COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 001 945
  • 22 282
  •   2
Отговори
# 15 480
Момичето е родилка. Не съм сигурна дали е предприето раждане поради влошаване на състоянието. Роднина е на моя съсед. Бебето било добре и нямало ковид.

За какво става въпрос тук?

# 15 481
  • на пъпа на Златията
Сутринта по БНТ чух, че в Гърция за едно денонощие са глобени 1200 човека за неносене на маски и са глобили и затворили двуцифрено число заведения.
Ето че може, ако полицията не е корумпирана и си върши работата.

Из нета имаше новина че   преди ден , два  у нас  глобите са  800.
Много ми е интересно , тая майка дето толкова се е изпретиснила , и все спазвали мерките , а пък 17 - годишно се нагълтало с вирусчета като пате .  Как така все  се спазват мерките ?
Как може  на едно място да  чака 4 часа, на друго 7 часа.
Все незаконно са го приели  и то не разбрах , май неплатено .  . А пък давали предимство на платените .
Какво ли е станало с него??

Какво ли е станало например с баба му , която трябва да изчака  всичките тия  все с предимство.
Аз викам  че тия баби са построили тия болници и изучили тия лекари  ?

# 15 482
Броят на коронавирусните инфекции в Полша е преминал 400 000 с повече от 6000 смъртни случая.

Втората вълна на Полша е много по-голяма от първата. Броят на новите случаи, съобщени във вторник, е 32 пъти по-висок от най-високия дневен брой, съобщен през пролетта.

Цялата страна е подложена на най-високото ниво на ограничения, като ресторантите, кафенетата и баровете предлагат само услуга за дома.

Всички училища са преминали към онлайн обучение, с изключение на първите три години от началното училище. Деца под 16 години нямат право навън без придружаващ възрастен, а на възраст над 70 години е позволено да пазаруват, да извършват професионални дейности или да посещават църква.

Но ограниченията не спряха стотици хиляди хора да излизат на улиците в страната в продължение на 12 последователни дни в знак на протест срещу съдебно решение, което въвежда почти пълна забрана за аборт.

Избухването разтяга държавната система на здравеопазване до краен предел, като отделни болници трябва да отказват пациентите поради липса на легла.
Временни болници се подготвят във Варшава, Краков и Познан, а държавните се приканват да подготвят допълнителни обекти.
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-54791360

# 15 483
  • София
Из българските медии тук открих малко повече за Словакия + снимки за това, което писах назад с автобусите - https://webcafe.bg/svyat/proekt-spodelena-otgovornost-slovakiya- … -pandemiyata.html

# 15 484
Здравейте ,преди 1 седмица се разболях, първо започна с хрема след това втрисане и така 2 3 дена подред дигам около 37.5 - 38 градуса ,не повече ,нямам зачервено гърло само това са оплаквнията. На 3 ден започна силна болка в главата,такава,че не можех да спя и да се наведа,каквито и движения да правя ,както и парене в носа, започна и лека кашлица.и също така нямам мирис,  ,но вкус си имам. Отидох на личния си лекар, казах какви са ми симптомите ,без да ме преглежда поради вируса и установи, че е синузит и затова дигам температура и ми изписа антибиотик Амоксиклав и Ибупром синус. От вчера започнах да го пия , а днес ми е 6 ден от както съм болна, но кашлицата ми продължава и това ме притеснява, моля някой да сподели как протича синузита,защото за първи път боледувам толкова и се съмнявам да не корона вирус и че това не е правилното лечение, а съм от малък град и тук не правят тестове за ковид
Трудно е да се каже дали е Ковид. Според мен по скоро не е. Силното главоболие, температурата и кашлицата са симптоми на вируса, но и на още един куп неща. Симптоми като загуба на вкус или обоняние които са рядко срещани са гаранция че е Ковид. При теб не е така. В темата миналата седмица писа някой който имаше болно гърло, болки в очите и температура (също симптоми на вируса), при него бях по убеден че е по вероятно да е Ковид отколкото да не е, заради болките в очите, но той си направи тест който се оказа отрицателен. При Ковид-кашлицата се говори за така наречените пристъпи, при които в кратки периоди от време, 20, 30 минути има интензивна кашлица, после затишие и така. Но от време на време да кашляш не е повод за притеснение. Вероятно се дължи на сополи а чрез кашлянето организма почиства горните дихателни пътища.
И аз мисля същото. Три дни бях с дразнене в гърлото, запушване на носа от време на време. Като летнех и започваше да ме дразни гърлото и да ме кара да кашлям. Първият ден имах главоболие целия ден и се бях притеснила, нямах температура, но ме втриваше. Не съм губила вкус и мириз. Мина всичко за три дни. Вече и хрема нямам. Много сме наплашени всички. Аз съм с хроничен синузит и аз се изплаших и започнах да си мисля какво ли не. Даже позната като говорихме по телефона, когато не се чувствах добре веднага започна звънна ли на личната да й кажеш.

По принцип е нормално за сезона сега да има леки неразположения, сополи, запушени носове и кашляне, не трябва да се плашат излишно хората че имат Ковид. Скоро идва и грипният сезон което допълнително ще увеличи несигурността и трудното различаване, кое какво е, което ще повиши стреса в населението. А стреса понижава имунитета и каквото и да имат по трудно и бавно ще мине. Макар че колкото повече се развива епидемията и това че няма визия държавата как да бъде спряна, и тази несигурност в комбинация с притеснението за собственото здраве и това на близките в рискови групи при евентуално заразяване няма как да не повишава стреса в населението.

# 15 485
Сутринта по БНТ чух, че в Гърция за едно денонощие са глобени 1200 човека за неносене на маски и са глобили и затворили двуцифрено число заведения.
Ето че може, ако полицията не е корумпирана и си върши работата.

Из нета имаше новина че   преди ден , два  у нас  глобите са  800.
Много ми е интересно , тая майка дето толкова се е изпретиснила , и все спазвали мерките , а пък 17 - годишно се нагълтало с вирусчета като пате .  Как така все  се спазват мерките ?
Как може  на едно място да  чака 4 часа, на друго 7 часа.
Все незаконно са го приели  и то не разбрах , май неплатено .  . А пък давали предимство на платените .
Какво ли е станало с него??

Какво ли е станало например с баба му , която трябва да изчака  всичките тия  все с предимство.
Аз викам  че тия баби са построили тия болници и изучили тия лекари  ?
И ко прайм ся? Ти ко предлагаш? Ааа, да... Ши идем топла супа и чайче с мед с децата у дома, пък които доди....
Спри се Rorik, все другите ти криви, все младите ти пречат

# 15 486
Здравейте ,преди 1 седмица се разболях, първо започна с хрема след това втрисане и така 2 3 дена подред дигам около 37.5 - 38 градуса ,не повече ,нямам зачервено гърло само това са оплаквнията. На 3 ден започна силна болка в главата,такава,че не можех да спя и да се наведа,каквито и движения да правя ,както и парене в носа, започна и лека кашлица.и също така нямам мирис,  ,но вкус си имам. Отидох на личния си лекар, казах какви са ми симптомите ,без да ме преглежда поради вируса и установи, че е синузит и затова дигам температура и ми изписа антибиотик Амоксиклав и Ибупром синус. От вчера започнах да го пия , а днес ми е 6 ден от както съм болна, но кашлицата ми продължава и това ме притеснява, моля някой да сподели как протича синузита,защото за първи път боледувам толкова и се съмнявам да не корона вирус и че това не е правилното лечение, а съм от малък град и тук не правят тестове за ковид
Трудно е да се каже дали е Ковид. Според мен по скоро не е. Силното главоболие, температурата и кашлицата са симптоми на вируса, но и на още един куп неща. Симптоми като загуба на вкус или обоняние които са рядко срещани са гаранция че е Ковид. При теб не е така. В темата миналата седмица писа някой който имаше болно гърло, болки в очите и температура (също симптоми на вируса), при него бях по убеден че е по вероятно да е Ковид отколкото да не е, заради болките в очите, но той си направи тест който се оказа отрицателен. При Ковид-кашлицата се говори за така наречените пристъпи, при които в кратки периоди от време, 20, 30 минути има интензивна кашлица, после затишие и така. Но от време на време да кашляш не е повод за притеснение. Вероятно се дължи на сополи а чрез кашлянето организма почиства горните дихателни пътища.
И аз мисля същото. Три дни бях с дразнене в гърлото, запушване на носа от време на време. Като летнех и започваше да ме дразни гърлото и да ме кара да кашлям. Първият ден имах главоболие целия ден и се бях притеснила, нямах температура, но ме втриваше. Не съм губила вкус и мириз. Мина всичко за три дни. Вече и хрема нямам. Много сме наплашени всички. Аз съм с хроничен синузит и аз се изплаших и започнах да си мисля какво ли не. Даже позната като говорихме по телефона, когато не се чувствах добре веднага започна звънна ли на личната да й кажеш.

По принцип е нормално за сезона сега да има леки неразположения, сополи, запушени носове и кашляне, не трябва да се плашат излишно хората че имат Ковид. Скоро идва и грипният сезон което допълнително ще увеличи несигурността и трудното различаване, кое какво е, което ще повиши стреса в населението. А стреса понижава имунитета и каквото и да имат по трудно и бавно ще мине. Макар че колкото повече се развива епидемията и това че няма визия държавата как да бъде спряна, и тази несигурност в комбинация с притеснението за собственото здраве и това на близките в рискови групи при евентуално заразяване няма как да не повишава стреса в населението.
Определено стресът не помага. А първият ден от притеснение на къде ще тръгнат нещата с тези симптоми, имах чувството, че се почувствах даже по-зле. Точно тогава се сетих, че имах съвсем скоро преди това досег с човек, който не признава маските и не държи на тях. Говори ми близо до лицето без маска, предложи даже да сваля моята. Аз разбира се не го направих.  Може изобщо да не е свързано с тази случка, но малко отговорност и уважение към другите хора няма да е зле. Казва ти, че не държала на маските - ок, но работи с хора и човека отсреща може да не иска да поема излишни рискове . За съжаление  егото на някои хора е в повечко.

# 15 487
Излязла е седмичната смъртност... Над 450 починали в повече сравнено с миналата година. Официално обявените починали от Ковид за седмицата са вероятно към 200 (не ми се рови).
Тръгнахме нагоре, а това е само началото.

https://www.nsi.bg/bg/node/18121/
Не е ли по-логично да се опитаме да спрем заразата, вместо да насочваме усилията в доболничната и болничната грижа?

# 15 488
Цитат
Не е ли по-логично да се опитаме да спрем заразата, вместо да насочваме усилията в доболничната и болничната грижа?
Трябва, но според мен чакат да минем нивото 3 000+, за да се приеме по лесно от о-вото ново затягане на мерките. Трябва да се затегнат мерките в ресторантите и заведенията които работят, защото това от кадрите от участието на Софи Маринова е абсолютно недопустимо в момент на пандемия. Мен ако ме питат трябва да последва затваряне на всички заведения и компенсация на работещите в тях до Април. Дростен вече директно казва че живота ще се нармализира едва тогава. Защото тогава свършва силният период на вируса, когато приключи есенният и зимният стил на живот. През пролетта и лятото тия кадри щяхме да ги гледаме на открито а не на закрито, което има огромно значение за разпространението на вируса.

# 15 489
Цитат
Трябва, но според мен чакат да минем нивото 3 000+, за да се приеме по лесно от о-вото ново затягане на мерките. Трябва да се затегнат мерките в ресторантите и заведенията които работят, защото това от кадрите от участието на Софи Маринова е абсолютно недопустимо в момент на пандемия. Мен ако ме питат трябва да последва затваряне на всички заведения и компенсация на работещите в тях до Април. Дростен вече директно казва че живота ще се нармализира едва тогава. Защото тогава свършва силният период на вируса, когато приключи есенният и зимният стил на живот. През пролетта и лятото тия кадри щяхме да ги гледаме на открито а не на закрито, което има огромно значение за разпространението на вируса.

А според мен нищо не чакат.
Нали уж чакаха да станат сто, после триста, за да въведат някакви мерки. Ей ни - вече гоним 3000.
Нищо не чакат. Просто не знаят какво да правят и не им стиска да направят и малкото, което може да даде някакъв ефект.

# 15 490
  • София
Мхм, от въпросното участие на Софи Маринова е пламнало цялото с. Мрамор, което е на 3 мин от индустриалната зона на Обеля. До тук са над 20 положителни случая, от присъствалите.

# 15 491
  • Там,където се събуждам щастлива.
Ама никакви проверки ли не се осъществяват в България? Непонятно ми е. В Нидерландия също някои заведения (не, ресторанти) се опитаха да са тарикати. В началото (март, април) първо ги предупреждаваха и на втория път го глобяваха и затваряха. Сега направо глоби, ако правят нещо тайно. И скоро не съм чувала в новините да намерят провинени. Онзи ден имаше много хубав репортаж за собственик на едно заведение, който преди да затворят заредил много литри с някаква специална бира. И сега измислил да създаде верига и я продава онлайн. Отиваш и си я взимаш с час. Даже неговите запаси свършили, та почнал и на колегите да продава. Винаги съм се възхищавала на нидерландците колко изобретателни са. Това и ги спасява в момента в много отношения за бизнесите им.

# 15 492
От вчера не се спря споделянето на този клип с ромите в болницата. A от къде стана ясно, че това е ковид отделение? Призовава се да се види коя е болницата, да се вкарат в затвора всички навързани в измамата, включително лабораторията направила тестовете.И да се отнеме и лиценза на болницата.
На мен ми казаха че е истинско видеото, но от септември, преди да има проблем с местата. Предполагам ще се намери някой да направи достоверно разследване.

# 15 493
Представям си какво ще стане , ако кажат излизане само със смс и то до 20 часа.
Тук десет страници, се обявяваше, че носенето на маска на открито било глупост и започнаха всякакви примери, как да си хвърлям боклука с маска, как да си разхождам кучето, котката, мишката ...
Два дни по телевизията се изказваха капацитети против, гориха маски и Ангелов пак отстъпи, само при невъзможност на дистанция и сега масово по улиците не се носят маски.

Всички уж са за мерки, ама като решат да вкарат някоя и настава масово недоволство.
Все едно на гърците им е много приятно да са с вечерен час и да излизат със смс.
Ясно е че тези 51 не са само от днес, защото редовно си го знаем, че в понеделнишките рекорди вкарват и случаи от почивните дни, но следващия понеделник, смятам, че ще минем и 80

# 15 494
  • София
Ще ме извинявате, ама през април и май Дростен обясняваше, че то втора вълна можело и да няма, понеже вече знаем повече за вируса. После каза, че очаквал само огнища тук-таме, ама можело и да няма повече карантини. После каза, че той вирусът мутирал повече към хрема. После каза... сега пък април? Защо точно април - в Севера България и в София април често е мрачен, влажен, дъждовен и студен - идеално време за вируса...

Общи условия

Активация на акаунт