COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 358
  • 22 282
  •   2
Отговори
# 21 705
🚩 ECDC излезе с указания за използването на бързите антигенни тестове. Очевидно държавата не бърза да признае резултатите от тях. Това предизвиква редица въпроси, като основният е защо!? Възможните отговори са много, но в публичното пространство все по-често се споделя мнението, че по този начин изкуствено се намалява броят на новите случаи. И това в пълен контраст с мнението на любителите на конспиративни теории, които приемат, че болни няма. Радостаната новина е, че привържениците на 5ЖИ-то намаляват значително, вкл. по представителни данни на “Тренд” от днес. Проблемът с отношението към положителните за SARS-CoV-2, потвърдени с бързи тестове обаче остава. В изявление от днес г-жа Фандъкова казва, че приблизително около 1500 такива теста са направени пред поликлиниките само за 5 дни, а от тях почти 500 са положителни. Това не включва пробите от Пирогов”, ВМА, Александровска, Окръжна и т.н. Всички тези факти потвърждават тезата, че използването им е масово, както и че резултатите не се отчитат официално. И тук отново трябва да се върнем на въпроса защо. Намаляването на потвърдените случаи служи изключително на властта, която продължава да отказва въвеждането на по-категорични противоепидемични мерки. С различни методи на анализ и оценка се допуска, че между 1500 и 2000 такива теста позитивират всеки ден. Това означава, че реалният брой открити нови случаи е между 5500 и 7000 дневно.

От друга страна тази скрита заболяемост ще продължи да увеличава и без това значителния брой хоспитализирани и интензивни. Ще даде сериозно отражение и върху смъртността, която, както отбеляза ген. Мутафчийски пролетта, не може да бъде скрита.

Друг сериозен проблем е, че карантинираните лица са с около 20 Хил. по-малко от активните случаи. Този феномен шеговито се обяснява с това, че българите все по-масово живеят сами или ограничават физическите си контакти, спазвайки мерките. Като във втория случай е остава неизвестно къде са се заразили. Ролята на РЗИ в този процес е ключова, като невъзможността да бъдат проследявани и карантинирани контактни не е новина. Недостатъкът е в допускането, че положителните могат съзнателно да прикриват техните контакти, за да не бъдат изолирани, а РЗИ няма как да го проверяват. Дори да имаха ресурс за това.

Описаните подробности към споделените данни будят сериозно притеснение. Вчера в коментара споделих сравнение с аварията във АЕЦ “Фокушима”. Днес паралелът е с другата световна ядрена катастрофа. Тогава властите крият дълги дни реалните мащаби, а герои стават обикновените хора.

Затова и днес самосъзнанието остава най-сериозното оръжие в тази битка, а обществото трябва да го прояви отново!
За да се спаси!

Георги Стойлчев от ФБ групата Science in the crisis

# 21 706
  • Bulgaria
Скрит текст:
5878 хоспитализирани /+249/,
Какво ще правим, когато леглата в болниците свършат? Нали бяха предвидили 8500+?
Ще правим като Шумен /132% заетост/, дано само да не е като Пловдив...
Според официалните им данни около 50% са заетите легла за неусложнени пациенти и около 25% за интензивни. Но като прочетат статистиката за заетост по области имаме области с 95%, Шумен със 132% и други с 60-70-80% заетост.
Резкият скок на интензивните също е притеснителен, ако не ме лъже паметта никога не сме имали толкова голямо увеличение.

Какво правят в Шумен?
Приели са повече пациенти, отколкото позволява капацитетът им. С 32% повече.

# 21 707
Скрит текст:
5878 хоспитализирани /+249/,
Какво ще правим, когато леглата в болниците свършат? Нали бяха предвидили 8500+?
Ще правим като Шумен /132% заетост/, дано само да не е като Пловдив...
Според официалните им данни около 50% са заетите легла за неусложнени пациенти и около 25% за интензивни. Но като прочетат статистиката за заетост по области имаме области с 95%, Шумен със 132% и други с 60-70-80% заетост.
Резкият скок на интензивните също е притеснителен, ако не ме лъже паметта никога не сме имали толкова голямо увеличение.

Какво правят в Шумен?

Спазват жалките и малоумни мерки и хем се мъчат, хем боледуват.

# 21 708
Според този протокол използването НСПВС е ок, т.е ибопрофен е разрешен.
Сред лекарствата не видях тъй изписвания Азитромицин, защо?

Само в България го изписват като бонбонки.
Аз обаче видях да препоръчват и хидроксихлороквин, както и xuebijing. Това ме потресе, но аз лесно се потрисам.

# 21 709
Уау! Според английските здравни служби, доста голяма част от заразяванията се случват в супермаркети-18.3%. Аз лично съм много изненадана от това.

Ето им изводите:Supermarket - 18.3%
Secondary school - 12.7%
Primary school - 10.1%
Hospital - 3.6%
Care home - 2.8%
College - 2.4%
Warehouse - 2.2%
Nursery preschool - 1.8%
Pub or bar - 1.6%
Hospitality - 1.5%
University - 1.4%
Manufacture engineering - 1.4%
Household fewer than five - 1.2%
General practice - 1.1%
Gym - 1.1%
Restaurant or cafe - 1.0%

Все пак, имайте предвид, че изследването е правено по време на рестрикции, при които част от обектите са били затворени. А и със сигурност не са проследили 100% от заразяванията.

Заразяванията не са се случили там.

Това са данните, които са дали хората с положителен тест/преди да ги карантинират/ към  приложението NHS ’Test and Trace между 9 ноември и 15 ноември - кои места последно са посетили.

Последна редакция: пт, 20 ное 2020, 01:50 от Ladybird_

# 21 710
Просто ПИрфектно.Започна се.Хората вече умират като кучета,навън,по коридори и стълби,яко умират.Други са за съд,затвор,че и за бесило,но де тоз късмет...А всички искат по-високи заплати,но колко ли реално си дават сметка дали ги заслужават?Особено когато от работата им зависи животът и здравето на хората?Тежко е да си и съвестен лекар в безсъвестни времена.

# 21 711
Скрит текст:
Според този протокол използването НСПВС е ок, т.е ибопрофен е разрешен.
Сред лекарствата не видях тъй изписвания Азитромицин, защо?

Само в България го изписват като бонбонки.
Аз обаче видях да препоръчват и хидроксихлороквин, както и xuebijing. Това ме потресе, но аз лесно се потрисам.

Как успя да го видиш този протокол? На мен ми дава грешка. А искам и аз да се потреса...

# 21 712
Аз съм отворила 2 протокола, просто защото ми стана интересно да ги прочета от "обща култура".

Днес беше публикуван този: https://clinica.bg/fls/protokol_za_lechenie_na_pacienti_s_dokaza … s_koronavirus.pdf

А преди няколко дена някой публикува във форума този друг протокол: https://drive.google.com/file/d/14_U8duE62TH5Av6pHlUyalhBJEFxCt4w/view

Отваряте ли ги?

# 21 713
...
Как успя да го видиш този протокол? На мен ми дава грешка. А искам и аз да се потреса...

Ако е този от clinica.bg, опитай кеширания вариант

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:FnLjOPKR8u … ct=clnk&gl=bg

# 21 714
От вчера насам чета и слушам, че през април Доли Партън е дарила 1 милион долара на Модерна за разработване на ваксината. Нейн приятел лекар, който е в проекта й казал за него и веднага решила да направи дарение. Германската държава като помогна на CureVac каза, че иска акции срещу помощта и ги получи.

# 21 715
Аз съм отворила 2 протокола, просто защото ми стана интересно да ги прочета от "обща култура".

Днес беше публикуван този: https://clinica.bg/fls/protokol_za_lechenie_na_pacienti_s_dokaza … s_koronavirus.pdf

А преди няколко дена някой публикува във форума този друг протокол: https://drive.google.com/file/d/14_U8duE62TH5Av6pHlUyalhBJEFxCt4w/view

Отваряте ли ги?
Да. От айпад.

# 21 716
Astralina, благодаря ти! Отварят се. Така или иначе в единия пише, че не се препоръчва хидроксихлороквин, както и че азитромицинът не е от полза в лечението на ковид.

# 21 717
Astralina, благодаря ти! Отварят се. Така или иначе в единия пише, че не се препоръчва хидроксихлороквин, както и че азитромицинът не е от полза в лечението на ковид.

Понеже е преписан от американски протокол.
В другия го препоръчват обаче. Точка 2.4. Там е и това китайско чудо. Интересно откъде го намират? Или са преписали нещо от някъде.

# 21 718
Скрит текст:

В другия го препоръчват обаче. Точка 2.4. Там е и това китайско чудо. Интересно откъде го намират? Или са преписали нещо от някъде.

Ох, да, права си, сега погледнах по-подробно този протокол, който ти визираш. Това май е чисто български вариант на протокол? И наистина фигурира хлороквина, надявам се, че не се използва вече, поне не съм чула от познати колеги да го дават, но знае ли човек...
За китайската билка нямам идея. Съвсем честно си признавам, скарана съм с фитотерапията, освен ако не е ехинацея, котешки нокът или африкански дяволски нокът (не за лечение на  ковид, а по принцип).

# 21 719

Интересно е също откога е другият. Ако е от началото, може би е нормално да бъде препоръчван хидроксихлороквин. През април Д-р Румен Хичев беше пуснал протокол /пак преписан от американски препоръки/ с него. Още си стои на страницата на БЛС. Може и този да е от ранен период.

Общи условия

Активация на акаунт