225 починали от вируса.
Ще бъде много тежка зима за цяла Европа и ако всеки един от нас не го проумее, много ще страдаме.
Толкова ли е трудно да ограничим контактите до минимум, да контактуваме през нета с близки и приятели, да носим маски и да ползваме дезинфектанти.
Явно, да .
Човекът уж се смята за разумно същество, пък и забраните не помагат да се държи адекватно.

# 15 508
Чехия вече пречупи кривата и тръгна надолу. От 15 хиляди вече са на 10 хиляди. При починалите има т.н. лаг, който отразява разпространението преди няколко седмици.
Чехите да не ги мислим, те ще се оправят. Ние да му мислим.

# 15 509
LillyM,
Ти беше тази дето ми даваше за пример Франция преди няколко седмици, а за вчера имат 52 хиляди заразени и над 400 починали.
И аз тогава ти казвах, изчакай малко , изчакай ...
Сега ми говориш, как били пречупили кривата чехите.
Ние също бяхме пречупили кривата  септември и бяхме намалили активните си случаи с 20% спрямо август, ама два месеца по късно нещата са различни.

Общи условия

Активация на акаунт