COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 005 922
  • 22 282
  •   2
Отговори
# 9 825
  • София
По принцип, това че до момента РЗИ правеха малко тестове не означава, че това им е капацитета/тавана. Може да са стигнали до прозрението  - тестване, тестване, тестване, откриване, изолация и да са удвоили сумите. Може и още лаборатории да са разкрили, да са увеличили капацитета, но  - предстои да разберем като видим утре и следващите дни бройките тестове. Но, че тестват медицински персонал - да, това е факт. Колко регулярно - не знам.
РЗИ търсят доброволци, изнемогвали. Те не са много хора и без това, а капацитетът им не е увеличен, та те дори не проследяват контактни лица. За едно училище знам, че вече няколко дни имат заразени учители и още не са им се обадили от РЗИ за карантина на класове или друго. Хората по света правиха електронни системи, приложения за телефон и какво ли не, и не че и те са много добре, но поне знаят точно колко са зле.
А за мед. персонал съм сигурна, затова изобщо ги хващат, а сега са засилили. Поне там имат достъп до тестове и както са търговски дружества болниците, наистина ще спрат да работят като изпуснат работата.

# 9 826
На закрито маски се носят като цяло. Влизам в мол, там всички са с маски, вкл. там има и дистанция. Вече предпочитам в мол да пазарувам поради тази причина. На пазара и в малките магазинчета не е така обаче.
Възниква ми въпрос, при такова количество тестове-какви са опашките за тях и по колко се чака за тест?

# 9 827
  • София
Браво за бройката тестове. Дано се запази тази тенденция, ако не всеки ден, поне в четири от петте работни дни да се правят по 10 000 теста минимум. Защото тези +20% проценти хем бяха стряскящи, хем нереални за мен.

# 9 828
  • При семейството си
При толкова много положителен медицински персонал, не трябва ли за няколко седмици поне да се спрат плановите приеми, изследвания, консултации, да се опитат поне те да се поизчистят. Разбира се, трябва да се поспрат и да ходят по евенти и подобни. Нали едно от най-важните неща е да опазим хората в здравната система и самата нея.

Последна редакция: ср, 21 окт 2020, 07:32 от Elpis

# 9 829
  • София
По принцип, това че до момента РЗИ правеха малко тестове не означава, че това им е капацитета/тавана. Може да са стигнали до прозрението  - тестване, тестване, тестване, откриване, изолация и да са удвоили сумите. Може и още лаборатории да са разкрили, да са увеличили капацитета, но  - предстои да разберем като видим утре и следващите дни бройките тестове. Но, че тестват медицински персонал - да, това е факт. Колко регулярно - не знам.
РЗИ търсят доброволци, изнемогвали. Те не са много хора и без това, а капацитетът им не е увеличен, та те дори не проследяват контактни лица. За едно училище знам, че вече няколко дни имат заразени учители и още не са им се обадили от РЗИ за карантина на класове или друго. Хората по света правиха електронни системи, приложения за телефон и какво ли не, и не че и те са много добре, но поне знаят точно колко са зле.
А за мед. персонал съм сигурна, затова изобщо ги хващат, а сега са засилили. Поне там имат достъп до тестове и както са търговски дружества болниците, наистина ще спрат да работят като изпуснат работата.

От РЗИ определено изнемогват (казвам го като човек, който има вътрешна информация
И преди съм казвала, че майка ми е лекар и работи с две лаборатории) и са на макс. Броят на тестовете е двоен за един ден. Това ми е странно. Защо преди не тестваме толкова. Можеше да се ограничи до известна степен

# 9 830
С кой толкова си говорите по улиците? Аз ли съм някакъв темерут, ама и със съседите само си кимам, добър ден и то от разстояние. Искате да кажете, че се навирате да си говорите от близо по улиците във време на пандемия? Ами то вие най-елементарна дистанция не спазвате, а искате маски? Че сега кой ви е спрял да си сложите и чувал на главата?

Хората искат работещи, сериозни мерки и контрол. А не глупости от сорта маски на открито. Всичко Мара втасала, сал маските на открито останаха. Че се и насажда вина как са безотговорни тези, които проявяват елементарно критично мислене.

# 9 831
Според мен тестовете са частни.

# 9 832
Според мен тестовете са частни.
Моята приятелка се тества за сметка на работодателя. Първоначално са открили двама безсимптомни колеги. Предполагам са ги тествали, защото работата им предполага да се срещат с много и различни хора. После са предложили на служителите, които са контактни и те да се тестват.

# 9 833
  • София
Едно възможно обяснение за резкия скок на броя тестове е че се тестват масово огнища и се ползват "пулове" - там реално тестът е един, а ако е отрицателен - възможно е да се брои за 5 примерно, колкото са били пробите. Така се сваля процент положителни - лесно и просто.
Предполагам само...

# 9 834
  • София
Исеис, мярката е за всички. За някой тя може да не е нужна заради това, че я спазва и без заповед на министъра, но за други ще е причината да променят навиците си до момента.
Чувам за негодуващи от мерките групи. Хората трябва час по-скоро да проумеят, че без помощта на всеки един ние няма да свалим броя на заразените и няма да успеем с борбата с вируса. Трябва да разберем, че точно в този момент е нужно да бъдем крайно отговорни към себе си и останалите, за да може системата ни да издържи и да продължи да лекува нуждаещите се. Трябва да разберем, че по важно от здравето няма, и че всички останали забавления може да изчакат известно време. Мерките на държавата са недостатъчни с оглед осложнената ситуация, но трите Д ще продължават да бъдат актуални въпреки несериозността и меките мерки от усправляващите. Дисциплина, дезинфекция, дистанция. Това е изключително важно, и когато го спазваме цялата нужда от новоприети мерки ще бъде безпредметна. Изисквайте го първо най-вече от себе си и после от тези около вас.

# 9 835
Преди имаше линкове към заповедите на министъра, а понеже сега не намирам, да питам :заповедта включва предполагам маски /шал /друго, което покрива устата и носа? Налага ми се са прекарвам по няколко часа навън, изобщо не виждам как ще се душа с маска. Та  шалове и подобни разрешени ли са?

# 9 836
  • в страната на чудесата
Май още няма официална заповед...

# 9 837
  • София
Заповед ще има днес по някое време.

# 9 838
  • При семейството си
Преди имаше линкове към заповедите на министъра, а понеже сега не намирам, да питам :заповедта включва предполагам маски /шал /друго, което покрива устата и носа? Налага ми се са прекарвам по няколко часа навън, изобщо не виждам как ще се душа с маска. Та  шалове и подобни разрешени ли са?

Заповед още няма. Иначе тук са другите такива:

https://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/zapovedi-pravi … itsi-instruktsii/

# 9 839
Сигурно обмислят да има ли заповед или да се появи ББ и да отмени вчерашните изявления на министъра. След снощните бунтове на живо и онлайн... 🙂А дано!

Общи условия

Активация на акаунт