COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 007 389
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 7 155
Цитат
Много се подразних като го слушах Кунчев май беше, по Хоризонт - да не се преекспонирало това с вируса, хората се били уморили, можело само да се препоръчват мерките, трябвало да се правят проверки. Ми, прадете, де, защо неправите проверки! Взеха пак да шикалкавят. Поне разбрахме как стои въпросът в Благоевград.
Кунчев от няколко дни насам призовава медиите да спрели да говорят за Ковид, на мен ми липсва призивът му медиите да спрат да дават трибуна на хора които говорят откровенни лъжи, всяко нещо си има граница. Едно е свобода на словото, но тя свършва там където се говори с факти и доказателства а не с лични убеждения че 1 човек заразен с вируса умрял защото се е задушил, смъртта му не се дължи на Ковид а поради другите му заболявания или възрастта.

# 7 156
  • на пъпа на Златията
Скрит текст:
Знаех си аз, че ние тук сме балами. Никой, нищо не ни дава. Родителите сами купуват технически устройства. Ако имат някакви финансови проблеми има опция на лизинг чрез училище. Ако нямат пари е под наем. Министерството дава по 8 хиляди евро на ученик и след това всяко училище се справя само с всички разходи.

Сега обявиха прогнозните цифри за болниците. Очаква се до две-три седмици да има около 7000 Ковид пациента (сега са около 1300). При изключителен късмет може да са около 3500, но се съмняват.

Днес заразени около 7400. Масово супермаркети решават да затварят в 20 вместо в 21, за да не влизат в дискусии за продажбата на алкохол.

Много ми е интересна тази мярка за забрана на продажба на алкохол след 20 часа. За заведенията я разбирам, но за магазини, които работят до 21 часа... Аз ако искам да си купя алкохол, ще си го купя в 19.55 и пак ще е същото количество, което бих си купила е 20.05.Rolling Eyes
Има разлика  в културата на пиенето  при различните нации.
Ние сигурно повече пием , ама при нас , няма такъв проблем да си допиваме някъде . .

# 7 157
Кякво да ви кажа. Аз от май месец живея в две паралелни вселени. Тука си говорим някакви неща, на работа като ида Ковид няма, в градския също няма Ковид. Днес съм в тролея, вътре сме натъпкани относително гъсто, но тръгва някаква реклама "От кога не сте били на театър?" и всички в тролея избухват в истеричен смях. Една баба се изказва "Аз много обичам на театър, ама как да ида в тая обстановка!?". Не се вижда, че е почти в страстна целувка с останалите в тролея. Еми...не знам.

# 7 158
Някакъв плах опит да пресекат онези компании, които са на домашно парти и се разпиват, отиват в 23 ч. да пазаруват още алкохол, забравят за мерки (мерки на домашно парти!?), а също и тези, които са решили след среща навън или ресторант "да си допият" вкъщи групово. Примерно.
Реално дали има ефект - не се наемам да коментирам.
Ресторантите, кафенетата, баровете в Нидерландия са затворени в момента, никъде не можеш да седнеш и да пиеш.

# 7 159
Болниците в Бургас пред колапс заради ръста на заразени с коронавирус

Скрит текст:
Всички 16 легла в Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас вече са заети.

Зам.-началникът на отделението д-р Ростислава Кръстева обясни, че положението е сериозно. По нейни думи персоналът е малко и всички са безкрайно уморени.

Тя посочи, че медицинските сестри са шест, като въпреки че на помощ са дошли няколко сестри от частни болници, това пак не е достатъчно, тъй като при тях идват основно тежко болни пациенти.

Повечето от колегите са на ръба и има опасност да напуснат, предупреди Кръстева.

От своя страна зам.-директорът на болницата Светлозар Георгиев посочи, че освен 16-е пациенти с коронавирус там се лекуват още над 20 души с други инфекциозни заболявания.

В цялата Бургаска област има общо 146 легла. Най-много свободни места има в Карнобат.

Припомняме, в края на септември стана ясно, че болниците за пациенти с коронавирус в Бургас са пълни. По тази причина кметът поиска да бъдат включени и други болници в града в обслужването на пациенти с коронавирус чрез сключване на договори с НЗОК.

Ден по-късно беше съобщено, че болницата в Айтос вече ще приема само пациенти с коронавирус. Така капацитетът на здравното заведение за COVID-19 се увеличи с 25 места.
https://news.bg/health/bolnitsite-v-burgas-pred-kolaps-zaradi-ra … -koronavirus.html

# 7 160
Безсимптомните колко време могат да заразяват?
А симптомните?
Мисля си тука едни ..
Обикновено няколко дни, ако няма симптоми човекът може да заразява 24-48ч. преди да ги развие. Общо взето около 5-10 дни човекът се брои за "токсичен" за околните като числото варира, затова бяха сложили 14 дни карантина за по-сигурно, сега май ще я намаляват на 10.

# 7 161
  • на пъпа на Златията
Кякво да ви кажа. Аз от май месец живея в две паралелни вселени. Тука си говорим някакви неща, на работа като ида Ковид няма, в градския също няма Ковид. Днес съм в тролея, вътре сме натъпкани относително гъсто, но тръгва някаква реклама "От кога не сте били на театър?" и всички в тролея избухват в истеричен смях. Една баба се изказва "Аз много обичам на театър, ама как да ида в тая обстановка!?". Не се вижда, че е почти в страстна целувка с останалите в тролея. Еми...не знам.

Плахо питам .
А с маски ли бяха пътуващите . или те не пазят??

# 7 162
# 7 163

Плахо питам .
А с маски ли бяха пътуващите . или те не пазят??
Около 70 процента, да.

# 7 164
В Словакия затвориха всичко което може да се затвори, но закъсняха. Ще им отнеме много време да парират растежа на вируса, забележете какво става там. 5 000 000 население а за 1 ден са утроили новите, от 500 скачат на почти 1 500, тестовете са им били 10 000 вчера.
https://www.24chasa.bg/novini/article/9118011
В Унгария също вируса върви стремглаво нагоре. Експертите предупреждават че недостатъчното тестване в Унгария ги води към нова национална карантина.

Иран който в самото начало на пандемията беше нарицателно за тежка Ковид ситуация, защото те бяха 1-вата държава в която вируса се разпространи масово след като избяга от Китай,  вчера записват абсолютен антирекорд за починали в 1 ден. Т.е. въпреки че вируса е вилнял много време там на воля, никакъв стаден имунитет няма в момента, който да спира разпространението, починалите са им повече от когато и да било 279, новите заразени за деня са близо 5 000.
https://www.24chasa.bg/novini/article/9117822

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 17:44 от Анонимен

# 7 165
Безсимптомните ако не развият симптоми? Или няма начин?
Опитвам се да си обясня това масово заразяване. Изведнъж.Освен, че не се спазват мерки, нали. Или като се спазват.
Дали е възможно да си кюта вируса.. да нямаш симптоми, да не знаеш, че си преболедувал, но да си го носиш. И да се активира по някое време пак..И пак да заразяваш.
Сигурно звучи налудничаво Joy но за себе си търся някакво логично обяснение.
Да ме извините, че ви занимавам. В отпуск съм и си личи, налЕ Joy

# 7 166
В Словакия, ако бяха тествали само 3000, пак щяха да си имат 500 заразени. И нищо нямаше да затварят, като у нас.

# 7 167
  • София
Безсимптомните ако не развият симптоми? Или няма начин?
Опитвам се да си обясня това масово заразяване. Изведнъж.Освен, че не се спазват мерки, нали. Или като се спазват.

Изобщо не е изведнъж. Данните ни са зле още от юли, т.е. след баловете и разпускането в края на май. Просто заразяването на открито не е много вероятно, а сега стана по-студено, децата тръгнаха на училище, градовете се напълниха, транспорта, закритите части на заведенията също.
Истината е, че у нас се пуши много, казвам го като пушач, съответно лятото всички посетители на заведения са навън, защото в почти всяка компания има по един пушач. Сега вече захладня и от поне две-три седмици аквариумите по Витошка, например, са си плътно затворени, защото иначе народът ще измръзне. Същото важи и за транспорта – малко да завали и стават задръствания, ГТ също се попретъпква. При хубаво време кой с колело, кой пеш, но е и по-приятно.

Та има много фактори, но най-вече всичко това става с натрупване. Лошите данни преди, по едно време през август маскирани като подобряващи се от много туристически тестове на здрави хора тръгнали за Гърция, и сега нещата лъсват. Иначе аз смятах, че е логично мерки да се вземат още през август, но пък кой ли е питал мен. Моите възгледи са за минимално количество време на строги рестрикции, защото това е зле и за психиката, и за бизнеса, но подобно нещо изисква масово разбиране и чувство за отговорност по темата, каквото у нас няма. Но не сме само ние, разбира се, та ще се успокояваме с това.

# 7 168
Скрит текст:
Знаех си аз, че ние тук сме балами. Никой, нищо не ни дава. Родителите сами купуват технически устройства. Ако имат някакви финансови проблеми има опция на лизинг чрез училище. Ако нямат пари е под наем. Министерството дава по 8 хиляди евро на ученик и след това всяко училище се справя само с всички разходи.

Сега обявиха прогнозните цифри за болниците. Очаква се до две-три седмици да има около 7000 Ковид пациента (сега са около 1300). При изключителен късмет може да са около 3500, но се съмняват.

Днес заразени около 7400. Масово супермаркети решават да затварят в 20 вместо в 21, за да не влизат в дискусии за продажбата на алкохол.

Много ми е интересна тази мярка за забрана на продажба на алкохол след 20 часа. За заведенията я разбирам, но за магазини, които работят до 21 часа... Аз ако искам да си купя алкохол, ще си го купя в 19.55 и пак ще е същото количество, което бих си купила е 20.05.Rolling Eyes
Някакъв плах опит да пресекат онези компании, които са на домашно парти и се разпиват, отиват в 23 ч. да пазаруват още алкохол, забравят за мерки (мерки на домашно парти!?), а също и тези, които са решили след среща навън или ресторант "да си допият" вкъщи групово. Примерно.
Реално дали има ефект - не се наемам да коментирам.
Естествено, че няма ефект. Никакъв. Ако съм решила да правя парти и знам, че след 20.00 няма да мога да купя пиене, ще го купя през деня в двойно /тройно количество. И честно казано, никак не разбирам логиката на забраната за домашни гости в някои държави... Значи, не мога да поканя Иванчо и Марийка да пием и хапваме, но няма никакъв проблем да стоим по 8-9 часа в един офис "гъз до гъз". Явно вируса по офиси не ходи, само по къщите се завира.

# 7 169
  • Бургас
Много несериозно ми звучи "Болниците в Бургас са пред колапс". Не мога да проумея как в голям областен град (най-добрия град за живеене), голяма болница - УМБАЛ (или поне така се титулуват), да има само 16, подчертавам - 16 легла за Ковид болни ?! Явно и аз живея в някаква паралелна реалност. Та нали от март месец се готвим за пандемия и всички знаехме, че ни очаква тежък зимен зезон ?! Вярно съм шокирана от това което се случва в моя град. Вече разбирам защо ЛЛ не иска да преглежда болни - тя просто не иска да се налага да я лекуват в нашата болница ...

Общи условия

Активация на акаунт